Siirry pääsisältöön

Arki, koti ja apu­vä­li­neet

Apuvälineet, asunnon muutostyöt ja erilaiset vinkit tukevat kotona asumista myös näkövammaisena.
Käsi, jossa valkoinen keppi ja ranteessa Sunu Band -rannetutka.

Tässä osiossa

Koti

Kotoa ei tarvitse muuttaa pois, vaikka näkö heikkenee. Kodista voi tehdä miellyttävän ympäristön esimerkiksi oikeanlaisella valaistuksella. Asunnon muutostöihin voi saada rahallista tukea.


Vinkkejä arkeen

Näkövammaisen arjen toimia voidaan helpottaa erilaisilla pienillä nikseillä. Alla olevien linkkien kautta pääset tutustumaan sekä näkövammaisten henkilöiden itsensä kertomiin että näkövammaistyötä tekevien ohjaajien ohjaustilanteissa hyväksi havaittuihin toimintamahdollisuuksiin.

Niksit ovat toivon mukaan hyödyksi sekä näkövammaisille ja heidän ohjaajilleen että kaikille muillekin.


Apuvälineet

Apuvälineitä kotiaskareisiin

Tavallisesta kaupasta voi löytää tuotteita, jotka soveltuvat hyvin näkövammaiselle. Esimerkiksi hankkimalla erivärisiä astioita pystyy käyttämään hyväksi kontrasteja: tumma leipä erottuu paremmin vaalealta lautaselta ja maito tummasta lasista.

Suurennuslaseja eri käyttötarkoituksiin

Sopivan suurennuslasin löytää varmimmin kokeilemalla.

Valikoimassa on malleja, joiden avulla myös käsitöiden tai muun tarkkuutta vaativan työn tekeminen ja kirjoittaminen on mahdollista.

Elektronisten suurennuslaitteiden etuna suurennuslaseihin verrattuna on se, että taustan ja tekstin väriä voi vaihtaa. Lisäksi laitteiden suurennusteho on moninkertainen suurennuslaseihin verrattuna.

Lukemisen lisäksi elektronisen suurennuslaitteen (lukutelevision) avulla voi kirjoittaa käsin tai tehdä muuta tarkkuutta vaativaa työtä. Joissakin malleissa on mahdollisuus käyttää taulukameraa, jolloin taululla tai valkokankaalla olevaa aineistoa voidaan katsella omalta näytöltä sopivan kokoiseksi suurennettuna. Tämä helpottaa erityisesti näkövammaisia koululaisia ja opiskelijoita.

Puhuvat apuvälineet

Suomea tai ruotsia puhuvien apuvälineiden valikoimassa on kellojen ja vaakojen lisäksi muun muassa rullamitta sekä värintunnistin.


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Alla olevan linkin kautta pääset sivulle, jolle on koottu vastauksia näkövammaisten ihmisten oikeuksia ja palveluita koskeviin kysymyksiin.

Suuri osa vastauksista on linkitetty Näkövammaisen palveluoppaaseen, jota voi lukea verkossa tai tilata liitosta painettuna, pistekirjoituksella tai äänitteenä.