Siirry pääsisältöön

Luetus-sovellus

Helppokäyttöinen Luetus®-lukusovellus puhuu koneäänellä tekstin, kuten lehdet ja kirjat.

Tällä sivulla

Voit käyttää Luetus-lukusovellusta iOS- ja Android-mobiililaitteilla sekä tietokoneella Windows- ja Linux-ympäristöissä. Verkkopalvelusta voit hakea käyttäjätunnuksellasi luettavaa suoraan lukusovellukseen tai selaimella. Sovellus toimii myös Blindshell Classic 2 puhuvassa näppäinpuhelimessa. Lisätietoa puhelimesta Aviris apuvälinemyymälän sivuilla- Ulkoinen linkki.

Sanoma- ja aikakauslehtien lisäksi palvelussa on tarjolla tuhansia vapaaehtoisten asiakkaiden skannaamia kirjoja. Saat lehdet kuunneltavaksi heti niiden ilmestyttyä. Esimerkiksi oma sanomalehtesi on jo aamulla kuunneltavissa.

Lukusovelluksissa teksti on luettavissa myös laitteen näytöltä. Voit muuttaa koneäänen nopeutta ja tekstin kokoa itsellesi sopivaksi. Tietokoneella pystyt käyttämään sovellusta myös omilla apuvälineillä kuten suurennusohjelmalla tai pistekirjoitusnäytöllä.

Julkaisujen ilmestymistä voit seurata postituslistojen tai henkilökohtaiseen sähköpostiisi tilattavan ilmoituksen avulla.

Luetus-palvelun voi saada käyttöönsä henkilö, jonka näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %.

Luetus-sovellusta varten saat sopimuksen allekirjoitettavaksi. Allekirjoitettuasi sopimuksen saat käyttöönottoa varten tarvittavat tiedot.

Sovellusten käyttöohjeet ja latauslinkit

Ohjeet avautuvat Ohjepankkiin.

Luetus-sovellukselle on katsottavissa videot käytöstä ja asennuksesta. Ohjeet toimivat sekä Android- että Applen laitteille.
Linkit videoihin ovat Ohjepankissa sovelluksen käyttöohjeen alussa- Ulkoinen linkki

Latauslinkit Luetus-sovelluksille

Näin pääset lukemisen alkuun

Voit tutustua Luetus-sovelluksella luettavien lehtien valikoimaan Julkaisuhaku-sivulla- Ulkoinen linkki. Valitse jakelutavaksi ”Luetus-sovellus”.

Ios- ja Android-laitteilla julkaisut ovat sovelluksen Julkaisut-välilehdellä valittavissa julkaisutyypin mukaan (sanomalehdet, aikakauslehdet jne.). Ilmestyneet numerot näytetään valittuasi julkaisun.

Muilla sovellusversioilla (Windows ja vanhempi iOS- ja Android-versio 1.0) julkaisut haetaan kirjoittamalla aliashakunimi hakukenttään. Aliashakunimellä saa ladattua aina julkaisun uusimman ilmestyneen numeron. 

Linkki aliashakunimien listaan on Luetus-palvelun etusivulla- Ulkoinen linkki.

Aikaisemman päivän sanomalehti haetaan kirjoittamalla hakukenttään alias-nimen perään lehden ilmestymispäivä: vuosi kahdella numerolla, kuukausi kahdella numerolla ja päivämäärä kahdella numerolla, ei välilyöntejä tai välimerkkejä. 

Esimerkkejä:

  • Helsingin Sanomien aliasnimi on hs. Jos haet vuoden 2020 helmikuun ensimmäisen päivän lehteä, olisi hakunimi hs200201.
  • Tekniikan Maailman aliasnimi on tekn. Jos haluaisit hakea vuoden 2020 toisen numeron, olisi silloin hakunimi tekn2002.

Luetus-palvelun osoite on https://luetus.nkl.fi- Ulkoinen linkki. Tarvitset kirjautumiseen palvelutunnukset.

Digineuvonta

Ota yhteyttä meihin, jos tarvitset apua Luetus-palvelun käytössä.

Digineuvonnan yhteystiedot- Ulkoinen linkki