Siirry pääsisältöön

Tarinoita lasten kun­tou­tuk­ses­ta

Tältä sivulta löydät videoita ja tarinoita, joissa lasten kuntoutukseen osallistuneet perheet kertovat omista kokemuksistaan.
Kaksi tyttöä leikkivät kahvikutsuja. Molemmilla on nuket ja oikealla oleva tyttö ohjaa kädellään vasemmalla puolella olevaa tyttöä löytämään kahvikupin.

Tällä sivulla

"Terveisiä Iiriksen lasten kuntoutuksesta" on neliosainen videosarja, joka esittelee Kuntoutus-Iiriksen lasten kuntoutuksen toimintaa. Videoiden taustalla on kuvaa tiloista ja kuntoutusohjelmasta sekä yhden perheen kokemukseen perustuva haastattelu.

Videot

Neljässä lyhyessä videossa vastataan seuraaviin kysymyksiin:

Videoiden sisältö kirjoitettuna

Tervehdys Iiriksen lasten kuntoutuksesta! Esittelemme nyt toimintaamme muutaman lyhyen videon välityksellä. Taustalla on kuvaa tiloista ja kuntoutusohjelmasta sekä vanhempien kokemukseen perustuva haastattelu.

Olemme perhe Rovaniemeltä. Tässä vaimo Petra, minä olen Mauri ja meillä on kaksi poikaa: Lauri ja Ilari.

Miten perheenne on ohjautunut Kuntoutus-Iirikseen?

Saimme tiedon tästä paikasta fysioterapeutin suosituksesta. Kiinnostuimme ja innostuimme siitä. Jos lapsi jotain hyötyä saa, osallistumme. Oli onni, että pääsimme ja olemme tykänneet käydä.

Millaista tukea perheenne on saanut lapsen näönkuntoutukseen?

Näkemiseen liittyviä asioita, joita itsekin miettii arjessa ja päiväkodissa. On saatu siihen neuvoja ja apua sekä valmennusta tulevaa varten.

Millainen näkötilanne lapsellanne on?

Lähinäkö on niin, että 10 cm on hyvä työskentelyetäisyys maksimissaan. Painotus on ollut "lähitekemiseen". Pojalla on myös aivovamma, joten keskittyminen on vaikeaa. Siihen on täällä myös panostettu, että voisi keskittyä paremmin tehtäviä tekemään.

Millaista ohjausta lapsi ja perhe ovat saaneet?

Muun muassa kuvia katsomaan. Täällä (Iiriksessä) on monipuolinen ammattityöryhmä, joka lapsen kanssa työskentelee. Monelta kantilta käydään tehtäviä lapsen kanssa läpi. Me vanhemmat saamme olla siinä myös mukana ja meille kerrotaan, miten on työskennelty ja mitä voimme "viedä mukanamme" kotiin esim. kuvien katsomiseen, liikkumiseen ja uintiin liittyen.

Miten lapsen omaiset on huomioitu kuntoutusjaksolla?

Ensimmäisen kerran tullessani tänne ajattelin itse, että lapsi saa paljon hyötyä. Mutta olen huomannut myöhemmin saavani itsekin paljon - ehkä jopa enemmän kuin lapsi! Kyllä täällä sisaruksetkin huomioidaan hyvin. Tänne (Iirikseen), kun tulee, on kuin kotonaan, koska ollaan tultu tutuiksi henkilökunnan kanssa. Lapset odottavat Iirikseen pääsyä!

Miten jatkokuntoutusjaksot ovat eronneet alkuvaiheesta?

Kerta kerralta saa enemmän uutta. Alussa olin ulkona kaikesta, kun asiat olivat uusia. Nyt on saanut enemmän sisäistettyä esim. sitä kuinka näkövammat ovat vivahteisia. Olen saanut käsitystä siitä, millaisia erilaisia näkövammoja voi olla olemassa.

Millaisia ohjelman toiminnalliset osat ovat olleet? Entä vertaistuki?

Todella mielenkiintoisia! On ollut retkiä mm. kaupungille ja yhdessä tekemistä. On ollut liikuntaa ja rentoutusta eli vanhempien osuudessa on otettu asioita monipuolisesti huomioon. Olemme saaneet perhetuttuja, joiden kanssa pidetään yhteyttä. Olemme saaneet vertaistukea ja antaneet sitä muille.

Millaista on palata kotiin jakson jälkeen?

Ensin on "infoähky" ja reissuväsymys. Kun on jäsentänyt käsiteltyjä asioita itselleen, on saanut paljon apua arkeen täältä Iiriksestä. Sitten pystymme viemään terapeuteille ja päiväkotiin terveiset (kuntoutusjaksolta) ja hyödyntämään saatua tietoa. On hyvä, että Iiriksestä tulee kirjallisena yhteenveto. Kaikkea ei voisi itse muistaa, mutta sen avulla kaikki pysyvät tilanteen tasalla.

Mikä olisi viestinne perheille, jotka eivät vielä ole olleet Iiriksessä näönkuntoutusjaksolla?

Aina kun on lähtenyt, on jäänyt jotain hyvää takataskuun! Iiris on sellainen paikka, että täällä on Suomen johtava tietotaito. Kyseessä on ainut kuntoutuskeskus näköasioissa, josta saa valtavan tietomäärän.

Matkat ovat ilmaiset ja Kelata saa korvaukset työstä poissaoloon. Taloudellisesti tulo ei ole este. Lapsen eteen sitä tekee kaikkensa. Itse on saanut niin paljon samoin kuin lapsemmekin.

Tämä (Iiris) on mahtava paikka ja voin suositella kaikille, joilla on perheessä näkövammaisuutta.  Vaikka kotoa lähteminen vaatii vaivaa ja järjestelyjä, kannattaa vähintään lähteä käymään ja katsomaan!