Siirry pääsisältöön

Kuuma peruna -podcast: Nä­kö­vam­mais­ten liiton työ­elä­mä­pal­ve­lut/työn­te­ki­jöi­den esittelyt, osa 3

Tältä sivulta voit lukea Kuuma peruna -podcast-sarjan työntekijäesittelyssä Ville Ukkola -jakson tekstivastineen. Tekstiä on muokattu äänitteeseen verrattuna kohdissa, joissa muokkaaminen parantaa merkittävästi luettavuutta.

Tällä sivulla

Kuuntele

Voit kuunnella Kuuma peruna -podcastia haluamastasi palvelusta. 

Lue

Kuuma Peruna, esittelyssä Ville Ukkola 

(Toim. Mikael Mustonen)

Näkövammaisten liiton äänitunnus. Naisääni sanoo: Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.

Etäistä sahauksen ja vasaroinnin ääntä.

Mikael Mustonen               

Hyvää aamun autereista hetkeä - kuumina hehkuvilta podcastien aalloilta. Kuuma peruna palaa asiaan ja äänessä Mikael Mustonen  taas. Jatkamme tutustumista Näkövammaisten liiton Työelämäpalveluiden henkilökuntaan. Tällä kertaa kuulustelussa on työelämäasiantuntija Ville Ukkola pakkopaidassa, tuoliin sidottuna ja lamppu suunnattuna suoraan kasvoihin. Tervetuloa Ville kuulusteluun.  

Ville Ukkola

Kiitos kiitos. Voiko tuota lamppua siirtää hieman? 

MM  

No ei voi. Ja vannothan nyt kertovasi totuuden kunnian ja omantuntosi kautta?  

VU  

En 

MM  

No en kyllä minäkään vannois. Mutta asiaan. Ville,  Mikä sä oikein oot miehiäs?   

VU  

Mun nimeni on Ville Ukkola ja työskentelen täällä Näkövammaisten liitossa työelämäasiantuntijana. Ja tarkemmin sanottuna siis työskentelen työelämäpalveluissa ja siellä mun vastuualueeseen kuuluu opiskeluun, työelämään, ammatinvalintaan liityvät kysymykset ja erityisesti alle 30-vuotiaiden asiat.  

MM  

Okei. Selkee juusto. Mut sitten tää perinteinen kysymys, mistäs tiesit tänne tulla, eli mistä sä keksit työelämäpalvelut ja miks sä kiinnostuit tästä työstä? 

VU  

Järjestössä työskentely vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja monipuoliselta mahdollisuudelta. Ja oikeastaan se on sellaiseksi paljastunutkin. Eli työ on hyvin ja vaihtelevaa – kahta samanlaista työpäivää ei oikeastaan ole. Aiheet, kysymykset ja tilanteet, jotka työpöydälle tulevat ovat erittäin monipuolisia ja niiden kanssa pääsee itsenäisesti tekemään työtä. Työ on myös sillä tavalla hyvin mielenkiintoista ja palkitsevaa ettei siinä joudu olemaan lukittuna  semmoseen tiettyyn viranomaisrooliin. Työssä pystyy siis hyvin vapaasti ja luovasti ja rajat ylittäen etsimään ratkaisuja. Ja pakko mainita, että esihenkilö on niinku tosi hyvä, se on niinku todella merkittävässä roolissa siinä vaiheessa kun puhutaan työssä viihtymisestä ja työhyvinvoinnista. Eli työnantajalle kyllä täydet pisteet siitä, että koen tulevani tässä työssä arvostetuksi.    

MM

Okei, Ville, mitä sun työhön noin tarkemmin ottaen kuuluu? Minkälaiset jutut on niitä joitten parissa sä asiakkaiden kanssa painit?  

VU  

Mun työni se koostuu yhtäältä siitä työstä siinä asiakasrajapinnassa kuin toisaalta sitten vaikuttamistyöstä. Eli meidän tehtävähän työelämäpalveluissa on auttaa niin näkövammaisia kuin näköongelmaisia työhön, opiskeluun ja yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä. Omassa työssäni opiskeluun, ammatinvalintaan, koulutukseen ja työuran aloitteluun liittyvät kysymykset ovat suuressa osassa ja varmasti korostuneemmin esille kuin kollegoideni töissä. Eli kun asiakkaina on pääosin nuoria ihmisiä, heillä on lautasella erilaisia kysymyksiä ja haasteita kuin vähän vanhemmilla ihmisillä.  

Työssä verkostoituminen ja erilaisissa verkostoissa toimiminen on todella tärkeässä roolissa. Eli Suomessa on paljon hyvin kehittyneitä järjestelmiä niin kuntoutuksen, koulutuksen kuin vaikkapa työllistymisen saralla, mutta haasteena, niin kuin missä tahansa kehittyneessä rakennelmassa on se, että nämä osaset ovat niin pitkälle kehittyneitä, että ne ovat siinä samalla päässeet ikään kuin siiloutumaan omiksi pikku linnakkeikseen. Ja tämä kehitys on johtanut siihen, että julkisen palvelujärjestelmän vasen käsi ei aina tiedä, mitä oikea tekee. Tai ole edes tietoinen siitä, että oikea käsi on olemassa. Mun työtä on usein varmistua siitä, että eri alojen ammattilaiset ymmärtävät, mitkä julkisen palvelujärjestelmän toimijat aktivoituvat missäkin tilanteessa viime kädessä fasilitoimaan näkövammaisen henkilön opiskelua ja työllistymistä.  

Eli esimerkiksi teen paljon yhteistyötä työhönvalmentajien kanssa ja kerron heille vaikkapa kuntoutuksen ja apuvälineiden tarjoamista mahdollisuuksista näkövammaisen henkilön työuran starttaamisen mahdollistajina. Tai kouluissa opinto-ohjaajien ja opettajien kanssa keskustellaan vammaispalvelulain tarjoamista palveluista tai keskussairaalan kuntoutusohjauksesta tai Kelan kuntoutuksesta tai apuvälineistä. Ja vaikka keskussairaalan kuntoutusohjaajan kanssa keskustellaan palkkatuen tarjoamista mahdollisuuksista ja miten se toimii.

Eli kyse on pohjimmiltaan siitä, että varmistutaan siitä, että verkoston sisällä tieto mahdollisuuksista kulkee ja kaikki pysyvät suunnilleen samalla sivulla.  

MM  

Wau. Siis toi on ihan hämmentävää, miten organisoitunut ja järjestelmällinen sä oot. Tämmönen meikäläis-Mustonen, jonka lähin rajapinta on kaaos, kokee kyllä syvää kateutta, kun tommosta settiä kuulee.  

Mutta taitaa olla niin, ettei se työ tekemällä lopu sullakaan?  

VU  

No just näin. Se on kyllä ihmeellistä.

MM  

Niinpä! Ihmeellisiä ovat Työelämäpalveluiden tiet. 

Mutta nyt kun noi työasiat on puhuttu, niin olisiko sulla paljastaa meille jotain synkkiä salaisuuksia siviili-sinusta?  

VU  

Mitään kovin synkkää ei kyllä löydy. Ainakaan mitään sellaista, mitä voisi tässä paljastaa poliisitutkintaa käynnistämättä, mutta pyöräilystä kyllä pidän liikkumisen muotona. Kilometrejä kertyy niin talvisin kuin kesäisin. Melkein kaikkialle tulee kuljettua pyörällä ja samalla on huomannut, että siinä huomaamatta tulee aika paljon liikuntaa ihan niin kuin puolivahingossa. Totta kai tämä napapiirin läheisyys tarkoittaa sitä, että olosuhteet ovat välillä aika haastavat, mutta se tuo siihen oikeastaan oman viehätyksensä. Ehkä nykyihmisenä kokee jotenkin, että elämä on liian helppoa ja siitä sitten yrittää tietoisesti tehdä vähän hankalampaa, ettei koko homma tuntuisi aivan turhalta.  

MM  

Okei. Sä et siis soita hevibändissä rumpuja tai lausu runoja jokamiehen runoilloissa?  

VU  

No, en.   

MM  

Etkä rakenna kuunaria autotallissa?  

VU  

Ei mulla oo autotallia  

MM  

Okei. Mutta metrinen hanki antaa kuitenkin sitten positiivista haastetta pyöräilyyn?  

VU  

Just näin. 

MM  

On se hullu mies! Herranjesta sentään, on se hullu mies!!! 

Mutta jos nyt ihan pienen hetken puhun vakavasti jotain, niin  - voin sanoa, että Ville on yks niitä ihmisiä, joilta useimmiten saa vastauksen kysymyksiinsä aika nopeasti. Eli jos siellä kuulijoissa on nyt nuoria tai nuorehkoja tai muuten vaan lapsenmielisiä, joilla on käynnissä pohdiskelua opiskeluun, ammatinvalintaan, koulutukseen tai työuran aloitteluun liittyen, niin Ville on kyllä se guru johon kannattaa olla yhteydessä. Tämäkään ei ollut maksettu mainos – ainakaan vielä. Ja Villenhän siis tavoittaa osoitteesta ville.ukkola@nkl.fi

Nih. Laittakee ny sähköpostia sille ettei se tyhjän panttina jou’u tuolla istuskelemmaan. Turhautuuha se nyt iso mies siitä ku ei oo mittään tekemistä.

Mutta Kiitos, Ville, että olit tänään lähes vapaaehtoisesti Kuumassa Perunassa kertomassa työstäsi. 

VU  

Kiitos kiitos 

MM  

Ja jos nyt sattuu, että näkövamma ja työ-akselilla tulee kysyttävää, voit laittaa viestiä osoitteeseen tyoelamapalvelut@nkl.fi  

Tässä vaiheessa voi sanoa, että meidän koko talon sähköpostiosoitteet tulee jossain lähitulevaisuudessa muuttumaan, mutta ainakin jonkun aikaa näidenkin osoitteiden pitäisi vielä  toimia. Yhteystietoja - voi kyllä myös tarkastaa liiton nettisivuilta. Helpoiten sinne pääsee ihan vaan hakusanalla Näkövammaisten liitto, joka on siis aika yllättävä veto.

Kuuma peruna jatkaa edelleen sekä henkilökunnan esittelyjen että vähän tiukempienkin teemojen äärellä. Kiitos sinnittelystä tänne asti. Nauhoituksen aikana ei vahingoitettu työelämäasiantuntijoita eikä heidän esihenkilöään.  Siinä oli tämänkertainen Kuuma peruna. Wuhuu, Moi moi.

VU  

Moimoi 

Etäistä sahauksen ja vasaroinnin ääntä.

Näkövammaisten liiton äänitunnus. Naisääni sanoo: Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.