Siirry pääsisältöön

Niina Nä­kö­vam­mai­sen polku

Tämä on kuvitteellinen tarina Niinasta, jonka näkö heikkenee aikuisiällä.

Tällä sivulla

Niina Näkövammaisen kokemuspolku, jolla kahdeksan kohtaa: oireet, silmälääkäriin, keskussairaala, kuntoutus, palvelut, työssäkäynti, vertaistuki ja hyvä elämä.

1 Oireet

Niina huomaa näkevänsä silmälaseillakin sumeasti. Liikkuessa käy yllättäviä tilanteita, ja työtehtävät sujuvat aiempaa hitaammin. Onkohan näössä vikaa?

2 Silmälääkäriin

Niina varaa aikailematta ajan silmälääkärille. Diagnoosina on silmänpohjan rappeuma, Niina on heikkonäköinen.

3 Tuki keskussairaalasta

Kuntoutusohjaaja auttaa hakemaan palveluja ja näönkäytönohjaaja apuvälineitä.

4 Kuntoutus

Niina osallistuu Kuntoutus-Iiriksen kurssille. Yhdessä harjoitellaan muun muassa valkoisen kepin kanssa liikkumista ja apuvälineiden käyttöä.

5 Palvelut

Niina saa kotikuntansa sosiaalitoimesta henkilökohtaisen avustajan ja oikeuden kulkea bussin sijaan taksilla. Kotiin tehdään valaistuksen muutostöitä.

6 Työssäkäynti

Niina saa Kelalta tietoteknisiä apuvälineitä, ja työpisteen valaistusta parannetaan. Lisäksi työtehtäviä hieman muokataan. Työnteko sujuu taas.

7 Vertaistuki

Niina liittyy näkövammaisyhdistyksen jäseneksi. Hän huomaa, ettei ole näkötilanteensa kanssa yksin ja saa myös uusia ystäviä.

8 Hyvä elämä

Näön heikentyessä Niina pelkäsi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt hän huomaa, että vaikka elämä on muuttunut, on se edelleen omannäköistä ja hyvää. Oikeiden tukien avulla arki sujuu.