Siirry pääsisältöön

Daisy-soittimet

Helppokäyttöisellä Daisy-soittimella voi kuunnella äänikirjoja ja -lehtiä.
Webbox-kuuntelulaite henkilön sylissä.

Tässä osiossa

Näkövammaisten liitto lainaa Daisy-soittimia Celian ja yleisten kirjastojen asiakkaille sekä näkövammaisille äänilehtien lukijoille. Daisy-äänilehtiä tuottavat Näkövammaisten liitto ja alueyhdistykset.

Daisy-soittimessa on selkeät näppäimet, oma kaiutin ja liitäntä kuulokkeita varten. Voit muuttaa lukunopeutta ja äänenvoimakkuutta. Äänijulkaisuja voit kelata eteen- ja taaksepäin ja selata otsikoittain ja aikasiirtymin. Kuuntelulaite muistaa lukukohdan, johon viimeksi jäit. Voit myös jättää kirjanmerkkejä mielenkiintoisiin kohtiin tai asettaa illalla Daisy-soittimen sammumaan automaattisesti unitoiminnon avulla.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee palvelua Veikkauksen tuotoilla.


Lainaa Daisy-soitin

Näkövammaisten liitto lainaa Daisy-soittimia näkövammaisille sekä muille henkilöille, joiden lääkärin toteama vamma tai sairaus haittaa olennaisesti painetun tekstin lukemista ja kosketusnäytön käyttöä. Daisy-soittimen lainaaminen ei edellytä 50 % näkövamman haitta-astetta toisin kuin monet muut näkövammaisuutta edellyttävät palvelut. Daisy-soittimen voi saada lainaksi pysyvästi manner-Suomessa asuva henkilö.

Luetus-kuuntelun äänilehtiä ja kerhokirjoja saat Daisy-soittimeen kuunneltavaksi, jos olet näkövammainen ja haitta-asteesi on vähintään 50 % tai haittaluokka 10.

Täytä Daisy-soittimen asiakkuushakemus. Samalla hakemuksella tilataan Luetus-kuuntelu Daisy-soittimeen. Täytä hakemus myös silloin, jos sinulla on ennestään lainassa Daisy-soitin ja haluat tilata Luetus-kuuntelun. Muissa laitevaihtoon liittyvissä tilanteissa ota yhteyttä Daisy-neuvontaan.

Liitteeksi tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen selvitys (lukemisestetodistus), jossa vahvistetaan lääkärin toteama lukemista haittaava vamma tai sairaus. Luetus-kuuntelua varten selvityksellä ilmoitetaan silmälääkärin toteama näkövamman haitta-asteprosentti. Selvitystä ei tarvita, jos hakijalla on näkövammaiskortti. Tieto myönnetystä kortista on jäsenrekisterissämme.

Lomake toimii parhaiten selaimilla Firefox tai Chrome. Jos et voi täyttää hakemusta, Daisy-neuvonta auttaa, p. 09 3960 4040.

Asiakashakemus

Suosittelemme tilaamaan näkövammaisille asiakkaille (näkövamman haitta-aste vähintään
50 %) cd-laitteen sijaan Luetus-kuuntelun ja Webbox-laitteen (tai Stratus i tai Stream). Luetus-kuuntelun käyttäjä saa kuunneltavaksi Luetus-palvelun ja Celian kirjakerhot sekä äänilehtiä automaattisesti suoraan laitteeseen, ilman cd-levyjä ja tietokonetta.

Käytä ystävällisesti viimeisintä, vuoden 2023 lukemisestepohjaa. Toimessa olevan terveydenhuollon henkilön allekirjoittama ilmoitus lähetetään turvapostilla (linkki ilmoituspohjassa). Huom! Hakijan tai muun henkilön allekirjoittamaa ilmoitusta ei hyväksytä. Emme myöskään käsittele potilaskertomuksia tai silmälasireseptejä.

Pdf-lomake skannataan tai kuvataan allekirjoituksen jälkeen ja liitetään turvapostiin. Lisää turvapostin aihekenttään hakijan sukunimi, jotta hakemus ja ilmoitus voidaan kohdistaa toisiinsa. Lähetettyäsi ilmoituksen, saat sähköpostiisi viestin. Vahvista lopuksi osoitteesi klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä.
Ilmoituksen voi allekirjoittaa myös sähköisesti varmennekortilla, kuten sote-kortilla.
Ohje sähköiseen allekirjoitukseen Digi- ja viestintäviraston sivulta- Ulkoinen linkki.

Celiaan lähetetty ilmoitus lukemisesteestä ei välity Näkövammaisten liitolle. Näkövammaisten liitto ja Celia voivat asiakkaan pyynnöstä välittää toisilleen tiedon asiakkuuden päättymisestä tai osoitteenmuutoksesta, mutta tietoja ei luovuteta automaattisesti.

Jos laitetta ei ole toimitettu kuukauden sisällä, tiedustelethan Daisy-neuvonnasta asiakkuuskäsittelyn etenemisestä.


Valitse sopiva Daisy-soitin

Juuri sinulle sopiva Daisy-soitin löytyy, kun tiedät miten pääsääntöisesti kuuntelet äänilehtiä ja -kirjoja. Voit kuunnella äänijulkaisuja

  • Luetus®-kuunteluna (Luetus-palvelun kerhokirjat ja äänilehdet ja Celian kerhokirjat)
  • lataamalla julkaisut Celian äänikirjapalvelusta tietokoneella muistikortille tai -tikulle
  • Daisy-cd-levynä (lähikirjastot tai Celia)

Ohjeet ja vinkit

Daisy-soittimien käyttöohjeet ja hyödyllisiä vinkkejä käyttötilanteisiin:


Daisy-neuvonta

opastaa Daisy-soittimen lainaamisessa ja käytössä.

ma–ti klo 9–15 ja ke–pe klo 12–15 
p. 09 3960 4040 
daisy@nakovammaistenliitto.fi 
Lähetä salattua sähköpostia- Ulkoinen linkki

Voit antaa palautetta lomakkeella Daisy-soitinlainauksesta, Daisy- ja digineuvonnasta ja Luetus-palvelusta.


Daisy-soittimen huolto

Jos laite tarvitsee huoltoa, saat toimitusohjeet Daisy-neuvonnasta. Huoltoja ei tehdä odottaessa. Saat huolletun tai vaihtolaitteen paluupostissa. Voit noutaa laitteen sovittaessa Näkövammaisten liiton asiakaspalvelupisteestä, Iiris-keskuksesta Helsingin Itäkeskuksessa. 

Näkövammaisten liiton Daisy-lainaamo huoltaa ainoastaan lainaamiaan laitteita. Jos laite on myönnetty muuta kautta, ota yhteys laitteen myöntäjään tai maahantuojaan.


Daisy-soittimen palautus

Daisy-soitin lainataan henkilökohtaiseen käyttöön. Jos Daisy-soitin ei ole lainaajan käytössä, se tulee palauttaa Näkövammaisten liiton Daisy-lainaamoon.

  1. Ota yhteyttä Daisy-neuvontaan, josta saat asiakaspalautusnumeron. Näkövammaisten liitto maksaa postikulut.
  2. Pakkaa Daisy-soitin huolellisesti. Kätevimmin se onnistuu alkuperäiseen pakkaukseen, jossa pehmusteet ovat valmiina. Pakkaa mukaan myös laitteen oma virtajohto.
  3. Daisy-lainaamo haluaa tietää palautuksen syyn. Voit kertoa sen puhelimessa tai lähettää tiedon laitteen mukana.

Daisy-neuvonta

p. 09 3960 4040

Palautusosoite:
Näkövammaisten liitto ry
Daisy-kuuntelulaitepalvelu
PL 55
00030 IIRISDaisy-äänitteiden tuottaminen

Daisy-julkaisut muodostuvat mp3-muotoisista äänitiedostoista ja ohjaavista datatiedostoista. Niitä voidaan tuottaa tietokoneohjelmilla tai tarkoitusta varten kehitetyillä laitteilla.

Olemme koonneet tietoa Daisy-äänitteiden tuottajille.


Lisätietoa Daisy-julkaisuista

Daisy on saavutettava, digitaalinen julkaisu näkövammaisille ja lukemisesteisille. Daisy-julkaisussa on painetun julkaisun teksti ja rakenne sisältäen otsikot ja sivunumerot. Sitä voi apuvälineitä hyödyntäen lukea, kuunnella tai lukea pistenäytöltä. Suomen Daisy-konsortio edistää Suomessa Daisy-tuntemusta ja -kehitystä. 


Lukemisesteilmoitus, lukemisestetodistus, Daisy-laite, kirjojenkuuntelulaite, lukulaite.