Siirry pääsisältöön

Tulisitko va­paa­eh­tois­työ­hön opas­koi­ra­toi­min­taan?

Opaskoiratoiminnassa vapaaehtoistyötä tekeviä kutsutaan peesareiksi. Peesarina toimiminen on antoisa ja mukava harrastus.

Opaskoiratoiminnassa vapaaehtoistyötä tekeviä kutsutaan peesareiksi. Peesarina toimiminen on antoisa ja mukava harrastus, joka sopii sekä miehille että naisille. Siihen riittää tavallisen ihmisen tiedot ja taidot, sillä peesari perehdytetään peesaamisen saloihin. Toiminta ei sido jatkuvasti, vaan osallistua voi oman vapaa-ajan ja elämäntilanteen mukaan. Peesari ei kouluta opaskoiraa, joten sellaista taitoa ei vaadita. Riittää, että peesari on halukas tekemään vapaaehtoistyötä ja on sosiaalinen, sillä peesari toimii lähinnä ihmisten kanssa.

Peesari kulkee koirankäyttäjän ja opaskoiran eli koirakon perässä erilaisilla reiteillä. Hän huolehtii, että kulku on turvallista ja kertoo mahdollisista virheistä, jotta käyttäjä voi korjata niitä. Peesari opettaa koirankäyttäjän toivomia uusia reittejä ja auttaa ylläpitämään ja hiomaan jo opittuja taitoja.

Opaskoirayhteyshenkilöt järjestävät alueillaan erilaista toimintaa, muun muassa kerhoiltoja, viikonloppukursseja ja retkiä luontoon. Lisäksi koirakoille on koe ja kilpailutoimintaa. Näissä kaikissa tapahtumissa tarvitaan peesareita.

Opaskoirayhdistyksen alaisuudessa toimii vuonna 1993 perustettu valtakunnallinen Peesarikerho. Kerho järjestää vuosittain viikonlopun kestävän talvipatikan ja kesällä peesaripatikan sekä satunnaisesti myös vaelluksia. Nämä tapahtumat ovat koirakoiden keskuudessa suosittuja ja näin ollen myös näissä tapahtumissa peesareiden tarve on suuri.

Kiinnostuitko? Lisää tietoa peesaritoiminnasta löydät osoitteesta peesari.fi- Ulkoinen linkki ja opaskoirayhdistys.fi- Ulkoinen linkki.

Mukaan toimintaan pääset laittamalla sähköpostia kerhon sihteerille peesarit@opaskoirayhdistys.fi tai ottamalla yhteyttä asuinkuntasi opaskoirayhteyshenkilöön, jonka tiedot löytyvät osoitteesta opaskoirayhdistys.fi/yhteystiedot- Ulkoinen linkki.

Peesareiden ajatuksia:

  • Urheilullisena miehenä mielestäni peesaaminen on parasta mahdollista hyötyliikuntaa.
  • On hienoa olla monien erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä ja se pieni ihanuus on sitten ne opaskoirat siellä välissä mausteena.
  • Peesaaminen on minulle elämän suola, osa elämääni. Jos näitä ihmisiä ja tätä peesaritoimintaa ei olisi, elämäni olisi tavallisen tylsää.
  • Peesaritoiminnassa olen saanut tuntea olevani tarpeellinen ja todella hyödyksi näkövammaisille. Elämääni on tullut paljon hauskoja hetkiä lisää, naurua ja ihania ystäviä.