Siirry pääsisältöön

Pa­laut­teel­la parempia kul­je­tus­pal­ve­lui­ta

Oikeuksienvalvonta tiedottaa 4/2023

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen toimintaan, tulevaisuuden suunnittelusta tämän päivän ongelmiin, vaikutetaan monin eri tavoin. Yksi vaikuttamisen muoto ovat asiakaspalautteet. Tässä tiedotteessa kerrotaan miksi niitä kannattaisi tehdä.   

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluun on hyvinvointialueilla järjestämisvelvollisuus eli vastuu palvelun toiminnasta on aina viimekädessä järjestäjällä. Hyvinvointialueet järjestävät kuljetuspalveluja lähes aina koko alueensa laajuisina ja yhdistelykeskuksia käyttäen. Palvelut hankitaan kilpailuttaen hankintalain mukaisesti. Palveluissa on, etenkin alkuvaiheissa epätietoisuutta ja kitkaa, niin käyttäjillä kuin yrittäjilläkin. Hankintasopimusten sisältöä ei avata käyttäjille ja epäselvyyttä on kuljettajillakin. Sopimuksiin sisältyy tarkat vaatimukset mm. palvelun laadusta ja toteutuksesta. Samoin on eritelty palvelun virheet ja niistä johtuvat sanktiot.

Hyvinvointialueen etu maksajana on, että kuljetuspalvelu, niin kuin mikä muu tahansa ostopalvelu, toimii niin kuin on sovittu, ilman mitään lisätöitä ja etenkään ilman huonoa julkisuutta. Siksi on hyvä tutustua palvelun käyttäjänä, kuluttajana ja veronmaksajana siihen mistä palvelussa maksetaan ja mitkä ovat ne keinot, jolla laatua varmistetaan.

Mikäli kuljetuspalvelu ei toimi, niin kannattaa antaa palautetta järjestävälle taholle, esimerkiksi omalle sosiaalityöntekijälle. Konkreettisen palautteen antaminen kannattaa, jotta epäkohtiin voidaan puuttua. Eri hyvinvointialueilla voi sopimuksissa olla sanktioita rikkeistä. Ongelmista puhuminen taksikuskeille ja kavereille ei vielä riitä muuttamaan asioita, joten antakaa palautetta rohkeasti myös järjestävälle taholle.

Palvelun sisältö ja reklamaatio-ohjeet löytyvät kuljetuspalveluohjeissa, jotka saadaan kuljetuspalvelupäätösten mukana ja ovat löydettävissä mm. hyvinvointialueiden verkkosivuilta. Hankintasopimukset ovat julkisia asiakirjoja ja tarkempia tietoja niistä voi kysellä hyvinvointialueelta.

Lisätietoa alueesi kuljetuspalveluista hyvinvointialueen vammaispalveluista ja Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.