Siirry pääsisältöön

Maailma kylässä -fes­ti­vaa­lin teemana rohkeus

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Helsingin Suvilahdessa 25.–26.5.2024. Näkövammaisten liitto on mukana muiden kehitysyhteistyötä tekevien vammaisjärjestöjen kanssa Vammaiskumppanuuden esittelypisteessä. Festivaalilla on kaiken kaikkiaan mukana 136 järjestöä.

Tänä vuonna Maailma kylässä -festivaalin aiheena on rohkeus. Festivaalien ohjelmassa kuullaan muun muassa kasvisruokatorin, musiikin ja poikkitaiteellisen ohjelman lisäksi kymmeniä näkökulmia rohkeudesta muuttaa maailmaa kestävämmäksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Sotia, kriisejä, ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen asemaa lähestytään festivaalin teeman mukaisesti rohkeiden ihmisten kautta. 

Näkövammaisten liitto nostaa esiin nuoren rohkean naisen, etiopialaisen Firehiwot Mezegebe Teferan tarinan. Hän opiskeli vaikeista lähtökohdista huolimatta opettajaksi ja työllistyi.

27-vuotias Firehiwot Mezegebe Tefera, on kotoisin Debrebirhanin kaupungista Amharan alueelta. Vaikka hän oli syntymäsokea, hän on käynyt tavallisen koulun ja osallistunut opiskeluun vammattomien ikätoveriensa kanssa äitinsä ja vammaisjärjestö HPDO:n tuen avulla. Koulupolulla apuna ja taloudellisena tukena on lisäksi ollut vuodesta 2014 lähtien muiden muassa Näkövammaisten liitto.

Lukion jälkeen Firehiwot pääsi Debrebirhanin kolmivuotiseen opettajien koulutusopistoon opiskelemaan kansalais- ja eettistä koulutusta. Valmistuttuaan opettajaksi Firehiwot sai koulutustaan vastaavan työpaikan valtion koulusta Semen Shoan vyöhykkeeltä Asagirtin alueella.

Opettajan työn lisäksi Firehiwot toimii maan vammaisliikkeessä, jossa edustaa Etiopian sokeiden yhdistystä. 

-Opiskeluaikanani minulla oli haasteita liikkumisessa, mikä rajoitti sosiaalista elämääni, vuorovaikutusta ja verkostoitumista. Oppikirjoja ja opettajan oppaita ei ollut äänikirjoina tai pisteillä ja se tuskastutti minua.

Vaikeuksista huolimatta Firehiwot puski sinnikkäästi eteenpäin.

-Minulla on varhaisesta iästä lähtien ollut vahva usko siihen, että koulutetut vammaiset saavat yhteisön huomion, hyväksynnän ja kunnioituksen. Siihen on vaikuttanut muiden koulutettujen sokeiden roolimalli, sisäinen motivaationi, toivo ja rohkeus. Lähitulevaisuuden unelmani on vahvistaa akateemista pätevyyttäni ja parantaa elintasoani, Firehiwot sanoo.

Maailma kylässä -festivaalin verkkosivut- Ulkoinen linkki

Kansainvälinen toiminta Näkövammaisten liitossa- Ulkoinen linkki