Siirry pääsisältöön

Luetus-palvelu

Luetus®-palvelussa saat luettavaksesi tuhansia kirjoja, lehtiä, radio- ja tv-ohjelmien viikkoluettelon sekä erilaisia oppaita, luetteloita ja ohjeita. Kaikki ovat näkövammaisille saavutettavassa muodossa.
Henkilöllä puhelin kädessä, puhelimella suurikokoista tekstiä. Toisessa kädessä valkoinen keppi.

Tällä sivulla

Luetus®-palvelussa saat luettavaksesi muun muassa kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä, radio- ja tv-ohjelmia, tuhansia kirjoja, Luetus-palvelun ja Celian kirjakerhot sekä erilaisia oppaita, luetteloita ja ohjeita. Kaikki Luetus-palvelun julkaisut on muokattu näkövammaisille saavutettavaan muotoon.

Luetus-palvelun julkaisuja voi lukea Luetus-sovelluksella ja lukusovelluksilla tietokoneella ja mobiililaitteilla.

Luetus®-kuuntelu ja Kuuntelukaista

Luetus®-kuuntelu tuo sanoma- ja aikakauslehtiä, alueellisia äänilehtiä sekä kirjakerhoja kuunneltavaksi Daisy-soittimella heti niiden ilmestyttyä. Lainaamme henkilökohtaiseen käyttöön palveluun soveltuvan kuuntelulaitteen eli Daisy-soittimen.

Luetus-kuuntelu tarjoaa laajemman valikoiman ja ajantasaista sisältöä, jos et voi kuunnella äänilehtiä tietokoneella tai olet saanut ne tähän asti cd-levyllä. Saat esimerkiksi päivittäin ilmestyvät sanomalehdet ja valtakunnalliset lehdet kuten Ilta-Sanomat ja Iltalehden jo aamulla kuunneltavaksi. Cd-levyllä ei ole mahdollista saada niitä lainkaan. Paikallislehdet saat myös nopeammin, sillä cd-levyllä lehdet tulevat postitse vasta usean päivän kuluttua perille.

Luetus-kuuntelun käyttöön tarvitaan internetyhteys tai maksuton Kuuntelukaista-yhteys. Voit liittää Daisy-soittimesi omaan langattomaan tai langalliseen verkkoon tai älypuhelimella jaettuun yhteyteen. Jos kotona ei ole internetyhteyttä, voi näkövammainen henkilö saada käyttöönsä Näkövammaisten liiton tarjoaman maksuttoman Kuuntelukaista-yhteyden. Se on langaton mobiiliyhteys, jota voi käyttää vain tähän palveluun. Kuuntelukaista toimii manner-Suomessa.

Luetus®-sovellus

Helppokäyttöinen Luetus-lukusovellus puhuu koneäänellä julkaisun tekstin, kuten lehdet ja kirjat. Voit käyttää lukusovellusta tietokoneella Windows- ja Linux-ympäristöissä, Android- ja iOS-mobiililaitteilla sekä puhuvalla Blindshell-näppäinpuhelimella. Verkkopalvelusta voit hakea käyttäjätunnuksellasi luettavaa suoraan lukusovellukseen tai selaimella.

Lukusovelluksissa teksti on luettavissa myös laitteen näytöltä. Voit muuttaa koneäänen nopeutta ja tekstin kokoa itsellesi sopivaksi.

Muita lukusovelluksia

Voit kuunnella Luetus-kuuntelun äänilehtiä ja kerhokirjoja myös Dolphin EasyReader-mobiilisovelluksella, jonka voit ladata sovelluskaupasta.

Asiakkaaksi

Ilmoittaudu Näkövammaisten liiton Luetus®-palveluun täyttämällä hakemus:

Luetus-palvelun voi saada käyttöönsä henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %.

Jos hakijalla on näkövammaiskortti, se riittää selvitykseksi näkövammaisuudesta. Tieto myönnetystä kortista on Näkövammaisten liiton jäsenrekisterissä.

Jos hakijalla ei ole näkövammaiskorttia, tulee hakemukseen liittää terveydenhuoltoalan ammattilaisen selvitys, josta ilmenee silmälääkärin määrittämä haitta-asteprosentti.

Ilmoituksen (pdf) voi skannata tai kuvata ja liittää turvapostiin. Lisää sähköpostin aihekenttään asiakkaan sukunimi.

Daisy-soitin toimitetaan kotiin. Kuljetusliike soittaa asiakkaalle, kun toimitus tuodaan.

Luetus-sovellusta varten lähetämme sopimuksen allekirjoitettavaksi. Palautettuasi sopimuksen toimitamme sinulle tunnukset ja ohjeet.

Digineuvonta

Ota yhteyttä meihin, jos tarvitset apua esimerkiksi Luetus-palvelun käytössä tai Daisy-laitteen kanssa.

Palvelu tuotetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoilla yhteistyössä Celian, lehtitalojen, Näkövammaisten liiton alueyhdistysten ja muiden julkaisijoiden kanssa. Luetus-palvelun tuhansien kirjojen valikoimaa ovat kasvattaneet vapaaehtoiset tuottajat skannaamalla ja tekstejä muokkaamalla.