Siirry pääsisältöön

Vinkkejä Daisy-soittimen käyttöön

Tällä sivulla on lueteltu yleisimpiä Daisy-laitteiden käyttöön liittyviä ongelmia ja niiden ratkaisuja.
Webbox-kuuntelulaite henkilön sylissä.

Tällä sivulla

Useimmat käyttötilanteissa esiintyvät ongelmat liittyvät akkuun tai vialliseen johtoon tai cd-levy on jäänyt laitteeseen. Voit kokeilla tämän sivun ohjeilla ratkaista ongelman.

Jos et löydä ratkaisua, otathan yhteyttä Daisy-neuvontaan, p. 09 3960 4040, daisy@nkl.fi. Monet ongelmat ratkeavat jo puhelimessa. Tarvittaessa sovitaan Daisy-laitteesi toimittamisesta huollettavaksi.

Jos kuuntelet äänilehtiä ja kerhokirjoja Luetus-kuunteluna Daisy-soittimella, tutustu Luetus-kuuntelun vinkkeihin.

CD-levy jäi laitteeseen

Victor Classic X ja X Plus -malleissa voit kokeilla niin kutsuttua ”pakkopoistoa”. Sammuta laitteesta virta ja kytke laite virtajohdolla verkkovirtaan. Paina yhtä aikaa levynpoisto- ja virtapainikkeita noin minuutin ajan, jolloin laite yleensä työntää levyn ulos. Tarkista ettei levyssä ole tahroja tai naarmuja.

Plextalk Liniossa irrota laite verkkovirrasta ja irrota sitten laitteen akku. Kytke laite takaisin verkkovirtaan ja käynnistä laite. Nyt levynpoistonäppäimen painalluksen pitäisi työntää levy ulos. Jos tämä ei auttanut, katso seuraavat ohjeet.

Akku- ja johtoviat

Jotkut toimintahäiriöt voivat liittyä vanhentuneeseen akkuun. Saat tarvittaessa Näkövammaisten liitosta uuden akun tilalle. Joihinkin vanhimpiin malleihin akkua ei voi vaihtaa itse. Toimita laite tällöin saamasi ohjeen mukaan huoltoon akun vaihtoa varten.

Laitteeni on jumissa eikä mikään painike toimi

Usein akun tyhjentäminen tai irrottaminen auttaa. Ennen akun irrottamista ota pistoke seinästä tai irrota johto laitteen päästä. Kytke laite takaisin verkkovirtaan ja kokeile, toimiiko laite ilman akkua verkkovirralla. Jos laite alkaa toimia ja normaalisti käytät sitä vain verkkovirralla, voit käyttää laitetta ilman akkuakin. Jos kuitenkin käytät laitetta myös akkukäytössä, tilaa uusi akku.

Akkuvirran voi tyhjentää eri laitemalleissa eri tavoin, joko poistamalla akun tai käyttämällä sen tyhjäksi.

Uudemmissa Daisy-soittimissa voit irrottaa akun itse.

Vanhemmissa malleissa akku on ristipääruuvilla kiinnitetyn kotelon alla (mallit Victor Reader X ja X Plus. Laitteen väri on musta ja näppäimet oranssit/harmaat). Akkupaketti vedetään nauhasta ulos.

Vielä vanhemmista malleista akkua ei voi irrottaa itse, vaan siihen tarvitaan erikoistyökalu (Plextalk PTN1: laitteen väri vaaleanharmaa ja näppäimet violetit ja harmaat, Victor Classic ja Classic Plus: laitteen väri tummanharmaa ja näppäimet keltaiset/harmaat). Tällöin voit ottaa laitteen irti verkkovirrasta ja antaa akun tyhjentyä yön yli. Jos akku on vaihdettava uuteen, ota yhteyttä Daisy-neuvontaan.

Laite ei käynnisty, vaikka virtajohto on kytketty pistorasiaan

Jos virtajohdon muuntaja on pistorasiaan kiinnitettynä kylmä, johto on todennäköisesti viallinen. Voit ensin kokeilla, toimiiko se toisessa pistorasiassa. Tarkista, etteivät pistokkeen piikit eivät ole vääntyneet tai johdossa ole murtumia. Älä käytä viallista johtoa!

Laitteeni ei käynnisty akkukäytössä tai toimii hyvin lyhyen aikaa

Jos laite käynnistyy kuitenkin verkkovirralla, akku on käyttöikänsä päässä. Joskus viallinen akku on irrotettava ensin, jotta laite toimisi verkkovirralla.

Laitetta voi myös käyttää ilman akkua, jos pidät sitä aina verkkovirrassa. Akku kannattaa ottaa kokonaan pois, jos se aiheuttaa ongelmia.

Voinko pitää Daisy-soittimeni jatkuvasti verkkovirrassa?

Kyllä voit, mutta valmistajat ohjeistavat virkistämän akut pari kertaa vuodessa. Lataa akut ensin täyteen ja kuuntele akuilla tyhjäksi ja lataa uudestaan täyteen. Jatkuvasti verkkovirrassa ollessa akkujen käyttöikä lyhenee jonkin verran. Ukkosilmalla on hyvä irrottaa laite verkkovirrasta, jos mahdollista.

Mistä saan uuden akun tai virtajohdon?

Laitteisiin saa vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun. Näkövammaisten liiton lainaamiin laitteisiin saat varaosat Daisy-neuvonnasta.

Kuulokkeiden käyttö

Voit käyttää Daisy-soittimen kanssa kuulokkeita, jos kuulokkeissa on tavallinen 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Kuulokkeet voi hankkia hyvin varustelluista tavarataloista tai musiikkiliikkeistä.

Käyttöopas kateissa

Daisy-laitteiden käyttöoppaat löydät sivuiltamme:

Pyydä tarvittaessa ohjeet Daisy-neuvonnasta. Jos laitat sähköpostiviestin, kerro haluatko ohjeen painettuna, cd:llä (vain cd-asemallisille laitteille), sähköisenä tiedostona vai pisteillä.

Ota yhteyttä

Daisy-neuvonta

p. 09 3960 4040
daisy@nkl.fi