Oikeuksienvalvonnan uutiskirje lapsiperheille nro 1/2023
1. Kiikarissa saavutettavuus
Kun puhutaan saavutettavuudesta, tarkoitetaan sillä usein digitaalisten palveluiden saavutettavuutta. Käsite on kuitenkin laaja ja koskettaa näkövammaisia henkilöitä kaikissa ikävaiheissa. Koulussa oppimateriaalin tulee olla saavutettavaa, kuvat sekä videot tulee kuvailla ja verkkosivujen tulee olla saavutettavat.
Nuoren kasvaessa tarpeet saavutettavuudelle laajenevat: ostokset ja liput hankitaan verkkokaupasta ja matkan suunnittelu tehdään reittioppailla käyttäen näkövammaisen tietoteknisiä apuvälineitä.
Lue saavutettavuusasiantuntija Terhi Mannisten juttu uudesta digipalvelulaista Vierailijan kynästä. Saavutettavuudesta löytyy tietoa myös liiton verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.
oikeuksienvalvonnan asiantuntija Jaana Engblom
2. Ajankohtaista
Nuoren henkilökohtaisen opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelman laatiminen
KHOPS tarkoittaa henkilökohtaista opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelmaa. Se laaditaan näkövammaisen nuoren hyvinvointialueella hänen ollessaan 9. luokan kevätlukukaudella tai täyttäessään 16 vuotta. Suunnitelma on edellytys, että Kela myöntää nuoren kuntoutusrahaa työelämään tähtäävän koulutuksen ajalta. Samalla suunnitelma on tiedonsiirto tulevaan oppilaitokseen näkövammasta ja hänen tarvitsemistaan tukitoimista.
Suunnitelman voi laatia Kelan lomakkeelle KU 110.- Ulkoinen linkki Oppis- ja ohjauskeskus Valterilla on myös lomake. Kuntoutusrahan saamiseksi tarvitaan myös lääkärinlausunto B. Lisää tietoa löydät Kelan sivuilta- Ulkoinen linkki.
Tutustu Perheen palvelupolku -sivustoon
Perheen palvelupolku- Ulkoinen linkki -sivustolla lähdetään ajatuksesta, että jokainen lapsi tai nuori läheisineen kulkee omaa elämänpolkuansa. Perheiden poluilta löydät tietoa lapsen eri ikävaiheisiin. Järjestöjen palvelut sivulla 19 valtakunnallista järjestöä kertoo palveluistaan ja tarjoaa ajantasaista tietoa, tukea ja toiminnan mahdollisuuksia lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Blogit sivulta voit lukea arjen tarinoita.
Tukea uuden liikuntaharrastuksen aloittamiseen
Oletko alkutaipaleella liikuntaharrastuksessasi ja tarvitset taloudellista tukea vaikkapa varusteiden hankintaan? Starttistipendillä tuetaan vammaisia liikunnan harrastajia. Stipendillä tuetaan myös seuroja, joissa järjestetään paraurheilu- tai soveltavan liikunnan toimintaa tai joissa suunnitellaan tällaisen toiminnan aloittamista. Seuraava stipendien hakuaika on huhtikuussa. Lue asiasta lisää Suomen Paralympiakomitean sivuilta.- Ulkoinen linkki
3. Tapahtumia
Nuorten musaviikonloppu Eurajoella
Tapahtumassa tutustutaan musiikkiin bändin jäsenenä soittaen tai laulaen. Lisäksi on valinnaisia työpajoja, joissa voi keskittyä musiikin säveltämiseen, sovittamiseen, käytännönläheiseen musiikin teoriaan tai erilaisiin soittimiin. Teknologiapajassa saat niksejä äänittämisestä ja musiikkiin liittyvistä teknisistä avuista, kuten äänityslaitteista sekä tietokone ja puhelinsovelluksista. Aiempaa soittotaitoa tai musiikin harrastustaustaa ei tarvita, tärkeintä on yhdessä tekeminen.
Ajankohta on 21.-23.4. ja paikkana Eurajoen kristillinen opisto. Lisätiedot ja ilmoittautumislomake löytyvät Näkövammaisten liiton sivuilta.- Ulkoinen linkki
Sopeutumisvalmennuskurssit kesällä Iiriksessä
Sopeutumisvalmennuskurssilla harjoitellaan muun muassa liikkumistaitoa, tuetaan omatoimisuutta ja harjoitellaan sosiaalisia suhteita. Vanhemmilla on omat kokoontumiset, kuntoutujalapsilla omat ryhmät, ja sisaruksille on ikätasoista ohjelmaa. Perheet toimivat myös yhdessä retkeillen ja pelaten.
Kursseja on koulunsa aloittaville sekä alakouluikäisille näkövammaisille lapsille ja heidän perheilleen. Kursseille pääsyä varten anotaan Kelasta maksusitoumusta. Ajankohdat ja ohjeet hakemuksen tekemistä varten löytyvät Näkövammaisten liiton Kuntoutuksen sivuilta.- Ulkoinen linkki
4. Vierailijan kynästä
Kohti saavutettavampaa Suomea
Tässä kohtaa, kun talvi on kääntymässä kevääksi, voivat mietteet ja suunnitelmat suuntautua jo kesään. Matkustaako kesälomalla junalla jonnekin? Minkä hintaista se matkailu nyt olikaan? Ja oliko kesällä jotain kivoja tapahtumia lähiympäristössä?
Verkosta löytyy vastauksia moneen kysymykseen. Laitan ruudunlukijan päälle ja alan navigoida sivua. Jaahas, löytyyhän täältä tämä tieto helposti! Toista sivustoa lukiessa ei tule samaa elämystä. Jään paitsi tietoa, koska verkkosivua ei ole suunniteltu niin, että ruudunlukija pystyisi lukemaan sen.
Tiesitkö muuten, että Suomessa on digipalvelulaki, joka edellyttää, että esimerkiksi pankkien, kaupunkien, ammattikorkeakoulujen, ja viranomaisten julkisten verkkosivujen ja mobiilisovellusten tulee olla saavutettavia? Ja että näillä sivuilla ja sovelluksilla pitää olla saavutettavuusseloste?
Mitä saavutettavuudella oikein tarkoitetaan? Mikä se saavutettavuusseloste on, ja mitä sillä tehdään? Saavutettavuus tarkoittaa, että kaikki voivat käyttää verkkopalveluita ja mobiilisovelluksia itsenäisesti.
Saavutettavuudesta hyötyvät ihan kaikki, mutta on erityisen tärkeää, että muun muassa näkövammaiset pystyvät käyttämään digitaalisia palveluita itsenäisesti, eli käyttö onnistuu niiltäkin, jotka käyttävät ruudunlukijaa tai jotain muuta apuvälinettä asioidessaan tai etsiessään tietoa verkossa.
Saavutettavuusseloste on selostus siitä, kuinka saavutettava jokin sivusto on. Sieltä löytyy mahdollisuus jättää palautetta, jos ei pysty käyttämään sivustoa tai sovellusta niin kuin pitäisi. Organisaatiolla on lain mukaan velvollisuus vastata palautteeseen. Jos et ole tyytyväinen vastaukseen, tai sitä ei ala kuulua, sinulla on oikeus valittaa asiasta eteenpäin Etelä-Suomen aluehallintovirastolle eli Aville. Avi valvoo Suomessa, että digipalvelulakia noudatetaan.
Digipalvelulaki tulee edellyttämään 28.6.2025 alkaen, että tietyt digitaaliset palvelut nykyisten lisäksi tulevat olemaan saavutettavia. Jatkossa edellytetään, että esimerkiksi sähkökirjat eli e-kirjat, verkkokaupat, viestintäpalvelut (WhatsApp, Skype) ja henkilöliikenteessä käytettävät palvelut (digitaaliset lippukaupat, reittioppaat) tulee olla saavutettavia. E-kirjoihin liittyvä muutos tulee siis edistämään kirjallisen materiaalin saavutettavuutta, mikä on hyvä uutinen!
Saavutettavuus tulee koskemaan yhä useampaa palvelua, mutta edelleenkään ei ihan kaikkia. Katveeseen jää monta palvelua, joita verkossa on tarjolla. Tuleeko tähän asiaan joskus muutosta? Toivottavasti!
Teemme Näkövammaisten liitossa paljon vaikuttamistyötä, jotta yhä useampi organisaatio tiedostaisi, että saavutettavuus on osa onnistunutta asiakaskokemusta. Vastuuta voi myös ottaa meistä ihan jokainen saavutettavuuden edistämiseksi. Tässä muutamia perusvinkkejä, joita kuka tahansa voi ottaa käyttöön jo nyt!
Vinkit:
- Jos postaat esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa kuvia, lisääthän niihin vaihtoehtoisen tekstin. Teksti saa olla korkeintaan 250 merkkiä. Kerro objektiivisesti, mitä kuvassa tapahtuu. Vaihtoehtoinen teksti on eri asia kuin kuvateksti! Tässä esimerkki kuvassa olevasta alt tekstistä eli vaihtoehtoisesta tekstistä: Nainen istuu punaisessa puuveneessä, joka on lattialla. Naisella on musta asu, lyhyet kiharat hiukset ja silmälasit. Taustalla on pahvisia mustavalkoisin värein piirrettynä Muumipeikko ja Muumipappa.
- Jos käytät hashtageja, muista, että kirjoitat sanat, jotka muuten kirjoitetaan erikseen, isoilla kirjaimilla, esimerkiksi #ParastaNyt, #MinunKuvani, mutta sitten #hiihtoloma.
- Meistä moni tekee dokumentteja Word-ohjelmalla tai PowerPointilla, joten kannattaa opetella, miten tehdään asiakirjat ja esitykset saavutettaviksi. Näin olemme osa ratkaisua, emme ongelmaa! Lisätietoja: Saavutettavat asiakirjat (Saavutettavasti)- Ulkoinen linkki.
Vuonna 2025 verkkopalvelut tulevat olemaan entistäkin saavutettavampia, joten olemme matkalla kohta saavutettavampaa Suomea. Omilla toimillamme, kuten hyödyntämällä mainitsemiani vinkkejä, voimme osaltamme olla myös edistämässä saavutettavuutta jo nyt.
Eli purjeet ylös ja kokka kohti saavutettavuutta!
Jos saavutettavuudesta heräsi jotain kysymyksiä, tai kiinnostuit aiheesta, ole yhteydessä terhi.manninen@nkl.fi.
Terhi Manninen, saavutettavuusasiatuntija, Näkövammaisten liitto
Sivu päivitetty