Siirry pääsisältöön

Nuo­ri­so­toi­min­ta

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea.
Kolme nuorta aikuista istuu sohvalla, yhdellä kädessä valkoinen keppi ja toisella pistekirjoituslehti.

Tällä sivulla

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea. Nuorisotoimemme antaa näkövammaisille nuorille mahdollisuuden itsensä ylittämiseen niin pienissä kuin suurissakin asioissa.

Nuorisotoimintamme on valtakunnallista ja avointa kaikille 12–30-vuotiaille näkövammaisille. Meillä on aina innostunut ilmapiiri. Hymyn, naurun, kaverin auttamisen ja yhteishengen määrällä – ja etenkin laadulla – mitattuna tapahtumamme ovat taattua ykkösluokkaa!


Nuorten tapahtumat

Nuorisotoimi järjestää monipuolista toimintaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tapahtumat on aina järjestetty näkövammaisille nuorille esteettömiksi: ohjaajia ja oppaita riittää. "Kaveria ei jätetä" -hengessä kukaan ei jää yksin tai vaille apua. Nuorisotoimen tapahtumien osallistumismaksu kattaa myös matkat julkisilla kulkuneuvoilla.

Vuoden perinteisiä kohokohtia ovat kesäleiri ja lokakuun toisena viikonloppuna järjestettävä nuorisofoorumi. Suomi on mukana myös pohjoismaisessa toiminnassa: joka vuosi jossakin maassa järjestetään pohjoismainen leiri. Lisäksi mukaan mahtuu erilaisia viikonlopputapahtumia. Tapahtumien ja ohjelmien teemat vaihtelevat laidasta laitaan. Nuorisotoimella on mahdollisuus toteuttaa myös nuorten tekemiä projekteja.


Näkkäriajot

Näkövammaiset nuoret kokoontuvat näkkäriajoihin jokaisen kuun ensimmäinen ja kolmas keskiviikko klo 18 etänä Teamsiin. Puhumme rennosti kaikesta maan ja taivaan väliltä. Puhetta riittää aina noin tunnin verran.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan rentoon porukkaan, laita sähköpostia teemu.ruohonen@nkl.fi ja saat Teemulta Teams-linkin näkkäriajoihin.

Teams on apuvälineillä saavutettava parhaiten joko Chrome-selaimella tai puhelimen sovelluksena.


Nutor

Nutor eli nuorisotoimijaryhmä on Näkövammaisten liiton valtakunnallinen nuorisotoimikunta. Se suunnittelee nuorille valtakunnallista toimintaa, kuten viikonlopputapahtumia ja kesän leirejä. Nutor ottaa myös kantaa ajankohtaisiin näkövammaisia nuoria koskettaviin aiheisiin ja tekee näkövammaisuutta tunnetuksi nuorten keinoin.

Nutorissa on puheenjohtaja ja neljä jäsentä. Jäsenet valitaan joka vuosi järjestettävässä nuorisofoorumissa. Ehdolle voivat asettua alle 30-vuotiaat alueyhdistyksen jäsenet.

Nutorin nykyiset jäsenet ovat puheenjohtaja Mehmet Kasap sekä Eemi Utriainen, Emma Leskinen, Jasmin Mikkola ja Väinö Rihti.

Nutor-esittely

Esittely-äänitiedoston tekstivastineen löydät SoundCloudista- Ulkoinen linkki.

Nutorin jäsenten esittelyt löydät kuvan alta.

Nutor eli nuorisotoimijaryhmä 2024 on Näkövammaisten liiton valtakunnallinen nuorisotoimikunta.
Nutor-porukka 2024

Puheenjohtaja

Mehmet Kasap, Vantaa

"Heips! Oon Memu, 24-vuotias, toivon mukaan pian valmistuva sosionomi Helsingistä. Yritän kovasti päästä opinnoistani eroon, jotta kykenen kehittämään töiden lisäksi muutakin sisältöä elämääni. Pidän erityisesti luonnosta, ulkoilusta, työstäni sekä arjen helppoudesta. Tavoitteena myös nähdä enemmän maailmaa, reissata siis.

Nuorisotoiminnassa olen ollut aktiivisesti mukana vuodesta 2012 lähtien. Tuolloin jäin koukkuun tähän mahtavaan porukkaan, enkä vielä yli kymmenen vuoden jälkeen ole onnistunut pääsemään irti. Tällä hetkellä pyörin tapahtumissa pääosin ohjaajan roolissa. Nutorissa olen ollut mukana vuodesta 2019 ja tällä hetkellä päätän toista kaksivuotiskauttani Nutorin puheenjohtajana. Alun perin ehdolle minut sai asettumaan halu päästä suunnittelemaan toimintaa ja vaikuttamaan nuorten asioihin. Nuorisotoiminta on antanut minulle todella paljon, kuten uusia kavereita, kokemuksia ja tärkeää vertaistukea. Koen erityisen tärkeäksi, että muutkin nuoret voisivat jatkossa matalalla kynnyksellä saada toiminnan kautta näitä samoja asioita. Parasta nuorisotoiminnassa ja Nutorissa on, että toimintaa suunnitellaan oikeasti nuorten toiveet ja tarpeet edellä.

Törmäillään tapahtumissa!"
 

Jäsenet

Eemi Utriainen, Järvenpää

"Moro! Mä oon Eemi, 17-vvuotias nuori Järvenpäästä vaikkakin oon henkeen ja vereen Kaenuulainen! Mä opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuotta kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa nuoriso- ja yhteisöohjaus puolella. Opiskelujen lisäksi mun aika meneekin frendeihin, maalipalloon ja kaikenlaiseen pööpöilyyn. Ite seuraan fraasia “ei tarvi tietää mihin menee, jos tietää mistä tulee” pyöriessäni ympäri maita ja mantuja.

Olin ensimmäistä kertaa mukana nuorten tapahtumassa 2018 lopussa, jonka jälkeen en päässyt enää irti nuorten tapahtumista.

Joku saattoi jo mun ala valinnasta päätellä, että tykkään toimia nuorten parissa, joten kun mulle avautui mahdollisuus päästä vaikuttamaan nuorten tapahtumiin tottakai tartuin siihen! Haluan olla mukana luomassa mahtavia ja ikimuistoisia leirejä kaikille samaan tapaan niin kuin aikaisemmat nutorin jäsenet ovat luoneet mulle."

 

Emma Leskinen, Kokkola 

”Heippa! Oon Emma Leskinen, näkövammainen nuori Kokkolasta. 
Käyn Kokkolassa Kiviniityn koulua ja mulla onkin viimeinen vuosi peruskoulua menossa, eli täytän tänä vuonna 16-vuotta. Tykkään vaikuttaa erilaisiin asioihin ja koulussamme olenkin mukana erilaisissa tehtävissä muun muassa liikkuvakoulu-tiimissä. 
Vapaa-aikani kuluu aikalailla tanssin parissa. Olen harrastanut tanssia Kokkolan Jymyssä 7-vuotiaasta asti ja sillä tiellä olen edelleen. Seurassamme ohjaan myös pienempien lasten tanssiryhmää ja siitä olenkin pitänyt paljon! 
Nuorisotoimen tapahtumassa olin ensimmäistä kertaa vuonna 2021 ja sen jälkeen jäinkin siihen koukkuun. Olen saanut nuorisotoiminnasta todella paljon uusia ystäviä ja tärkeää vertaistukea. 
Hain nutoriin, koska pidän paljon erilaisiin asioihin vaikuttamisesta, sekä haluan mahdollistaa muille yhtä hyviä kokemuksia kuin itsekin olen nuorisotoiminnasta saanut!”
 

Juuso Somerkivi, Espoo

Hei! Minä olen Juuso, 14-vuotias Espoolainen nuori. Olen hyvin kiinnostunut teknologiasta.

Harrastan viikottain maalipalloa, käyn kuntosalilla ja omistan ohjelmointikehitys 4H-yrityksen.

Ensimmäistä kertaa olin nuoriso toiminnassa mukana 2022 alkuvuodesta. Nutoriin ehdolle asettuminen oli jo suunnitelmissa ollut kuukausia ennen foorumia. Hain Nutoriin koska haluisin että tapahtumissa olisi kaikille mahtavaa, saavutettavaa ja ikimuistoista ohjelmaa."

 

Väinö Rihti, Turku 

Olen Väinö, 23-vuotias nuori Turusta. Opiskelen tällä hetkellä tietojenkäsittelyä Turun ammattikorkeakoulussa, ja lisäksi toimin osa-aikaisena ict-ohjaajana näkövammaisten alueyhdistyksessä. Nutorissa olen mukana nyt toista kautta.
Harrastan aktiivisesti sokkopingistä, ja lisäksi harrastuksiin kuuluvat mm. maalipallo sekä kaikenlainen tietotekniikkaan liittyvä.
Nuorisotoiminnassa oon ollut mukana vuodesta 2015 lähtien. Olen saanut tapahtumista monia hienoja kokemuksia sekä uusia ystäviä.
Hain Nutoriin, koska haluan olla mukana suunnittelemassa tapahtumia, joissa kaikilla on mahdollisuus saada vertaistukea, uusia ystäviä sekä positiivisia kokemuksia.
 


Ota yhteyttä ja seuraa somessa

Nuorilla on Näkövammaiset nuoret-ryhmä Facebookissa. Instagramista sekä TikTokista löydät meidät sokkonuoret nimen alta. Lisäksi käytössä on aktiiviset WhatsApp-ryhmät tapahtumakohtaisesti ja yleisenä nuortenryhmänä. Voit tutustua What'sApp-ryhmien sääntöihin täältä.

Nutorin sähköposti:
nutor@listat.nkl.fi

nuorisotoiminnan suunnittelija
Teemu Ruohonen
+358 50 596 5022
teemu.ruohonen@nakovammaistenliitto.fi
PL 30, 00030 IIRIS