Siirry pääsisältöön

Ikään­ty­mis­ra­jaus ei käy

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on jättänyt lausuntonsa uudesta vammaispalvelulaista. Perustuslakivaliokunta ei hyväksy uuteen vammaispalvelulakiin esitettyä niin sanottua ikääntymisrajausta. Esitettävässä laissa on valiokunnan mukaan myös muuta korjattavaa.

Perustuslakivaliokunta huomauttaa, että sen edellyttävät muutokset koskevat lakiehdotusten perusratkaisuja ja saattavat vaatia melko mittavaakin säädösvalmistelua.

”On hyvä, että perustuslakivaliokunta totesi ikääntymisrajauksen olevan ongelmallinen muun muassa YK:n vammaissopimuksen kannalta”, sanoo Näkövammaisten liiton järjestöjohtaja Sari Kokko.

Ikääntyneenä näkövammautuneet olisivat jääneet vammaispalvelujen ulkopuolelle, mikäli uusi laki olisi hyväksytty ehdotetussa muodossa.

”Nyt meillä on olemassa esimerkiksi hallinto-oikeuksien päätöksiä, jossa näkövamman todetaan yksiselitteisesti olevan muuta kuin tavanomaista ikääntymistä. Näissä näkövammaisen ihmisen kannalta myönteisissä päätöksissä näkyy, että hallinto-oikeuksissa on ymmärretty, ettei näkövammaisuus ja ikänäkö ole sama asia. Siellä on myös ymmärretty, että näkövamma on silmälääkärin toteama vamma eikä jokainen ikääntynyt ole automaattisesti näkövammainen”, Kokko toteaa.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon voi lukea täältä.- Ulkoinen linkki