Siirry pääsisältöön

Kuuma peruna -podcast: Nä­kö­vam­mais­ten liiton työ­elä­mä­pal­ve­lut/työn­te­ki­jöi­den esittelyt, osa 5

Tältä sivulta voit lukea Kuuma peruna -podcast-sarjan työntekijäesittelyssä Mikael Mustonen -jakson tekstivastineen. Tekstiä on muokattu äänitteeseen verrattuna kohdissa, joissa muokkaaminen parantaa merkittävästi luettavuutta.

Tällä sivulla

Kuuntele

Voit kuunnella Kuuma peruna -podcastia haluamastasi palvelusta.

Kuuntele jakso Soundcloudista.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Spotifysta.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Apple podcasteista.- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Suplasta.- Ulkoinen linkki

Lue

Alkutunnus:

Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.

Ville Lamminen

Aloitetaanpa tämänkertainen kuuma peruna lukemalla pieni pätkä Tarzania. Tässä lukee näin. Mitä tahansa he tekevätkään, he säästävät meitä siitä hyvästä, että puolustin mustaa mikaelia. Mutta jos he saavat tietää, että olen kavaltanut heidät, Meille ei osoitettaisi mitään armoa Alice.

Mikael Mustonen, nyt ollaan siis siinä tilanteessa tässä "Haluatko miljonääriksi" -tietokilpailussa, että sulla on tää viimeinen ja ratkaiseva kysymys. Olet valmis tai et, kysymys esitetään nyt: Missä tunnetussa teoksessa esiintyy merirosvo nimeltä Musta Mikael? Onko tämä teos A) Aarresaari, B) Shogun, C) Tarzan, apinain kuningas vai D) Viisikko aarresaarella?

Mikael Mustonen:

E)  kanada.

Ville Lamminen:

No niin, nyt kun ette aivan voittaneet tässä kilpailussa, lohdutuspalkintona saat osallistua Kuumaan Perunaan Tähtivieraana!

Mikael Mustonen:

Mä haluaisin sanoa tähän, mä oon tosi paljon odottanut, että mä pääsen tänne haastateltavaksi. Mä oon valmistautunut tähän paastoamalla 8 viikkoa. Mä osallistuin vielä semmoiseen painiretriittiin.

Ville Lamminen:

Se on hyvä, niin ne kaikki muutkin on tehneet ennen kuin ne pääsee tänne. Ja toi alkoi jotenkin niin lupaavasti. Niin, niin malttamattomana muutenkin haluaisimme kuulla, että mikä sä oot miehiäsi, painiretriitistä huolimatta.

Mikael Mustonen:

No en kai mä nyt paljon mikään ole, mutta sanovat, että olen asiallinen aluksi, kunnes mut oppii tuntemaan vähän paremmin. Tän Mikael Mustosen Mä oon valinnut nimekseni ihan vaan sen takia, kun se kuvastaa mun mielestä hyvin tätä mun synkkää luonnetta. Ja täällä, nyt paikkakuntaa mainitsematta, sanon, että täällä Järvenpäässä oon asunut kohta 19 vuotta. Kierrettyäni sitä ennen ympäri maan, niinku Eppu Normaali laulussaan sanoi hienosti. Mulla on 2 lasta, joista toinen tällä hetkellä enää ihan tässä päivittäin viihdyttää mua läsnäolollaan ja tietenkin rahan pyytämisellä ja sellaisella, mutta isoja ihmisiä alkavat siis olemaan, että omaakin aikaa on välillä ollut. Ei tarvitse ihan vaippoja enää vaihdella. Sosiaalialalle mä tulin vuonna yhdeksänkymmentäkaksi ja ihan pelkästään siis tän alan kovien palkkojen vuoksi. Eli mitään sen kummempaa tällaista niin kun vetoa en kyllä tuntenut, mutta ne palkat, ne on niin kovat, että ihan se veti. Näkövammaisten liitossa mä oon ollut nyt kaksikymmentäneljä vuotta. Aloitin siis silloin muinaishistoriallisessa Näkövammaisten keskusliitossa. Voisi sanoa, että olen näitä vanhan liiton miehiä. Tänä aikana kun mä oon täällä ollut, niin on jo luovuttu hiljalleen nuolenpääkirjoituksesta.

Ville Lamminen:

No niin se on ihanaa, että on jotain vanhan liiton edustustakin jäljellä, että kaikki ei ole niin kauhean modernia. Mä tiedän, että sulla on pitkä historia näkövammaisten liitossa silloisessa näkövammaisten keskusliitossa. Kerro vähän siitä.

Mikael Mustonen:

Silloin kun mä tulin, oli vuosi 2000. Tulin siis Näkökeskus Visioon silloin, silmälääkärin suuren päällikön kutsumana näönkäytön opettajaksi. ja sehän oli sitten mun suuri rakkaus, se näöntutkimushomma ja apuvälinejutut ja ne sellaiset. Mutta tuota, ajat muuttuu, ja siitä sitten hiljalleen siirryttiin enemmän tällaisiin yleisimpiin hommiin. Toki opiskelin siinä välillä, mutta sitten aikuisten kuntoutuksen puolelle yhdistettiin. Ja sitten vuonna kaksituhattayhdeksäntoista maailma kääntyi nurinpäin, ja oli siinä ja siinä, että olisi pitänyt alkaa etsiä oikeita töitä. Mutta sitten tää nykyinen esihenkilö, Taru, nappasi takinliepeistä kiinni ja sanoi, että "älähän nyt Mustonen mene mihinkään, tuolla yläkerrassa olisi paikkaa auki." Se ei viitannut taivaaseen, vaan kuudenteen kerrokseen. Eli työelämäpalvelut oli kuudennessa kerroksessa.

Se pyysi sitten mut haastatteluun ja ei kai siinä mitään voinut, kun se sillä lailla pakotti tulemaan. Vaikka mä kuinka yritin sitten sanoa, miten laiska ja saamaton ihminen mä oon, niin silti se otti mut töihin.On se niinku ihme touhua, kyllä mä sanon vaan.

Ville Lamminen:

Ne on nämä johtajat tällaisia.

Ville Lamminen:

Joo, kyllä se niinku mä oon sanonut ennenkin, että työelämäpalveluiden tiet ovat tutkimattomat. Mutta vakavasti puhuen, niin Tarun kanssa oikeastaan ihan sieltä alusta asti ja muidenkin työelämäpalvelujen ihmisten kanssa enemmän tai vähemmän ollut yhteistyössä. Että ei nyt ihan vieras paikka ollut, mutta se vaihto sieltä kuntoutuksen puolelta tähän työelämäpalveluihin kyllähän se oppimista vaatii. Mä odottelen, että milloinkahan sitä olisi niinku saanut sen perehdytyksen jo loppuun, mutta katsotaan nyt sitten. Onko sulla täällä sun mielestä kuuma?

Ville Lamminen:

No nyt puuttuu toi sisä tai ulkolämpömittari täältä, mutta mutta tota kyllä tää aika tämmöinen kylmänhenkinen tuntuu tää ilmapiiri tässä keskustelussa olevan. 

Mikael Mustonen:

Joo joo, ilmapiiri on kyllä kalsa se täytyy sanoa.

Ville Lamminen:

Mä en tiedä lämpeneekö tää vai kylmeneekö tää jos mä kysyn sulta että mitä sä täällä sitten oikein teet?

Mikael Mustonen:

No mäkin oon kyllä vakavasti miettinyt monta kertaa, että mitähän hittoa mä oikein puuhaan täällä, mutta työelämäasiantuntija on se mun hieno titteli. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että silloin kun näkövammaiselle tai näköongelmaisella on jotakin mutkia opiskeluun tai työelämään liittyen, joko suoraan tai välillisesti näkemisen ongelmien kanssa, niin silloin me työelämäpalvelut voidaan olla niitä mutkia oikomassa, myös minä.Se on tosiaan niin laajalla skaalalla, että mitä kaikkea probleemaa siellä nyt sillä ammatillisella puolella voi olla. Ja kun yhdistetään näkövammaiset, niin mitä sieltä löytyy? Me voidaan olla mukana hämmentämässä soppaa. Ja toki nyt sitten tähän mun työhön on alkanut kuulua paljon muutakin. Nykyään on ollut aika paljon tämmöistä tiedotukseen liittyvää, joka nyt toisaalta on aina ollut mun kiinnostuksen kohteena.Muun muassa tehdään semmoista surullisen kuuluisaa Kuuma peruna -podcastin tuottamista jonkun semmosen Lammisen villen kanssa. tunnet sä sitä? Se on pikkuisen semmoinen ihmeellinen hampuusi kyllä.

Ville Lamminen

Niin mä oon yrittänyt tutustua, mutta olen päättänyt, että en tutustu kovin paljon. 

Mikael Mustonen:

Ja se on vähän erakko taitaa olla. 

Ville Lamminen:

Koska tääkin on kuitenkin perheohjelma niin ei jatketa tästä sen pidemmälle. Mitä merkitystä nyt sitten asiakkaalle on tästä sinun työstä? Missä asioissa asiakas voisi hyötyä juuri sinusta.

Mikael Mustonen:

No mun tällaista niinku spesiaalialuetta on nimenomaan työkyvyttömyyseläke. Eli silloin kun asia liittyy tähän työkyvyttömyyseläkkeen sektorille, mä olen se oikea tyyppi sitten auttamaan siinä. Oikeastaan voisi sanoa, että siinä vaiheessa jo, kun asiakkaalla on tullut mieleen se ajatus, että ei jaksa työssään tai ei pysty enää tekemään sitä työtä näön takia – että se näkö on vaan heikentynyt niin paljon, että työ alkaa olemaan liian raskasta ja ajatukset alkaa hiljalleen ehkä kulkeutumaan sinne työkyvyttömyyseläkkeen suuntaan – niin silloin kannattaa kyllä jo ottaa yhteyttä. Voisi sanoa, että liian aikaisin tässä ei voi ottaa yhteyttä, vaikka ei näön puolesta oltaisikaan vielä siinä tilanteessa, että ne eläkkeen kriteerit täyttyy. Silmäsairaus voi usein olla etenevä, ja näitäkin asioita, esimerkiksi eläkejuttuja, voi sitten vähän suunnitella etukäteen ja miettiä, että mitenkä tää sitten niin kuin silleen sujuvasti saadaan hoidettua. 

Ja sitten tietysti voidaan miettiä sitä osatyökyvyttömyyseläkkeen mahdollisuutta. Se on ollut monille ihmisille aika suuri pelastus, että onkin voinut jatkaa siellä työelämässä niinku puolikkaana, jolloin sitten sitä palautumisaikaa on enemmän, ja jaksaakin paremmin siellä töissä. Ylipäätään tarjolla on siis neuvontaa koko työkyvyttömyyseläkkeen hakuprosessia koskien, eli mitä kaikkea siihen kuuluu ennen jopa sen eläkehakemuksen täyttämistä. Monet asiakkaat ottaa yhteyttä vasta siinä vaiheessa, kun pitää täyttää se eläkehakemus, mutta kannattaa ottaa yhteyttä paljon aikaisemmin. Ja tietysti nyt sen verran erotuksena täytyy tässä muistuttaa, että ihan nää tällaiset normaalit vanhuuseläkkeet ei kuulu mulle, että se on oikeastaan vaan työkyvyttömyyseläkkeet. Sitten lisäksi, asiakkaiden kanssa on aika usein esillä myös kuntoutukseen hakeutuminen, ihan oikeastaan jo senkin takia, että kuntoutus niveltyy aika usein osaksi tätä eläkkeen hakemisprosessia. Toisaalta kuntoutusta voi käydä muutenkin, eli ihan sitä työkykyä ylläpitämään. Tai jos ei ole ollut hetkeen siellä työmarkkinoilla, niin auttamaan siihen, että sinne pääsisi tavalla tai toisella ponnistamaan. Ja apuvälineasioita tulee jonkun verran, ei kauhean paljon, mutta lähinnä oikeastaan kysymykset voi olla sitä luokkaa, että mistä nyt sitten pitää lähteä hakemaan apuvälineitä. Niissä sitten voin neuvoa. Ja tietysti, asiakkaiden on hyvä muistaa, että vaikka mä nyt olisinkin eläkkeisiin erikoistunut, voi ottaa yhteyttä minuunkin, vaikkei se käsillä oleva asia olisikaan juuri mun erikoisosaamista. Me sitten täällä porukan kesken jaetaan, että kenelle asiakas ohjataan, että asiakas saisi sen parhaan mahdollisen avun. Me täällä niinku sitten tapellaan keskenämme siitä, kuka saa asiakkaan. Sen takia me ollaan monesti niin kauhean mustelmilla aina työpäivän jälkeen. Joskus tietysti voi olla sitten sellaisiakin tilanteita, että vaikka asiakkaan asia ei olisikaan mun spesialiteettia, niin silti asiakas haluaa asioida juuri minun kanssa, tai Ville Lammisen kanssa, tai niin edespäin, ja sekin on ihan fine. Kyllä me joistain muistakin asioista tiedetään, kuin vaan omasta perspektiivistä.

Ville Lamminen:

Ja jos satutaan olemaan oikein pehmeellä tuulella, niin yritetään ottaa selvää, jos ei tiedetä.

Mikael Mustonen:

Näin juuri näin juuri että elikkä jos jos on sopivasti lääkitys tepsinyt aamulla niin saattaa puhua ihan vaikka minkälaisista asioista.

Ville Lamminen:

Kerro jotain tuosta siviilipuolesta, josta saisi jonkun puistattavan artikkelin tehtyä. Oletko aktiivinen politiikassa? Oletko ollut väärässä vai oikeassa puolueessa? Oletko julkaissut näkövammaisista jotain kiusallista tai mitä epämääräistäsä harrastat? Miten me voitaisiin tukea nyt räväkän jutun tekemistä.

Mikael Mustonen:

Vapaalla ollessani mä teen ristipistotöitä ja kerään vauvanukkeja.

Ville Lamminen:

Kuulostaa hyvältä. Mä oon esimerkiksi vapaa-ajalla ollut kerran puhumassa imettämisen tukemisesta. En tosin työnantajan laskuun, mutta se on ihan OK; ei siinä mitään, se on vain nykyaikaista.

Mikael Mustonen:

No sori, mulla olikin väärät muistiinpanot. Mä ajattelin, toi tuntui vähän vieraalta. 

Ville Lamminen:

OK nyt se rupeaa vetään takaisin tota. 

Mikael Mustonen:

Tää tota välillä muisti vähän pätkii mutta melkein kaikki voi laittaa sen piikkiin. Mutta ihan vakavasti ottaen, mä oon jostain kumman syystä jo pienestä pitäen ollut sotkeutunut ainakin sellaiseen luovaan ja taiteelliseen toimintaan. Eli soitan, maalaan, kirjoitan ja valokuvaan, ja on joskus jopa ollut näyttämölläkin. Se oli ihan kauheata, kyllä, mutta sitten mä oon rakentanut kitaroita. Oikeastaan rakennan vieläkin, jos mulla vain aikaa sattuisi olemaan. No sitten semmoinen, joka ei ole ihan nyt niin luovaa, mutta on pitkäjänteinen homma, on kaaosteorian tutkiminen, nimenomaan esineiden ja katoamisen näkökulmasta. Tästä tematiikasta mulla on kertynyt niin valtavasti aineistoa, että siinä vaiheessa, kun Suomen Epätieteellinen Seura myöntää väitöskirja-apurahan, niin se on sitten niinku siinä. Miltä sun mielestä kaaostohtori Mustonen kuulostaa?

Ville Lamminen:

Mä mä haluan olla rehellinen. Mä pelkään että sä et pääse tuolle nyt ihan etusivulle ehkä iltalehdessä, mutta pääsit sä kuitenkinKuumaan perunaan. Yhteystietoja, yhteystietoja vielä kaikelle kansalle, myös sille iltalehdistölle.

Mikael Mustonen:

Minut tavoittaa parhaiten sähköpostista eli se on se mikael.mustonen@nakovammaistenliitto.fi. Enkö lausunut aika hyvin.

Ville Lamminen:

Lausuit todella hyvä homma. Kiitos paljon mikael ja ja suosittelen kyllä näissä asioissa toden totta olemaan yhteydessä. Tiedän että vaikka se tässä muuta yrittää selittää, niin on todella ammattitaitoinen. Kiitos.

Mikael Mustonen:

Saako lähettää terveisiä?

Ville Lamminen:

Et.

Mikael Mustonen:

Terveisiä äidille.

Lopputunnus:

Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.