Siirry pääsisältöön

Kysely yh­teis­käyt­töis­ten säh­kö­pot­ku­lau­to­jen haitoista

Näkövammaisten liitto kerää näkövammaisten kokemuksia yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen haitoista, ongelmista ja kohtaamisista sähköpotkulautojen kanssa.

Ovatko yhteiskäyttöiset sähköpotkulaudat haitanneet liikkumistasi? Oletko joutunut siirtymään pois tutulta ja turvalliselta kulkureitiltäsi hujan hajan pysäköityjen sähköpotkulautojen vuoksi? Oletko törmännyt, kompastunut tai loukannut itsesi niiden vuoksi? Onko sähköpotkulautailija törmännyt sinuun? 

Liikenne- ja viestintäministeriö pyrkii ratkaisemaan yhteiskäyttöisistä sähköpotkulaudoista ja muista vastaavista liikkumisvälineistä ja niiden käytöstä aiheutuvia ongelmia. Aihekokonaisuutta käsitellyt mietintöluonnos oli lausunnolla maaliskuussa. Näkövammaisten liitto oli yksi lausunnon jättäneistä ja lausuntomme on täällä Arviomuistio sähköpotkulautojen ja mikroliikkumisen ratkaisu- ja sääntelyvaihtoehdoista- Ulkoinen linkki.

Lausuntojen perusteella näkövammaisille tärkeimmät toimet, kuten pysäköinnin kieltäminen jalkakäytäville, herättää vastustusta. 

Tilannekuvan kartoitus ja ratkaisuvaihtoehtojen etsiminen jatkuu Traficomin alaisuudessa toimivassa mikroliikkumisen verkostossa. Yksi verkoston tärkeimpiä tehtäviä on seurata joidenkin kuntien kesäksi 2023 käyttöön ottamien rajoitusten toimivuutta. Tämän lisäksi tarvitaan ajantasaista tietoa sähköpotkulautojen ja muun mikroliikkumisen vaikutuksista näkövammaisten itsenäiseen liikkumiseen. Alla olevan kyselyn avulla voit kertoa kokemuksistasi ja auttaa meitä tuomaan esiin esimerkkejä ja tapahtumakuvauksia näkövammaisten ja sähköpotkulautojen kohtaamisista.

Kysely on tehty Webropolilla. Pääset kyselyyn alla olevan linkin kautta. Kyselyssä on viisi kysymystä, joista neljä ensimmäistä käsittelee kohtaamistasi sähköpotkulaudan tai -lautojen kanssa. Viides kysymys on vapaaehtoinen, eli siihen voit halutessasi kirjoittaa nimesi ja yhteystietosi. Kaikkiin kysymyksiin vastaus kirjoitetaan tekstikenttään.

Voit vastata kyselyyn monta kertaa. Jotta saamme kokonaiskuvaa asiasta, toivomme, että muistat kyselyn, kun ihmettelet valkoisen kepin tai opaskoiran kanssa sähköpotkulautaviidakossa.

Linkki kyselyyn.- Ulkoinen linkki

Kiitos avustasi.

 

Lisätietoja:

Juha Sylberg, Esteettömyysasiantuntija, Näkövammaisten liitto ry

juha.sylberg@nkl.fi

Jari Pekola, Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry

jari.pekola@hun.fi