Siirry pääsisältöön

Lukeminen ja kuuntelu

Tutusta sanomalehdestä tai kirjojen lukemisesta ei tarvitse luopua, vaikka näkö heikkenee.
Webbox-kuuntelulaite henkilön sylissä.

Tässä osiossa

Näön heikkenemisen ei tarvitse viedä lukemisen iloa. Kirjoja ja lehtiä voi esimerkiksi lukea apuvälineiden avulla, kuunnella ääneen luettuna tai lukea pistekirjoituksella.

Näkövammainen henkilö voi lukea lehtiä erillisen kuuntelulaitteen (Daisy-soittimen), tietokoneen tai mobiililaitteen avulla. Kuuntelulaitteessa tai palvelimella oleva koneääni muuntaa tekstin kuunneltavaksi koneääneksi.

Pistekirjoituksen käyttäjät voivat lukea tekstin tietokoneeseen liitetyllä pistekirjoitusnäytöllä. Julkaisun selailu onnistuu helposti sekä erillisellä lukulaitteella että tietokoneissa ja mobiililaitteissa käytettävillä lukusovelluksilla.

Lukemisen apuvälineet

Kun näkö heikkenee, apuvälineistä löytyy apua. Heikkonäköinen voi lukea esimerkiksi erilaisten suurennuslasien ja elektronisten suurennuslaitteiden avulla. Luetus®-palvelussa voi kuunnella lehtiä ja kirjoja. Tietokoneelta lukemisessa auttavat esimerkiksi pistenäyttö ja ruudunlukuohjelmat.


Pistekirjoitus

Pistekirjoitus on sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten luku- ja kirjoitustaito.


Luetus®-palvelu

Luetus-palvelussa saat luettavaksesi kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä, alueellisia äänilehtiä, tuhansia kirjoja ja kuukausittain ilmestyvät Celian kerhokirjat. Kaikki Luetus-palvelun julkaisut ovat näkövammaisille saavutettavia.

Luetus-palvelun asiakkaana saat käyttöösi Luetus-sovelluksen julkaisujen lukemista varten. Luetus-kuuntelu tuo julkaisut kuunneltavaksi Daisy-soittimella ilman tietokonetta. Julkaisuja kuunnellaan internetyhteydellä, joten saat julkaisut luettavaksesi heti, kun ne ilmestyvät.


Kuuntelulaitteet

Näkövammaisten liitto lainaa helppokäyttöisiä kuuntelulaitteita äänikirjojen kuunteluun Celian ja yleisten kirjastojen asiakkaille sekä näkövammaisille äänilehtien lukijoille.


Lukupalvelu

Ti­laa ää­ni­ma­te­riaa­lia lu­ku­pal­ve­lus­ta

Voit saada henkilökohtaisia aineistoja Daisy-äänitteeksi. Lukupalvelu tuottaa Daisy-äänitteeksi sellaista aineistoa, jota tarvitset äänitteenä esimerkiksi opiskelussa, työssä tai harrastuksissa ja jota et saa muualta. Materiaali luetaan vapaaehtoistyönä.

Palvelu on tarkoitettu näkövammaisille, joilla on näkövamman haitta-aste vähintään 50 %. Palvelu on maksutonta lukuun ottamatta materiaalin lähetyskuluja lukupalveluun.

Ota yhteyttä ma–pe klo 10–14 p. 09 3960 4681 tai lukupalvelu@nakovammaistenliitto.fi

Tule lukijaksi

Vapaaehtoisten lukijoiden avulla tuotetaan näkövammaisten käyttöön äänimateriaalia, jota mikään muu taho ei tuota. Vapaaehtoislukijamme lukevat äänitteiksi esimerkiksi paikallislehtiä sekä yksittäisten näkövammaisten opiskelussa, työssä tai harrastuksissa tarvitsemia aineistoja.


Digineuvonta

Digineuvonta opastaa tieto- ja viestintätekniikan ja näkövammaisten tiedonsaantipalveluiden käytössä.

Daisy-neuvonta opastaa Daisy-soittimen käytössä ja laitteiden vikatilanteissa.

Puhelinneuvonta palvelee ma–ti klo 9–15 ja ke–pe klo 12–15. Puhepostiin voit jättää soittopyynnön. Kerrothan vastaajaan nimesi ja numerosi ja aiheen lyhyesti, niin soitamme sinulle takaisin.

Digineuvonta
p. 09 3960 4000
digineuvonta@nakovammaistenliitto.fi

Daisy-neuvonta
p. 09 3960 4040
daisy@nakovammaistenliitto.fi

Ohjeita itseopiskeluun tietokoneen ja mobiililaitteiden käyttöön Ohjepankissa- Ulkoinen linkki.

Daisy-soittiminen käyttöoppaat.

Myös alueelliset neuvojat auttavat Daisy-laitteen käytössä.