Sosiaalinen luotto
Elokuussa 2023 voimaan tulleiden lakimuutosten myötä sosiaalisesta luototuksesta tuli kaikille hyvinvointialueille lakisääteinen palvelu.
Mitä
Sosiaalinen luotto on hyvinvointialueen myöntämä laina alueen asukkaille, jota voidaan myöntää välttämättömien hankintojen tekemiseen tai velkojen yhdistämiseen uudeksi lainaksi. Sosiaalisen luoton avulla pyritään ehkäisemään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistämään itsenäistä arkea.
Kenelle
Sosiaalisen luoton saadakseen on oltava pienituloinen ja vähävarainen, mutta maksukykyinen. Elinkustannusten ja asumismenojen jälkeen velan lyhentämiseen tulee jäädä kuukausittain säännöllinen summa rahaa. Luoton saaminen edellyttää riittäviä säännöllisiä tuloja kuten palkkaa, eläketuloja tai koko maksuohjelman ajan saatavaa ansiosidonnaista päivärahaa. Velkojen maksamiseksi sosiaalinen luotto myönnetään vain, jos sen avulla saadaan kaikki velat yhdistettyä yhdeksi uudeksi lainaksi.
Sosiaalista luottoa ei voida myöntää, jos on yksityishenkilön velkajärjestelyssä tai myönnetty Takuusäätiön takaamaa lainaa.
Määrä
Sosiaalisen luoton määrä vaihtelee hyvinvointialueilla. Alueesta riippuen sitä voidaan myöntää parista sadasta eurosta alkaen aina jopa 15 000 euroon asti. Yläraja on tavallisimmin 2 000–10 000 euroa.
Hyvä tietää
Tyypillinen lainan takaisinmaksuaika on enintään viisi vuotta.
Sosiaalisen luoton korko on korkolain mukainen viitekorko, jonka Euroopan Keskuspankki vahvistaa puolivuosittain. Ajantasainen viitekorko löytyy Suomen Pankin verkkosivulta.- Ulkoinen linkki Luotosta ei peritä muita kuluja.
Sosiaalisesta luotosta merkitään laina-ajaksi maksuhäiriömerkintä.
Tietoa sosiaalisesta luotosta tulisi löytyä oman hyvinvointialueesi tai kotikuntasi verkkosivuilta. Sosiaalista luottoa haetaan ja sen myöntää hyvinvointialue.
Lähteet: www.takuusaatio.fi- Ulkoinen linkki
Sivu päivitetty