Siirry pääsisältöön

Näön me­net­tä­mi­sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin

Sokeiden viikolla 12.-19.11. muistutetaan suomalaisia siitä, että vaikka näkö heikkenee, apua ja tukea on tarjolla.

Näön menettäminen on aina elämänmuutos, joka vaikuttaa useisiin eri elämänalueisiin, esimerkiksi työhön, vapaa-aikaan, perhesuhteisiin, liikkumiseen ja tiedonsaantiin.

Kuormittavassa tilanteessa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Näkövammaisyhdistykset eri puolella Suomea tarjoavat vertaistukea ja monenlaista toimintaa, ja niiden kautta myös monet arjen palvelut selviävät.

Sokeiden viikolla liitto nostaa esiin jäsenyhdistystensä- Ulkoinen linkki arvokasta työtä ja jäseneksi liittymisen hyötyjä.

Vastanäkövammautuneille ja heidän läheisilleen on koottu tietopaketti Oletko huolissasi omasta tai läheisesi näöstä?- Ulkoinen linkki Pakettiin on koottu asiaa näkövammautumisesta, näkövammaisille kuuluvista palveluista ja tuesta sekä näkövammaisyhdistysten jäsenyydestä. 

Tietoa näkövammautumisesta, tuesta ja palveluista saa myös Kun silmälasit eivät riitä -esitteestä- Ulkoinen linkki, joka on julkaistu suomeksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja kolttasaameksi.

Sokeiden viikko

Sokeiden viikko- Ulkoinen linkki on Suomen näkövammaisyhteisön yhteinen teemaviikko, jota vietetään marraskuun toisella ehjällä viikolla, sunnuntaista sunnuntaihin. Sokeiden viikon tarkoituksena on nostaa esille näkövammaisille tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja, jotka näkyvät paikallisissa ja valtakunnallisissa tempauksissa. Muutamia sota-ajan poikkeusaikoja lukuun ottamatta Sokeiden viikko on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1921.

Sokeiden viikolla tapahtuu

Vasta näkövammautuneille ja heidän omaisilleen Kun näkö heikkenee – tietoa ja tukea -tietoisku- Ulkoinen linkki Teamsissa tiistaina 14.11. klo 15–15.30. 

Suomen suurin digitaalisten palvelujen saavutettavuuteen keskittyvä hybriditapahtuma #saavuta2023- Ulkoinen linkki Iiris-keskuksessa ja verkossa torstaina 16.11. klo 9–15. 

Yhdenvertaisena monimuotoisessa työelämässä- Ulkoinen linkki -hybriditapahtuma Iiris-keskuksessa ja verkossa 17.11.klo 12–15.30. Paikalla on muun muassa työministeri Arto Satonen. Päivän juontaa toimittaja Marjukka Havumäki. 

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle levittäytyy Sokeiden viikolla myös Iiris-keskukseen. Tänä vuonna festivaaliohjelmassa- Ulkoinen linkki on myös kuunnelmaa, audiota ja Sokeiden kuunnelmaraati. 

Lisätietoa Sokeiden viikon 2023 tapahtumista.- Ulkoinen linkki