Siirry pääsisältöön

Iiris-keskus satsaa uusiu­tu­vaan energiaan – katolla yli 300 au­rin­ko­pa­nee­lia

Paneelit tuottavat puhdasta lähienergiaa, pienentävät hiilijalanjälkeä ja säästävät sähkön ostokuluissa.

Iiris-keskuksen omistava kiinteistöosakeyhtiö Iiris hankki vuonna 2020 Iiriksen katolle 308 aurinkopaneelia. 

– Paneelit hankittiin kahdesta syystä. Ensinnäkin ne tasoittavat kesäkaudella kiinteistön sähkönkulutuksen profiilia, jolla on vaikutusta sähkön hintaan. Toisaalta ne myös viestivät siitä, että olemme vakavasti liikkeellä kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseksi, Iiriksen tekninen isännöitsijä Timo Juurikoski kertoo.

Paneeleita on katolla 560 neliömetriä. Niiden keskimääräinen tuotto kolmen vuoden aikana on ollut noin 8 megawattituntia kuukaudessa, josta kesällä tuottoa on enemmän kuin muina vuodenaikoina. Siten niillä katetaan noin 5 prosenttia Iiriksen sähkönkulutuksesta. 

Helenin mukaan Iiriksen katolla olevan aurinkovoimalan vuosituotannolla ajaisi keskimäärin 600 000 kilometriä sähköautolla. Paneelit maksavatkin Juurikosken mukaan itseään koko ajan takaisin. Iiriksessä on tehty tuotosta laskelmia.

– Paneeleiden keskimääräinen kuukausituotto on nyt jopa puolitoista kertaa enemmän kuin uusi Opaskoirakoulumme kuukaudessa kuluttaa, Juurikoski sanoo.

Tavoitteena on, että puhdasta lähienergiaa tuottavat paneelit tuottavat tulevaisuudessa noin 8 prosenttia Iiriksen kulutuksesta. 

Juurikosken mukaan Iiris-keskuksessa energiatehokkuutta lisätään myös muilla tavoilla. Viime vuoden kesäkuussa valmistuivat suurten eteläsivun ikkunoiden aurinkosuojakalvot, ja suuressa osassa kiinteistön julkisia tiloja on siirrytty led-valaistukseen. Nyt käynnissä on rakennusautomaation saneeraus. 

Iiris-keskuksessa sijaitsevat Näkövammaisten liitto ja 26 muuta organisaatiota.