Siirry pääsisältöön

Victor Reader Stratus Basic, vain cd-asema, pei­te­kan­si

Tässä ohjeessa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit kuunnella CD-levyillä toimitettuja äänikirjoja ja muita julkaisuja Daisy-soittimella.

Tällä sivulla

Lukijalle

Daisy-soittimessa on opasääni, joka kertoo painikkeen toiminnon sitä painettaessa. Siksi ei haittaa, vaikka ei aina muistaisikaan, mitä painiketta piti painaa. Levy ja laite eivät myöskään vahingoitu vääristä painalluksista. Soittimessa on liitinaukko mahdollista kuulokekäyttöä varten. Se sijaitsee laitteen oikeassa sivussa, lähellä etureunaa.

Laitteen päällä on irrotettava peitekansi, joka peittää muutaman näppäimen. Ohjeessa on ensin neuvottu käyttö peitekannen kanssa ja sitten laitteen toiminnot ilman kantta.

Pikaohje

 • kytke Daisy-soitin verkkovirtaan ja lataa laitetta ensimmäisellä kerralla yön yli.
 • käynnistä soitin virtanäppäimestä (pyöreä kuoppamainen näppäin oikeassa reunassa).
 • työnnä CD-levy sisään laitteen etuosan litteästä aukosta.  
 • laite alkaa lukea viimeksi kuunneltua julkaisua automaattisesti siitä kohdasta mihin viimeksi jäit.
 • keskeytä lukeminen Toista/Pysäytä-näppäimellä (oranssi neliö alhaalla keskellä kelausnäppäinten välissä).
 • poista CD-levy laitteesta painamalla oranssia levynpoistonäppäintä, joka sijaitsee kahvan vieressä alimmaisena.
 • sammuta lopuksi laite virtanäppäimestä.

Pakkauksen sisältö

Alla on lueteltu pakkauksen sisältö. Jos huomaat jotain puuttuvan, ota yhteys laitteen toimittajaan.

 • Victor Reader Stratus Basic
 • verkkolaite
 • Käyttöopas CD:llä ”Näin käytän Daisy-soitinta Victor Reader Stratus Basic (peitekannella)”.
 • CD-levy, joka sisältää valmistajan käyttöohjeet usealla kielellä.

Huom.: Alkuperäinen pakkaus kannattaa säästää siltä varalta, että joudut toimittamaan laitteen huoltoon.

Jos laite tarvitsee huoltoa, pyydä ennen laitteen lähettämistä huoltolupa Daisy-neuvonnasta numerosta 09 3960 4040.

Tietoa akuista

 • Ensimmäisellä käyttökerralla ja pitkän käyttötauon jälkeen lataa laitetta yön yli. Akun lataus kestää normaalisti noin neljä tuntia.
 • Akku latautuu aina, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitteella voi kuunnella samanaikaisesti.
 • Akkukäytössä laite sammuttaa itsensä automaattisesti 30 minuutin kuluttua, kun laite on ollut käyttämättömänä.
 • Kun irrotat laitteen verkkovirrasta, kuulet laskevan merkkiäänen laitteen siirtyessä akkukäytölle. Verkkovirtaan kytkettäessä kuulet nousevan merkkiäänen.
 • Akun kesto on uutena yli kahdeksan tuntia, mutta esimerkiksi musiikki-CD-levyt kuluttavat virtaa huomattavasti nopeammin kuin Daisy-kirjat.
 • Akun kestoa lyhentää, jos sitä on ladattu alle neljä tuntia.
 • Laitteeseen voi vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.
 • Käytä vain valmistajan omaa virtalähdettä akun lataamiseen.

HUOM! Jos joudut irrottamaan akun, toimi näin:

Irrota laite verkkovirrasta ja käännä laite ylösalaisin niin että kantokahva on edessäsi. Laitteen pohjassa on kaksi liukuvaa läppää, joissa on kolme kohoviivaa. Läpät ovat lähellä kantokahvaa.  Akun lokeron kansi on läppien takana. Liu'uta läppiä yhtä aikaa erilleen toisistaan peukaloilla. Akun kannen pitäisi aueta, jolloin akun voi ottaa pois ulkonemasta, joka on akun etuosan keskellä.

Paikalleen laitto: läppiin ei pidä koskea, kun akku laitetaan paikoilleen. Akku työnnetään takareuna edellä akkukotelon pohjaan ja lukitaan paikalleen painamalla etureunasta pohjaan.

Merkkivalot

 • Virtapainikkeessa palaa vaaleanvihreä merkkivalo, kun Daisy-soitin on päällä, sekä akkukäytössä että verkkovirtaan kytkettynä.
 • Kun akkua ladataan, valo alkaa vilkkua lataamisen merkiksi kullanruskeana.
 • Unitoimintopainikkeen vasemmalla puolella on pieni, oranssi valo osoittamassa, kun automaattinen sammutus on kytketty päälle. Minuuttia ennen laitteen sammutusta, valo alkaa vilkkua, kuulet ilmoituksen sammuttamisesta.

Daisy-soittimen näppäimet

malli Victor Reader Stratus 4 M. HUOM! Kuvassa näppäimet ilman peitekantta.

Stratus 4i näppäimet.
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Kelaus taakse: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 4. Toista/Pysäytä: keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 5. Kelaus eteen: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 6. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 7. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää.
 8. Puheen nopeus: ylempi näppäin nopeuttaa puhetta, alempi hidastaa
 9.  Info-näppäin: saat tietoja julkaisun kestosta ja virransaannista
 10.  Selailu- eli nuolinäppäimet: voit siirtyä julkaisujen välillä ja selata julkaisun sisällä esim. pääotsikko- ja artikkelitasoja
 11. Kirjahyllynäppäin: voit siirtyä useamman julkaisun sisältävän levyn julkaisujen välillä
 12. Kirjanmerkki: voit asettaa kirjanmerkkejä julkaisuun
 13. Poista levy / Palauta kirja: levyn voi poistaa vain virran ollessa päällä.

HUOM! Seuraavat näppäimet ovat peitekannen alla. Irrota kansi jos tarvitset toimintoja.

 1. Info-näppäin: saat tietoja julkaisun kestosta ja virransaannista
 2. Selailu- eli nuolinäppäimet: voit siirtyä julkaisujen välillä ja selata julkaisun sisällä esim. pääotsikko- ja artikkelitasoja
 3. Kirjahyllynäppäin: voit vaihtaa kirjahyllyjen välillä
 4. Kirjanmerkki: voit asettaa kirjanmerkkejä julkaisuun

Peitekannen irrotus ja paikalleen laitto: Peitekansi on napakasti neljästä kulmastaan kiinni Daisy-soittimessa. Kannen ”läpät” menevät kulmien yli. Peitekansi estää seuraavien näppäinten käytön: Kirjahylly-näppäin, Kirjanmerkki-näppäin, neljä nuolinäppäintä ja Info-näppäin.

Pidä vasemmalla kädellä kiinni Daisy-soittimen kantokahvasta.

Ota yhdellä tai useammalla sormella kiinni oikean ala- tai yläkulman läpän alareunasta. Paina samalla peukalolla kantta nostaaksesi sen ylös. Tee sama toisessa oikeanpuolen kulmassa. Kun peitekansi on irrotettu oikealta puolelta, sen saa poistettua kokonaan. Jos on tarpeen, nosta läppä vielä vasemmasta yläkulmasta.

Kun asetat peitekannen takaisin paikalleen, aseta se suoraan laitteen päälle niin, että laitteen kantokahvan ja peitekannen aukot ovat kohdakkain. Paina kantta niin, että kaikki neljä kulmaa napsahtavat paikoilleen.

Näppäimistön kuvaus

Aseta laite eteesi siten, että kantokahva on vasemmalla. Laitteen päällä kantokahvan yläpuolella on kaiutinritilä. Laitteen takaseinässä on liitinaukko virtajohdolle.

Oikealla sivuseinällä, lähellä etureunaa on pyöreä liitinaukko kuulokkeita varten.

Laitteen näppäimet:

Kun laitteen näppäimet on peitetty kannella, esillä olevat näppäimet ovat hieman syvemmällä kuin ilman peitekantta.

Yläreunassa on kolme näppäinparia äänensäätöä varten. Vasemman- ja oikeanpuoleiset parit ovat kapeampia kuin niiden keskellä oleva kookas, oranssi näppäinpari. Näppäinparien välissä olevassa aukossa on kohokuviot, jotka helpottavat niiden tunnistamista. Vasemmanpuoleisen näppäinparin välissä on kolme pistettä, jotka suurenevat vasemmalta oikealle. Keskimmäisen parin välissä on kolme päällekkäistä kaarta. Oikeanpuoleisen parin välissä on kolme pystyviivaa.

Laiteen oikeassa reunassa on pyöreä kuoppamainen virtanäppäin. Se sijaitsee ylä-alasuunnassa keskellä.

Laitteen keskellä on viiden näppäimen ryhmä peitekannen alla. Keskimmäinen on pieni neliönmuotoinen Info-näppäin, jossa on paksu kohokuvioinen i-kirjain. Sen ympärillä on neljä selailuun tarkoitettua nuolinäppäintä, jotka osoittavat ylös, alas, oikealle ja vasemmalle. Niiden ulkopäädyt ovat kaarevat ja päädyissä on kohokuvioina kapeat kaaret. 

Alimmassa ryhmässä on neljä näppäintä. Ylinnä on kuunsirpin muotoinen oranssi Unitoiminto-näppäin. Sen vasemmalla puolella on pieni merkkivalo ja kohokuvioinen kellon viisaritaulu.

Unitoiminto-näppäimen alla on uloimmista päädyistä pyöristetyt kelausnäppäimet ja niiden keskellä neliön muotoinen, oranssi Toista/Pysäytä -näppäin, jonka keskellä on syvennys. Vasemmanpuoleisen kelausnäppäimen alla on pieni kohokuvio, jossa on kaksi vasemmalle osoittavaa kolmiota. Toista/Pysäytä -näppäimen alla on oikealle osoittava kolmio ja kaksi pystyviivaa.  Oikeanpuoleisen kelausnäppäimen alla on kaksi oikealle osoittavaa kolmiota.

Laitteen vasemmassa reunassa, kahvan ja kelausnäppäimen välissä on ylöspäin osoittava oranssi nuolinäppäin, joka on Levynpoistonäppäin. Sen yläpuolella peitekannen alla on vielä kaksi näppäintä. Seuraavana on vinoneliön muotoinen Kirjanmerkki-näppäin. Ylinnä on neliönmuotoinen Kirjahylly (=Kirjaluettelo) -näppäin.

Laitteen käyttö

Aseta laite eteesi siten, että kahva on vasemmalla. Kiinnitä mukana tullut virtajohto laitteen takaosassa olevaan aukkoon ja sen jälkeen kytke toinen pää pistorasiaan.

1. Aluksi

Paina pyöreää, kuoppamaista virtanäppäintä laitteen oikeassa laidassa niin pitkään, että kuulet merkkiäänen. Jos akku on ladattu, voit kuunnella myös ilman virtajohtoa. Ensimmäisellä käyttökerralla kytke laite kuitenkin verkkovirtaan ja lataa akkua yön yli.

2. CD-levyn asettaminen laitteeseen

Tartu CD-levyyn sen reunoista ja vältä koskettelemasta levyn pintaa likaantumisen estämiseksi. Työnnä CD-levy sisään laitteen etuosan litteästä aukosta. Mitään kantta ei tarvitse avata. Jos levy on ylösalaisin, laite työntää sen itsestään ulos.

Hetken kuluttua Daisy-soittimen opasääni kertoo, mikä julkaisu levyllä on. Jos et tiedä jostakin levystä, mikä se on, työnnä levy Daisy-soittimeen ja kuulet julkaisun nimen.

3. Kuuntelun aloittaminen ja lukemisen keskeyttäminen

Lukeminen käynnistyy automaattisesti levyn mentyä paikoilleen. Voit keskeyttää lukemisen painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, neliön muotoinen, oranssi näppäin laitteen alareunassa. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi.

Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran välillä tai kuuntelet muita kirjoja välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta. Levyn voi poistaa vain, kun virta on kytkettynä.

4. Levyn poistaminen

Paina kahvan vieressä olevaan oranssia näppäintä, niin laite työntää levyn ulos. Levyn voi poistaa vain, kun virta on kytkettynä.

5. Painikekuvaus

Toiminto on hyödyllinen, jos et muista mitä mikin näppäin tekee. Painikekuvaus on automaattisesti päällä, kun laitteessa ei ole levyä. Kun kuvaus on käytössä, paina jotain näppäintä, niin opasääni kertoo näppäimen nimen.

6. Laitteen sammutus

Sammuta virta käytön lopuksi pitämällä virtanäppäintä pohjassa.

Nämä olivat perustoimintoja, joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia:

7. Kelaus eteen ja taakse

Laitteen alalaidassa on kolmen näppäimen ryhmä. Keskimmäinen on jo edellä käytetty kuuntelun keskeyttävä ja käynnistävä Toista/Pysäytä-näppäin. Sen molemmilla puolilla on ulommista päistään pyöristetyt näppäimet, joista vasemmanpuoleinen kelaa lukukohtaa taaksepäin ja oikea eteenpäin. Näppäintä täytyy pitää pohjassa kelaamisen ajan. Kelaus nopeutuu asteittain painamisen aikana.

Jos painat kelausnäppäintä pidempään Daisy-kirjaa kuunnellessasi, kuulet opasäänen sanovan ”yksi minuutti, kaksi minuuttia, viisi minuuttia” ja siitä eteenpäin viiden minuutin välein. Päästä sormi kelausnäppäimeltä sen ajan kohdalta, minkä verran haluat siirtyä julkaisussa eteen- tai taaksepäin. Lukeminen jatkuu automaattisesti.

Jos painat kelausnäppäimiä kerran lyhyesti, liikut viisi sekuntia eteen- ja taaksepäin.

8. Äänen säätäminen

Laitteen ylälaidassa on kolmen näppäinparin ryhmä. Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Ylempi puoli kirkastaa ja alempi tummentaa lukijan ääntä. Kookkaampi keskimmäinen oranssi näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten. Ylempi puoli voimistaa ääntä joka painalluksella, alempi hiljentää. Oikeanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen nopeutta. Ylempi puoli nopeuttaa ja alempi hidastaa lukijan ääntä.

(Äänensäätöpainikkeet eivät toimi peruutusnäppäiminä).

9. Unitoiminto ja kellonajan ilmoitus

Jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana, kytke päälle automaattinen sammutus. Toista/Pysäytä-näppäimen yläpuolella on puolikuun muotoinen Unitoiminto-näppäin ja sen vasemmalla puolella palaa oranssi merkkivalo, kun toiminto on käytössä.

Painaessasi Unitoiminto-näppäintä toistuvasti laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 15, 30, 45 ja 60 minuuttia sekä unitoiminnon poiskytkennän. Paina unitoimintonäppäintä niin monta kertaa, että olet sopivan ajan kohdalla. Laite sammuttaa virran viimeksi kuullun ajan perusteella. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla. Merkkivalo alkaa vilkkua minuuttia ennen ajan päättymistä ja laite ilmoittaa sulkeutuvansa.

Kellonajan ja päivämäärän kuulet painaessasi näppäintä kerran. Huom. kellonaika pitää ensin asettaa itse. Se aloitetaan painamalla Unitoiminto-näppäintä pitkään. Valitse nuoli ylös- tai alas -näppäimillä kohta ”Aseta aika” ja siirry nuolella oikealle ajan asettamiseksi kohtaan ”tunti”, opasääni sanoo esim. 20 tuntia. Selaa nuolilla alas tai ylös kunnes olet oikean lukeman kohdalla. Paina nuoli oikealle päästäksesi kohtaan ”minuuttia”. Valitse nuolilla alas tai ylös oikea lukema. Paina nuoli oikealle ja laite kertoo asettamasi kellonajan ja että asetus on vahvistettu.

Kesäaika-asetuksella voit siirtää aikaa tunnin eteen- tai taaksepäin. Paina pitkään unitoimintonäppäintä päästäksesi aika-asetuksiin. Siirry nuoli alas kohtaan ajan lisäasetukset. Siirry nuoli oikealle kohtaan ”normaali aika/kesäaika”. Nuoli ylös ja alas vaihdat kesäajan ja normaalin ajan välillä. Vahvista valinta nuoli oikealle -näppäimellä kahdesti, jotta asetus tallentuu. Laite kertoo, että asetus on vahvistettu. Poistu valikosta painamalla unitoimintonäppäintä. Poistu asetuksista painamalla unitoimintonäppäintä.

10. Ilmanpeitekantta käytettävät toiminnot

Irrottamalla peitekansnen saat käyttöösi seuraavat näppäimet: Kirjahylly-näppäin, Kirjanmerkki-näppäin, neljä nuolinäppäintä ja info-näppäin.

11. Info-näppäin

Jos irrotat laitteen päältä peitekannen, voit tarkistaa julkaisun tiedot. 

Jos et tiedä mikä julkaisu on meneillään, Daisy-soittimen opasääni kertoo julkaisun tiedot. Paina lyhyesti nuolinäppäinten keskellä olevaa Info-näppäintä. Kuulet julkaisun nimen, tekijän, keston, sijainnin, akun tilan ja muuta tietoa. Kuuntelu jatkuu, kun painat lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä. Jos painat Info-näppäintä vahingossa pidempään, laite avaa valikon. Pääset valikosta pois painamalla näppäintä uudestaan pidempään.

12. Kirjanmerkit

Jotta voi käyttää kirjanmerkkitoimintoja, peitekansi on ensin irrotettava laitteen päältä. Voit asettaa kirjanmerkkejä vasemman laidan pystyrivin keskimmäisellä näppäimellä niihin kohtiin, joihin haluat palata myöhemmin. Näppäin on muodoltaan kärjellään oleva neliö.

Kirjanmerkin asettaminen

Aseta kirjanmerkki kuunneltavaan kohtaan painamalla kirjanmerkkinäppäintä pohjaan niin pitkään, että laite ilmoittaa kirjanmerkin numeron.

Kirjanmerkkiin siirtyminen

Kun haluat palata kohtaan, johon olet lisännyt kirjanmerkin, paina kirjanmerkkinäppäintä lyhyesti kerran, niin että kuulet sanan "Kirjanmerkkiluettelo". Selaa kirjanmerkkiluetteloa laitteen keskiosan nuolinäppäimillä seuraavasti: oikealle osoittavalla näppäimellä pääset kirjanmerkkien luettelossa sijaintipaikastasi katsottuna eteenpäin. Vasemmalle osoittava näppäin siirtää luettelossa taaksepäin. Kun lopetat selaamisen, soitin jatkaa lukemista viimeksi mainitun kirjanmerkin kohdalta. Jos kirjanmerkkejä ei ole, lukukohta siirtyy kirjan alkuun tai loppuun.

Kirjanmerkkien poistaminen

Jos haluat poistaa kirjanmerkkejä, ne pitää poistaa kaikki yhtäaikaisesti. Paina Kirjanmerkki-näppäintä kaksi kertaa niin, että kuulet ilmoituksen "Kaikki tämän kirjan kirjanmerkit poistetaan". Vahvista toimenpide painamalla laitteen alalaidan keskimmäistä Toista/Pysäytä-näppäintä, samaa, josta kuuntelu keskeytetään. Jos haluat peruuttaa kirjanmerkkien poiston, paina mitä tahansa muuta näppäintä, niin poisto keskeytyy. (Äänensäätöpainikkeet eivät toimi peruutusnäppäiminä).

13. Julkaisun alkuun tai loppuu siirtyminen

Kun laite on lukenut julkaisun loppuun, se pysähtyy automaattisesti. Jos haluat kuunnella julkaisun uudestaan, paina Toista/Pysäytä-näppäintä.

Voit siirtyä nopeasti julkaisun alkuun painamalla kerran Kirjamerkkinäppäintä ja sitten nuolinäppäintä vasemmalle. Käynnistä lukeminen Toista/Pysäytä-näppäimellä. Julkaisun loppuun pääset painamalla kerran Kirjamerkkinäppäintä ja sitten nuolinäppäintä oikealle.

14. Useampi julkaisu cd-levyllä

Voidaksesi liikkua yhdellä cd-elvyllä olevien useampien julkaisujen välillä, poista peitekansi.

Äänilehtiä sisältävällä levyllä voi olla joskus useita eri lehtiä. Valitaksesi toisen julkaisun, paina neliönmuotoista Kirjahyllynäppäintä, joka sijaitsee kahvan oikealla puolella ylimmäisenä. Opasääni sanoo: ”Kirjaluettelo” ja kirjahyllyn nimen, jossa olet. Kuulet myös julkaisujen lukumäärän ja monennenko julkaisun kohdalla olet.

Siirryt kirjahyllyn julkaisujen välillä laitteen keskellä olevilla nuolinäppäimillä. Painamalla nuoli oikealle siirryt seuraavaan julkaisuun ja nuoli vasemmalle edelliseen julkaisuun. Kirjahyllyn julkaisuja voit kiertää ympäri sekä eteen- että taaksepäin. Valitse Toista/Pysäytä-näppäimellä haluamasi julkaisu. Valitusta julkaisusta pääset takaisin kirjahyllyyn painamalla Kirjahyllynäppäintä.

15. Julkaisun selailu

Voidaksesi siirtyä julkaisussa otsikkotasoilla, poista peitekansi.

Lopuksi voit kokeilla julkaisun selaamista laitteen keskiosan nuolinäppäimillä.

Daisy-soitin tarjoaa mahdollisuuden jäsenneltyihin äänijulkaisuihin. Julkaisun luvut on voitu eritellä otsikoiden ja alaotsikoiden perusteella numeroiduille tasoille. Jos haluat löytää julkaisusta jonkin tietyn kohdan, voit siirtyä suoraan siihen tasojen avulla kelaamatta pitkiä aikoja.

Opasääni mainitsee vain ne tasonumerot, jotka sisältyvät kuunneltavana olevaan julkaisuun. Äänikirjoissa on useimmiten yksi taso kirjan lukujen mukaan. Oppikirjoissa taas voi olla monia alaotsikoita, jolloin tasoja on useita. Äänilehdissä on usein pääotsikot eli osastot tasolla yksi ja näiden alaotsikot eli artikkelit tasolla kaksi.

Julkaisussa siirrytään alimman siihen jäsennellyn tason mukaan, jos et valitse muuta tasoa. Esim. selatessasi äänilehtiä, jossa on osastot tasolla yksi ja artikkelit tasolla kaksi, siirryt artikkelista toiseen. Jos valitset tason yksi, siirryt julkaisussa pääotsikosta toiseen ja hyppäät artikkelien yli.

Tason valinta

Valitse ensin taso tai tapa, jolla haluat siirtyä. Valinta tehdään painelemalla joko ylös tai alas osoittavia nuolinäppäimiä. Opasääni luettelee julkaisun sisältämien tasojen numeroita ja muita siirtymistapoja, esim. lause.

Tasolla siirtyminen

Kun olet kuullut opasäänen lausuvan etsimäsi tason numeron tai muun sopivan vaihtoehdon, voit etsiä haluamaasi kohtaa vasemmalle osoittavalla nuolinäppäimellä, joka siirtää taaksepäin tai oikealle osoittavalla näppäimellä, joka siirtää eteenpäin. Laite jatkaa lukemista automaattisesti.

Esim. Jos olet valinnut ylös tai alas osoittavilla näppäimillä kohdan, jossa opasääni lausuu sanan ”taso yksi”, voit siirtää lukukohtaa luvun tai pääotsikon verran taakse tai eteenpäin painamalla vasemmalle tai oikealle osoittavia näppäimiä.

Aikasiirtymä

Luettelossa on myös vaihtoehtona "Aikasiirtymä". Jos valitset sen, nuolinäppäin oikealle siirtää 1 minuutin eteenpäin ja nuolinäppäin vasemmalle minuutin verran taaksepäin.

Joihinkin äänijulkaisuihin on jäsennelty myös sivunumerot. Kuulet silloin tasoluetteloa selatessasi sanan ”Sivu”. Jos pidät nuolinäppäintä vasemmalle pohjassa pitkään, siirryt kymmenen sivua taaksepäin. Eteenpäin siirtyminen tapahtuu samalla tavalla nuolinäppäimellä oikealle.

Esimerkki tasojen jäsentelystä