Siirry pääsisältöön

Oletko huo­lis­sa­si omasta tai läheisesi näöstä?

Tutustu tietopakettiimme näköasioista, tuesta ja liiton palveluista. Vaikka näkö heikkenee, on apua ja tukea tarjolla.

Näkövammaisten liiton vuosien 2023–2024 teemana on Uusin silmin. Slogan kertoo näkövammaisuudesta ja näkövammautumisesta. Jaamme tietoa näköasioista ja liiton palveluista verkkosivuillemme koostamassamme tietopaketissa, Teams-tietoiskuissa, teemapäivissä ja tapahtumissa erityisesti vasta näkövammautuneille ikääntyneille ja heidän omaisilleen. Vaikka näkö heikkenee, on apua ja tukea tarjolla.

Tutustu verkkosivuillemme koottuun tietoon ja linkkeihin tuen äärelle.

Mitä tehdä, kun näkö heikkenee? -tietopaketti

Mistä oikein on kysymys, kun sinä tai läheisesti näkee silmälaseillakin huonosti? Tietopakettimme on suunnattu niille, jotka epäilevät, että itsellä tai läheisellä on näkövamma. Läheisen näkövammautuminen voi tapahtua hiljalleen. Se ei kuitenkaan kuulu normaaliin ikääntymiseen eikä sitä voi korjata silmälaseilla. Huoli helpottaa, kun tiedät, minkälaista apua ja tukea on tarjolla.

Tutustu tietopakettiin verkkosivuillamme

Palvelut parantavat elämänlaatua

"Kun silmälasit eivät riitä" -video ja -esite kertovat palveluista, joihin näkövammaisella ihmisellä on oikeus. Esitteestä on julkaistu kaksi versiota: toinen heille, joiden näkö on heikentynyt, ja toinen silmälääkäreille. Esite on julkaistu vuosina 2022 ja 2023 suomeksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.

Tutustu Kun silmälasit eivät riitä -materiaaliin

Ohjausta ja neuvontaa asiantuntijoilta

Näkövammaisten liiton asiantuntijat tarjoavat näkövammaisille ja läheisille maksutonta neuvontaa, ohjausta ja rohkaisua sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä oikeuksienvalvonnan asiantuntijoihimme

Tietoa ja tukea webinaareista ja tapahtumista

Teemavuosien aikana järjestämme kaikille avoimia ja maksuttomia Teams-tietoiskuja. Myös näkövammaisyhteisön teemapäivät jakavat tietoa näköasioista ja Näkövammaisten liiton palveluista. Näkövammarekisterin 40-vuotisjuhlaseminaari on syyskuussa 2023.

Lue lisää webinaareista ja tapahtumista

Näkövammaisyhteisö tarjoaa vertaistukea ja toimintaa – liity mukaan

Näkövammaisten liitolla on 23 jäsenyhdistystä, joista 14 on eri puolilla Suomea toimivaa alueyhdistystä ja 9 valtakunnallisia jäsenyhdistyksiä, joiden toiminta keskittyy jonkun toimialan ympärille.

Alueyhdistykset tarjoavat tukea ja toimintaa sekä tuottavat näkövammaisten palveluita kuten äänilehtiä. Alueyhdistysten jäseniksi voivat liittyä sokeat ja heikkonäköiset ihmiset.

Jäsenyhdistyksillämme on noin 11 500 jäsentä, joista noin 9 000 on jäsenenä alueyhdistyksissä. Alueyhdistyksissä on myös yhteensä noin 100 paikallisyhdistystä, alaosastoa ja kerhoa.

Lue jäsenyyden hyödyistä ja liity mukaan yhteisöömme!

Liity jäseneksi ottamalla yhteyttä suoraan lähimpään yhdistykseesi

Teema jatkuu tarinoilla vuonna 2024

Teemavuosilla on kaksi kohderyhmää: vasta näkövammautuneet ihmiset ja näkevät. Vasta näkövammautuneita, jotka eivät ole näkövammaisten palveluiden ja tuen ja vertaistuen piirissä, tavoittelemme erityisesti vuonna 2023 omaisten kautta.

Vuonna 2024 teemavuosien sisältö keskittyy siihen, miten näkövammaisuus ilmenee ja millaista elämä on näkövamman kanssa. Kerromme tarinoita näkövammaisuudesta ja näön heikkenemisestä ja teemme näkövammaisuutta tunnetuksi näkövammaisten ihmisten omin sanoin.

 

Lisätietoa

viestinnän asiantuntija

Satu Juoperi

satu.juoperi@nakovammaistenliitto.fi

puh. 09 3960 4622