Siirry pääsisältöön

Victor Reader Stratus 12i Luetus-kuuntelu

Tällä sivulla

Lukijalle

Tässä ohjeessa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit kuunnella äänijulkaisuja Daisy-soittimella. Monet toiminnot ovat kasettinauhureiden käyttäjille entuudestaan tuttuja. Lisäksi on uusia ominaisuuksia, joista on hyötyä pienen harjoittelun jälkeen.

Verkkokuuntelussa äänilehdet ja Celian kerhokirjat ovat kuunneltavissa heti niiden ilmestyttyä. Kuuntelu tapahtuu internetyhteyden välityksellä ilman tietokonetta.

Voit kuunnella myös muistikortille tai muistitikulle ladattuja äänikirjoja tai äänilehtiä. Julkaisut ladataan silloin tietokoneella verkkopalvelusta ja julkaisujen kopiointi muistikortille tehdään tietokoneella. Äänikirjoja saa esim. Celian- Ulkoinen linkki äänikirjapalveluiden asiakkaana tai kaupallisina. Jos olet Näkövammaisten liiton Luetus-palvelun asiakas, voit ladata äänilehtiä myös sitä kautta.

Pakkauksen sisältö

Alla on lueteltu pakkauksen sisältö. Jos huomaat jotain puuttuvan, ota yhteys laitteen toimittajaan.

 • Victor Reader Stratus, ilman CD-asemaa
 • verkkolaite
 • muistikortti paikalleen asetettuna. Sisältää käyttöoppaan ”Näin käytän Daisy-soitinta Victor Reader Stratus 12i Verkkokuuntelu”. Ohje on tekstimuodossa ja kuunneltavissa laitteella.
 • pikaohje ”Getting started” -lehtinen englanniksi.
 • CD-levy, joka sisältää valmistajan käyttöohjeet usealla kielellä.

Huom. Alkuperäinen pakkaus kannattaa säästää siltä varalta, että joudut toimittamaan laitteen huoltoon.

Jos laite tarvitsee huoltoa, pyydä ennen laitteen lähettämistä huoltolupa Daisy-neuvonnasta, p. 09 3960 4040.

Pikaohje verkkokuunteluun

Laitteen valmistelu

 • Kytke Daisy-soitin verkkovirtaan ja lataa ensimmäisellä kerralla laitetta yön yli.
 • Kytke reititin verkkovirtaan.
 • Kun Daisy-soittimen virran merkkivalo on kellanruskea tai vihreä, käynnistä soitin virtanäppäimestä (pyöreä kuoppamainen näppäin oikeassa reunassa).
 • Kun laite on ilmoittanut, että se on liitetty langattomaan verkkoon, kuulet viimeksi kuunnellun julkaisun nimen.
 • paina Toista/Pysäytä-näppäintä aloittaaksesi kuuntelun (oranssi neliö alhaalla keskellä kelausnäppäinten välissä).

Julkaisujen lataus

 • Jos et ole kuunnellut yhtään julkaisua, opasääni ilmoittaa: ”lataa lisää kirjoja”. Paina Risu(#)-näppäintä siirtyäksesi julkaisujen listaan.
 • Selaa keskellä olevilla numeronäppäimillä 4 tai 6 julkaisujen listaa.
 • Paina Risu(#)-näppäintä ladataksesi haluamasi julkaisun.
 • Voit selata näppäimillä 4 tai 6 lisää julkaisuja ja ladata niitä useampia yhtä aikaa.

Julkaisun ottaminen kuunneltavaksi

 • Siirry numeronäppäimillä 4 tai 6 taakse- tai eteenpäin, kunnes kuulet ilmoituksen ”Selaa ladattuja julkaisuja”.
 • Paina Risu(#)-näppäintä ja siirry sitten näppäimillä 4 tai 6 ladattujen julkaisujen listalla haluamasi julkaisun kohdalle.
 • Painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä saat julkaisun kuunneltavaksi ja painamalla näppäintä uudestaan keskeytät kuuntelun.
 • Kun haluat kuunnella toista julkaisua paina Kirjahyllynäppäintä numero 1. Selaa julkaisuja näppäimillä 4 tai 6, ja ota julkaisu kuunneltavaksi Toista/Pysäytä-näppäimellä.

Sammuta lopuksi laite virtanäppäimestä.

Akku

 • Ensimmäisellä käyttökerralla ja pitkän käyttötauon jälkeen lataa laitetta yön yli. Akkujen lataus kestää normaalisti noin neljä tuntia.
 • Akut latautuvat aina, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitteella voi kuunnella samanaikaisesti.
 • Akkukäytössä laite sammuttaa itsensä automaattisesti 30 minuutin kuluttua, kun laite on ollut käyttämättömänä.
 • Kun irrotat laitteen verkkovirrasta, kuulet laskevan merkkiäänen laitteen siirtyessä akkukäytölle. Verkkovirtaan kytkettäessä kuulet nousevan merkkiäänen.
 • Akun kesto on uutena yli kahdeksan tuntia. Akun kestoa lyhentää, jos sitä on ladattu alle neljä tuntia tai internetyhteys on päällä.
 • Laitteeseen voi vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.
 • Käytä vain valmistajan omaa virtalähdettä akun lataamiseen.

Irrota laite verkkovirrasta ja käännä laite ylösalaisin niin että kantokahva on edessäsi. Laitteen pohjassa on kaksi liukuvaa läppää, joissa on kolme kohoviivaa. Läpät ovat lähellä kantokahvaa.  Akun lokeron kansi on läppien takana. Liu'uta läppiä yhtä aikaa erilleen toisistaan peukaloilla. Akun kannen pitäisi aueta jolloin akun voi ottaa pois ulkonemasta joka on akun etuosan keskellä.. 

Paikalleen laitto: läppiin ei pidä koskea, kun akku laitetaan paikoilleen. Akku työnnetään takareuna edellä akkukotelon pohjaan ja lukitaan paikalleen painamalla etureunasta pohjaan.

Verkkokuuntelun käyttöönotto

Jotta äänijulkaisujen verkkokuuntelu on mahdollista, Daisy-soittimeen on asetettu henkilökohtaiset palvelu- ja verkkoasetukset.

Daisy-soittimen lisäksi myös mahdollisesti mukana toimitettu reititin on oltava kytkettynä virtajohdolla pistorasiaan. Sen avulla Daisy-soitin saa yhteyden internetiin ja saat julkaisuja kuunneltavaksi. Voit käyttää myös omaa tai kotitaloutesi langatonta internetyhteyttä. Neuvoja oman internetyhteyden käyttämisestä saat Daisy-neuvonnasta.

Julkaisujen kuuntelu ja lainaus

Sinulla voi olla useita kirjahyllyjä. Luetus-kuuntelupalvelun äänijulkaisut ovat kuunneltavissa Näkövammaisten liiton kirjahyllyssä. Muut käytettävissä olevat kirjahyllyt ovat muistikortti, USB-muisti ja online-hylly. Kirjahyllyjä ei kerrota, jos niissä ei ole sisältöä. Alla kerrotaan tarkemmin kirjahyllyistä.

Kirjahyllyt

Näkövammaisten liiton kirjahylly

Kun olet mukana Näkövammaisten liiton Luetus-kuuntelussa, tilaamasi äänilehdet ladataan verkosta soittimeen, ilman tietokonetta. Latauksen aikana internetyhteyden pitää olla päällä. Kun uudet julkaisut on ladattu laitteeseen, niitä voi kuunnella myös ilman internetyhteyttä.

Julkaisut poistuvat automaattisesti kirjahyllystä eräpäivänä. Esimerkiksi äänilehdistä on kuultavissa yleensä kaksi viimeistä numeroa. Niiden laina-aikaa ei voi jatkaa.

Ohjeessa kerrotaan ensin, miten tätä kirjahyllyä käytetään.

Muut kirjahyllyt

Daisy-soitin tunnistaa erilaisia julkaisutyyppejä, jotka ovat muistikortilla erillisinä kansioina ja niitä kutsutaan kirjahyllyiksi. Vain ne kirjahyllyt ovat kuultavissa, joissa on sisältöä. Muistikortilla voi olla esim. Daisy-kirjoja, tekstitiedostoja ja musiikkia. Julkaisujen kopioimisesta muistikortille ja julkaisutyypeistä kerrotaan tarkemmin alkaen luvussa Muistikortti.

Tekstitiedostot-hylly

Laitteessa on valmiina muistikortti, jolta on kuunneltavissa käyttöopas. Laite sanoo kirjahyllyn kohdalla ”tekstitiedostot”. Ohjeessa on myöhemmin neuvottu, miten pääset kuuntelemaan sitä.

Daisy-kirjat-hylly

Muistikortille tallentamasi Daisy-muotoiset äänikirjat ja äänilehdet ovat ”Daisy-kirjat”-hyllyssä.

Palveluilmoitukset

Palveluilmoituksissa voi olla esimerkiksi tiedotteita tulevista palvelun huoltokatkoksista. Jos laitteella on ilmoitus, opasääni ilmoittaa, että uusi tiedote on saatavissa. Kun laite on kytkeytynyt langattomaan verkkoon, palveluilmoitukset voi kuunnella painamalla lyhyesti numeronäppäintä viisi.

Palveluilmoituksen voi kuunnella tarvittaessa uudestaan Infonäppäimellä eli painamalla numeronäppäintä nolla lyhyesti. Laite kertoo julkaisun tietoja sekä toistaa palveluilmoituksen kohdassa ”Latauksen tiedot”. Pääset siihen nopeasti painamalla näppäintä nolla useita kertoja. Kuuntelun jälkeen ilmoitus poistuu automaattisesti.

Näppäimet

Malli Stratus 12i

Stratus 12i ja 12M -Daisy-soittimien näppäimet
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Kelaus taakse: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 4. Toista/Pysäytä: keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 5. Kelaus eteen: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 6. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 7. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää.
 8. Puheen nopeus: ylempi näppäin nopeuttaa puhetta, alempi hidastaa
 9. Kirjahyllynäppäin: numeronäppäin 1, voit vaihtaa kirjahyllyjen välillä
 10. Numeronäppäimet: sisältävät selailupainikkeet 2,4,6,8 ja muita erityistoimintoja. Ks. ohjeesta tarkemmat tiedot
 11. Siirry sivulle
 12. Kirjanmerkki: voit asettaa kirjanmerkkejä julkaisuun
 13. Palauta kirja/Poista levy: voit poistaa julkaisuja kirjahyllyistä
 14. Info-näppäin ja painikekuvaus: lyhyellä painalluksella saat tietoja julkaisun kestosta ja virransaannista. Pitämällä näppäintä pohjassa pitkään saat painikekuvauksen päälle tai pois.

Näppäimistön kuvaus

Aseta laite eteesi siten, että kantokahva on vasemmalla. Laitteen päällä kantokahvan yläpuolella on kaiutinritilä.

Liitännät

Laitteen takaseinässä on liitinaukko virtajohdolle.

Oikealla sivuseinällä on kolme liitinaukkoa:

 • Takimmainen kapea rako on muistikorttipaikka.
 • Keskimmäinen suorakaiteen muotoinen on USB-liittimen paikka.
 • Etummainen pyöreä liitinaukko on kuulokkeita varten.

Laitteen näppäimet

Näppäimet on jaettu kolmeen ryhmään, joiden välissä on syvennetty vaakaviiva. Kahvan oikealla puolella on neljäs, allekkain olevien näppäimien ryhmä.

Yläreunassa on kolme näppäinparia äänensäätöä varten. Vasemman- ja oikeanpuoleiset parit ovat kapeampia kuin niiden keskellä oleva kookas, oranssi näppäinpari. Näppäinparien välissä olevassa aukossa on kohokuviot, jotka helpottavat niiden tunnistamista. Vasemmanpuoleisen näppäinparin välissä on kolme pistettä jotka suurenevat vasemmalta oikealle. Keskimmäisen parin välissä on kolme päällekkäistä kaarta. Oikeanpuoleisen parin välissä on kolme pystyviivaa.

Laitteen keskellä on puhelimesta tuttu numeronäppäimistö. Viitosnäppäimessä on pieni kohouma sen tunnistamiseksi. Nollan vasemmalla puolella on Peruuta-näppäin = Tähti(*) ja oikealla Vahvista-näppäin= Risu(#). Numeronäppäinten oikealla puolella on pyöreä kuoppamainen virtanäppäin.

Alimmassa ryhmässä on neljä näppäintä. Ylinnä on kuunsirpin muotoinen oranssi Unitoiminto-näppäin. Sen vasemmalla puolella on pieni merkkivalo ja kohokuvioinen kellon viisaritaulu.

Unitoiminto-näppäimen alla on uloimmista päädyistä pyöristetyt kelausnäppäimet ja niiden keskellä neliön muotoinen, oranssi Toista/Pysäytä -näppäin, jonka keskellä on syvennys. Vasemmanpuoleisen kelausnäppäimen alla on kohokuvio, jossa on kaksi vasemmalle osoittavaa kolmiota. Toista/Pysäytä -näppäimen alla on oikealle osoittava kolmio ja kaksi pystyviivaa. Oikeanpuoleisen kelausnäppäimen alla on kaksi oikealle osoittavaa kolmiota.

Vasemmassa reunassa, kahvan oikealla puolella on kolme näppäintä allekkain. Alinna on ylöspäin osoittava kuoppamainen oranssi nuoli eli Palauta kirja -näppäin. Sen yläpuolella on vinoneliön muotoinen Kirjanmerkki-näppäin. Ylinnä on neliönmuotoinen Siirry sivulle -näppäin.

Numeronäppäimistö ja sen toiminnot

 • Numeronäppäin 1: Kirjahyllynäppäin. Painamalla näppäintä toistuvasti, siirryt kirjahyllystä toiseen. Vain ne hyllyt mainitaan, joissa on sisältöä. Laitteen sisäiset ohjeet saat käyttöön ja pois käytöstä painamalla näppäintä pidempään.
 • Numeronäppäin 2: Selailunäppäin. Siirtyminen tasojen välillä.
 • Numeronäppäin 3: Palauta kirja.
 • Numeronäppäin 4: Siirryt valitun kirjahyllyn julkaisujen välillä tai selailutasolla taaksepäin.
 • Numeronäppäin 5: Missä olen?
 • Numeronäppäin 6: Siirryt valitun kirjahyllyn julkaisujen välillä tai selailutasolla eteenpäin.
 • Numeronäppäin 7: Valikkonäppäin. Lyhyesti painamalla pääset valikkoon, jossa voit hallita laitteen asetuksia. Painamalla näppäintä toistuvasti siirryt valikossa eteenpäin. Näppäimillä kaksi ja kahdeksan liikut valikon kohteissa taakse- tai eteenpäin. Valitun kohteen sisällä siirryt näppäimillä neljä ja kuusi. Poistut valikosta painamalla tähtinäppäintä (*). Valikko voi olla erilainen laitteesi ohjelmistosta riippuen.
 • Numeronäppäin 8: Selailunäppäin. Siirtyminen tasojen välillä.
 • Numeronäppäin 9: Toistotila.
 • Tähtinäppäin: Peruuta toiminto. Poistu valikosta.
 • Numeronäppäin 0: Info-näppäin lyhyesti painettuna. Painikekuvaus pitkään painettuna.
 • Risunäppäin: Vahvista toiminto.

1. Aluksi

Aseta laite eteesi siten, että kahva on vasemmalla.

Kiinnitä mukana tullut virtajohto laitteen takaosassa olevaan aukkoon ja sen jälkeen kytke toinen pää pistorasiaan. Virtanäppäin alkaa toimia vasta hetken kuluttua verkkovirtaan kytkemisen jälkeen ja merkkivalo palaa punaisena. Paina pyöreää, kuoppamaista virtanäppäintä laitteen oikeassa laidassa niin pitkään, että kuulet merkkiäänen. Näppäimeen syttyy vihreä valo. Jos akku on ladattu, voit kuunnella myös ilman virtajohtoa. Ensimmäisellä käyttökerralla kytke laite kuitenkin verkkovirtaan ja lataa akkua yön yli.

2. Lukemisen aloittaminen ja keskeyttäminen

Kun käynnistät laitteen, opasääni ilmoittaa hetken kuluttua että laite on liitetty langattomaan verkkoon. Lukeminen käynnistyy viimeksi kuunnellun julkaisun kohdalla painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, neliön muotoinen, oranssi näppäin laitteen alareunassa. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi. Voit keskeyttää lukemisen painamalla uudestaan Toista/Pysäytä-näppäintä.

3. Lukukohta

Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta.

4. Julkaisujen välillä liikkuminen

Valitaksesi toisen julkaisun, paina Kirjahyllynäppäintä, joka on numeronäppäin 1. Opasääni sanoo: ”Kirjaluettelo” ja kirjahyllyn nimen. Kuulet myös julkaisujen lukumäärän ja monennenko julkaisun kohdalla olet.

Siirryt kirjahyllyssä julkaisujen välillä laitteen keskiosan numeronäppäimillä 4 ja 6. Painamalla numeronäppäintä 4, siirryt edelliseen julkaisuun ja näppäimellä 6 seuraavaan julkaisuun. Kirjahyllyn julkaisuja voit kiertää ympäri eteen- ja taaksepäin.

5. Kirjahyllystä toiseen liikkuminen

Painamalla toistuvasti Kirjahyllynäppäintä numero 1, siirryt eri kirjahyllyjen välillä. Vain ne kirjahyllyt mainitaan, joissa on sisältöä. Kirjahyllyjä voi kiertää vain eteenpäin. Numeronäppäimillä 4 ja 6 selaat taas kunkin hyllyn julkaisuja.

6. Uusien julkaisujen lataaminen kirjahyllyyn

Kirjahyllyssä on kaksi luetteloa: ”Lataa lisää kirjoja” sekä ”Selaa ladattuja kirjoja”. Jos et ole ladannut yhtään julkaisua, opasääni sanoo ainoastaan ”Lataa lisää kirjoja”. Painamalla Risu(#)-näppäintä numeronäppäinryhmässä alimmaisena oikealla, pääset selaamaan uusien ilmestyneiden julkaisujen luetteloa.

Laite ilmoittaa julkaisujen lukumäärän. Selatessasi julkaisuja näppäimellä 6 eteenpäin tai näppäimellä 4 taaksepäin, kuulet julkaisun nimen ja palautuspäivän. Laite kertoo, monennenko julkaisun kohdalla olet. Paina Risu(#)-näppäintä haluamasi julkaisun kohdalla ladataksesi sen. Opasääni ilmoittaa, että julkaisu on lisätty latausjonoon. Lataus voi kestää useita minuutteja riippuen julkaisun koosta ja internetyhteyden nopeudesta.

Julkaisuja voi ladata useita yhtä aikaa. Siirry näppäimellä 4 tai 6 toisen julkaisun kohdalle ja aloita sen lataaminen Risu(#)-näppäimellä. Latauksen etenemisestä saat tiedon painamalla uudestaan julkaisun kohdalla Risu(#)-näppäintä. Laite kertoo latauksen olevan käynnissä ja montako prosenttia on ladattu. Laite ilmoittaa ”tiedosto on haettu”, aina kun se on ladannut jonkin julkaisun. Julkaisua voi kuunnella vasta kun se on ladattu.

7. Ladattujen julkaisujen ottaminen kuunneltavaksi

Siirry näppäimillä 4 tai 6 eteen- tai taaksepäin, kunnes kuulet opasäänen sanovan: ”Selaa ladattuja kirjoja”. Painamalla Risu(#)-näppäintä pääset ladattujen kirjojen luetteloon. Numeronäppäimillä 4 ja 6 selaat julkaisuja ja Toista/Pysäytä-näppäimellä valitset julkaisun kuunneltavaksi.

Kun haluat kuunnella jotain toista julkaisua, paina Kirjahyllynäppäintä. Kuulet taas julkaisujen määrän ja sen julkaisun nimen, jota kuuntelit. Siirryn näppäimillä 4 ja 6 ladattujen julkaisujen välillä ja valitse haluamasi julkaisu Toista/Pysäytä-näppäimellä. Ladattuja julkaisuja voi kuunnella ilman verkkoyhteyttä.

Päästäksesi lataamaan lisää julkaisuja, paina Kirjahyllynäppäintä ja siirry näppäimillä 4 tai 6 kohtaan ”Lataa lisää kirjoja” ja paina Risu(#)-näppäintä.

8. Julkaisujen poistaminen kirjahyllystä tai muistikortilta

Vanhentuneet julkaisut poistuvat automaattisesti kirjahyllystä eräpäivän jälkeen, jottei kirjahylly täyty. Voit poistaa julkaisuja halutessasi itse ennen eräpäivää. Siirry Kirjahyllynäppäimellä haluamaasi hyllyyn. Siirry numeronäppäimellä 4 tai 6 poistettavan julkaisun kohdalle. Paina numeronäppäintä 3 tai Palauta kirja -näppäintä, joka sijaitsee kahvan oikealla puolella alimmaisena. Laite sanoo: ”palauta kirja” tai ”poista valittu kirja sd-kortilta”. Paina Risu(#)-näppäintä vahvistaaksesi poiston. Laite pyytää vahvistamaan poiston, paina uudestaan Risu(#)-näppäintä. Jos haluat peruuttaa poiston, paina mitä tahansa muuta näppäintä.

9. Käyttöoppaan kuunteleminen muistikortilta

Muistikortille on laitettu käyttöopas kuunneltavaksi. Opasääni sanoo Kirjahyllynäppäintä paineltaessa kirjahyllyn kohdalla "Tekstitiedostot". Toista/Pysäytä-näppäimellä kuuntelet julkaisua ”Näin käytän Daisy-soitinta Victor Reader Stratus”.

10. Info- ja painikekuvausnäppäin

Jos et tiedä mikä julkaisu on meneillään, Daisy-soittimen opasääni kertoo julkaisun tiedot. Paina lyhyesti numeronäppäintä nolla. Kuulet julkaisun nimen, tekijän, keston, sijainnin, akun tilan ja muuta tietoa. Kuuntelu jatkuu kun painat lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä.

Painaessasi toistuvasti näppäintä nolla, siirryt tiedoissa nopeammin eteenpäin. Voit myös siirtyä tiedoissa eteen- ja taaksepäin näppäimillä 4 ja 6. Voit peruuttaa toiminnon tähti(*)-näppäimellä.

Painikekuvaus on hyödyllinen jos et muista näppäimien toimintoja. Saat painikekuvaustoiminnon käyttöön tai pois käytöstä pitämällä numeronäppäintä nolla pohjassa pidempään. Kun kuvaus on käytössä, paina jotain näppäintä, jolloin opasääni kertoo näppäimen nimen. Opasääni ei kerro virtanäppäintä. Virran voi sammuttaa vaikka painikekuvaus on päällä.

Numeronäppäin 5 kertoo missä olet, keskeyttämättä lukemista. Kuulet kuluneen ja jäljellä olevan ajan ja missä luvussa olet. Lukeminen jatkuu sen jälkeen automaattisesti.

11. Laitteen sammutus

Sammuta virta käytön lopuksi pitämällä virtanäppäintä pohjassa.

Nämä olivat perustoimintoja joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia:

12. Äänen säätäminen

Laitteen ylälaidassa on kolmen näppäinparin ryhmä. Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Ylempi puoli kirkastaa ja alempi tummentaa lukijan ääntä. Kookkaampi keskimmäinen oranssi näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten. Ylempi puoli voimistaa ääntä joka painalluksella, alempi hiljentää. Oikeanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen nopeutta. Ylempi puoli nopeuttaa ja alempi hidastaa lukijan ääntä.

13. Kelaus eteen ja taakse

Laitteen alalaidassa on kolmen näppäimen ryhmä. Keskimmäinen on jo edellä käytetty kuuntelun keskeyttävä ja käynnistävä Toista/Pysäytä-näppäin. Sen molemmilla puolilla on ulommista päistään pyöristetyt näppäimet, joista vasemmanpuoleinen kelaa lukukohtaa taaksepäin ja oikea eteenpäin. Näppäintä täytyy pitää pohjassa kelaamisen ajan. Kelaus nopeutuu asteittain painamisen aikana.

Jos painat kelausnäppäintä pidempään, kuulet opasäänen sanovan ”yksi minuutti, kaksi minuuttia, viisi minuuttia” ja siitä eteenpäin viiden minuutin välein. Päästä sormi näppäimeltä sen ajan kohdalta, minkä verran haluat siirtyä julkaisussa eteen- tai taaksepäin. Lukeminen jatkuu automaattisesti.

Jos painat kelausnäppäimiä kerran lyhyesti, liikut viisi sekuntia eteen- ja taaksepäin.

Tekstimuotoisessa julkaisussa, kuten muistikortilla olevassa laitteen käyttöoppaassa, siirtyminen tapahtuu minuuttien sijaan prosentteina.

14. Julkaisun alkuun tai loppuun siirtyminen

Kun laite on lukenut julkaisun loppuun, se pysähtyy automaattisesti. Jos haluat kuunnella julkaisun uudestaan, paina Toista/Pysäytä-näppäintä.

Voit siirtyä nopeasti julkaisun alkuun painamalla kerran Siirry sivulle -näppäintä, joka on neliönmuotoinen näppäin kahvan oikealla puolella ylimmäisenä. Vahvista siirtyminen Risu(#)-näppäimellä ja käynnistä lukeminen Toista/Pysäytä-näppäimellä. Julkaisun loppuun pääset painamalla kerran Siirry sivulle -näppäintä ja Kelaa eteenpäin -näppäintä.

15. Kirjanmerkit

Voit asettaa kirjanmerkkejä vasemman laidan keskimmäisellä näppäimellä niihin kohtiin, joihin haluat palata myöhemmin. Näppäin on muodoltaan kärjellään oleva neliö.

Kirjanmerkin asettaminen

Aseta kirjanmerkki kuunneltavaan kohtaan painamalla kirjanmerkkinäppäintä kahdesti tai pitkään, kunnes laite ilmoittaa: "Lisää kirjanmerkki". Anna kirjanmerkille haluamasi numero ja vahvista Risu(#)-näppäimellä tai Toista/Pysäytä-näppäimellä, jolloin kuuntelu jatkuu.

Voit myös antaa laitteen lisätä kirjanmerkit järjestyksessä. Paina kirjanmerkkinäppäintä kahdesti ja vahvista Risu(#)- tai Toista/Pysäytä-näppäimellä.

Kirjamerkkiin siirtyminen

Kun haluat palata kohtaan, johon olet lisännyt kirjanmerkin, paina kirjanmerkkinäppäintä lyhyesti kerran, niin että kuulet "Siirry kirjanmerkkiin". Anna kirjanmerkin numero ja vahvista Risu(#)- tai Toista/Pysäytä-näppäimellä jatkaaksesi lukemista. Opasääni kertoo, jos kirjanmerkkejä ei löydy.

Kirjanmerkin poistaminen

Poistaaksesi yksittäisiä kirjanmerkkejä, paina näppäintä viisi kertaa, kunnes opasääni sanoo: "Poista kirjanmerkki". Vahvista poisto Risu(#)-näppäimellä.

Voit poistaa kaikki kirjanmerkit kerralla. Paina kirjanmerkkinäppäintä viisi kertaa, kunnes kuulet "poista kirjanmerkki". Paina numeronäppäintä yhdeksän viisi kertaa ja vahvista Risu(#)-näppäimellä. Kuulet ilmoituksen "9 kirjanmerkkiä tässä kirjassa poistettu". Jos haluat peruuttaa kirjanmerkkien poiston, paina Tähti(*)-näppäintä.

16. Unitoiminto ja kellonajan ilmoitus

Automaattinen sammutus on hyödyksi silloin, jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana. Toista/Pysäytä-näppäimen yläpuolella on puolikuun muotoinen Unitoiminto-näppäin ja sen vasemmalla puolella palaa oranssi merkkivalo, kun toiminto on käytössä.

Painaessasi Unitoiminto-näppäintä toistuvasti laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 15, 30, 45, 60 minuuttia, mukautettu sekä unitoiminnon poiskytkennän. Paina unitoimintonäppäintä niin monta kertaa, että olet sopivan ajan kohdalla. Laite sammuttaa virran viimeksi kuullun ajan perusteella. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla. Merkkivalo alkaa vilkkua minuuttia ennen ajan päättymistä ja laite ilmoittaa sulkeutuvansa.

Mukautetussa vaihtoehdossa voit syöttää minuuttimäärän numeronäppäimistöltä. Vahvista Risu(#)-näppäimellä tai Toista/Pysäytä-näppäimellä.

Kellonajan ja päivämäärän kuulet painaessasi näppäintä kerran. Huom. kellonaika pitää asettaa itse. Paina pitkään Unitoiminto-näppäintä. Siirry numeronäppäimillä kaksi tai kahdeksan valikossa kohtaan ”Aseta aika” ja paina risu (#)-näppäintä. Laitteen pyytäessä syöttämään tunnin, anna tuntilukema numeronäppäimistöltä ja vahvista se risu(#)- tai Toista/Pysäytä-näppäimellä tai peruuta Tähti(*)-näppäimellä. Seuraavaksi pyydetään minuutit. Syötä lukema ja vahvista risu(#)-näppäimellä. Laite kertoo että aika on vahvistettu. Pääset valikoista pois painamalla unitoiminto-näppäintä.

Kesäaika-asetuksella voit siirtää aikaa tunnin eteen- tai taaksepäin. Paina pitkään unitoimintonäppäintä päästäksesi aika-asetuksiin. Siirry näppäimellä 8 kohtaan ajan lisäasetukset. Siirry näppäimellä 6 kohtaan normaali aika. Näppäimellä 8 vaihdat kesäajan ja normaalin ajan välillä. Vahvista Risu(#)-näppäimellä ja vahvista uudestaan Risu(#)-näppäimellä ajan ja päivämäärän ilmoittaminen, jotta asetus tallentuu. Laite kertoo että asetus on vahvistettu. Poistu valikosta painamalla unitoimintonäppäintä.

17. Julkaisun selailu

Lopuksi voit kokeilla julkaisun selaamista laitteen keskiosan numeronäppäimillä 2, 4, 6 ja 8.

Daisy-soitin tarjoaa mahdollisuuden jäsenneltyihin äänijulkaisuihin. Julkaisun luvut on voitu eritellä otsikoiden ja alaotsikoiden perusteella numeroiduille tasoille. Jos haluat löytää julkaisusta jonkin tietyn kohdan, voit siirtyä suoraan siihen tasojen avulla kelaamatta pitkiä aikoja.

Opasääni mainitsee vain ne tasonumerot, jotka sisältyvät kuunneltavana olevaan julkaisuun. Äänikirjoissa on useimmiten yksi taso kirjan lukujen mukaan. Oppikirjoissa taas voi olla monia alaotsikoita, jolloin tasoja on useita. Äänilehdissä on usein pääotsikot eli osastot tasolla yksi ja näiden alaotsikot eli artikkelit tasolla kaksi.

Julkaisussa siirrytään alimman siihen jäsennellyn tason mukaan, jos et valitse muuta tasoa. Esim. selatessasi äänilehtiä, jossa on osastot tasolla yksi ja artikkelit tasolla kaksi, siirryt artikkelista toiseen. Jos valitset tason yksi, siirryt julkaisussa pääotsikosta toiseen ja hyppäät artikkelien yli.

Tason valinta

Valitse ensin taso tai tapa, jolla haluat siirtyä. Valinta tehdään numeronäppäimillä 2 ja 8. Opasääni luettelee julkaisun sisältämien tasojen numeroita ja muita siirtymistapoja, esim. lause.

Tasolla siirtyminen

Kun kuulet opasäänen lausuvan etsimäsi tason numeron tai muun sopivan vaihtoehdon, voit etsiä haluamaasi kohtaa numeronäppäimellä 4, joka siirtää taaksepäin tai näppäimellä 6, joka siirtää eteenpäin. Laite jatkaa lukemista automaattisesti.

Esim. Jos olet valinnut ylös tai alas osoittavilla näppäimillä kohdan, jossa opasääni lausuu sanan "taso yksi", voit siirtää lukukohtaa luvun tai pääotsikon verran taakse tai eteenpäin painamalla näppäimiä 4 tai 6.

Aikasiirtymä ja sivulle siirtyminen

Luettelossa on myös vaihtoehtona "Aikasiirtymä". Jos valitset sen, numeronäppäin 6 siirtää yhden minuutin eteenpäin ja näppäin 4 minuutin verran taaksepäin.

Joihinkin äänijulkaisuihin on jäsennelty myös sivunumerot. Kuulet silloin taso-luetteloa selatessasi sanan ”Sivu”. Jos pidät näppäintä 4 pitkään pohjassa, siirryt kymmenen sivua kerrallaan taaksepäin. Eteenpäin siirtyminen tapahtuu näppäimellä 6. Päästä sormi näppäimeltä haluamasi sivumäärän kohdalla.

Siirry sivulle -näppäimellä pääset suoraan tietylle sivulle. Paina kerran kahvan oikealla puolella olevaa ylintä näppäintä. Anna näppäimistöltä numero ja vahvista Risu(#)-näppäimellä.

Tämän oppaan lopussa on käytännön esimerkki tasojen avulla tehdystä keittokirjan jäsentelystä.

18. Julkaisujen lataustavan vaihtaminen

Jos haluat, että laite lataa julkaisuja automaattisesti, vaihda asetus valikosta. Oletuksena oleva puoliautomaattinen lataus on kätevämpi, jos olet tilannut useita julkaisuja kirjahyllyyn. Silloin ei tarvitse odotella kaikkien julkaisujen latautumista kerralla vaan lataat vain haluamasi julkaisut kuunneltavaksi. Jos tilattuja julkaisuja on vain muutama, automaattinen lataus voi olla silloin kätevämpi.

Paina lyhyesti numeronäppäintä 7, opasääni sanoo ”Valikko”. Paina sitten näppäintä 7 lyhyesti niin monta kertaa kunnes laite sanoo ”Daisy-kirjojen verkkokuuntelu”. Siirry numeronäppäimellä 2 tai 8 kohtaan ”Latausmenetelmä”. Siirry numeronäppäimellä 4 tai 6 kohtaan ”Automaattinen lataus”. Vahvista lataustavan valinta Risu(#)-näppäimellä. Poistu valikosta painamalla Tähti(*)-näppäintä. Jos laitteen muisti on täynnä, uudet julkaisut ladataan vasta kun vanhoja julkaisuja on poistunut laitteesta tai poistat niitä itse.

Voit keskeyttää latauksen tarvittaessa. Paina numeronäppäintä 7 lyhyesti päästäksesi valikkoon. Paina näppäintä 7 lyhyesti niin monta kertaa, että kuulet ”Yleiset. Keskeytä kaikki lataukset”. Vahvista valinta painamalla Risu(#)-näppäimellä. Laite pyytää vielä kerran vahvistamaan keskeytyksen Risu(#)-näppäimellä. Poistu valikosta painaamalla Tähti(*)-näppäintä.

19. Langattoman verkon kytkeminen pois päältä

Akun säästämiseksi voit kytkeä verkon pois päältä, silloin kun et tarvitse sitä. Paina lyhyesti numeronäppäintä 7 päästäksesi valikkoon. Paina näppäintä 7 lyhyesti niin monta kertaa, että kuulet ”Langaton verkko, lentotila, pois käytöstä”. Paina numeronäppäintä 4 tai 6, kunnes kuulet ”käytössä”. Vahvista valinta Risu(#)-näppäimellä. Poistu valikosta painamalla Tähti(*)-näppäintä. Kun haluat ladata lisää julkaisuja, ota valikossa lentotila pois käytöstä.

20. Lisätietoja toiminnoista

saat laitteen sisäisestä käyttöohjeesta. Saat ohjeen käyttöön tai pois käytöstä painamalla pidempään numeronäppäintä yksi.

Muistikortti

Voit kopioida Daisy-julkaisuja ja esim. tekstitiedostoja tietokoneelta muistikortille tai -tikulle kuunneltavaksi laitteella. Seuraavissa luvuissa kerrotaan muistikortin käytöstä ja miten tiedostoja siirretään muistikortille.

Muistikortin paikalleen asettaminen

On suositeltavaa poistaa ja laittaa muistikortti paikalleen, kun laitteen virta on sammutettu, ettei kortti vioitu. Aseta laite niin, että kahva on vasemmalla. Muistikorttipaikan kapea aukko on oikeassa sivussa taimmaisena. Poista muistikortti painamalla korttia sisäänpäin, jolloin lukitusmekanismi vapauttaa kortin.

Aseta muistikortti paikalleen niin, että sen viistosti leikattu kulma osoittaa ylös vasemmalle. Paina korttia kevyesti, kunnes se lukkiutuu. Kortti ei asetu paikoilleen, mikäli se on väärin päin.

Kortin vinon kulman vastakkaisessa pitkässä sivussa on liukuva vipu, jolla muistikortti voidaan suojata siten, että kortille ei voida tallentaa tietoa. Suojaus on päällä vivun ollessa oikeanpuoleisessa asennossaan. Muistikorttiin ei saa liimata pistekirjoitus- tai mustavalkotarraa, se voi vahingoittaa laitetta.

Kun laite käynnistetään muistikortin asettamisen jälkeen, muisti-kortille luodaan laitteen tarvitsemat kansiot eri julkaisutyypeille.

Julkaisutyypit ja niiden kansiot

Laite toistaa eri julkaisutyyppejä ja käsittelee niitä eri tavoin. Julkaisutyyppejä voivat olla esim. Daisy-äänikirjat, tekstitiedostot, musiikkitiedostot ja podcastit. Jotta Daisy-soitin tunnistaa julkaisutyypit, on tärkeää, että kopioit eri sisällöt omiin kansioihinsa muistikortilla. Laite luo kansiot automaattisesti, kun laitat muistikortin paikalleen. Muistitikulle kansiot pitää tehdä käsin.

Muistikortilla ovat kansiot erilaisille julkaisuille seuraavasti:

 • $VRDTB: Daisy-kirjat. Jokainen kirja tallennetaan omaan alikansioonsa, jonka voit nimetä haluamallasi tavalla. Voit tehdä myös aihepiirin mukaan kansioita.
 • $VRMUSIC: Musiikkitiedostot (mp3, mp4, ogg, flac, wav). Musiikki voidaan tallentaa omiin alikansioihinsa esim. artistin, albumin, tyylisuunnan jne. perusteella.
 • $VROTHERBOOKS: Muut kuin Daisy-kirjat, esim. mp3-äänikirjat. Jos äänikirjassa on useita tiedostoja, se kannattaa tallentaa omaan alikansioonsa.
 • $VRPODCAST: Podcastit (mp3, ogg, wav, flac).
 • $VRTEXT: Tekstitiedostot (txt, html, xml, rtf, docx). Jokainen tekstitiedosto näkyy kirjaluettelossa omana julkaisunaan. Tiedostot luetaan laitteen sisäisellä puhesyntetisaattorilla.

Laite voi luoda muita $VR-alkuisia tiedostonimiä. Niitä ei pidä poistaa tai muuttaa.

Jos laite ei luo $VR-alkuisia kansioita automaattisesti, muistikortin alustus saattaa auttaa. Avaa valikko näppäimellä seitsemän ja paina toistuvasti niin monta kertaa, että kuulet ”alusta muistikortti”. Vahvista Risu(#)-näppäimellä. Jos alustus ei auta, kansiot pitää tehdä käsin tietokoneella.

Daisy-julkaisun kopiointi muistikortille

Kopioinnin voi suorittaa siirota helpottavalla Daisy-apuri-ohjelmalla tai manuaalisesti Windowsin Kopioi ja liitä -toiminnolla.

Daisy-apuri

Voit asentaa laitteen muistikortilta Daisy-apuri-ohjelman, joka on tarkoitettu helpottamaan Daisy-julkaisujen siirtoa. Muistikortilla on myös Daisy-apurin käyttöohje. Ohjelman voit ladata Ohjepankista- Ulkoinen linkki.

Asetettuasi muistikortin tietokoneen muistikorttipaikkaan tai erilliseen muistikortinlukijaan, näet sen Windowsin Tietokone -sovelluksessa ja resurssienhallinnassa omana asemanaan, johon voit siirtää tietoa samaan tapaan kuin esim. USB-muistitikulle tai kiintolevylle. Tiedostojen kopioinnin voi tehdä myös Windowsin kopioi- ja liitä-toiminnolla.

Julkaisujen kopiointi tietokoneen näppäimistöä käyttäen

Aseta muistikortti lukijaan ja yhdistä se tietokoneeseen.

Huom. Jos saat ruudulle ikkunan, jossa pyydetään valitsemaan mitä muistikortilla oleville tiedostoille tehdään, paina Esc-näppäintä.

Avaa Tietokone-sovellus. Nyt näytöllä on resurssiluettelo, jossa mm. levyasemat ovat allekkain. Siirry nuolella alaspäin Daisy-julkaisun sisältävän kansion kohdalle ja paina Enter-näppäintä.

Valitse kaikki tiedostot komennolla Control + A ja kopioi ne leikepöydälle komennolla Control + C.

Siirry takaisin resurssiluetteloon painamalla Backspace- eli korjausnäppäintä. Siirry nuolella alaspäin muistikortin kohdalle. Muistikortti on yleensä Siirrettävä levy, asema E. Paina Enter-näppäintä.

Siirry nuolella alaspäin kansion $VRDTB kohdalle. Paina Enter.

Luo kopioitavalle julkaisulle oma kansionsa avaamalla valikko Alt-näppäimellä ja siirtymällä Tiedosto-valikossa nuolella alaspäin alavalikon "Uusi" kohdalle. Valitse seuraavasta valikosta kohta ”kansio” ja paina Enter.

Kirjoita nyt nimi uudelle kansiolle ja paina Enter. Siirry nuolella alaspäin luomasi kansion kohdalle ja avaa se Enterillä. Liitä leikepöydälle kopioitu julkaisu näppäinkomennolla Control + V.

Tiedostojen siirto saattaa kestää useita minuutteja.

Kun tiedonsiirto on päättynyt, näytöllä näkyy kansion sisältö. Sulje Tietokone-sovellus näppäinkomennolla Alt + F4.

Kopiointi hiirtä käyttäen

Aseta muistikortti lukijaan ja yhdistä se tietokoneeseen.

Huom.: Jos saat ruudulle ikkunan, jossa pyydetään valitsemaan mitä muistikortilla oleville tiedostoille tehdään, paina Esc-näppäintä tai sulje ikkuna ruksista.

Avaa Tietokone-sovellus. Nyt näytöllä on resurssiluettelo, jossa mm. levyasemat ovat allekkain. Avaa hiiren vasemmalla klikkauksella kansio, jonne latasit Daisy-julkaisun (esim. Ladatut tiedostot). Valitse kaikki tiedostot komennolla Control + A ja kopioi ne komennolla Control + C tai valitse valikkorivin Muokkaa-valikosta Kopioi-komento.

Napsauta kerran hiiren vasemmalla resurssiluettelossa muistikorttia. Muistikortti on yleensä Siirrettävä levy, asema E.

Avaa kaksoisnapsautuksella kansio $VRDTB. Luo kopioitavalle julkaisulle oma kansio avaamalla työkaluriviltä Tiedosto-valikko ja valitse hiiren vasemmalla "Uusi". Valitse seuraavasta valikosta kohta ”kansio”. Kirjoita nyt nimi uudelle kansiolle ja paina Enter. Avaa se Enterillä tai hiiren vasemmalla kaksoisnapsautuksella. Liitä kopioitu julkaisu näppäinkomennolla Control + V.

Tiedostojen siirto saattaa kestää useita minuutteja. Kun tiedonsiirto on päättynyt, näytöllä näkyy kansion sisältö. Sulje Tietokone-ikkuna hiiren vasemmalla tai näppäinkomennolla Alt + F4.

Verkkoasetusten syöttäminen

Käytettäessä kotitalouden omaa langatonta verkkoa, sen tulee olla päällä verkkoasetuksia syötettäessä.

Etsi oma verkko ja syötä näppäimistön avulla salasana.

 1. Paina valikkonäppäintä 7 lyhyesti.
 2. Paina näppäintä tarvittaessa toistuvasti siirtyäksesi kohtaan ”langaton verkko”.
 3. Paina näppäintä 2 tai 8 kunnes kuulet ”Etsi yhteyksiä” ja vahvista Risu(#)-näppäimellä.
 4. Näppäimillä 2 tai 8 selaat saatavilla olevien verkkojen nimiä. Vahvista risulla, kun kuulet haluamasi verkon nimen.
 5. Laite pyytää syöttämään salasanan. Vahvista.
 6. Laite pyytää antamaan vielä lempinimen verkolle. Käytä lyhyttä ja helppoa nimeä.

Langattoman verkon asennus on valmis.

Jos langaton verkko ei löydy verkkoluettelosta, verkon tiedot pitää syöttää käsin. Valitse tällöin langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Luo uusi yhteys.

Merkit syötetään numeronäppäimistöllä painamalla näppäintä, kunnes oikea kirjain löytyy. Esimerkiksi: 1-näppäimen yksi painallus antaa 1, kaksi painallusta pisteen jne.

1 = 1, piste, pilkku,?, viiva, /, :, ;, heittomerkki, ”, \, <, >, [, ].
2 = a, b, c, 2, ä, å
3 = d, e, f, 3
4 = g, h, i, 4
5 = j, k, l, 5
6 = m, n, o, 6, ö
7 = p, q, r, s, 7
8 = t, u, v, 8
9 = w, x, y, z, 9
0 = välilyönti, 0, !, @, #, $, %, ^, &, *, (, ), _, +, =, £, €, yen.
Kelaus taakse -näppäin = edellisen merkin peruutus.

Kirjanmerkkinäppäin vaihtaa pienten ja isojen kirjaimien ja numeroiden syötön välillä.

Merkki vahvistetaan automaattisesti ja laite toistaa merkin. Kuulet kirjoittamasi tekstin painamalla Kelaus eteen -näppäintä.

Jos syötit verkon nimen vahingossa väärin, poista asetus ja syötä tiedot uudestaan. Hae langattoman verkon asetuksissa näppäimillä 2 tai 8 kohta ”poista yhteys”. Vahvista Risu(#)-näppäimellä. Etsi näppäimillä 2 tai 8 poistettavan verkon nimi. Vahvista Risulla. Laite pyytää vielä kerran vahvistamaan Risulla poiston.

Esimerkki tasojen jäsentelystä

Katso esimerkki keittokirjan tasojen jäsentelystä.- Ulkoinen linkki