Siirry pääsisältöön

Tuet muuttuvat -mitä tehdä, jos rahat eivät riitä

Oikeuksienvalvonta tiedottaa (5/2024)
Kolme nuorta aikuista istuu sohvalla, yhdellä kädessä valkoinen keppi ja toisella pistekirjoituslehti.

Huhtikuu toi mukanaan muutoksia muun muassa yleiseen asumistukeen ja työttömyysetuuteen. Asumistukeen muutokset vaikuttavat asumistuen tarkistuksen yhteydessä tai heti, jos haetaan uutta tukea. Eläkkeensaaja asumistukeen muutokset eivät vaikuta. 

Apuja talouden hallintaan

Menot tärkeysjärjestykseen, tässä esimerkki suositeltavasta järjestyksestä:

 1. vuokra, sähkö ja muut asumiskulut
 2. ruoka ja lääkkeet
 3. puhelin- ja nettiliittymälaskut
 4. matkaliput, polttoaine, vakuutukset jne.
 5. velkojen maksu.

Jos laskua ei voi maksaa eräpäivään mennessä kannattaa olla yhteydessä laskuttajaan. Yleensä maksujärjestelyt sopivat laskuttajalle. Pikavippiä ei kannata ottaa, se on usein nopea mutta kallis ratkaisu.

Takuusäätiön neuvontapalvelut auttavat talousasioiden hoitoon liittyvissä asioissa. Velkalinja on maksuton neuvontanumero arkisin kello 10–14 p. 0800 9 8009. Kysy rahasta -chat (www.takuusaatio.fi- Ulkoinen linkki) palvelee ma–to kello 12.30–15.00 ja ke myös iltaisin klo 17–19. Lainojen järjestelyyn on mahdollista saada takaus pankkilainaan lainojen yhdistämiseksi. Yllättäviin menoihin tai harkittuihin hankintoihin voi hakea pienlainaa.

Martoilta saa neuvoja moniin erilaisiin talouden hoitoon liittyviin asioihin. He neuvovat myös rahan käyttöön liittyvissä asioissa. Taloudenhallinnan perustaidot (martat.fi)- Ulkoinen linkki

Maksutonta talous- ja velkaneuvontaa saa oikeusaputoimistoista. Asiakkaaksi kannattaa hakeutua hyvissä ajoin, velkaa ei vielä tarvitse olla. Yhteyttä kannattaa kuitenkin ottaa viimeistään sitten, kun asiat ovat solmussa. Talous- ja velkaneuvonta palvelee henkilökohtaisesti, sähköisesti, puhelimitse, chatissa ja talousneuvoloissa. Talousneuvoloita järjestetään eri puolilla Suomea ja niihin voi tulla ilman ajanvarausta. Talousneuvola - Talous- ja velkaneuvonta (oikeus.fi)- Ulkoinen linkki,

Sosiaalinen luotto on hyvinvointialueen myöntämä edullinen laina välttämättömien hankintojen tekemiseen tai velkojen pois maksamiseen. Luotto on tarkoitettu pienituloisille, mutta maksukykyisille ihmisille. 

Toimeentulotuki

Jos saamasi tuet pienenevät tai tuloissasi tapahtuu muita muutoksia, kannattaa tarkistaa Kelasta oikeus toimeentulotukeen tai tarkistuttaa jo maksussa oleva tuki. Toimeentulotukea voi hakea, jos kaikki käytettävissä olevat rahat ja varat eivät riitä välttämättömiin arjen menoihin, kuten ruokaan, asumiseen ja lääkkeisiin.

Asumiskulujen huomioiminen toimeentulotuessa

Toimeentulotuessa hyväksyttävillä asumismenoilla on kuntakohtaiset enimmäisrajat. Jos asumismenot ylittävät nämä rajat, Kela ohjaa asiakasta etsimään edullisemman asunnon kolmen kuukauden sisällä, jollei hänellä ole erityistä perustetta jatkaa asumista nykyisessä asunnossaan. 

Erityiseen perusteeseen liittyvät asumismenot voidaan huomioida täysimääräisesti kyseisen perusteen voimassaolon ajan. Poikkeusperustetta sovelletaan myös hakijaan, jonka perheenjäsen täyttää edellytykset. Tällaisia erityisiä perusteita ovat esimerkiksi

 • Lisätilan tarve hoidon tai vamman vuoksi
  Hakijan tai hänen perheenjäsenensä erityisestä hoidosta tai vammaisuudesta aiheutuva lisätilan tarve on erityinen peruste huomioida asumisnormia suuremmat asumismenot. Tällainen peruste voi olla vammaispalvelulain mukaan tehdyt muutokset nykyisessä asunnossa. Lisätilan tarvetta eivät yksinään yleensä aiheuta esimerkiksi rollaattori, uniapnealaite, normaalikokoinen päätetyöskentelyyn tarkoitettu työasema ja siihen rinnastettavat laitteet, kuten lukutelevisio tai pistetulostuslaite.
 • Heikko terveydentila, muutoin alentunut toimintakyky tai korkea ikä
  Asumismenot voidaan tarvittaessa huomioida asumisnormia suurempina heikon terveydentilan, alentuneen toimintakyvyn tai korkean iän perusteella. Asunnon vaihdon esteenä voi olla esimerkiksi se, että saatavana ei ole asuntoa talossa, jossa olisi hissi. Korkeana ikänä voidaan pitää noin 80-vuoden ikää. 
 • Hyvinvointialueen järjestämä asumispalvelu
  Asumismenot voidaan tarvittaessa huomioida asumisnormia suurempina, jos hakijan asuu hyvinvointialueen järjestämässä asumispalveluun liittyvässä asunnossa. 
 • Muu edellisiin kohtiin verrattava perusteltu syy
  Hakijalla voi olla sellainen poikkeuksellinen elämäntilanne, jossa ei ole kohtuullista edellyttää uuden asunnon etsimistä.

Lopuksi

Tärkeintä on, että rahahuolien kanssa ei jää yksin. Apua on tarjolla, kannattaa siis ottaa rahahuolet rohkeaksi puheeksi.

Lähteet

www.kela.fi- Ulkoinen linkki

Takuusäätiö: autamme ihmisiä ottamaan oman talouden haltuun (takuusaatio.fi)- Ulkoinen linkki

Marttajärjestö on monessa mukana (martat.fi)- Ulkoinen linkki

Etusivu - Talous- ja velkaneuvonta (oikeus.fi)- Ulkoinen linkki