Siirry pääsisältöön

Arjen apu­vä­li­neet ajan tasalle ja käyttöön - hy­vin­voin­tia­luei­den lää­kin­näl­li­sen kun­tou­tuk­sen apu­vä­li­ne­pal­ve­lut tukenasi

Oikeuksienvalvonta tiedottaa (3/2024)
Musta labradorinnoutaja-opaskoira makoilee maassa penkin alla, omistaja rapsuttelee sitä päästä. Etualalla toiset jalat ja valkoinen keppi.

Ovatko käytössäsi olevat apuvälineet todella sinulle sopivia ja hyödyllisiä? Tiedätkö, miten niitä käytetään oikein? Apuvälineistä on vähän hyötyä, jos ne eivät vastaa tarpeitasi. Esimerkiksi suurennuslasin naarmuuntuminen tai valon vioittuminen voivat heikentää niiden toimivuutta, samoin kuin mahdolliset muutokset näkötilanteessasi. Myös apuvälineiden hyvät käyttötaidot ovat tärkeitä, oppiminen ja kyky hyödyntää apuvälineitä arjessa vaativat usein harjoittelua, mutta vaiva kyllä palkitaan sujuvampana arkena. 

Näkemisen apuvälineet

Optiset apuvälineet, kuten suurennuslasit, ovat osa hyvinvointialueiden lääkinnällisen kuntoutuksen palveluita. Jos huomaat, että apuvälineesi ovat jääneet käyttämättömiksi tai tarvitset uuden välineen, ota yhteyttä kuntoutusohjaajaan. Hän voi auttaa sinua löytämään paremmin tarpeitasi vastaavan apuvälineen ja opastaa sen käytössä. 

Valkoinen keppi

Valkoinen keppi on jokaisen näkövammaisen apuväline, joka kuluu käytössä. Sen väri saattaa muuttua tunnistamattomaksi, osien yhteensovitus heiketä vaaralliseksi tai kärki kulua käyttökelvottomaksi. 

Elektroniset apuvälineet

Arjen elektroniset apuvälineet kuten elektroniset suurennus- ja lukulaitteet kuuluvat useimmiten myös hyvinvointialueiden vastuulle. Niiden tarjoama avun monipuolisuus on hämmästyttävän laaja. Täyden hyödyn niistä voi saada vain, jos laitteet ovat ajan tasalla, sopivia käyttäjilleen ja ennen kaikkea, jos osaa käyttää niitä asianmukaisesti. 

Älypuhelimet

Älypuhelimet, niiden puhetuki ja saatavilla olevat apuohjelmat voivat helpottaa arkea merkittävästi, mutta vain, jos puhelin on ajanmukainen ja turvallinen sekä päivitettävissä. Älypuhelimeen voi ladata monipuolisia apuohjelmia esimerkiksi tekstien puhuttamiseen, ympäristön kuvailuun ja suunnistamiseen. Useimmiten älypuhelimet ovat itsekustannettavia tai osittain hyvinvointialueiden vammaispalveluiden korvaamia. 

Käytönopetus

Käytönopetus on avain tehokkaaseen käyttöön, ja sen järjestäminen kuuluu apuvälineen myöntävälle taholle. Käytönopetusta on saatavilla esimerkiksi Kuntoutus-Iiriksestä ja paikallisyhdistyksen tietotukipalveluista. 

Apuvälineet työhön ja opiskeluun

Työssä ja opiskelussa käytettävistä tietokoneista, apuohjelmista, älypuhelimista ja niiden hankinnasta, ylläpidosta sekä käytönopastuksesta lisätietoja saa muun muassa Kelasta, Näkövammaisten liitosta sekä paikallisyhdistyksen tietotukipalveluista. 

Lopuksi

Pidä huolta, että apuvälineesi ovat ajan tasalla ja käytössäsi sopivia, niin voit hyödyntää niitä mahdollisimman tehokkaasti. 

Lisätietoja saat oman alueesi kuntoutusohjaajalta, kelasta tai oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.

Lähteet:

www.nakovammaistenliitto.fi- Ulkoinen linkki

www.kela.fi- Ulkoinen linkki