Siirry pääsisältöön

Kun sil­mä­la­sit eivät enää riitä

Näkövammaisten liitto julkaisee Maailman näköpäivänä 14.10. "Kun silmälasit eivät riitä" -videon ja -esitteen. Ne muistuttavat siitä, ettei heikentyneen näön kanssa kannata jäädä yksin.

Uudet "Kun silmälasit eivät riitä" -video ja -esite kertovat palveluista, joihin näkövammaisella ihmisellä on oikeus. Esitteestä on julkaistu kaksi versiota: toinen heille, joiden näkö on heikentynyt, ja toinen silmälääkäreille.

Silmälääkäreiden rooli on merkittävä siinä, että palveluprosessi lähtee käyntiin heti diagnoosista, eikä ihminen jää tilanteensa kanssa yksin. Esitettä on postitettu silmälääkäreille ympäri Suomen.

Tuet ja palvelut parantavat ja ylläpitävät elämänlaatua silloinkin, kun silmäsairauteen ei ole varsinaista hoitokeinoa. Näön heikkenemisen kanssa ei siis kannata jäädä murehtimaan yksin.

”Näkö on hyvä tarkistuttaa säännöllisesti. Monia silmäsairauksia voi hoitaa, jos ne havaitaan varhaisessa vaiheessa. Monenlaista apua ja tukea on tarjolla, mutta aina sitä ei osata hakea. Siksi on tärkeää, että näkemisen ammattilaiset kertovat, millaisiin yhteiskunnan tarjoamiin tukipalveluihin näkövammaisella ihmisellä on oikeus”, kertoo vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva Näkövammaisten liitosta.

Näkövammaisen ihmisen arkea helpottavat apuvälineet, kuten suurennuslasit, puhuvat kellot ja puhelimet, joissa on suuret ja selkeät näppäimet. Kodin valaistusta voidaan muokata niin, että siellä on helpompi toimia heikentyneen näön kanssa. Henkilökohtainen avustaja voi auttaa esimerkiksi postin lukemisessa ja kaupassa käymisessä. Näkövammaisyhdistykset ympäri Suomen tarjoavat vertaistukea, mikä on joskus se kaikkein tärkein apu: on kullanarvoista tietää, ettei ole elämäntilanteensa kanssa yksin.

”Palveluvalikoimaa ei onneksi tarvitse opetella ulkoa. Me Näkövammaisten liitossa autamme löytämään kullekin yksilöllisesti sopivat palvelut ja tuet”, lupaa Piuva.

Tärkeää on myös silmäsairauden seuranta, sillä etenevät sairaudet tuovat ajan myötä eteen aina uudenlaisia tilanteita ja haasteita, joita voidaan yhdessä näkövammaisuuden ammattilaisten kanssa ratkoa.

Maailman näköpäivä 14.10.

Maailman näköpäivää vietetään joka vuosi lokakuun toisena torstaina, tänä vuonna 14.10. Päivän tarkoituksena on nostaa esille silmäterveyttä.

Näkövammaisuus

Näkövammaisena pidetään henkilöä, jonka näkökyvyn alentumisesta on huomattavaa haittaa jokapäiväisessä elämässä. Näkövammaisuuden toteaa silmälääkäri. Lue tarkemmin näkövammaisuuden määrityksestä.

Suomessa yleisimmät näkövamman aiheuttajat ovat silmänpohjan rappeuma, retinitis-taudit, diabeteksesta johtuvat silmänpohjamuutokset sekä glaukooma.

Lisätietoja

vanhustyön asiantuntija Sanna Piuva
Näkövammaisten liitto
p. 0500 210 568
sanna.piuva@nkl.fi