Siirry pääsisältöön

Uusi vam­mais­pal­ve­lu­la­ki on yhä on­gel­mal­li­nen

Lausunnossaan Näkövammaisten liitto esittää selkeitä muutoksia lain soveltamisalaa käsittelevään pykälään.

Näkövammaisten liitto jätti lausunnon uuden vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamiseen liittyvästä esitysluonnoksesta. Liiton mukaan esitys nakertaa perus- ja ihmisoikeuksia pala kerrallaan. Se on irrotettu YK:n vammaissopimuksesta ja vammaisuuden sosiaalinen malli on hävitetty. Liiton mielestä esityksellä ei edelleenkään päästä tärkeimpään tavoitteeseen, sillä se ei turvaa näkövammaisten ihmisten yhdenvertaisen elämän mahdollisuutta, oikeuksien toteutumista eikä vammaispalvelujen saatavuutta.

Liitto esittää lausunnossa selkeitä muutoksia lain soveltamisalaa käsittelevään pykälään. Pykälään on kirjoitettava itsenäisen elämän, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutuminen vammaisen ihmisen omassa elämässä sekä yhteiskuntaan osallistumisessa.

- Uusi elämänvaiheen käsite on mielestämme liian epämääräinen ja ikäkausiin viittaava. Tässä ikään kuin kerrotaan valmiiksi, mitä näkövammaisen ihmisen kuuluu missäkin elämänvaiheessa tehdä ja mikä on tarpeellista tekemistä, järjestöjohtaja Sari Kokko kertoo. 

- Ehdotamme käsitettä elämäntilanne, joka ottaa paremmin huomioon yksilöllisyyden, Kokko jatkaa.

Näkövammaisten liitto haluaa jatkaa keskustelua vammaispalvelulaista ja on valmis olemaan mukana lain kehittämisessä näkövammaisten ihmisten tarpeita vastaavaksi. 

Lue Näkövammaisten liiton lausunto uudesta vammaispalvelulaista