Siirry pääsisältöön

Felicia Donkor: Tutussa ym­pä­ris­tös­sä työ sujuu

Felicia Donkor, 49, on työskennellyt kolme vuotta lähihoitajana Hanna-kodissa, joka sijaitsee Helsingin Vuosaaressa. Samassa rakennuksessa on Felician työpaikan, muistisairaiden ryhmäkodin, lisäksi liki 40 palveluasuntoa ikääntyneille. Tavalliseen työpäivään kuuluu esimerkiksi ruoan jakamista sekä muuta asukkaiden auttamista.

Syntymästään asti näkövammainen Donkor tuli Suomeen Ghanasta runsaat kymmenen vuotta sitten.

Nainen seisoo pöydän ääressä.
Felicia Donkor työssään

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

En saanut aluksi töitä, ja melkein turhauduin etsimiseen. TE-toimiston ja Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksen avulla löysin kuitenkin tänne Hanna-kotiin. Olin ala-asteen opettajana ennen kuin hakeuduin lähihoitajakoulutukseen.

Mikä on parasta työssäsi?

Asukkaat pitävät minusta ja minä pidän heistä. Välillä halaamme ja tanssimmekin yhdessä. Kokemuksen myötä monet käytännön asiat sujuvat koko ajan entistä paremmin.

Tarvitsetko erityisiä apuvälineitä tai apua työssäsi?

Tutussa ympäristössä työ sujuu erinomaisesti, mutta en tunnista ihmisiä kaukaa kovin hyvin. Minun täytyy todella keskittyä, kun teen työtäni. En esimerkiksi mielelläni puhu samaan aikaan, jos teen jotakin keskittymistä vaativaa.

Jos en voi tehdä jotakin itse, pyydän apua työkavereilta. En esimerkiksi jaa lääkkeitä. En myöskään leikkaa asukkaiden kynsiä, etten vahingossa leikkaisi sormeen. Sellaisessa tilanteessa pyydän vain työkaverin auttamaan.

Kela on kustantanut ryhmäkodin työntekijöiden yhteiseen työtietokoneeseen apuvälineet, joiden avulla voin käyttää konetta sujuvasti.

Oletko kohdannut ennakkoluuloja tai -asenteita?

Esimieheni ja useimmat työkaverini ymmärtävät tilanteen oikein hyvin. Minusta ei kuitenkaan näe ulospäin, että näköni on heikko. Se ehkä hämmentää joitakin.

Lähiesimies Kristiina Glad, millainen työntekijä Felicia on?

Kun mietin Feliciaa työntekijänä, näkövammaisuus ei ole minkäänlaisessa roolissa. Ainoastaan ammattitaidolla on väliä.

Kun Felicia tuli meille töihin, saimme neuvoja Näkövammaisten liitosta. Alku olisi ollut hankalampi, jos Näkövammaisten liiton työllisyyspalvelut eivät olisi olleet tukena.