Siirry pääsisältöön

Daisy-ää­nit­tei­den tuot­ta­mi­nen

Tällä sivulla

Daisy-julkaisut muodostuvat mp3-muotoisista äänitiedostoista ja ohjaavista datatiedostoista. Niitä voidaan tuottaa tietokoneohjelmilla tai tarkoitusta varten kehitetyillä laitteilla. 

Tuotantovälineet

Tietokoneohjelmat

Plextalk Recording Software (PRS)

Tällä hetkellä käytössämme on Plextalk Recording Software -niminen äänitysohjelma (PRS), joka sekä äänittää että muuttaa aineiston Daisy-muotoon. Ohjelmaan voi tuoda myös muilla välineillä tuotettuja äänitiedostoja ja muokata niiden rakennetta.

PRS-ohjelma on englanninkielinen, mutta sivuillamme on suomenkieliset ohjeet. Ohjelmaa myy Suomessa Näköpiste Polar Print Oy.

PRS-ohjelman viimeisin päivitysversio on 2.05.04.00. Tällä päivityspaketilla voi päivittää ainoastaan aiemmin hankitun maksullisen ohjelman. Asennuksessa tarvitaan CD-key, joka on tullut ohjelman mukana.

Obi

Obi on maksuton sovellus Daisy- ja Epub-äänijulkaisujen tuottamiseen. Sovellus on ladattavissa kansainvälisen Daisy-konsortion verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.

Äänityslaitteet

Osa äänittävistä laitteista muuttaa materiaalin suoraan Daisy-muotoon. Materiaali on mahdollista tuottaa myös muilla digitaaliseen muotoon tallentavilla äänityslaitteista ja muokata jälkikäteen Daisy-muotoon esim. PRS-ohjelman avulla.

Daisy-äänityslaitteita: Plextalk PTR2, Plextalk DR-1, Plextalk Linio Pocket (taskukokoinen malli).

Käyttöoppaat ja -ohjeet

Julkaisun nimen tulee olla yhdessä fraasissa ja ensimmäinen jakso. Tervehdykset tai muut tavat jatkaa lukemista aloitetaan uudesta jaksosta numero 2. Katso tarkempi ohje julkaisun ensimmäisen jakson ja fraasin lukemisesta tai korjaamisesta Äänijulkaisun nimen lukeminen -ohjeesta.

Tekstiohjeet: PRS-ohjelma ja julkaisutuotanto

PRS-äänittäjän laajat oppaat on päivitetty 28.4.2022 Book information -tietojen osalta.

PRS ää­ni­ty­sa­se­tuk­set

HUOM! PRS-ohjelman päivittäminen uudempaan versioon palauttaa äänitysasetukset tehdasasetuksille. Ota asetukset talteen ennen ohjelmiston päivittämistä tai asentamista uudelle koneelle.

Voidaksesi säätää asetuksia jonkin projektin pitää olla auki. Paina sitten näppäimistöltä Ctrl + R tai mene valikkorivillä kohtaan Options ja sieltä Recording.

Muuta ’Timing of start recording’- kohdan valinnaksi ’Press of Record key’. Jos siihen jää ohjelman päivityksen jälkeen valinta ‘Audio detected’, et pysty aloittamaan äänitystä kahdella F8-näppäimen painalluksella. Äänitystilaksi jää silloin Pause.

  Äänitysasetusten näkymä PRS-ohjelmassa.

  Asetussuosituksia

  • Phrase pause time: Oletusarvo 0.4 sekunnin tauko jakaa äänitystä fraaseihin lukija taukojen perusteella. Tottuneelle lukijalle se voi olla sopiva, uudelle lukijalle arvo kannattaa muuttaa kokeilemalla sopivammaksi eli pidemmäksi. Katkaisukohdat eivät kuulu aineistoa kuunnellessa.
  • Noise level: Jos äänitystilassa on taustahälyä, anna arvoksi Normal -28 tai High -20, niin ohjelma tunnistaa lukijan tauot taustahälystä huolimatta. Jos äänitystila on hiljainen, säilytä oletusarvo Low -40.
  • Timing of start recording: Valitse Press of record key. Muuten F8:n toinen painallus ei käynnistä äänitystä, vaan äänitys jää Pause-tilaan.
  • Section pause time: Suositeltava arvo on Nothing. Lukua muuttamalla voit määritellä, kuinka pitkän tauon jälkeen ohjelma katkaisee meneillään olevan jakson ja aloittaa automaattisesti uuden.
  • Create a new audio file: Suositeltava valinta on Yes, jotta ohjelma aloittaa uuden äänitiedoston tauon kohdalla.
  • Timing of stop recording: Koskee vain ulkopuolisesta laitteesta tulevaa äänitystä. Valitse Nothing.
  • Record speed: Koskee vain ulkopuolisesta laitteesta tulevaa äänitystä.
  • Remove DC offset: Poistaa sähköisiä häiriöitä, valitse On-vaihtoehto.
  • MP3 quality: Valitse mieluiten Priority of quality.
  • Sound boost: Äänen vahvistus, vahvistaa myös taustahälyn. Tarvittaessa On, normaalisti Off.
  • The opened folder when new creation: Seuraavaa projektia aloittaessasi ohjelma tarjoaa valittua kansiota myös uuden projektin sijaintipaikaksi.

  Video-oppaat: PRS-ohjelma ja julkaisutuotanto

  Tämä video-ohje julkaisun lähettämisestä Minna-järjestelmällä- Ulkoinen linkki on katsottavissa Youtubesta (kesto 3 min 16 sek).

  Etätuki

  Asenna Teamviewer QuickSupport -etätukiohjelma näiden ohjeiden avulla- Ulkoinen linkki koneellesi, jos tarvitset etätukiohjausta esimerkiksi julkaisun lähetysongelmassa. Tuen antaja näkee tietokoneesi ruudun näkymän, kun olet antanut tunnukset etätuki-istuntoa varten.

  Tietoa tuottajille

  Koulutusta

  Äänilehtiä näkövammaisille tuottavat yhteisöt voivat tiedustella mahdollisuutta saada PRS-äänitysohjelman käyttökoulutusta Näkövammaisten liitossa. Tiedustelut: Daisy-neuvonta, p. 09 3960 4040, aanilehdet@thp.nkl.fi.

  Yhteystiedot

  Näkövammaisten liitto ry
  tiedonsaantipalvelut
  Daisy-neuvonta
  p. 09 3960 4040
  aanilehdet@thp.nkl.fi

  Lisätietoa