Siirry pääsisältöön

Daisy-ää­nit­tei­den tuot­ta­mi­nen

Tällä sivulla

Daisy-julkaisut muodostuvat mp3-muotoisista äänitiedostoista ja ohjaavista datatiedostoista. Niitä voidaan tuottaa tietokoneohjelmilla tai tarkoitusta varten kehitetyillä laitteilla. 

Tuotantovälineet

Tietokoneohjelmat

Plextalk Recording Software (PRS)

Tällä hetkellä käytössämme on Plextalk Recording Software -niminen äänitysohjelma (PRS), joka sekä äänittää että muuttaa aineiston Daisy-muotoon. Ohjelmaan voi tuoda myös muilla välineillä tuotettuja äänitiedostoja ja muokata niiden rakennetta.

PRS-ohjelma on englanninkielinen, mutta sivuillamme on suomenkieliset ohjeet. Ohjelmaa myy Suomessa Näköpiste Polar Print Oy.

PRS-ohjelman viimeisin päivitysversio on 2.05.04.00. Tällä päivityspaketilla voi päivittää ainoastaan aiemmin hankitun maksullisen ohjelman. Asennuksessa tarvitaan CD-key, joka on tullut ohjelman mukana.

Obi

Obi on maksuton sovellus Daisy- ja Epub-äänijulkaisujen tuottamiseen. Sovellus on ladattavissa kansainvälisen Daisy-konsortion verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.

Äänityslaitteet

Osa äänittävistä laitteista muuttaa materiaalin suoraan Daisy-muotoon. Materiaali on mahdollista tuottaa myös muilla digitaaliseen muotoon tallentavilla äänityslaitteista ja muokata jälkikäteen Daisy-muotoon esim. PRS-ohjelman avulla.

Daisy-äänityslaitteita: Plextalk PTR2, Plextalk DR-1, Plextalk Linio Pocket (taskukokoinen malli).

Käyttöoppaat ja -ohjeet

Ohjeista löydät muun muassa PRS-äänittäjän laajan oppaan ja pikaohjeen. Tutustu myös PRS-ohjelman täsmäohjeisiin kuten julkaisun nimeäminen ja otsikoiden merkitseminen ym.

Etätuki

Asenna Teamviewer QuickSupport -etätukiohjelma näiden ohjeiden avulla- Ulkoinen linkki koneellesi, jos tarvitset etätukiohjausta esimerkiksi julkaisun lähetysongelmassa. Tuen antaja näkee tietokoneesi ruudun näkymän, kun olet antanut tunnukset etätuki-istuntoa varten.

Tietoa tuottajille

Koulutusta

Äänilehtiä näkövammaisille tuottavat yhteisöt voivat tiedustella mahdollisuutta saada PRS-äänitysohjelman käyttökoulutusta Näkövammaisten liitossa. Tiedustelut Digineuvonnasta.

Yhteystiedot

Näkövammaisten liitto ry  
tiedonsaantipalvelut  
Digineuvonta  
p. 09 3960 4000  
digineuvonta@nakovammaistenliitto.fi

Lisätietoa