Siirry pääsisältöön

Nä­kö­vam­mais­ten liitto vieraili Ylessä - aiheena ää­ni­teks­ti­tys ja Yle Areena

Näkövammaisten liiton edustajat tapasivat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan ja Ylen muita edustajia eilen maanantaina. Ylen kanssa keskusteltiin saavutettavuuteen liittyvistä palveluista, äänitekstityksestä ja Yle Areenasta.

Yle kokeili uutis- ja ajankohtaisohjelmien äänitekstitystä keväällä ja kesällä 2021, jolloin palvelun käyttöönotto aiheutti vakavia ongelmia käännöstekstitysten näkymisessä tv-vastaanottimissa. Ylen edustajat ovat kertoneet aiemminkin, että ongelma liittyi palvelun tuottamisessa käytettävien järjestelmien yhteentoimivuuteen.

Tapaamisessa Ylen edustajat kertoivat, että kyseinen tekninen ongelma on selvitetty ja korjattukin. Uutis- ja ajankohtaisohjelmien käännöstekstityksen näkyminen on Ylelle erittäin kriittistä, ja tähän palveluun liittyvät muutokset on suunniteltava ja testattava kattavasti ennen toteutusta. Yleläiset eivät antaneet palvelun käyttöönotolle tarkkaa päivämäärää, mutta arviona oli, että palvelu saataisiin käyttöön keväällä 2023.

Ylessä ollaan tietoisia, että Areenan selain- ja mobiiliversioiden käyttäjäkokemus ruudunlukijoilla ei ole tällä hetkellä riittävällä tasolla. Liiton edustajat korostivat, että Areena on Ylen keskeisin digitaalinen palvelu, jonka saavutettavuuden ja käyttäjäkokemuksen tulee olla hyvällä tasolla. Ylessä asia on tunnistettu, ja vaikka digipalvelulaki ei Yleä velvoita, Yle on itse asettanut tavoitteeksi, että heidän verkkopalvelunsa noudattaisivat WCAG:n saavutettavuusohjeistusta mahdollisimman kattavasti. Saavutettavuuden huomiointi Areenan mobiili- ja selainversiossa luvattiin ottaa vahvasti agendalle. Areenan saavutettavuuden parantamisen ensimmäisenä kehityskohteena on iOS-sovellus, jonka osalta tarvittavat toimenpiteet ovat työläimmät.

Tapaamisessa välittyi selkeästi Ylen johdon ja koko organisaation sitoutuminen Näkövammaisten liiton esiin nostamiin kehittämiskohteisiin.

Näkövammaisten liittoa tapaamisessa edustivat puheenjohtaja Kari Vähänen, toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen, järjestöjohtaja Sari Kokko ja palvelupäällikkö Iiro Nummela.