Siirry pääsisältöön

Webbox 3

Tässä ohjeessa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit kuunnella äänilehtiä ja äänikirjoja Daisy-soittimella. Laite ohjaa käyttäjää opasäänen puheella ja tekstinä pienellä näytöllä.
Webbox-kuuntelulaite henkilön sylissä.

Tällä sivulla

Lukijalle

Äänilehtien ja Luetus®-kerhokirjojen sekä Celian kerhokirjojen kuuntelu tapahtuu internetyhteyden välityksellä ilman tietokonetta. Luetus®-kuunteluna äänilehdet ovat kuunneltavissa heti niiden ilmestyttyä.

Voit kuunnella myös muistikortille tai muistitikulle ladattuja äänikirjoja. Julkaisut ladataan silloin tietokoneella verkkopalvelusta ja julkaisujen kopiointi muistikortille tehdään tietokoneella. Äänikirjoja saa esim. yleisistä kirjastoista Celian äänikirjapalveluiden asiakkaana www.celia.fi tai kaupallisina.

Voit ladata pdf-version Webbox3-laitteen käyttöoppaasta:

Pakkauksen sisältö

Alla on lueteltu pakkauksen sisältö. Jos huomaat jotain puuttuvan, ota yhteys laitteen toimittajaan.

 • Webbox3
 • verkkolaite
 • kaukosäädin ja kaksi AA-paristoa
 • Ethernet-johto
 • RCA-audiokaapeli (jos halutaan kytkeä Daisy-soitin stereolaitteeseen)
 • laitteella kuunneltavissa käyttöopas "Näin käytän Daisy-soitinta Webbox3" -käyttöopas.

Huom. Alkuperäinen pakkaus kannattaa säästää siltä varalta, että joudut toimittamaan laitteen huoltoon.

Jos laite tarvitsee huoltoa, pyydä ennen laitteen lähettämistä huolto-lupa Daisy-neuvonnasta, p. 09 3960 4040.

Tietoa akuista

 • Huom. Lataa ensimmäisellä käyttökerralla laitetta yön yli ja kuuntele sitten akku tyhjäksi ilman verkkovirtaa. Näin akku saa käyttöönsä täyden suorituskyvyn ja ilmoittaa akun varaustilan oikein. Normaalisti akun lataus kestää noin viisi tuntia.
 • Akku latautuu aina, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitteella voi kuunnella samanaikaisesti.
 • Laite sammuttaa itsensä automaattisesti akkukäytössä 60 minuutin kuluttua, kun laite on ollut käyttämättömänä.
 • Akun kesto on uutena yli kahdeksan tuntia.
 • Laitteeseen voi vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.
 • Käytä vain valmistajan omaa virtalähdettä akun lataamiseen.

Pikaohje

Käynnistä soitin virtanäppäimestä, joka sijaitsee vasemmassa alareunassa.

Julkaisun ottaminen kuunneltavaksi

 • Käynnistyksen jälkeen tulet päävalikkoon ja opasääni toistaa valintoja. Kun kuulet ’Lehdet’, paina OK-näppäintä, joka on alareunassa oikeanpuoleisin näppäin.
 • Laite luettelee listalla olevat julkaisut. Paina OK sen julkaisun kohdalla, jota haluat kuunnella.
 • Voi keskeyttää lukemisen Äänenhallinta-nappulalla (keskimmäinen pyöreä muita korkeampi näppäin). Lukeminen jatkuu painamalla uudestaan samaa nappulaa.
 • Jos et ehtinyt valita haluamaasi julkaisua, laite toistaa listan uudestaan ja voit tehdä valinnan. Jos valikko luetaan liian nopeasti, voit muuttaa valikkotauon pituutta. Se on kuvattu ohjeessa kohdassa 3.
 • Voit myös selata julkaisuja listalla nopeammin nuolinäppäimellä ylös tai alas. Kun pysähdyt haluamasi julkaisun kohdalle, laite alkaa toistaa sitä 3 sekunnin kuluttua. Voit myös valita sen OK-näppäimellä.

Julkaisujen välillä liikkuminen

 • Paina Takaisin-näppäintä (pyöreän Äänenhallinta-nappulan vasemmalla puolella, näppäimessä on keltainen nuoli vasemmalle) niin monta kertaa, kunnes kuulet ’Valitse’. Laite luettelee julkaisujen nimiä, valitset OK-näppäimellä haluamasi. Jos laite meni Päävalikkoon asti, paina OK-näppäintä, kun kuulet ’Lehdet’ ja valitse sitten OK:lla haluamasi julkaisu.
 • Jos laite vei päävalikon ohi Media-valikkoon asti, paina vielä kerran Takaisin-näppäintä, niin pääset hetken päästä päävalikkoon.
 • Valitse OK-näppäimellä 'Lehdet'.
 • Laite luettelee julkaisuja. Paina OK-näppäintä julkaisun kohdalla, jonka haluat kuunneltavaksi.

Sammuta laite kuuntelun lopuksi virtanäppäimestä.

Äänilehtien ja kirjojen kuuntelusta

Voit kuunnella äänijulkaisuja verkosta ilman tietokonetta tai ladata niitä muistikortille tai -tikulle kuunneltavaksi. Ulkoinen muistikortti ja -tikku eivät kuulu pakkaukseen.

Näkövammaisten liiton Luetus-kuuntelu (äänilehdet ja kerhokirjat)

Tilaamasi äänijulkaisut saat automaattisesti soittimeen niiden ilmestyttyä. Julkaisuilla on laina-aika, jonka jälkeen ne poistuvat automaattisesti laitteesta eräpäivän jälkeen. Julkaisujen laina-aikaa ei voi jatkaa.

Jotta äänijulkaisujen verkkokuuntelu on mahdollista, Daisy-soittimeen on asetettu henkilökohtaiset palvelu- ja verkkoasetus. Daisy-soittimen lisäksi myös mahdollisesti mukana toimitettu reititin on oltava kytkettynä virtajohdolla pistorasiaan.

Jos käytät kotitalouden omaa langatonta internetyhteyttä, liitä Daisy-soitin verkkoon luvun "Verkkoasetusten syöttäminen" mukaan. Verkkoyhteyttä voi jakaa myös mobiililaitteella. Langallista yhteyttä käytettäessä liitä laite Ethernet-johdolla laitteen takaseinän keskellä olevaan neliömäiseen aukkoon ja omaan modeemiisi.

Julkaisujen kuuntelu muistivälineeltä

Voit ladata Celian äänikirjapalvelun verkkoasiakkaana tietokoneelle Daisy-muodossa olevia äänikirjoja, jotka kopioidaan muistikortille tai -tikulle soittimella kuunneltavaksi. Tällöin ei tarvita internetyhteyttä.

Daisy-soittimen näppäimet

Malli Webbox3

Webboxin näppäimet.
 1. Virta: kytke tai sammuta virta
 2. Takaisin: palaat julkaisusta valikkoon. Voit siirtyä tasoilla esim. pääotsikko- ja artikkelitasot. Voit siirtyä päävalikosta media-valikkoon kuunnellaksesi muistikortilta tai -tikulta tai ulkoiselta cd-asemalta.
 3. Äänenhallinta-nappula: pyörittämällä hiljennä tai voimista ääntä. Painamalla keskeytä tai jatka lukemista. Keskeyttämällä lukemisen ja pyörittämällä kelaat julkaisua eteen- tai taaksepäin.
 4. Nuolinäppäimet: liikut julkaisujen välillä kirjahyllyssä ja kohteiden välillä valikossa.
 5. OK-näppäin: vahvista julkaisun ottaminen luettavaksi tai toiminto.

Näppäimistön kuvaus

Aseta laite eteesi siten, että laitteen korkeampi pääty on itsestäsi pois päin. Tällöin laitteen näppäimet ovat edessäsi, ja kaiutin laitteen yläreunassa.

Laitteen liitännät

Laitteen takaseinä:

 • Vasemmalla on pyöreä liitinaukko virtajohdolle.
 • Keskellä on neliönmuotoinen liitinaukko, jota käytetään tietoverkko-kytkennässä langalliseen verkkoon.
 • Oikealla on RCA-audiokaapelin kaksi pyörää ulkonevaa liitinaukkoa.
 • Ylhäällä keskellä on käsihihnan kiinnitysaukko (hihna ei sisälly pakkaukseen).

Vasen sivuseinä:

 • Etummainen pyöreä liitinaukko on kuulokkeita varten.
 • Keskimmäinen suorakaiteen muotoinen liitinaukko on usb-liittimen paikka, esimerkiksi muistitikkua ja ulkoista cd-asemaa varten.
 • Takimmainen kapea rako on muistikorttipaikka.

Laitteen näppäimet

Laitteen yläreuna on kaiutin, kooltaan noin puolet laitteesta. Kaiuttimen ja alareunan näppäinten välissä on pieni suorakaiteen muotoinen näyttö, joka näyttää tekstinä laitteen opasäänellä toistaman opastuksen.

Alareunassa sijaitsee viisi mustaa näppäintä. Keskellä on pyöreä muita korkeampi toimintonappula ja sen molemmin puolin kaksi suorakaiteen muotoista, pystysuuntaista näppäintä. Vasemmanpuoleisin suorakaiteen muotoinen näppäin on virtanäppäin. Sen keskellä on keltainen rengas ja pystyviiva. Näppäimen oikealla puolella on Takaisin-näppäin. Näppäimessä on keltainen nuoli, joka osoittaa vasemmalle. Keskimmäinen pyöreä korkea Äänenhallinta-nappula ohjaa useita toimintoja. Seuraavana on suorakaiteen muotoinen Nuoli ylös/alas -näppäin. Sen keskellä on vako, joka auttaa tunnistamaan Ylös- ja Alas-näppäimen toisistaan. Reunimmaisena oikealla on OK-näppäin, jossa on kohorengas ja keltainen OK-teksti sen sisällä.

Laitteen merkkivalot

Äänenhallintanappulan ympärille syttyy vihreä valorengas, kun laite käynnistetään ja vilkahtaa kerran, kun laite kytketään verkkovirtaan. Valo muuttuu siniseksi, kun lukeminen keskeytetään.

Pyöreän näppäimen yläpuolella on kolme merkkivaloa. Vasemmanpuoleinen kolmiovalo syttyy, jos laitteella on ilmoituksia. Keskimmäinen valo näyttää akun tilan. Valo vilkkuu vihreänä, kun akkua ladataan. Valo palaa kiinteästi, kun akku on ladattu täyteen. Punainen valo tarkoittaa, että akun varaustaso on vähäinen. Oikeanpuoleinen yhteyden merkkivalo, 3 pystyviivaa, vilkkuu vihreänä, kun verkkoyhteyttä haetaan ja palaa kiinteästi, kun verkkoyhteys on valmis.

Laitteen käyttö

Ohje kertoo vaihe vaiheelta, miten kuuntelet Luetus-kuuntelun äänilehtiä sekä muistikortille tai -tikulle tallennettuja julkaisuja.

1. Aloittaminen

Kun käynnistät laitteen, kuulet nousevan merkkiäänen. Opasääni kertoo, että laite yhdistetään. Odota hetki. Laitteen näytöllä lukee Käynnistys.

2. Julkaisun valitseminen

Käynnistyttyään laite sanoo ‘Päävalikko ja paina ok valitaksesi‘. Opasääni toistaa valittavat kohteet. Kun kuulet ‘Lehdet', paina OK-näppäintä. Jos et ehtinyt painaa OK-näppäintä, laite toistaa julkaisujen nimet uudestaan, kunnes valitset jonkin niistä.

Voit myös siirtyä nopeammin julkaisulistassa haluamasi julkaisun kohdalle käyttämällä nuolinäppäimiä Alas/Ylös. Näppäinpari sijaitsee Äänenhallinta-nappulan oikealla puolella. Kun kuulet haluamasi julkaisun nimen, odota muutama sekunti. Kuulet laitteesta naksuttavan odotusäänen ja laite alkaa lukea julkaisua automaattisesti sen loputtua. Voit myös painaa heti OK-näppäintä vahvistaaksesi valinnan.

3. Valikon toistonopeuden hidastaminen

Jos koet, että laite siirtyy valikkoluettelossa liian nopeasti eteenpäin, voit pidentää pysyvästi valikkotaukoa laitteen asetuksissa. Keskeytä lukeminen painamalla pyöreää Äänenhallintanappulaa. Paina sen oikealla puolella olevaa Nuoli ylös/alas -näppäintä, kunnes tulet kohtaan ’Laiteasetukset’. Paina oikealla olevaa reunimmaista OK-näppäintä. Paina nuoli alas kunnes tulet kohtaan ’Lisäasetukset’ ja paina OK. Siirry nuoli ylös tai alas kohtaan ’Valikkotauon pituus’ ja paina OK. Oletustauko on yksi sekunti. Voit nuolilla valita tauon pituuden yhdestä viiteen sekuntiin. Valitse OK-näppäimellä haluamasi aika.

Poistu asetusvalikosta painamalla Äänenhallintanappulan vasemmalla puolella olevaa Takaisin -näppäintä niin monta kertaa, että kuulet Keskeytä. Paina sitten Äänenhallintanappulaa palataksesi kohtaan, johon jäit.

4. Lukemisen aloittaminen ja keskeyttäminen

Kun olet valinnut julkaisun OK-näppäimellä, laite alkaa lukea sitä. Kun haluat keskeyttää lukemisen, paina pyöreää, korkeaa Äänenhallinta-nappulaa. Opasääni sanoo ‘Keskeytetty’. Lukeminen jatkuu painamalla uudestaan samaa nappulaa.

5. Toisen julkaisun valitseminen

Kun haluat valita kuunneltavaksi toisen julkaisun, keskeytä nykyisen julkaisun lukeminen painamalla Äänenhallinta-nappulaa. Poistu julkaisusta painamalla Takaisin-näppäintä, joka sijaitsee Äänenhallinta-nappulan vasemmalla puolella. Paina näppäintä niin monta kertaa, että kuulet opasäänen sanovan ’Valitse’. Laite luettelee julkaisuja ja voit valita OK-näppäimellä haluamasi julkaisun. Jos menin päävalikkoon asti, odota, että laite sanoo 'Lehdet' ja paina OK-näppäintä. Valitse sen jälkeen haluamasi julkaisu OK:lla.

Voit myös siirtyä nuolinäppäimillä alas tai ylös listassa, selataksesi julkaisuja nopeammin. Paina OK-näppäintä sen julkaisun kohdalla, jota haluat lukea tai odota sen kohdalla muutama sekunti, niin laite alkaa lukea sitä naksuttavan äänen jälkeen.

Jos menit vahingossa Takaisin-näppäimellä päävalikon ohi Media-valikkoon, paina uudestaan Takaisin-näppäintä, niin palaat käynnistysvalikkoon. Odota hetki, että kuulet opasäänen sanovan 'päävalikko', jolloin pääset valitsemaan kohteen 'Lehdet'.

6. Lukukohta

Laite muistaa automaattisesti mihin kohtaan viimeksi jäit julkaisun kuuntelussa. Kun palaat takaisin kesken jääneeseen julkaisuun, laite jatkaa lukemista siitä kohdasta missä viimeksi olit.

7. Käyttöopas Ohje-valikossa

Valitse päävalikossa OK-näppäimellä Ohje. Valitse OK:lla julkaisu Näin käytän Daisy-soitinta. Laite alkaa lukea käyttöopasta.

8. Äänen säätäminen

Äänen voimakkuutta säädät pyöreällä Äänenhallinta-nappulalla. Pyörittämällä oikealla voimista ääntä ja pyörittämällä vasemmalle hiljennät ääntä.

Kaukosäätimellä voit säätää myös äänen voimakkuutta, sävyä ja puheen nopeutta.

HUOM! Jos haluat, että ääniasetukset jäävät voimaan pysyvästi, ne pitää tehdä laitteen valikon kautta ääniasetuksissa. Voit säätää äänen voimakkuutta, sävyä, korkeutta ja puheen nopeutta. Ohjeistus on kohdassa Ääniasetusten vakiointi.

9. Info-näppäin

Jos et tiedä mikä julkaisu on meneillään, Daisy-soittimen opasääni kertoo julkaisun tiedot. Kuulet julkaisun nimen, tekijän, keston, sijainnin ja muuta tietoa. Paina pyöreää Äänenhallinta-nappulaa keskeyttääksesi lukemisen. Paina Nuoli ylös -näppäintä ja kuulet opasäänen sanovan ‘Tiedot’. Paina OK-näppäintä, niin laite kertoo tietoja julkaisusta. Kuuntelu jatkuu painamalla Äänenhallinta-nappulaa.

10. Laitteen sammutus

Sammuta virta käytön lopuksi painamalla vasemmassa alareunassa olevaa virtanäppäintä. Kuulet laskevan merkkiäänen laitteen sammuessa.

11. Kellonaika ja akun lataustaso

Voit tarkistaa kellonajan ja akun lataustason, kun laite on sammutettuna. Paina kerran Äänenhallinta-nappulaa kuullaksesi tiedot.

Nämä olivat perustoimintoja joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia:

12. Kelaus eteen tai taakse

Keskeytä kuunteleminen Äänenhallinta-nappulalla. Pyörittämällä nappulaa oikealle siirryt eteenpäin julkaisussa kappaleen sisällä ja pyörittämällä vasemmalle siirryt taaksepäin. Jokaisella yksittäisellä pyöräytyksellä oikealle tai vasemmalle siirryt aina 10 sekuntia eteen- tai taaksepäin. Laite kertoo sen ajan, missä kohtaa olet julkaisua. Paina Äänenhallinta-nappulaa jatkaaksesi lukemista.

Kun pyöräytät nappulaa enemmän, siirryt pidempiä hyppäyksiä. Kun tule kappaleen loppuun tai alkuun, laite ilmoittaa siitä. Esim. pyörittäessäsi Äänenhallinta-nappulaa oikealle niin pitkään, että kuulet opasäänen sanovan ‘loppu’, paina Äänenhallinta-nappulaa jatkaaksesi lukemista. Laite jatkaa lukemista seuraavasta kappaleesta. Jos haluat kuunnella kappaleen uudestaan, keskeytä lukeminen ja pyöritä Äänenhallinta-nappulaa vasemmalle, kunnes laite sanoo ‘alku’. Jatka lukemista painamalla nappulaa uudestaan.

Jos haluat liikkua julkaisussa enemmän kuin kappaleen verran, voit valita liikkumisen tasoilla. Se kerrotaan luvussa Julkaisussa liikkuminen.

13. Unitoiminto

Automaattinen sammutus on hyödyksi silloin, jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana. Paina Äänenhallinta-nappulaa keskeyttääksesi lukemisen. Paina Nuoli alas -näppäintä kunnes laite sanoo ‘Uniajastin’. Paina OK valitaksesi sen.

Painaessasi Nuoli alas/ylös -näppäintä toistuvasti laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 90 minuuttia, 2 tuntia ja unitoiminnon poiskytkennän. Valitse OK-näppäimellä haluamasi aika. Laite sammuttaa virran valitun ajan perusteella. Ennen sammuttamista laite antaa merkkiäänenä kellon tikityksen. Jos painat 30 sekunnin kuluessa OK-näppäintä, laite siirtää unitoimintoa valitun ajan verran eteenpäin. Muussa tapauksessa laite sammuu.

14. Ääniasetusten vakiointi

Ääniasetukset, kuten lukunopeus, äänen voimakkuus ja sävy pysyvät käynnistettäessä sen jälkeen kun olet asettanut ne itsellesi sopivaksi asetusvalikossa.

Ääniasetuksiin siirryt seuraavasti:

Keskeytä laitteen puhe Äänenhallinta-nappulalla. Paina sen oikealla puolella olevaa nuolinäppäintä alas, kunnes tule kohtaan Laiteasetukset. Paina OK. Paina Nuoli alas - tai ylös, kunnes kuulet ‘Ääniasetukset’. Paina taas OK. Voit valita nuolilla äänen korkeus, äänensävy, lukunopeus ja äänen voimakkuus käynnistettäessä.

Esimerkki. Valitse äänen voimakkuus käynnistettäessä ja paina OK. Oletusasetuksena on normaali. Nuoli ylös voimistaa äänen voimakkuutta (kova tai nykyinen) ja nuoli alas laskee voimakkuutta (hiljainen tai äänetön.) Paina nuoli ylös kerran ja OK, jolloin äänen voimakkuus on kova. Opasääni puhuu välittömästi kovempaa. Jos voimakkuus tuntuu liian lujalta, paina uudestaan ok ja vaihda nuoli ylös tai alas asetus normaaliksi. Vahvista vielä OK-näppäimellä. Sävyä, korkeutta tai nopeutta muutettaessa säätöasteikko on +/-10, +/-20 jne.

Poistu valikosta painelemalla Takaisin-näppäintä, kunnes kuulet ‘keskeytetty’. Paina Äänenhallinta-nappulaa uudestaan niin laite jatkaa julkaisun tai valikon lukemisen siitä mihin viimeksi jäit.

15. Pikavalinnat

Päävalikossa on kohta ‘Pikavalinnat’. Jos käytät pikavalintoja, pääset kätevästi viimeksi kuunneltuihin julkaisuihin. Voit luoda pikavalintoja itse tai antaa laitteen tehdä niitä.

Pikavalinnan julkaisusta luot keskeyttämällä lukemisen, kun olet sen kohdalla luettelossa. Paina Nuoli alas -näppäintä kunnes tulet kohtaan ’Luo pikavalinta’ ja paina OK. Jos et valitse sitä kuunneltavaksi, laite palaa hetken kuluttua takaisin julkaisujen luetteloon.

Jos haluat, että laite lisää automaattisesti viimeksi kuunnellut julkaisut pikavalintoihin, muuta laiteasetusta. Keskeytä lukeminen ja siirry Nuoli alas -näppäimellä kohtaan ’Laiteasetukset’ ja paina OK. Siirry nuolinäppäimellä kohtaan ’Pikavalinnat’ ja paina OK. Siirry nuolinäppäimellä kohtaan ’Pikavalintojen hallinta’ ja paina OK. Valitse OK-näppäimellä vaihtoehto ’Automaattinen’. Poistu lopuksi asetuksista painelemalla Takaisin-näppäintä. Laite luo jatkossa automaattisesti julkaisusta pikavalinnan kuunneltuasi sitä yli minuutin ajan. Oletuksena laite näyttää luettelossa 10 viimeisintä kuunneltua julkaisua. Lukeminen jatkuu valitussa julkaisussa siitä kohdasta, mihin viimeksi jäit.

Jos julkaisu on jo erääntynyt, laite ehdottaa pikavalinnan poistamista. Paina OK-näppäintä poistaaksesi sen listasta.

16. Automaattinen toisto viimeksi kuunnellusta kohdasta

Asetuksissa voit vaihtaa, että laite alkaa käynnistyksen jälkeen lukea viimeksi kuunneltua julkaisua siitä kohdasta mihin se jäi sammutettuasi laitteen.

Keskeytä lukeminen Äänenhallintanappulalla. Paina Nuoli alas -näppäintä kunnes olet kohdassa ’Laiteasetukset’ ja paina OK. Siirry Nuoli alas -näppäimellä kohtaan ’Pikavalinnat’ ja paina OK. Siirry nuolella kohtaan ’Automaattinen toisto laitteen käynnistyttyä’ ja paina OK. Laite ilmoittaa, että automaattinen toisto ei ole käytössä. Valitse nuoli ylös tai alas -näppäimellä vaihtoehto ’Käytössä’ ja paina OK. Poistu valikosta painamalla Takaisin-näppäintä useamman kerran.

17. Näppäinlukko

Laitteen näppäimet voi lukita esimerkiksi kuljetuksen ajaksi. Laitteen pitää olla sammutettuna. Paina sitten Nuoli ylös ja alas-näppäimet yhtä aikaa pohjaan ja paina virtanäppäintä. Laite sanoo ‘Näppäimet lukittu’. Kun kytket laitteen verkkovirtaan seuraavan kerran ja käynnistät sen, lukitus poistuu automaattisesti.

Voit poistaa lukituksen ilman verkkovirtaan kytkemistä näppäimillä. Paina nuolinäppäimet yhtä aikaa pohjaan ja paina kolme kertaa hitaasti virtanäppäintä. Laite sanoo kahdella ensimmäisellä painalluksella ‘näppäimet lukittu’ ja viimeiseksi ‘näppäinlukko pois’.

18. Julkaisussa liikkuminen

Daisy-soitin tarjoaa mahdollisuuden jäsenneltyihin äänijulkaisuihin. Julkaisun luvut on voitu eritellä otsikoiden ja alaotsikoiden perusteella numeroiduille tasoille. Jos haluat löytää julkaisusta jonkin tietyn kohdan, voit siirtyä suoraan siihen tasojen avulla kelaamatta pitkiä aikoja.

Opasääni mainitsee vain ne tasonumerot, jotka sisältyvät kuunneltavana olevaan julkaisuun. Äänilehdissä on usein pääotsikot tasolla yksi ja näiden alaotsikot eli artikkelit tasolla kaksi. Äänikirjoissa on useimmiten yksi taso kirjan lukujen mukaan. Oppikirjoissa taas voi olla monia alaotsikoita, jolloin tasoja on useita.

Julkaisussa siirrytään alimman siihen jäsennellyn tason mukaan, jos et valitse muuta tasoa. Esim. kuunnellessasi äänilehteä, jossa pääotsikot ovat tasolla 1 ja artikkelit tasolla 2, laite siirtää sinut artikkelista toiseen. Webbox kertoo, kun se siirtyy tasolta toiselle. Kun osaston artikkelit on luettu, opasääni sanoo ‘taso 1’ kertoessaan seuraavan pääotsikon nimen ja alkaa lukea sen artikkeleita. (Tasojen ilmoittaminen voidaan myös kytkeä asetuksissa pois päältä).

18.1 Tason valinta ja tasolla liikkuminen

Kun olet tasolla 2 eli artikkeleissa, voit nuolinäppäimillä hyppiä nopeasti artikkelista toiseen. Painellessasi Nuoli ylös, siirryt eteenpäin artikkeleittain ja Nuoli alas siirryt taaksepäin. Lukeminen jatkuu automaattisesti kun lopetat nuolinäppäimen painelemisen.

Voit palata tasolle 1 eli päätasolle painamalla Takaisin-näppäintä kerran. Kun laite sanoo ‘taso 1’, voit siirtyä Nuoli ylös pääotsikoittain eteenpäin tai Nuoli alas taaksepäin. Kuulet äänimerkin (kilahdus), kun laite siirtää tasolla yksi pääotsikosta toiseen. Lukeminen jatkuu pääotsikon ensimmäisestä artikkelista (taso 2).

18.2 Julkaisun alkuun tai loppuun siirtyminen

Kun laite on lukenut julkaisun loppuun, se palaa julkaisujen luetteloon ja kertoo saatavilla olevat julkaisut. Jos haluat kuunnella julkaisun uudestaan, paina OK-näppäintä kun kuulet julkaisun nimen tai valitse jokin toinen julkaisu kuunneltavaksi.

Pääset nopeimmin julkaisun alkuun liikkumalla tasolla yksi. Paina Takaisin-näppäintä siirtyäksesi tasolle yksi. Paina Nuoli alas - näppäintä kunnes opasääni sanoo julkaisun nimen. Laita alkaa automaattisesti lukea julkaisua alusta.

Vastaavasti siirtyäksesi nopeammin julkaisun loppuun, valitse Takaisin-näppäimellä taso 1 ja siirry Nuoli ylös -näppäimellä niin kauan että kuulet julkaisun nimen, jolloin olet julkaisun alussa. Paina kerran Nuoli alas -näppäintä, jolloin pääset palaamaan viimeiseen lukuun.

19. Kirjanmerkit

Voit tehdä myös itse kirjanmerkkejä palataksesi haluamaasi kohtaan myöhemmin. Paina Äänenhallinta-nappulaa niin kauan kunnes kuulet opasäänen sanova ‘pikavalinta lisätty’. Palataksesi myöhemmin kirjanmerkkiin, siirry Päävalikkoon ja valitse OK:lla Pikavalinnat. Laite luettelee julkaisujen nimet tai voit siirtyä nuolinäppäimillä haluamaasi julkaisuun Vahvista valinta OK:lla. Jos luettelossa oleva julkaisu on erääntynyt, sitä ei voi ottaa kuunneltavaksi OK-näppäimellä. Opasääni kertoo että pikavalintaa ei löydy ja ehdottaa sen poistamista. Vahvista poistaminen painamalla OK.

20. Julkaisujen poistaminen

Julkaisut poistuvat automaattisesti laitteen "hyllystä" eräpäivän jälkeen. Voit myös poistaa julkaisuja itse. Kun laite luettelee kuunneltavia julkaisuja, paina OK-näppäintä sen julkaisun kohdalla, jonka haluat poistaa. Keskeytä lukeminen pyöreällä Äänenhallinta-nappulalla. Paina toistuvasti nuoli alas -näppäintä (Äänenhallinta-nappulan oikealla puolella) kunnes kuulet "Palauta julkaisu". Opasääni kysyy ‘Haluatko palauttaa julkaisun?’. Paina OK vahvistaaksesi poiston. Laite palaa sen jälkeen julkaisujen listaan. Jos haluat peruuttaa poistamisen, paina Takaisin-näppäintä, jolloin laite siirtyy takaisin julkaisuihin.

21. Nettiradiot

Laitteen päävalikossa on valittavissa myös Nettiradiot. Näkövammaisten liiton toimittamaa mobiiliyhteyttä käyttäville päävalikossa näkyy vain Nettiradio Iiris, joka lähettää Näkövammaisten liiton ja yhteistyökumppanien tapahtumia satunnaisesti.

Oman nettiyhteyden välityksellä saa kuunneltavaksi lisäksi YLE:n radiokanavat, Mediamonitorin radiolistan. Mediamonitorin listalla on lähes sata radioasemaa, myös alueellisia asemia.

Kaukosäätimen näppäimet

Pidä kaukosäädintä siten, että kaksi pyöreää kulmissa olevaa näppäintä ovat yläreunassa. Vasemmanpuoleinen pyöreä keltainen näppäin keskeyttää ja jatkaa lukemista. Oikeanpuoleinen punainen, pyöreä on virtanäppäin.

Näiden alapuolella on kolmen äänensäätönäppäimen parit. Ne ovat muodoltaan suorakulmaiset kulmistaan pyöristetyt näppäimet. Ylemmissä näppäimissä on plus-merkki ja alemmissa on miinus-merkki. Vasemmanpuoleinen pari on äänenvoimakkuuden säädin. Ylempi näppäin voimistaa ja alempi hiljentää ääntä. Ylemmän näppäimen yläpuolella on voimakkuuden symboli, kiila joka levenee oikealle. Keskimmäinen näppäinpari säätää äänen sävyä. Ylempi näppäin kirkastaa ääntä ja alempi tummentaa. Näppäinparin yläpuolella on kaksi nuottia. Oikeanpuoleinen näppäinpari säätää puheen nopeutta. Näppäinten yläpuolella on juoksuasennossa tikku-ukko.

Äänensäätönäppäinten alapuolella on vierekkäin kolme samanmuotoista näppäintä. Vasemmanpuoleinen on Info-näppäin. Siinä on keskellä i-kirjain. Keskimmäinen näppäin on Unitoiminto ja siinä on kellotaulun kuva ja sen yläpuolella Zzz-kirjaimet. Oikeanpuoleisessa Pikavalinta-näppäimessä on Tähti-merkki.

Näiden alapuolella on vielä kuuden näppäimen ryhmä. Neljä ulospäin osoittavan nuolinäppäimen keskellä on pyöreä OK-näppäin. Vasemmalle ja oikealle osoittavissa kelausnäppäimissä on kaksi peräkkäistä pientä nuolta ja Ylös- ja Alas-näppäimissä on yksi iso nuoli. Alas osoittavan nuolinäppäimen vasemmalla puolella on pyöreä Takaisin-näppäin, jossa on vasemmalle osoittava nuoli.

Kaukosäätimen takana alareunassa on paristokotelo, joka on hieman koholla. Kaukosäätimeen menee kaksi pientä AAA-paristoa.

Kuvassa kaukosäädin ja näppäinten selitteet:

Webboxin kaukosäädin.

Muistikortti ja muistitikku

Voit kopioida Daisy-julkaisuja ja tekstitiedostoja tietokoneelta muistikortille tai -tikulle kuunneltavaksi laitteella. Seuraavaksi kerrotaan muistikortin käytöstä ja miten tiedostoja siirretään muistikortille.

Muistikortin paikalleen asettaminen

Ulkoisen muistikorttipaikan kapea aukko on vasemman sivun puolivälissä, yläreunassa. Seuraavat muistikorttityypit sopivat laitteen ulkoiseen muistikorttiliitäntään: SDSC, SDHC ja SDXC.

Aseta muistikortti paikalleen niin, että sen viistosti leikattu kulma osoittaa alas oikealle. Paina korttia kevyesti, kunnes se lukkiutuu. Kortti ei asetu paikoilleen, mikäli se on väärin päin. Muistikortin poistat paikaltaan painamalla korttia sisäänpäin, jolloin lukitusmekanismi vapauttaa kortin.

Kortin vinon kulman vastakkaisessa pitkässä sivussa on liukuva vipu, jolla muistikortti voidaan suojata siten, että kortille ei voida tallentaa tietoa. Suojaus on päällä vivun ollessa oikeanpuoleisessa asennossaan. Muistikorttiin ei saa liimata pistekirjoitus- tai mustavalkotarraa, se voi vahingoittaa laitetta.

Muistitikun liitäntä

Muistitikun liitäntä on suorakaiteen muotoinen aukko, vasemman sivun puolivälissä muistikorttipaikan alapuolella.

Kuuntelu muistikortilta tai muistitikulta

Voidaksesi kuunnella muistikortille tai -tikulle kopioituja Daisy-kirjoja tai tekstitiedostoja, aseta muistikortti tai -tikku paikalleen. Paina Takaisin-näppäintä, kunnes kuulet: ‘Olet valinnut Media-valikko’. Laite luettelee valittavissa olevat mediat. Niitä voivat olla muistikortti, sisäinen muistikortti, USB-muisti (esim. muistitikku tai ulkoinen cd-asema). Valitse OK-näppäimellä muistikortti tai muistitikku. Laite toistaa valitun median sisällön. Paina OK-näppäintä sen julkaisun kohdalla, jonka haluat ottaa kuunneltavaksi.

Eri julkaisutyypit

Laite toistaa eri julkaisutyyppejä, esimerkiksi Daisy-julkaisut, tekstitiedostot (txt tai html), musiikki (mp3, wma) ja podcastit (vaatii internetyhteyden).

Useita Daisy-kirjoja muistikortille tallennettaessa, kunkin kirjan tiedostojen tulee olla omassa kansiossa, jonka voit nimetä esimerkiksi kirjan nimen mukaan.

Laite tunnistaa tekstitiedostoja ja toistaa ne laitteen puhesynteesillä.

Daisy-julkaisun kopiointi tietokoneelta muistikortille

Kopioinnin voi suorittaa siirtoa helpottavalla Daisy-apuri-ohjelmalla tai manuaalisesti Windowsin Kopioi ja liitä -toiminnolla.

Daisy-apuri

Voit asentaa tietokoneellesi Daisy-apuri-ohjelman, joka on tarkoitettu helpottamaan Daisy-julkaisujen siirtoa. Daisy-apuri luo äänikirjalle oman kansion kirjan nimen mukaan muistikortille. Ohjelman voit ladata Ohjepankista- Ulkoinen linkki.

Asetettuasi muistikortin tietokoneen muistikorttipaikkaan tai erilliseen muistikortinlukijaan, näet sen Windowsin Tietokone -sovelluksessa ja resurssienhallinnassa omana asemanaan, johon voit siirtää tietoa samaan tapaan kuin esim. USB-muistitikulle tai kiintolevylle. Tiedostojen kopioinnin voi tehdä myös Windowsin kopioi- ja liitä-toiminnolla.

Julkaisujen kopiointi tietokoneen näppäimistöä käyttäen

Aseta muistikortti lukijaan ja yhdistä se tietokoneeseen.

Huom. Jos saat ruudulle ikkunan, jossa pyydetään valitsemaan mitä muistikortilla oleville tiedostoille tehdään, paina Esc-näppäintä.

Avaa Tietokone-sovellus. Nyt näytöllä on resurssiluettelo, jossa mm. levyasemat ovat allekkain. Siirry nuolella alaspäin Daisy-julkaisun sisältävän kansion kohdalle ja valitse kansio leikepöydälle komennolla Control + C.

Avaa uusi resurssienhallinnan ikkuna näppäinkomennolla Windows-näppäin + E. Siirry nuolella alaspäin muistikortin kohdalle. Muistikortti on yleensä Siirrettävä levy, asema E. Avaa se Enter-näppäimellä. Liitä leikepöydälle kopioitu julkaisu näppäinkomennolla Control + V.

Tiedostojen siirto saattaa kestää useita minuutteja. Kun tiedonsiirto on päättynyt, näytöllä näkyy kansion sisältö. Sulje Tietokone-sovellus näppäinkomennolla Alt + F4.

Kopiointi hiirtä käyttäen

Aseta muistikortti lukijaan ja yhdistä se tietokoneeseen.

Huom.: Jos saat ruudulle ikkunan, jossa pyydetään valitsemaan mitä muistikortilla oleville tiedostoille tehdään, paina Esc-näppäintä tai sulje ikkuna ruksista.

Avaa Tietokone-sovellus. Nyt näytöllä on resurssiluettelo, jossa mm. levyasemat ovat allekkain. Valitse hiiren vasemmalla klikkauksella Daisy-julkaisun sisältävä kansio. Kopioi kansio komennolla Control + C tai valitse valikkorivin Muokkaa-valikosta Kopioi-komento.

Napsauta kerran hiiren vasemmalla resurssiluettelossa muistikorttia. Muistikortti on yleensä Siirrettävä levy, asema E. Liitä kopioitu julkaisu näppäinkomennolla Control + V tai Muokkaa-valikosta Liitä-komento.

Tiedostojen siirto saattaa kestää useita minuutteja. Kun tiedonsiirto on päättynyt, näytöllä näkyy kansion sisältö. Sulje Tietokone-ikkuna ruksista.

Julkaisun poisto muistikortilta (tai muistitikulta)

Julkaisut pitää poistaa itse muistikortilta tai -tikulta. Voit poistaa julkaisut tietokoneella tai laitteen näppäimiä käyttäen. Siirry Takaisin-näppäimellä Media-valikkoon ja valitse OK-näppäimellä muistikortti- tai tikku, jolta julkaisu on tarkoitus poistaa. Valitse OK-näppäimellä poistettava julkaisu. Paina Äänenhallinta-nappulaa keskeyttääksesi lukemisen. Paina Nuoli alas -näppäintä toistuvasti, kunnes kuulet 'Poista kohde'. Paina OK-näppäintä. Laite pyytää vielä vahvistamaan poiston OK-näppäimellä.

Oman langattoman verkon asetukset

Laitteeseen voi asettaa useamman verkon tiedot ja jakaa yhteyttä mobiililaitteella.

Verkkoasetusten syöttäminen käsin

Käytettävän langattoman verkon ja sen SSID-nimen näyttäminen tulee olla päällä.

Etsi oma verkko ja syötä näppäimistön avulla sen salasana:

 1. Paina Äänenhallinta-nappulaa siirtyäksesi laiteasetuksiin. Laite sanoo Keskeytä.
 2. Paina Nuoli ylös/alas -näppäimestä nuoli alas, kunnes kuulet ‘Laiteasetukset’. Paina OK.
 3. Paina Nuoli ylös -näppäintä, kunnes kuulet ‘Lisää langaton verkko’ ja paina OK. Hetken kuluttua laite kertoo verkkojen määrän ja pyytää valitsemaan verkon.
 4. Nuoli alas -näppäimellä selaat saatavilla olevien verkkojen nimiä. Paina OK kun kuulet haluamasi verkon nimen. Opasääni kertoo verkon signaalin vahvuuden.
 5. Laite pyytää antamaan salasanan, jos olet suojannut verkkosi nimen. Syötettyäsi salasanan, vahvista se.

Nyt langattoman verkon asennus on valmis.

Salasanan syötössä käytetään pyöreää Äänenhallinta-nappulaa. Pyöritä rauhallisesti nappulaa myötäpäivään ja vastapäivään hakeaksesi merkkejä. Laite toistaa kunkin merkin. Vahvista jokainen merkki OK-näppäimellä. Takaisin-näppäimellä peruutat väärinsyötetyn merkin.

Ensin laite kertoo pienet kirjaimet (a–z), sitten isot kirjaimet (A–Z), numerot (0–9) ja viimeisenä erikoismerkit (välilyönti, !, @, #, $, %, ^, *, (, ), [, ], kaarisulku auki, kaarisulku kiinni, +, -, =, _, /, piste, pilkku, :, ?, pystyviiva, heittomerkki, ‘, valmis (näytöllä näkyy nuoli alas vasemmalle).

Jos Äänenhallinta-nappulan käyttö tuntuu hankalalta, voit valita merkit myös Nuoli-näppäimillä. Paina nuoli ylös, niin siirryt merkeissä eteenpäin ja nuoli alas siirryt taaksepäin. Vahvista merkit OK-näppäimellä. Kun salasana on syötetty, pyöritä nappulaa myötäpäivään niin pitkälle että kuulet ‘valmis’ ja paina OK. Voit siirtyä vaihtoehtoisesti nuoli ylös -näppäimellä loppuun. Laite toistaa OK-näppäimen jälkeen salasanan ja kertoo, että verkko on määritetty.

Merkit voi syöttää myös ulkoisen usb-näppäimistön avulla.

Oman verkon asettaminen WPS-toiminnolla

Käytettävän verkon tulee olla päällä. Verkon SSID-nimen näyttäminen ja WPS pitää olla käytössä oman reitittimen asetuksissa.

 1. Paina reitittimen WPS-nappia laitemallin ohjeen mukaisen ajan.
 2. Käynnistä Webbox, keskeytä lukeminen Äänenhallinta-nappulalla.
 3. Siirry Webboxissa nuolinäppäimellä alas Laiteasetuksiin ja paina OK-näppäintä. Siirry nuolinäppäimillä ylös kohtaan ”Lisää langaton verkko”, paina ok. Kun WPS onnistuu, laite kysyy: "Haluatko lisätä langattoman verkon" ja kertoo oman verkkosi SSID-nimen. Paina ok. Laite ilmoittaa, että kyseinen verkko lisättiin.
  Jos laite sanoo, että löytyi x kpl verkkoja, valitse verkko, niin WPS-yhteys ei ole päällä. Yritä uudestaan tai syötä verkon tiedot käsin.
 4. Verkon lisäyksen jälkeen siirry päävalikkoon painamalla Äänenhallinta-nappulaa. Laite sanoo "keskeytetty". Paina nappulaa uudestaan, niin laite ilmoittaa, että yhdistetään verkkoon.

Jos saat ilmoituksen puhesyntetisaattorin päivityksestä, vaihe voi kestää joitakin minuutteja. Laite joko sammuttaa itsensä ja käynnistää uudestaan, tai voit joutua sammuttamaan sen.

Jos WPS-yhdistäminen ei onnistunut, vaikka yhteys on päällä, voit kokeilla poistaa tehdasasetukset ja yrittää uudestaan. Ota akkukotelon kansi irti laitteen pohjasta. Paina pohjassa akun vieressä vasemmassa yläkulmassa olevaa oranssia Reset-nappia. ja käynnistä Webbox.

Vinkkejä vikatilanteisiin

Laite ei käynnisty

 • Akku voi olla tyhjä. Kytke laite verkkovirtaan.
 • Näppäinlukko voi olla päällä. Poista lukitus kytkemällä laite verkkovirtaan. Jos verkkovirta ei ole käytettävissä, paina nuolinäppäimet pohjaan ja samalla kolme kertaa hitaasti virtanäppäintä.

Mitään ei tapahdu virtanäppäintä painettaessa

 • Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät auta, paina virtapainiketta yli viisi sekuntia. Laite sammuu.

Laite ei saa yhteyttä langattomaan verkkoon

Laite saattaa ilmoittaa, että soittolistaa ei ole saatavissa.

 • Tarkista, onko reititin verkkovirrassa ja virta päällä.
 • Sammuta Webbox ja käynnistä uudestaan. Sammuta tarvittaessa myös reititin (esimerkiksi irrottamalla verkkovirrasta noin 10 sekunnin ajaksi ja liittämällä takaisin) ja käynnistä uudestaan.
 • Kokeile toimiiko yhteys langallisesti, kun kiinnität Ethernet-johdon laitteen ja modeemin välille.
 • Jos käytät omaa langatonta verkkoa, tarkista laiteasetuksista, onko laitteessa tallessa verkkosi tiedot. Paina Äänenhallinta-nappulaa keskeyttääksesi puheen. Siirry nuolinäppäimillä kohtaan ’Laitteen tila’ ja paina OK. Siirry nuolilla kohtaan ’Langaton verkko’ kuunnellaksesi verkon tiedot.

Laite ei toimi lainkaan tai toimii väärin

Webboxin voi joutua joskus resetoimaan.

Resetoinnin jälkeen laite hakee henkilökohtaiset asetukset palvelimelta uudestaan. Resetoitaessa laitteessa pitää olla virta päällä ja että se lukee valikkoa tai jotain muuta kohtaa. Jos lukeminen on keskeytetty, laite ei päästä resetointiasetuksiin.

 • avaa akkukotelon kansi pohjasta
 • paina pientä oranssia Reset-nappia, joka on vaakasuunnassa olevan akun vasemman yläkulman vieressä, laitteen pohjassa.
 • Laite sanoo ”palauta tehdasasetukset”. Paina nuoli ylös. Kun laite sanoo ”nollaa kaikki käyttäjäasetukset”, paina OK.
 • sammuta laite, jos se ei sammu automaattisesti.
 • liitä Webbox Ethernet-johdolla reitittimeen ja käynnistä Webbox uudestaan. Anna laitteen käynnistyä rauhassa ja hakea palveluasetukset, noin 10 minuuttia.
 • kokeile lopuksi langattomasti, toimiiko yhteys.

Tarvittaessa palauta myös tehdasasetukset.

HUOM! Silloin omat langattoman verkon asetukset poistetaan ja ne on syötettävä uudestaan. Myös muut asetuksissa tehdyt muutokset (esim. ääniasetukset ja taukovalikon pituus) palautetaan oletusasetuksiin.

Tehdasasetukset voi palauttaa painamalla Reset-nappia ja käynnistämällä laitteen. Kun laite käynnistyy, päästä sormi pois Reset-napista.

Reset-valikko

Pääset Reset-valikkoon, kun laite on käynnissä ja toistaa puhetta. Ota laitteen pohjasta akun kotelon kansi pois. Paina pientä oranssia Reset-nappia pohjassa, akun vasemman yläkulman vieressä.

Valikon vaihtoehdot:

 • Palauta oletusasetukset
 • Poista kaikki pikavalinnat ja kirjanmerkit
 • Poista yksi langaton verkko
 • Nollaa kaikki verkkoasetukset
 • Poista kaikki kirjautumistiedot
 • Tehdasasetukset
 • Käynnistä uudelleen.

Esimerkki tasojen jäsentelystä

Katso esimerkki keittokirjan tasojen jäsentelystä.- Ulkoinen linkki