Siirry pääsisältöön

Ryhdy va­paa­eh­toi­sek­si

Vapaaehtoisuus antaa iloa arkeen! Järjestössämme ja näkövammaisten ihmisten parissa on tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia tehdä tärkeää ja mielekästä vapaaehtoistyötä.
Kaksi naista katsoo toisiaan ja hymyilee, toisella on kädessään valkoinen keppi.

Tällä sivulla

Opastaminen, ystäväpalvelu ja avustaminen

Opaspalvelua ja muuta vapaaehtoistoimintaa organisoivat eri puolilla Suomea toimivat vapaaehtoistyön keskukset. Vapaaehtoistyön keskukset ovat seurakuntien, SPR:n, kuntien tai muiden yhteisöjen ylläpitämiä. Ne välittävät vapaaehtoisapua kaikille ihmisille.

Oman alueesi vapaaehtoiskeskuksen yhteystiedot löydät Kansalaisareenan verkkosivuilta- Ulkoinen linkkivapaaehtoistyo.fi-sivulta- Ulkoinen linkki sekä kysymällä Näkövammaisten liitosta:

Aatu Komsi
järjestötoiminnan suunnittelijalta
p. 09 3960 4669
aatu.komsi@nakovammaistenliitto.fi

Näkövammaiskerhot

Näkövammaiskerhot ovat osa Näkövammaisten liiton alueyhdistysten toimintaa, ja niitä toimii Suomessa lähes sata. Näiden erilaisten harrastus- ja vapaa-ajan kerhojen ohjaajina toimivat usein vapaaehtoiset näkövammaiset henkilöt.

Kysy näkövammaiskerhojen toiminnasta lähimmästä alueyhdistyksestäsi- Ulkoinen linkki.

Tule vapaaehtoislukijaksi

Vapaaehtoisten lukijoiden avulla tuotamme näkövammaisten käyttöön sellaista äänimateriaalia, jota mikään muu taho ei tuota. Vapaaehtoislukijamme lukevat äänitteiksi esimerkiksi paikallislehtiä sekä yksittäisten näkövammaisten opiskelussa, työssä tai harrastuksissa tarvitsemia aineistoja.

Lukeminen on kiinnostava ja kehittävä tapa tehdä vapaaehtoistyötä!

Valtakunnallinen vapaaehtoislukupalvelu

Näkövammaisten liiton lukupalvelu palvelee näkövammaisia. Palveluun voi tuoda tai lähettää luettavaksi esimerkiksi romaaneja, harrastuksiin tai työhön liittyviä artikkeleita, kirjoja tai lehtiä, joita ei saa äänitteenä mistään muualta. Näkövammainen asiakas toimittaa luettavan materiaalin lukupalveluun, josta se lähetetään vapaaehtoiselle lukijalle.

Vapaaehtoislukijoilta edellytämme hyvää lukutaitoa, normaalia, tervettä ääntä sekä halua välittää tietoa äänellään. Uusille lukupalveluun tuleville lukijoille järjestämme koulutusta yksilöohjauksena aina tarpeen mukaan. Koulutus tapahtuu Iiriksessä.

Vapaaehtoislukijana luet kotonasi. Sinulta edellytämme omaa tietokonetta, jossa on Windows-käyttöjärjestelmä, ja sen hyvää perushallintaa. Lukeminen tapahtuu tietokoneella äänitysohjelman ja kuuloke/mikrofoni-yhdistelmällä, jotka lainataan lukupalvelusta.

Hyvän lukijatilanteen vuoksi emme voi toistaiseksi ottaa vastaan uusia vapaaehtoislukijoita. Ilmoitamme tällä sivulla myöhemmin, kun tarvetta ilmenee. Voit myös tiedustella asiaa alueyhdistyksistämme (ks. alla). Kiitos mielenkiinnostasi toimintaamme kohtaan!

Lisätietoja:
Markku Vuori
p. 09 3960 4683 (ma–pe klo 10–14)
markku.vuori@nakovammaistenliitto.fi

Vapaaehtoislukeminen alueyhdistyksessä

Lukurengastoiminta on Näkövammaisten liiton alueyhdistysten organisoimaa toimintaa, joka sopii säännöllisestä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille.

Alueyhdistyksissä tuotetaan äänitteeksi paikallisia sanomalehtiä ja yhdistyksen jäsentiedotteita. Lukurenkaan lukijamäärästä riippuen lukukerta voi osua omalle kohdalle esimerkiksi muutaman viikon välein. Lukukerran pituus vaihtelee. Esimerkiksi koosteen tekeminen paikallislehdestä vie noin kaksi tuntia kerrallaan.