Siirry pääsisältöön

Mitä tehdä, kun näkö heikkenee?

Tämä on tietopaketti sinulle, joka epäilet, että itselläsi tai läheiselläsi on näkövamma. Läheisen näkövammautuminen voi tapahtua hiljalleen. Se ei kuitenkaan kuulu normaaliin ikääntymiseen eikä sitä voi korjata silmälaseilla. Huoli helpottaa, kun tiedät, minkälaista apua ja tukea on tarjolla.
Silmälaseja pitelevä henkilö. Taustalla sumeana näkötestitaulu.

Tällä sivulla

Oletko viime aikoina herännyt siihen, että monet asiat tuntuvat tavallista hankalammalta ja joudut pinnistelemään jaksamisen kanssa?

Sanomalehden lukeminen ja näkemisen tarkkuutta vaativat toimet eivät ota onnistuakseen. Liikkumisesta on tullut epävarmaa etkä enää tunnista vastaantulevia tuttuja. Tunnet kiukkua ja joudut yhä useammin turvautumaan toisten apuun.

Näet silmälaseillakin huonosti. Mistä oikein on kysymys? 

Tämä on tietopaketti sinulle, joka epäilet, että itselläsi tai läheiselläsi on näkövamma.

Näkövammautuminen ei kuulu normaaliin ikääntymiseen

Läheisen näkövammautuminen voi tapahtua hiljalleen niin, että sitä ei välttämättä edes tule ajatelleeksi. Se ei kuitenkaan kuulu normaaliin ikääntymiseen eikä sitä voi korjata silmälaseilla. Siksi on tärkeää tunnistaa se.

Kun näkövammadiagnoosi vahvistetaan silmälääkärillä, päästään myös avun ja tuen piiriin.

Näön heikkeneminen vaikuttaa arkeen monin tavoin ja kuormittaa henkisesti. Huoli helpottaa, kun tiedät, minkälaista apua ja tukea on tarjolla. Ongelmat voidaan ratkaista! Kun oikeat apuvälineet ja toimintatavat löytyvät, arjen saa taas rullaamaan ja elämä maistuu taas hyvältä.  

Polku palveluiden äärelle

Ensitieto  

Kun saat näkövammadiagnoosin, älä jää uudenlaisessa elämäntilanteessa yksin. Tietoa saat silmälääkäriltäsi, keskussairaalasta näkövammaisten kuntoutusohjaajalta ja Näkövammaisten liitosta. Silmälääkäri tekee lähetteen keskussairaalaan näönkuntoutusyksikköön silloin, kun näkövamman kriteerit täyttyvät. 

Liitto ja näkövammaisyhteisö tarjoavat tietoa ja vertaistukea sekä näkövammaisille että omaisille. 

Näkövammaisten liitolla on 23 jäsenyhdistystä. Niistä 14 on eri puolilla Suomea toimivaa alueyhdistystä ja 9 valtakunnallisia jäsenyhdistyksiä, joiden toiminta keskittyy jonkun toimialan kuten kulttuurin, käsityön tai näkövammaisten lasten ympärille. 

Lue lisää kohdasta vertaistuki. 

Haittaluokka  

Monet näkövammaisten palvelut edellyttävät näkövamman haittaluokan määrittelyä. Silmätauteihin erikoistunut silmälääkärisi määrittelee haitta-asteesi. 

Lisätietoa Terveyskylän verkkosivuilla.- Ulkoinen linkki

Lääkärinlausunto 

Pyydä silmälääkäriltäsi lääkärinlausunto B, jonka avulla voit hakea kuntoutusta ja palveluja. 

Apuvälinearvio  

Pyydä silmälääkäriltäsi lähete keskussairaalan näönkäytönohjaajan apuvälinearvioon. Samalla pääset kuntoutusohjauksen piiriin ja saat apuvälineitä ja apua hakemusten täyttämiseen 

Kuntoutus  

Kun sinulla on lääkärinlausunto tai kuntoutussuunnitelma, voit hakea Kelan kuntoutukseen esimerkiksi Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iirikseen!- Ulkoinen linkki Kuntoutus-Iiris tarjoaa kuntoutusta yksilöllisesti ja ryhmässä näkövammaisille ja näköongelmaisille sekä tukea myös läheisille. Näkövammaistaitojen harjoittelu auttaa arkea. 

Tutustu Kuntoutus-Iirikseen- Ulkoinen linkki

Palvelut  

Voit saada kunnan vammaispalvelujen kautta muun muassa asiointi- ja virkistysmatkoja, kodin valaistusmuutostöitä ja henkilökohtaisen avustajan. Kela voi myöntää eläkettä saavan hoitotukea. Näistä sinulle kertoo keskussairaalan kuntoutusohjaaja. 

Vertaistuki 

Näkövammaisille 

Näkövammaisyhdistykset ympäri Suomen tarjoavat palveluja, monipuolista toimintaa ja vertaistukea. Liittymällä alueyhdistyksen jäseneksi liityt myös osaksi oman alueesi näkövammaisyhteisöä. Voit hyödyntää näkövammaisyhteisön tukea ja toimintaa sinulle sopivalla tavalla.  

Lue lisää näkövammaisyhdistysten tarjoamasta vertaistuesta verkkosivuiltamme.

Lue lisää jäsenyhdistyksistä ja tule mukaan näkövammaisyhteisöön!

Näkövammaisten liiton asiantuntijat tarjoavat maksutonta neuvontaa ja ohjausta kaikenikäisille näkövammaisille ja heidän omaisilleen. Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat ohjaavat, neuvovat, tukevat ja rohkaisevat sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa. Palvelut ovat maksuttomia eivätkä edellytä jäsenyyttä näkövammaisyhdistyksessä. 

Omaiselle 

Näkövammaisten liiton asiantuntijat tarjoavat maksutonta neuvontaa ja ohjausta myös näkövammaisten omaisille. Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat ohjaavat, neuvovat, tukevat ja rohkaisevat sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa. Palvelut ovat maksuttomia eivätkä edellytä jäsenyyttä näkövammaisyhdistyksessä. 

Myös Näkövammaisten liiton alueyhdistykset tarjoavat tukea omaisille. 

Järjestämme omaisille suunnattuja Teams-tietoiskuja, joissa jaamme tietoa näkövammautumisesta ja liiton palveluista. Seuraa tapahtumakalenteriamme, niin saat tiedon seuraavista tietoiskuista!

Muu tuki 

Kun silmälasit eivät riitä -video   

Kun silmälasit eivät riitä,-video (YouTube) kertoo palveluista, joihin näkövammaisella ihmisellä on oikeus.  - Ulkoinen linkki

Kun silmälasit eivät riitä -esite suomeksi ja saamen kielillä   

Kun silmälasit eivät riitä -esite Näkövammaisten liiton verkkosivuilla

Näkövammaisten liiton podcastit  

Podcasteistamme löydät sekä painavaa että kevyttä kuunneltavaa.

Tietoa lukemisesta ja kuuntelusta

Näön heikkenemisen ei tarvitse viedä lukemisen iloa. Kirjoja ja lehtiä voi esimerkiksi lukea apuvälineiden avulla, kuunnella ääneen luettuna tai lukea pistekirjoituksella.

Tietoa lukemisesta ja kuuntelusta Näkövammaisten liiton verkkosivuilla

Tietoa työnteosta ja opiskelusta näkövammaisena

Näkövammainen voi opiskella ja tehdä töitä, sillä lainsäädäntö takaa niiden tueksi kohtuullisia mukautuksia, apuvälineitä ja muuta tukea.

Tietoa työnteosta ja opiskelusta näkövammaisena- Ulkoinen linkki

Saavutettavuuskirjasto Celian äänikirjat 

Celian äänikirjoja voi lainata kirjastosta tai kuunnella verkossa. Palvelu on näkövammaisille ihmisille maksuton.  

Celian verkkosivusto- Ulkoinen linkki

Aviris – näkemisen erikoismyymälä  

Aviris tarjoaa arkea helpottavia apuvälineitä, kuten valaisimia, suurennuslaseja ja puhuvia kelloja.  

Aviriksen verkkosivusto- Ulkoinen linkki