Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­kort­ti

Näkövammaiskortilla voit todistaa näkövammaisuutesi ja saada alennuksia esimerkiksi julkisessa liikenteessä.
Sininen näkövammaismerkki ruskeassa villapaidassa.

Näkövammaiskortilla voit todistaa näkövammaisuutesi. Näkövammaisena sinulla on oikeus tietyin edellytyksin saada alennusta matka- ja pääsylipuista tai voit saada oppaasi lipun ilmaiseksi maksaessasi itse täyden hinnan. Kun näkövammaiskortissa on tieto haitta-asteesta, voit kortilla vaivattomasti osoittaa olevasi oikeutettu alennuksiin esimerkiksi VR:llä, teattereissa ja museoissa. Käytännöt vaihtelevat, joten sinun kannattaa tiedustella mahdollisia alennuksia maksamisen yhteydessä.

Näkövammaiskortissa on haltijan nimi, syntymäaika, näkövamman aiheuttama haitta-asteprosentti ja haittaluokka. Sen myöntämisestä vastaavat Näkövammaisten liitto ry ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. Näkövammaiskortti on maksuton. Se ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, vaan pyydettäessä henkilöllisyys on todistettava virallisella henkilöllisyystodistuksella.

Voit saada näkövammaiskortin, jos näkövammastasi aiheutuva haitta-aste on vähintään 50 %. Haitta-aste on todistettava lääkärintodistuksella. Näkövammaiskortti myönnetään, kun liityt jäseneksi näkövammaisyhdistykseen. Jos et halua liittyä jäseneksi, saat kortin ottamalla yhteyttä Näkövammaisten liiton jäsenpalveluyksikköön.

Lisätietoja näkövammaiskortista saat Näkövammaisten liiton jäsenpalveluyksiköstä ti–to klo 9–15, p. 09 3960 4656.

Näkövammaiskortissa on sininen pohjaväri ja siinä lukee nimi, syntymäaika sekä haitta-aste. Kortin vasemmassa reunassa on näkövammaismerkki.
Esimerkki näkövammaiskortista.