Siirry pääsisältöön

Pimé Café

Miltä tuntuu toimia ilman yhtä tärkeää aistia? Maistuuko kahvi erilaiselta pimeässä? Pimé Caféssa saat vastauksen näihin kysymyksiin. Lisäksi moni kävijä on oppinut itsestään paljon uutta.
Mustalla pohjalla lukee valkoisella Iiris Pimé Café. Sama teksti on myös pistekirjoituksella.

Tässä osiossa

Hetki pimeässä kahvilassa on heijastus näkövammaisen elämään. Pääset kokeilemaan toimimista kahvipöydässä ilman näköaistia ja huomaat konkreettisesti, kuinka tärkeää on niinkin yksinkertainen asia kuin kommunikointi muiden pöydässä istuvien kanssa, kun näköaisti puuttuu.

Pimeässä sosiaalinen luovuus on kaiken a ja o. Muiden ihmisten tapa ottaa kontaktia ja kommunikoida, lämpötilat, hajut, maut tai vaikkapa tuulenvire nousevat uuteen merkitykseen. Joudut luottamaan muihin ja heittäytymään uudenlaiseen vuorovaikutukseen ympäristön kanssa. Voit löytää itsestäsi uusia puolia, vahvuuksia ja selviytymiskeinoja. Maailmaan ja itseensä tutustuminen ilman näköaistia luo unohtumattoman ja herättävän kokemuksen!

Olemme suunnitelleet pimeän tilan ensisijaisesti turvalliseksi ja esteettömäksi. Sinut perehdytetään myös pimeässä kulkemiseen ja turvatoimiin ennen pimeään siirtymistä.


Iiris Pimé Café

Iiris Pimé Café toimii Helsingissä, Iiris-keskuksessa, joka sijaitsee Itäkeskuksen välittömässä läheisyydessä, osoitteessa Marjaniementie 74.

Pimeän kahvilan tarjoilijat ovat näkövammaisia ihmisiä. He auttavat sinua luomaan turvallisen kokemuksen. Tarjoilijoiden tuella saat kokeilla esimerkiksi kahvin ja maidon kaatamista ilman näköaistia. Voit halutessasi myös suunnistaa itse ulos pimeästä kahvilasta.

Iiriksen avoimet Pimé Cafét

Iiriksessä järjestetään myös avoimia Pimé Café -tapahtumia. Elämykseen sisältyy lämmin tai kylmä juotava sekä makea tai suolainen makupala 12 € hintaan. Maksutavaksi käyvät käteisen lisäksi myös pankki- ja luottokortit.

Tervetuloa ylittämään itsesi tai vain nauttimaan omien aistiesi muuttuneesta tärkeydestä!


Palaute

Pimé Café -asiakkaiden palautteita:

”Ai että, mikä kokemus! Harvoin pääsee jotain näin jännittävää kokemaan.”

”Hieno kokemus. Toi ymmärrystä. Herätti aistit. Ajantaju katosi, kiitos ohjaajille opastuksesta.”

”Kokemus lisäsi ymmärrystä näkövammaisen ihmisen arjesta. Kiitos toteuttajille!”

”Pimeässä oleskelussa on tietty vapaus, joka usein puuttuu meidän ulkonäkökeskeisestä yhteiskunnastamme.”

Kuulemme mielellämme, millainen oli juuri sinun Iiris Pimé Café -kokemuksesi. Voit jättää meille palautetta sähköisellä lomakkeella:


Pimé Café omalla porukalla

Pääsääntöisesti Iiris Pimé Café toimii tilauskahvilana. Kerää ympärillesi sopiva ryhmä ja lähde kanssamme turvalliseen seikkailuun! Pimé Café sopii erinomaisesti myös erilaisten työpaikkojen virkistyspäivien huippukohdaksi.

Hinta on 16 € / osanottaja. Ryhmän koko on minimissään 6 henkeä. 

Hinta sisältää lämpimät juotavat, makean tai suolaisen pienen syötävän.

Muuta Pimé Caféssa Iiriksessä

Haluatteko tehdä Pimé Café -vierailun yhteydessä myös jotain muuta kivaa? Ennen Pimé Caféa on mahdollista esimerkiksi tutustua näkövammaismuseoon tai Iiris-keskukseen, kokeilla suosittuja näkövammaisten urheilulajeja, maalipalloa tai sokkopingistä. Pimeässä on myös mahdollista esimerkiksi askarrella kanssamme jotain hauskaa, järjestää lukupiiri tai keskustelutilaisuus tai kuunnella elävää musiikkia.

Kysy tarjousta, niin pohditaan yhdessä!


Pop up -kahvila pimeässä

Onko sinulla tilaisuus, jonka haluaisit toteuttaa Pimé Caféssa? Pimeä tila on mahdollista rakentaa myös yhtä tilaisuutta varten. Kysy meiltä lisää siitä, miten saamme Pimén parhaiten juuri sinun tilaisuuteesi mukaan.


Pimeät kahvilat muualla

Myös alueelliset näkövammaisyhdistykset järjestävät avoimia pimeitä kahviloita. 

Annanpura Oy- Ulkoinen linkki järjestää pimeässä erilaisia saavutettavuuteen ja työhyvinvointiin liittyviä tapahtumia.


Pimeän kahvilan taustaa

Pimeän kahvilan alku ja juuri on saksalaisen filosofian tohtorin, Andreas Heinecken, keksimässä ja kehittämässä Dialogue in the Dark -konseptissa (DID)- Ulkoinen linkki.

Kehittäessään auto-onnettomuudessa sokeutuneelle työtoverilleen kuntoutussuunnitelmaa ja uusia työtehtäviä Heinecke oivalsi, kuinka paljon yhteiskunnassamme on tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja erilaisuutta kohtaan.

Dialogi pimeässä -konseptin keskeisiä elementtejä ovat joukkuehenki, johtajuus, kommunikaatio, muutos, empatia, luottamus, erilaisuuden kunnioittaminen ja ymmärryksen lisääminen.


Ota yhteyttä

Kysy lisää Pimé Cafésta:

info@pimecafe.fi
p. 09 396 041

Kävitkö Iiris Pimé Caféssa ja haluat kertoa sen myös somessa? Kuulostaa hyvältä! Käytä silloin hashtagiamme #MustaTuntuu