Siirry pääsisältöön

Hen­ki­lö­koh­tai­nen apu ke­sä­kuu­kausi­na

Oikeuksienvalvonta tiedottaa (2/2024)
Kaksi henkilöä, joilla on valkoiset kepit, istuu puistossa penkillä.

Avustajan loma

Onko sinulla henkilökohtainen avustaja? Toimitko työnantajamallilla? Onko avustajallesi kertynyt vuosilomaa tai pitääkö avustajasi kesällä muutoin sovittua vapaata? Aloitathan kesän suunnittelun henkilökohtaisen avun osalta hyvissä ajoin.

Henkilökohtaisille avustajille kertyy työsuhteessa vuosilomaa tietyin ehdoin. Mikäli työntekijälle on kertynyt vuosilomaa, vastaat työnantajana siitä, että lomaa annetaan lain mukaisesti. Sinulla on työnantajana oikeus päättää avustajan vuosiloman ajankohdasta kuultuasi ensin työntekijääsi. Työnantajan on ilmoitettava loman ajankohta hyvissä ajoin, viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkamista. Lisätietoa vuosiloman kertymisen ehdoista saat hyvinvointialueeltasi tai Heta-liitosta.

Mikäli avustajasi on kesällä lomalla ja tarvitset tuona aikana henkilökohtaista apua, muistathan huolehtia sijaisen järjestämisestä. Kesätyöntekijät hakevat jo aktiivisesti töitä tulevalle kesälle, joten olethan sinäkin ajoissa liikenteessä. Ostopalveluna tai hyvinvointialueen omana tuotantona tuottamissa henkilökohtaisen avun palveluissa voi myös olla kesän aikana vaihtuvuutta työntekijöissä kesälomista ja kesätyöntekijöistä johtuen. 

Lisätunnit lomamatkalle ja tapahtumiin

Mikäli suunnittelet kesän ajalle esimerkiksi matkoja tai tapahtumiin osallistumista ja tiedät tarvitsevasi näihin henkilökohtaisen avun lisätunteja, muista tehdä hakemus hyvinvointialueesi vammaispalveluihin ajoissa. Hakemukseesi on tehtävä päätös viivytyksettä, mutta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä. Hyvinvointialueen päätöksenteossa voi olla viivettä. Huomioithan tämän hakemustasi jättäessä ja toimi ajoissa. Mikäli tarvitsemiesi palvelujen ja tukitoimien selvittämiseksi laaditaan tai päivitetään palvelusuunnitelmaa, kannattaa palvelusuunnitelmaan kirjata henkilökohtaisen avun sijaisjärjestelyistä tulevan varalle.

Mikäli tarvitset apua henkilökohtaisen avustajan sijaisen etsimisessä tai avustajan lomiin liittyvissä asioissa, ole yhteydessä oman hyvinvointialueesi vammaispalvelujen henkilökohtaisesta avusta vastaavaan tahoon tai tarvittaessa Heta-liittoon.