Siirry pääsisältöön

Saa­vu­tet­ta­vuus ja es­teet­tö­myys

Näkövammaisten ihmisten palvelujen, liikenteen, laitteiden ja sovellusten käyttöä helpottavat saavutettavat ja esteettömät ratkaisut. Niistä on yleensä apua myös kaikkien muiden arkeen.
Nuori nainen istuu sohvalla, hymyilee ja kuuntelee kuulokkeilla, älypuhelin käsissään.
Saavutettavuus

Saavutettava verkkopalvelu tai sovellus on toimiva, selkeä ja helppo käyttää. Saavutettavat sivustot ja palvelut sekä etätapahtumien käytännöt palvelevat paitsi näkövammaisia, myös kaikkia muita käyttäjiä.

Esteettömyys

Esteettömät ratkaisut takaavat turvallisen liikkumisen ja laitteiden käytön itsenäisesti, riippumatta näkö- ja toimintakyvystä.

Dokumentit ja julkaisut

Tiedostojen saavutettavuutta voi parantaa niin kirjoitus-, taitto- kuin tallennusvaiheessakin. Näiltä sivuilta löydät ohjeita saavutettavien dokumenttien ja julkaisujen tuottamiseen.

Luettavaa näkövammaisille

Tutusta lehdestä ja kirjojen lukemisesta ei tarvitse luopua, vaikka näkö heikkenee, sillä molempia on myös saavutettavassa muodossa esimerkiksi Luetus®-palvelussa.

Näkövammaisten liikkuminen

Näkövammaisen ihmisen liikkumista helpottavat apuvälineet, kuten valkoinen keppi ja opaskoira. Julkisiin kulkuvälineisiin on tarjolla alennuksia ja palveluja.