Siirry pääsisältöön

Pa­lo­va­roit­ti­met siirtyvät ta­lo­yh­tiöi­den vastuulle – Mikä muuttuu ja miksi?

Palovaroittimet ovat tähän asti olleet asukkaiden vastuulla. Nyt ne ovat siirtymässä rakennuksen omistajan vastuulle. Näkövammaisten liitto on ollut mukana yhteistyöryhmässä, joka on valmistellut aiheesta tietopaketin.

Viimeistään vuoden 2026 alusta rakennuksen omistaja eli useimmiten taloyhtiö on vastuussa siitä, että asunnoissa on toimivat palovaroittimet. Asukkaiden on kuitenkin testattava palovaroittimet säännöllisesti ja ilmoitettava vioista.

Uudistus parantaa kaikkien asukkaiden turvallisuutta.

Vuosina 2024–2025 on käynnissä siirtymäaika, jolloin palovaroittimet ovat vielä asukkaan vastuulla, ellei taloyhtiössä ole sovittu toisin.

Yhteistyöryhmän tietopaketti taloyhtiöille on nyt julkaistu

Työryhmä on valmistellut tietopaketin palovaroitinvastuun siirtymisestä rakennusten omistajille. Kysymyksiä ja vastauksia -muodossa julkaistava tietopaketti antaa tietoa taloyhtiöille ja kiinteistöalan ammattilaisille siitä, mitä asioita tulee ottaa huomioon.

Yhteistyöryhmään ovat kuuluneet Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy, Isännöintiliitto, Invalidiliitto, Kuurojen Liitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Palopäällystöliitto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Lisäksi valmistelussa kuultiin lukuisia muita tahoja, joilta saatiin arvokkaita kommentteja palstan sisältöön. 

Lue tarkempaa tietoa palovaroittimien vastuun siirtymisestä rakennuksen omistajalle.- Ulkoinen linkki