Siirry pääsisältöön

Victor Reader Stratus 4i

Tällä sivulla

Lukijalle

Käyttöopas, versio 2.5.

Tässä ohjeessa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit kuunnella muistikortille tai muistitikulle ladattuja äänijulkaisuja Daisy-soittimella. Monet toiminnot ovat kasettinauhureiden käyttäjille ennestään tuttuja. Lisäksi on uusia ominaisuuksia, joista on hyötyä pienen harjoittelun jälkeen.

Julkaisujen kopiointi muistikortille tai -tikulle tehdään tietokoneella.

Äänikirjoja saa esim. Celian- Ulkoinen linkki äänikirjapalveluiden asiakkaana tai kaupallisina.

Jos olet Näkövammaisten liiton Luetus-palvelun asiakas, voit ladata myös äänilehtiä.

Voit ladata Victor Reader Stratus 4i -laitteen käyttöoppaasta docx-muodossa:

Pakkauksen sisältö

Alla on lueteltu pakkauksen sisältö. Jos huomaat jotain puuttuvan, ota yhteys laitteen toimittajaan.

 • Victor Reader Stratus, ilman CD-asemaa
 • verkkolaite
 • muistikortti paikalleen asetettuna. Sisältää käyttöoppaan ”Näin käytän Daisy-soitinta Victor Reader Stratus 4i”. Ohje on tekstimuodossa ja kuunneltavissa laitteella.
 • pikaohje ”Getting started” -lehtinen englanniksi.
 • CD-levy, joka sisältää valmistajan käyttöohjeet usealla kielellä.

Huom. Alkuperäinen pakkaus kannattaa säästää siltä varalta, että joudut toimittamaan laitteen huoltoon.

Jos laite tarvitsee huoltoa, pyydä ennen laitteen lähettämistä huoltolupa Daisy-neuvonnasta, p. 09 3960 4040.

Pikaohje

Laitteen valmistelu

 • Kytke Daisy-soitin verkkovirtaan ja lataa laitetta ensimmäisellä kerralla yön yli.
 • Käynnistä soitin virtanäppäimestä (pyöreä kuoppamainen näppäin oikeassa reunassa).
 • Laite alkaa lukea viimeksi kuunneltua julkaisua automaattisesti siitä kohdasta mihin viimeksi jäit.
 • Keskeytä lukeminen Toista/Pysäytä-näppäimellä (oranssi neliö alhaalla keskellä kelausnäppäinten välissä).

Julkaisujen välillä liikkuminen

 • Paina Kirjahyllynäppäintä (neliön muotoinen näppäin kahvan oikealla puolella ylimmäisenä) päästäksesi muistikortilla olevien julkaisujen listaan. Kuulet julkaisujen lukumäärän.
 • Selaa keskellä olevilla nuolinäppäimillä oikealle tai vasemmalle julkaisujen listaa.
 • Painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä saat julkaisun kuunneltavaksi ja painamalla näppäintä uudestaan keskeytät kuuntelun.
 • Sammuta laite virtanäppäimestä.

Akku

 • Ensimmäisellä käyttökerralla ja pitkän käyttötauon jälkeen lataa laitetta yön yli. Akkujen lataus kestää normaalisti noin neljä tuntia.
 • Akut latautuvat aina, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitteella voi kuunnella samanaikaisesti.
 • Akkukäytössä laite sammuttaa itsensä automaattisesti 30 minuutin kuluttua, kun laite on ollut käyttämättömänä.
 • Kun irrotat laitteen verkkovirrasta, kuulet laskevan merkkiäänen laitteen siirtyessä akkukäytölle. Verkkovirtaan kytkettäessä kuulet nousevan merkkiäänen.
 • Akun kesto on uutena yli kahdeksan tuntia. Akun kestoa lyhentää, jos sitä on ladattu alle neljä tuntia tai internetyhteys on päällä.
 • Laitteeseen voi vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.
 • Käytä vain valmistajan omaa virtalähdettä akun lataamiseen.

Huom. Irrota laite verkkovirrasta ja käännä laite ylösalaisin niin että kantokahva on edessäsi. Laitteen pohjassa on kaksi liukuvaa läppää, joissa on kolme kohoviivaa. Läpät ovat lähellä kantokahvaa.  Akun lokeron kansi on läppien takana. Liu'uta läppiä yhtä aikaa erilleen toisistaan peukaloilla. Akun kannen pitäisi aueta jolloin akun voi ottaa pois ulkonemasta joka on akun etuosan keskellä.

Paikalleen laitto: läppiin ei pidä koskea, kun akku laitetaan paikoilleen. Akku työnnetään takareuna edellä akkukotelon pohjaan ja lukitaan paikalleen painamalla etureunasta pohjaan.

Kirjahylly

Daisy-soitin tunnistaa erilaisia julkaisutyyppejä, jotka ovat muistikortilla erillisinä kansioina ja niitä kutsutaan kirjahyllyiksi. Vain ne kirjahyllyt ovat kuultavissa, joissa on sisältöä. Muistikortilla voi olla esim. Daisy-kirjoja, tekstitiedostoja ja musiikkia. Julkaisujen kopioimisesta muistikortille ja julkaisutyypeistä kerrotaan tarkemmin alkaen luvussa Muistikortti.

Tekstitiedostot-hylly

Laitteessa on valmiina muistikortti, jolta on kuunneltavissa käyttöopas. Laite sanoo kirjahyllyn kohdalla "tekstitiedostot". Ohjeessa on myöhemmin neuvottu, miten pääset kuuntelemaan sitä.

Daisy-kirjat-hylly

Tallentamasi Daisy-muotoiset äänikirjat ja äänilehdet ovat "Daisy-kirjat"-hyllyssä.

Laitteen näppäimet

Malli Stratus 4i

Stratus 4i näppäimet.
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Kelaus taakse: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 4. Toista/Pysäytä: keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 5. Kelaus eteen: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 6. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 7. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää.
 8. Puheen nopeus: ylempi näppäin nopeuttaa puhetta, alempi hidastaa
 9. Info-näppäin: saat tietoja julkaisun kestosta ja virransaannista
 10. Selailu- eli nuolinäppäimet: voit siirtyä julkaisujen välillä ja selata julkaisun sisällä esim. pääotsikko- ja artikkelitasoja
 11. Kirjahyllynäppäin: voit vaihtaa kirjahyllyjen välillä
 12. Kirjanmerkki: voit asettaa kirjanmerkkejä julkaisuun
 13. Palauta kirja: voit poistaa julkaisuja kirjahyllyistä.

Näppäimistön kuvaus

Aseta laite eteesi siten, että kantokahva on vasemmalla. Laitteen päällä kantokahvan yläpuolella on kaiutinritilä.

Liitännät:

Laitteen takaseinässä on liitinaukko virtajohdolle.

Oikealla sivuseinällä on kolme liitinaukkoa:
Takimmainen kapea rako on muistikorttipaikka.
Keskimmäinen suorakaiteen muotoinen on USB-liittimen paikka.
Etummainen pyöreä liitinaukko on kuulokkeita varten.

Laitteen näppäimet:

Näppäimet on jaettu kolmeen ryhmään, joiden välissä on syvennetty vaakaviiva. Kahvan oikealla puolella on neljäs, allekkain olevien näppäimien ryhmä.

Yläreunassa on kolme näppäinparia äänensäätöä varten. Vasemman- ja oikeanpuoleiset parit ovat kapeampia kuin niiden keskellä oleva kookas, oranssi näppäinpari. Näppäinparien välissä olevassa aukossa on kohokuviot, jotka helpottavat niiden tunnistamista. Vasemmanpuoleisen näppäinparin välissä on kolme pistettä jotka suurenevat vasemmalta oikealle. Keskimmäisen parin välissä on kolme päällekkäistä kaarta. Oikeanpuoleisen parin välissä on kolme pystyviivaa.

Laitteen keskellä on viiden näppäimen ryhmä. Keskimmäinen on pieni neliönmuotoinen Info-näppäin, jossa on paksu kohokuvioinen i-kirjain. Sen ympärillä on neljä selailuun tarkoitettua nuolinäppäintä, jotka osoittavat ylös, alas, oikealle ja vasemmalle. Niiden ulkopäädyt ovat kaarevat ja päädyissä on kohokuvioina kapeat kaaret. Niiden oikealla puolella on pyöreä kuoppamainen virtanäppäin.

Alimmassa ryhmässä on neljä näppäintä. Ylinnä on kuunsirpin muotoinen oranssi Unitoiminto-näppäin. Sen vasemmalla puolella on pieni merkkivalo ja kohokuvioinen kellon viisaritaulu.

Unitoiminto-näppäimen alla on uloimmista päädyistä pyöristetyt kelausnäppäimet ja niiden keskellä neliön muotoinen, oranssi Toista/Pysäytä -näppäin, jonka keskellä on syvennys. Vasemmanpuoleisen kelausnäppäimen alla on pieni kohokuvio, jossa on kaksi vasemmalle osoittavaa kolmiota. Toista/Pysäytä -näppäimen alla on oikealle osoittava kolmio ja kaksi pystyviivaa. Oikeanpuoleisen kelausnäppäimen alla on kaksi oikealle osoittavaa kolmiota.

Vasemmassa reunassa, kahvan oikealla puolella on kolme näppäintä allekkain. Alinna on ylöspäin osoittava kuoppamainen oranssi nuoli eli Palauta kirja -näppäin. Sen yläpuolella on vinoneliön muotoinen Kirjanmerkki-näppäin. Ylinnä on neliönmuotoinen Kirjahylly-näppäin.

1. Aluksi

Aseta laite eteesi siten, että kahva on vasemmalla.

Kiinnitä mukana tullut virtajohto laitteen takaosassa olevaan aukkoon ja sen jälkeen kytke toinen pää pistorasiaan. Virtanäppäin alkaa toimia vasta hetken kuluttua verkkovirtaan kytkemisen jälkeen ja merkkivalo palaa punaisena. Paina pyöreää, kuoppamaista virtanäppäintä laitteen oikeassa laidassa niin pitkään, että kuulet merkkiäänen. Näppäimeen syttyy vihreä valo. Jos akku on ladattu, voit kuunnella myös ilman virtajohtoa. Ensimmäisellä käyttökerralla kytke laite kuitenkin verkkovirtaan ja lataa akkua yön yli.

2. Lukemisen aloittaminen

Kun käynnistät laitteen, lukeminen käynnistyy automaattisesti viimeksi kuunnellun julkaisun kohdalta.

3. Lukemisen keskeyttäminen

Voit keskeyttää lukemisen painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, neliön muotoinen, oranssi näppäin laitteen alareunassa. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi. Käynnistä lukeminen painamalla uudestaan Toista/Pysäytä-näppäintä.

4. Lukukohta

Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta.

5. Julkaisujen välillä liikkuminen

Valitaksesi toisen julkaisun, paina neliönmuotoista Kirjahyllynäppäintä, joka sijaitsee kahvan oikealla puolella ylimmäisenä. Opasääni sanoo: "Kirjaluettelo" ja kirjahyllyn nimen, jossa olet. Kuulet myös julkaisujen lukumäärän ja monennenko julkaisun kohdalla olet.

Siirryt kirjahyllyssä julkaisujen välillä nuolinäppäimillä. Nuolinäppäimet sijaitsevat laitteen keskellä ja ne osoittavat ylös, alas, vasemmalle ja oikealle. Painamalla nuoli oikealle siirryt seuraavaan julkaisuun ja nuoli vasemmalle edelliseen julkaisuun. Kirjahyllyn julkaisuja voit kiertää ympäri eteen- ja taaksepäin.

6. Kirjahyllystä toiseen liikkuminen

Painamalla toistuvasti Kirjahyllynäppäintä siirryt eri kirjahyllyjen välillä. Vain ne kirjahyllyt mainitaan, joissa on sisältöä. Kirjahyllyjä voi kiertää vain eteenpäin. Nuolinäppäimillä oikealle ja vasemmalle selaat taas kunkin hyllyn julkaisuja.

Muistikortille on laitettu käyttöopas kuunneltavaksi. Opasääni sanoo kirjahyllyn kohdalla "Tekstitiedostot". Toista/Pysäytä-näppäimellä kuuntelet julkaisua "Näin käytän Daisy-soitinta Victor Reader Stratus".

7. Info-näppäin ja painikekuvaus

Jos et tiedä mikä julkaisu on meneillään, Daisy-soittimen opasääni kertoo julkaisun tiedot. Paina lyhyesti nuolinäppäinten keskellä olevaa Info-näppäintä. Kuulet julkaisun nimen, tekijän, keston, sijainnin, akun tilan ja muuta tietoa. Kuuntelu jatkuu kun painat lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä.

Jos painat Info-näppäintä vahingossa pidempään, laite avaa valikon. Pääset valikosta pois painamalla näppäintä uudestaan pidempään.

Painikekuvaus on hyödyllinen jos et muista mitä kukin näppäin tekee. Saat painikekuvauksen päälle ja pois painamalla lyhyesti virtanäppäintä. Kun kuvaus on käytössä, paina jotain näppäintä, ja opasääni kertoo näppäimen nimen. Opasääni ei kerro virtanäppäintä. Virran voi sammuttaa vaikka painikekuvaus on päällä.

8. Julkaisujen poistaminen

Siirry nuolinäppäimillä poistettavan julkaisun kohdalle ja paina Palauta kirja -näppäintä. Se sijaitsee kahvan oikealla puolella alimmaisena. Laite sanoo: "poista valittu kirja sd-kortilta". Paina Toista/Pysäytä-näppäintä vahvistaaksesi poiston. Laite pyytää vielä vahvistamaan poiston painamalla uudestaan Toista/Pysäytä-näppäintä. Jos haluat peruuttaa poiston, paina mitä tahansa muuta näppäintä.

9. Laitteen sammutus

Sammuta virta käytön lopuksi pitämällä virtanäppäintä pohjassa.

Nämä olivat perustoimintoja joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia:

10. Kelaus eteen ja taakse

Laitteen alalaidassa on kolmen näppäimen ryhmä. Keskimmäinen on jo edellä käytetty kuuntelun keskeyttävä ja käynnistävä Toista/Pysäytä-näppäin. Sen molemmilla puolilla on ulommista päistään pyöristetyt näppäimet, joista vasemmanpuoleinen kelaa lukukohtaa taaksepäin ja oikea eteenpäin. Näppäintä täytyy pitää pohjassa kelaamisen ajan. Kelaus nopeutuu asteittain painamisen aikana.

Jos painat kelausnäppäintä pidempään, kuulet opasäänen sanovan "yksi minuutti, kaksi minuuttia, viisi minuuttia" ja siitä eteenpäin viiden minuutin välein. Päästä sormi kelausnäppäimeltä sen ajan kohdalta, minkä verran haluat siirtyä julkaisussa eteen- tai taaksepäin.

Jos painat kelausnäppäimiä kerran lyhyesti, liikut viisi sekuntia eteen- ja taaksepäin.

Tekstimuotoisessa julkaisussa, kuten muistikortilla olevassa laitteen käyttöoppaassa, siirtyminen tapahtuu minuuttien sijaan prosentteina.

11. Äänen säätäminen

Laitteen ylälaidassa on kolmen näppäinparin ryhmä. Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Ylempi puoli kirkastaa ja alempi tummentaa lukijan ääntä. Kookkaampi keskimmäinen oranssi näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten. Ylempi puoli voimistaa ääntä joka painalluksella, alempi hiljentää. Oikeanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen nopeutta. Ylempi puoli nopeuttaa ja alempi hidastaa lukijan ääntä.

12. Julkaisun alkuun tai loppuu siirtyminen

Kun laite on lukenut julkaisun loppuun, se pysähtyy automaattisesti. Jos haluat kuunnella julkaisun uudestaan, paina Toista/Pysäytä-näppäintä.

Voit siirtyä nopeasti julkaisun alkuun painamalla kerran Kirjamerkkinäppäintä ja sitten nuolinäppäintä vasemmalle. Käynnistä lukeminen Toista/Pysäytä-näppäimellä. Julkaisun loppuun pääset painamalla kerran Kirjamerkkinäppäintä ja sitten nuolinäppäintä oikealle.

13. Kirjanmerkit

Voit asettaa kirjanmerkkejä vasemman laidan keskimmäisellä näppäimellä niihin kohtiin, joihin haluat palata myöhemmin. Näppäin on muodoltaan kärjellään oleva neliö.

Kirjanmerkin asettaminen

Aseta kirjanmerkki kuunneltavaan kohtaan painamalla kirjanmerkkinäppäintä pohjaan niin pitkään, että laite ilmoittaa kirjanmerkin numeron.

Kirjanmerkkiin siirtyminen

Kun haluat palata kohtaan, johon olet lisännyt kirjanmerkin, paina kirjanmerkkinäppäintä lyhyesti kerran, niin että kuulet sanan "Kirjanmerkkiluettelo". Selaa kirjanmerkkiluetteloa laitteen keskiosan nuolinäppäimillä seuraavasti: oikealle osoittavalla painikkeella pääset kirjanmerkkien luettelossa sijaintipaikastasi katsottuna eteenpäin. Vasemmalle osoittava painike siirtää luettelossa taaksepäin. Kun lopetat selaamisen, soitin jatkaa lukemista viimeksi mainitun kirjanmerkin kohdalta. Jos kirjanmerkkejä ei ole, lukukohta siirtyy kirjan alkuun tai loppuun.

Kirjanmerkkien poistaminen

Jos haluat poistaa kirjanmerkkejä, ne pitää poistaa kaikki yhtäaikaisesti. Paina Kirjanmerkki-näppäintä kaksi kertaa niin, että kuulet ilmoituksen "Kaikki tämän kirjan kirjanmerkit poistetaan". Vahvista toimenpide painamalla laitteen alalaidan keskimmäistä Toista/Pysäytä-näppäintä, samaa josta kuuntelu keskeytetään. Jos haluat peruuttaa kirjanmerkkien poiston, paina mitä tahansa muuta näppäintä, niin poisto keskeytyy. (Äänensäätöpainikkeet eivät toimi peruutusnäppäiminä).

14. Unitoiminto ja kellonajan ilmoitus

Automaattinen sammutus on hyödyksi silloin, jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana. Toista/Pysäytä-näppäimen yläpuolella on puolikuun muotoinen Unitoiminto-näppäin ja sen vasemmalla puolella palaa oranssi merkkivalo, kun toiminto on käytössä.

Painaessasi Unitoiminto-näppäintä toistuvasti laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 15, 30, 45 ja 60 minuuttia sekä unitoiminnon poiskytkennän. Paina unitoimintonäppäintä niin monta kertaa, että olet sopivan ajan kohdalla. Laite sammuttaa virran viimeksi kuullun ajan perusteella. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla. Merkkivalo alkaa vilkkua minuuttia ennen ajan päättymistä ja laite ilmoittaa sulkeutuvansa.

Kellonajan ja päivämäärän kuulet painaessasi näppäintä kerran. Huom. kellonaika pitää ensin asettaa itse. Se aloitetaan painamalla Unitoiminto-näppäintä pitkään. Valitse nuoli ylös- tai alas -näppäimillä kohta "Aseta aika" ja siirry nuolella oikealle ajan asettamiseksi kohtaan "tunti", opasääni sanoo esim. 20 tuntia. Selaa nuolilla alas tai ylös kunnes olet oikean lukeman kohdalla. Paina nuoli oikealle päästäksesi kohtaan "minuuttia". Valitse nuolilla alas tai ylös oikea lukema. Paina nuoli oikealle ja laite kertoo asettamasi kellonajan ja että asetus on vahvistettu.

Kesäaika-asetuksella voit siirtää aikaa tunnin eteen- tai taaksepäin. Paina pitkään unitoimintonäppäintä päästäksesi aika-asetuksiin. Siirry nuoli alas kohtaan ajan lisäasetukset. Siirry nuoli oikealle kohtaan 'normaali aika/kesäaika'. Nuoli ylös ja alas vaihdat kesäajan ja normaalin ajan välillä. Vahvista valinta nuoli oikealle -näppäimellä kahdesti, jotta asetus tallentuu. Laite kertoo että asetus on vahvistettu. Poistu valikosta painamalla unitoimintonäppäintä. Poistu asetuksista painamalla unitoimintonäppäintä.

15. Julkaisun selailu

Lopuksi voit kokeilla julkaisun selaamista laitteen keskiosan nuolinäppäimillä.

Daisy-soitin tarjoaa mahdollisuuden jäsenneltyihin äänijulkaisuihin. Julkaisun luvut on voitu eritellä otsikoiden ja alaotsikoiden perusteella numeroiduille tasoille. Jos haluat löytää julkaisusta jonkin tietyn kohdan, voit siirtyä suoraan siihen tasojen avulla kelaamatta pitkiä aikoja.

Opasääni mainitsee vain ne tasonumerot, jotka sisältyvät kuunneltavana olevaan julkaisuun. Äänikirjoissa on useimmiten yksi taso kirjan lukujen mukaan. Oppikirjoissa taas voi olla monia alaotsikoita, jolloin tasoja on useita. Äänilehdissä on usein pääotsikot eli osastot tasolla yksi ja näiden alaotsikot eli artikkelit tasolla kaksi.

Julkaisussa siirrytään alimman siihen jäsennellyn tason mukaan, jos et valitse muuta tasoa. Esim. selatessasi äänilehtiä, jossa on osastot tasolla yksi ja artikkelit tasolla kaksi, siirryt artikkelista toiseen. Jos valitset tason yksi, siirryt julkaisussa pääotsikosta toiseen ja hyppäät artikkelien yli.

Tason valinta

Valitse ensin taso tai tapa, jolla haluat siirtyä. Valinta tehdään painelemalla joko ylös tai alas osoittavia nuolinäppäimiä. Opasääni luettelee julkaisun sisältämien tasojen numeroita ja muita siirtymistapoja, esim. lause.

Tasolla siirtyminen

Kun olet kuullut opasäänen lausuvan etsimäsi tason numeron tai muun sopivan vaihtoehdon, voit etsiä haluamaasi kohtaa vasemmalle osoittavalla nuolinäppäimellä, joka siirtää taaksepäin tai oikealle osoittavalla näppäimellä, joka siirtää eteenpäin. Laite jatkaa lukemista automaattisesti.

Esim. Jos olet valinnut ylös tai alas osoittavilla näppäimillä kohdan, jossa opasääni lausuu sanan "taso yksi", voit siirtää lukukohtaa luvun tai pääotsikon verran taakse tai eteenpäin painamalla vasemmalle tai oikealle osoittavia näppäimiä.

Aikasiirtymä

Luettelossa on myös vaihtoehtona "Aikasiirtymä". Jos valitset sen, nuolinäppäin oikealle siirtää 1 minuutin eteenpäin ja nuolinäppäin vasemmalle minuutin verran taaksepäin.

Joihinkin äänijulkaisuihin on jäsennelty myös sivunumerot. Kuulet silloin taso-luetteloa selatessasi sanan "Sivu". Jos pidät nuolinäppäintä vasemmalle pohjassa pitkään, siirryt kymmenen sivua taaksepäin. Eteenpäin siirtyminen tapahtuu samalla tavalla nuolinäppäimellä oikealle.

Tämän oppaan lopussa on käytännön esimerkki tasojen avulla tehdystä keittokirjan jäsentelystä.

16. Lisätietoja

saat laitteen sisäisestä käyttöohjeesta. Saat ohjeen käyttöön ja pois käytöstä painamalla pidempään Kirjahyllynäppäintä.

Muistikortti

Voit kopioida Daisy-julkaisuja ja esim. tekstitiedostoja tietokoneelta muistikortille tai -tikulle kuunneltavaksi laitteella. Seuraavassa kerrotaan muistikortin käytöstä ja siitä, miten tiedostoja siirretään muistikortille.

On suositeltavaa poistaa ja laittaa muistikortti paikalleen, kun laitteen virta on sammutettu, ettei kortti vioitu. Aseta laite niin, että kahva on vasemmalla. Muistikorttipaikan kapea aukko on oikeassa sivussa taimmaisena. Poista muistikortti painamalla korttia sisäänpäin, jolloin lukitusmekanismi vapauttaa kortin.

Aseta muistikortti paikalleen niin, että sen viistosti leikattu kulma osoittaa ylös vasemmalle. Paina korttia kevyesti, kunnes se lukkiutuu. Kortti ei asetu paikoilleen, mikäli se on väärin päin.

Kortin vinon kulman vastakkaisessa pitkässä sivussa on liukuva vipu, jolla muistikortti voidaan suojata siten, että kortille ei voida tallentaa tietoa. Suojaus on päällä vivun ollessa oikeanpuoleisessa asennossaan. Muistikorttiin ei saa liimata pistekirjoitus- tai mustavalkotarraa, se voi vahingoittaa laitetta.

Kun laite käynnistetään muistikortin asettamisen jälkeen, muisti-kortille luodaan laitteen tarvitsemat kansiot eri julkaisutyypeille.

Julkaisutyypit ja niiden kansiot

Laite toistaa eri julkaisutyyppejä ja käsittelee niitä eri tavoin. Julkaisutyyppejä voivat olla esim. Daisy-äänikirjat, tekstitiedostot, musiikkitiedostot ja podcastit. Jotta Daisy-soitin tunnistaa julkaisutyypit, on tärkeää, että kopioit eri sisällöt omiin kansioihinsa muistikortilla. Asettaessasi muistikortin ensimmäisen kerran laitteeseen, kansiot luodaan automaattisesti kortille. Jos näin ei tapahdu, kansiot on tehtävä käsin tietokoneella. Muistitikulle kansiot pitää tehdä käsin.

Muistikortilla ovat kansiot erilaisille julkaisuille seuraavasti:

 • $VRDTB: Daisy-kirjat. Jokainen julkaisu tallennetaan omaan alikansioonsa, jonka voit nimetä haluamallasi tavalla. Voit tehdä myös aihepiirin mukaan kansioita.
 • $VRMUSIC: Musiikkitiedostot (mp3, mp4, ogg, flac, wav). Musiikki voidaan tallentaa omiin alikansioihinsa esim. artistin, albumin, tyylisuunnan jne. perusteella.
 • $VROTHERBOOKS: Muut kuin Daisy-kirjat, esim. mp3-äänikirjat. Jos äänikirjassa on useita tiedostoja, se kannattaa tallentaa omaan alikansioonsa.
 • $VRPODCAST: Podcastit (mp3, ogg, wav, flac).
 • $VRTEXT: Tekstitiedostot (txt, html, xml, rtf, docx). Jokainen tekstitiedosto näkyy kirjaluettelossa omana julkaisunaan. Tiedostot luetaan laitteen sisäisellä puhesyntetisaattorilla.

Laite voi luoda muistikortille myös muita $VR-alkuisia tiedostonimiä. Niitä ei pidä poistaa tai muuttaa.

Daisy-julkaisun kopiointi muistikortille

Kopioinnin voi suorittaa siirtoa helpottavalla Daisy-apuri-ohjelmalla tai manuaalisesti Windowsin Kopioi ja liitä -toiminnolla.

Daisy-apuri

Voit asentaa laitteen muistikortilta tietokoneelle Daisy-apuri-ohjelman, joka on tarkoitettu helpottamaan Daisy-julkaisujen siirtoa. Muistikortilla on myös Daisy-apurin käyttöohje. Ohjelman voit ladata myös Ohjepankista- Ulkoinen linkki.

Asetettuasi muistikortin tietokoneen muistikorttipaikkaan tai erilliseen muistikortinlukijaan, näet sen Windowsin Tietokone -sovelluksessa ja resurssienhallinnassa omana asemanaan, johon voit siirtää tietoa samaan tapaan kuin esim. USB-muistitikulle tai kiintolevylle. Tiedostojen kopioinnin voi tehdä myös Windowsin kopioi- ja liitä-toiminnolla.

Julkaisujen kopiointi

Kopiointi tietokoneen näppäimistöä käyttäen

Aseta muistikortti lukijaan ja yhdistä se tietokoneeseen.

Huom. Jos saat ruudulle ikkunan, jossa pyydetään valitsemaan mitä muistikortilla oleville tiedostoille tehdään, paina Esc-näppäintä.

Avaa Tietokone-sovellus. Nyt näytöllä on resurssiluettelo, jossa mm. levyasemat ovat allekkain. Siirry nuolella alaspäin Daisy-julkaisun sisältävän kansion kohdalle ja paina Enter-näppäintä. Valitse kaikki tiedostot komennolla Control + A ja kopioi ne leikepöydälle komennolla Control + C.

Siirry takaisin resurssiluetteloon painamalla Backspace- eli korjausnäppäintä. Siirry nuolella alaspäin muistikortin kohdalle. Muistikortti on yleensä Siirrettävä levy, asema E. Paina Enter-näppäintä.

Siirry nuolella alaspäin kansion $VRDTB kohdalle. Paina Enter.

Luo kopioitavalle julkaisulle oma kansionsa avaamalla valikko Alt-näppäimellä ja siirtymällä Tiedosto-valikossa nuolella alaspäin alavalikon "Uusi" kohdalle. Valitse seuraavasta valikosta kohta "kansio" ja paina Enter.

Kirjoita nyt nimi uudelle kansiolle ja paina Enter. Siirry nuolella alaspäin luomasi kansion kohdalle ja avaa se Enterillä. Liitä leikepöydälle kopioitu julkaisu näppäinkomennolla Control + V.

Tiedostojen siirto saattaa kestää useita minuutteja. Kun tiedonsiirto on päättynyt, näytöllä näkyy kansion sisältö. Sulje Tietokone-sovellus näppäinkomennolla Alt + F4.

Kopiointi hiirtä käyttäen

Aseta muistikortti lukijaan ja yhdistä se tietokoneeseen. Huom.: Jos saat ruudulle ikkunan, jossa pyydetään valitsemaan mitä muistikortilla oleville tiedostoille tehdään, paina Esc-näppäintä tai sulje ikkuna ruksista.

Avaa Tietokone-sovellus. Nyt näytöllä on resurssiluettelo, jossa mm. levyasemat ovat allekkain. Avaa hiiren vasemmalla klikkauksella kansio, jonne latasit Daisy-julkaisun (esim. Ladatut tiedostot). Valitse kaikki tiedostot komennolla Control + A ja kopioi ne komennolla Control + C tai valitse valikkorivin Muokkaa-valikosta Kopioi-komento.

Napsauta kerran hiiren vasemmalla resurssiluettelossa muistikorttia. Muistikortti on yleensä Siirrettävä levy, asema E. Avaa kaksoisnapsautuksella kansio $VRDTB. Luo kopioitavalle julkaisulle oma kansio avaamalla työkaluriviltä Tiedosto-valikko ja valitse hiiren vasemmalla "Uusi". Valitse seuraavasta valikosta kohta "kansio". Kirjoita nyt nimi uudelle kansiolle ja paina Enter. Avaa se Enterillä tai hiiren vasemmalla kaksoisnapsautuksella. Liitä kopioitu julkaisu näppäinkomennolla Control + V.

Tiedostojen siirto saattaa kestää useita minuutteja. Kun tiedonsiirto on päättynyt, näytöllä näkyy kansion sisältö. Sulje Tietokone-ikkuna.

Esimerkki tasojen jäsentelystä

Katso esimerkki keittokirjan tasojen jäsentelystä.- Ulkoinen linkki