Siirry pääsisältöön

Oi­keuk­sien­val­von­nan uu­tis­kir­je lap­si­per­heil­le nro 4/2023

Piirroskuva söpöstä lepakosta.

1. Sokeiden viikko 

Sokeiden viikolla on pitkä historia, sillä sitä on vietetty vuodesta 1921 lähtien. Viikon teemat ovat nousseet yhteiskunnallisista haasteista ja muutoksista. Tänä vuonna teema ”Uusin silmin” johdattaa sen tiedon äärelle, mistä saa apua ja tukea näön heiketessä sekä kannustaa lähtemään mukaan alueyhdistysten toimintaan. Alueyhdistysten toiminta on tarkoitettu myös lapsille ja nuorille.

Jäsenlehtemme Airut oli mukana kansainvälisessä julkaisualan kilpailussa Folio2023 sijoittuen kolmen finalistin joukkoon ja sai kunniamaininnan New Yorkissa. Kannattaa tutustua lehteemme.

oikeuksienvalvonnan asiantuntija
Jaana Engblom

Piirroskuva silmästä, jossa turkoosit sävyt. Silmässä ikään kuin heijastuksena valkoinen annansilmäkukka. Teksti Uusin silmin 2023-2024.

2. Ajankohtaista

Sokeiden viikon teema "Uusin silmin" 

Näkövammaisten liiton tämän ja ensi vuoden teemana on "Uusin silmin". Jaamme tietoa näköasioista, tarjoamme näkövammaisille ihmisille vertaistarinoita ja muistutamme, miksi kannattaa liittyä alueelliseen näkövammaisyhdistykseen. Vaikka jokaisella ihmisellä on oma tarinansa, niistä voi löytää yhteisiä nimittäjiä. 

Sokeiden viikkoa vietetään 12.-19.11.2023.
Tapahtumat löydät tapahtumakalenteristamme  - Ulkoinen linkkija somessa aihetunnisteena on #SokeidenViikko2023 ja #UusinSilmin.

Tunnetko oman alueesi näkövammaisten jäsenyhdistyksen toimintaa?  

Tiesitkö, että Näkövammaisten liitolla on 23 jäsenyhdistystä? Niistä 14 on eri puolilla Suomea toimivaa alueyhdistystä ja 9 on valtakunnallista jäsenyhdistystä. Liittymällä oman maakuntasi jäsenyhdistyksen jäseneksi voit olla vaikuttamassa heidän toimintaansa myös lapsille ja nuorille. Jäsenyhdistyksen jäsenenä olet myös Näkövammaisten liiton jäsen ja saat Näkövammaisten Airut-lehden luettavaksesi valitsemassasi saavutettavassa muodossa.  

Tietoa jäsenyhdistyksistä löydät liiton kotisivuilta- Ulkoinen linkki. Airut-lehtiin voit tutustua sen omilla verkkosivuilla- Ulkoinen linkki. Olet lämpimästi tervetullut mukaan toimintaan ilman jäsenyyttäkin. Seuraa yhdistyksen toimintakalenteria ja tule mukaan tapahtumiin, retkiin tai muuten vaan tutustumaan toimintaan.  

Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat alueella 

Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat palvelevat lapsia, nuoria, huoltajia ja ammattilaisiakin jokaisella hyvinvointialueella. Voit kääntyä puoleemme erilaisissa näkövammaisten palveluihin ja sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä. Ole rohkeasti yhteydessä meihin. Yhteystietomme - Ulkoinen linkkilöytyvät verkkosivuiltamme, kuten myös ohjeita ja tietoa palveluiden hakemiseen- Ulkoinen linkki

Lapsen oikeuksien viikko 

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023. Tänä vuonna teemana on ”Lapsen oikeus hyvinvointiin”. Näkövammaisten liitto ja Näkövammaiset lapset ry kartoittivat näkövammaisten lasten ja nuorten ajatuksia hyvinvoinnistaan. Kyselyn vastaukset julkaistaan Lapsen oikeuksien viikolla somekanavissamme, joten laita Näkövammaisten liiton Instagram- ja Facebook-tilit seurantaan. 

Eka duuni! -opas nuorille 

Omien vahvuuksien esille tuominen työhakemuksessa tai -haastattelussa saattaa olla vaikea. Avuksi voi ottaa Vammaisten lasten ja nuorten Vamlasin Eka duuni!- Ulkoinen linkki -oppaan. Oppaassa on vinkit CV:n ja työhakemuksen tekemiseen sekä työhaastatteluun valmistautumiseen. Lisäksi siellä on vinkkilista omien supervoimien etsimiseen. Valitettavasti opas ei ole tehty täysin saavutettavuusvaatimusten mukaisesti, mutta sen lukemisesta kyllä selviytyy ruudunlukuohjelmalla. 

3. Tapahtumia 

”Mitä perusopetuksen jälkeen?” –etätilaisuus huoltajille 

Tietoa näkövammaisen nuoren yläkoulun ja perusopetuksen jälkeiseen sosiaaliturvaan, palveluihin, opintoihin ja vapaa-aikaan liittyen 16.11.23 klo 16–19 Teamsilla. Ilmoittautumiset 13.11. mennessä. Lisää tietoa ja ilmoittautumislomake löytyvät tapahtumakalenteristamme- Ulkoinen linkki

4.Vierailijan kynästä

Leo on ollut TET-jaksolla entisessä koulussaan ja kertoo siitä, miten teki hakemuksen harjoittelupaikasta.

Olen Leo Immonen. Olen sokea viisitoistavuotias Turusta. Käyn tällä hetkellä Ylimaarian koulua. Hain TET-paikkaa (TET tarkoittaa työelämään tutustumista) vanhalta ala-asteelta Vähäheikkilän koulusta. Hain vieläpä apuopen paikkaa minun vanhalta opettajaltani, joka oli opettanut minua koko sen ajan, jonka olin sen koulun oppilaana. 

Minulle idea tästä paikasta tuli, koska minua kiinnostaa jonkin verran opettaminen. Tykkään myös asioiden oppimisesta ja minä tykkään asioiden selittämisestä muille ihmisille. Valintaa helpotti myös koulun tilojen tututut asiat. Halusin myös samalla verestää muistoja vanhasta koulusta.  

Päätin ottaa selvää vanhan opettajani yhteystiedot koulun nettisivuilta. Sain tähän hiukan apua myös minun opolta eli opinto-ohjaajalta. Tämän jälkeen soitin opelle. Jouduin yrittämään muutaman kerran ennen kuin hän vastasi. Minun ei siis tarvinnut tehdä erillistä hakemista. Minun ei myöskään tarvinnut osallistua mihinkään haastatteluihin. Hänen vastattuaan ei kestänyt kauaakaan, kun hän muisti minut. Tämän jälkeen jatkoimme hommien hoitamisia sähköpostin välityksellä. 

Leo Immonen