Siirry pääsisältöön

Pis­te­kir­joi­tus­laa­tat jä­teas­tiois­sa hel­pot­ta­vat nä­kö­vam­mai­sia jätteiden la­jit­te­lus­sa

HSY ja Näkövammaisten liitto tekivät jäteastioihin kiinnitettävät pistekirjoituslaatat eri jätelajeille. Näkövammaiset asukkaat testasivat uusia laattoja kahden vuoden ajan. He olivat merkintöihin tyytyväisiä ja pitivät niitä helppolukuisina. Pistekirjoituslaatat helpottavat oikeiden jäteastioiden löytämisen ja edistävät jätteiden lajittelua. Maksullisia laattoja voi tilata muuallekin kuin pääkaupunkiseudulle.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja Näkövammaisten liitto tekivät yhteistyössä jäteastioihin kiinnitettävät pistekirjoituslaatat eri jätelajeille. Näkövammaiset asukkaat kokeilivat uusia laattoja kahden vuoden ajan vuosina 2021–2023. Kokeilussa oli mukana Helsingin Kalliossa sijaitseva kiinteistö, jossa on asuntoja näkövammaisille.

Projekti lähti liikkeelle asukaspalautteista. Näkövammaisille astian ominaistuoksu sisällön perusteella on yksi keino tunnistaa oikea jätelaji. Paperi tai pakkausjätteet kuten kartonki tai muovi ovat usein hajuttomia. Se hankaloittaa astioiden tunnistamista.

-Teemme työtä sen eteen, että lajittelu olisi asukkaille helppoa ja tuotamme ratkaisuja erilaisiin lajitteluun liittyviin pulmiin. Aloitimme kesällä 2021 pilotin yhdessä Näkövammaisten liiton kanssa. Tavoitteena oli löytää toimiva ja kustannustehokas ratkaisu, jotta näkövammaisenkin olisi helppo lajitella jätteensä oikeisiin astioihin, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti. 

Aluksi selvitettiin, voisiko HSY:n jäteastioissa oleviin astiatarroihin lisätä kohokuviointia. Niistä ei saatu riittävän laadukkaita ja tuotettua kustannustehokkaasti. Paras tulos saatiin siten, että pistekirjoitus on omana laattanaan tarrasta erillään. Näitä laattoja testattiin Kalliossa. 

-Asukkaat ovat olleet todella tyytyväisiä uusiin laattoihin, jotka ovat pysyneet hyvin paikoillaan. Merkinnät ovat huomattavasti paremmat, helppolukuisemmat ja kaikin tavoin käyttökelpoisemmat kuin aikaisemmat. Uudessa laatassa kirjaimet ovat sopivan kookkaat, hyvin koholla ja materiaalin sormituntuma on miellyttävä, Partti kuvailee asukkailta saatuja kommentteja.

Pistekirjoituslaatat on tehty kaikille jätelajeille, joita taloyhtiöissä kerätään eli biojätteelle, muovi-, kartonki- ja lasipakkauksille, pienmetallille, paperille ja sekajätteelle. Laattoja voi tilata omakustanteisesti. Tilausohjeet löytyvät HSY:n verkkosivuilta- Ulkoinen linkki. Laattoja voi tilata muuallekin kuin pääkaupunkiseudulle.