Siirry pääsisältöön

Plextalk Linio verk­ko­kuun­te­lu

Tässä ohjeessa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit kuunnella äänijulkaisuja Daisy-soittimella.

Tällä sivulla

Lukijalle

Käyttöopas, laiteversio 5.06

Monet soittimen toiminnot ovat kasettinauhureiden käyttäjille ennestään tuttuja. Lisäksi on uusia ominaisuuksia, joista on hyötyä pienen harjoittelun jälkeen. Daisy-soittimessa on painikekuvaustoiminto, joka kertoo näppäimen toiminnon sitä painettaessa. Siksi ei haittaa, vaikka ei aina muistaisikaan, mitä näppäintä piti painaa. Laite ei vahingoitu vääristä painalluksista.

Verkkokuuntelussa äänilehdet ja Celian kerhokirjat ovat kuunneltavissa heti niiden ilmestyttyä. Kuuntelu tapahtuu internetyhteyden välityksellä ilman tietokonetta.

Voit kuunnella myös muistikortille tai muistitikulle ladattuja äänikirjoja tai äänilehtiä. Julkaisut ladataan silloin tietokoneella verkkopalvelusta ja julkaisujen kopiointi muistikortille tehdään tietokoneella. Äänikirjoja saa esim. Celian- Ulkoinen linkki äänikirjapalveluiden asiakkaana tai kaupallisina. Jos olet Näkövammaisten liiton Luetus-palvelun asiakas, voit ladata äänilehtiä myös sitä kautta.

Voit ladata Plextalk Linio -laitteen käyttöohjeen docx-muodossa:

Pakkauksen sisältö

Alla on lueteltu pakkauksen sisältö. Jos huomaat jotain puuttuvan, ota yhteys laitteen toimittajaan.

 • PLEXTALK Linio
 • Peitekansi (valmiiksi kiinnitettynä laitteeseen)
 • Verkkolaite liitosjohtoineen
 • Näin käytän Daisy-soitinta Plextalk Linio verkkokuuntelu-käyttöopas ja valmistajan käyttöohje
 • CD-levy, jossa ovat käyttöoppaat
 • Safety Instruction guide

Huom. Alkuperäinen pakkaus kannattaa säästää siltä varalta, että joudut toimittamaan laitteen huoltoon. Jos laite tarvitsee huoltoa, pyydä ennen laitteen lähettämistä huoltolupa Daisy-neuvonnasta, p. 09 3960 4040.

Akku

 • Akkujen lataus kestää normaalisti n. 4 tuntia, ensimmäisellä käyttökerralla ja pitkän käyttötauon jälkeen lataa 24 tuntia.
 • Akut latautuvat aina, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitetta voi kuunnella samanaikaisesti.
 • Akkukäytössä laite sammuttaa itsensä automaattisesti 15 minuutin kuluttua, kun laite on ollut käyttämättömänä.
 • Virkistä akut pari kertaa vuodessa lataamalla ne ensin täyteen ja soittamalla tyhjiksi akuilla ja lataamalla uudestaan täyteen.
 • Akkujen kesto on n. 5 tuntia, mutta esimerkiksi musiikki-CD:t kuluttavat virtaa nopeammin kuin Daisy-levyt.
 • Laitteeseen voi vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.

Verkkokuuntelun käyttöönotto

Jotta kirjojen ja lehtien verkkokuuntelu on mahdollista, Daisy-soittimeen on asetettu henkilökohtaiset palvelu- ja verkkoasetukset.

Daisy-soittimen lisäksi myös mahdollisesti mukana toimitettu reititin on oltava kytkettynä virtajohdolla pistorasiaan. Sen avulla Daisy-soitin saa yhteyden Internetiin ja saat kirjoja ja lehtiä kuunneltavaksi. Reititin suositellaan laitettavaksi lähelle ikkunaa ja lattiatasoa korkeammalle. Voit käyttää myös omaa langatonta tai langallista Internet-yhteyttäsi. Neuvoja oman Internet-yhteyden käyttämisestä saat Daisy-neuvonnasta.

Kirjojen kuuntelusta ja lainauksesta

Sinulla voi olla eri kirjahyllyjä: Näkövammaisten liiton kirjahylly ja Palveluilmoitukset-kirjahylly. Alla kerrotaan, miten kirjahyllyt toimivat.

Näkövammaisten liiton Lehtikuuntelu-kirjahylly

Jos olet mukana Näkövammaisten Keskusliiton Lehtikuuntelu-palvelussa, tilaamasi äänilehdet tulevat automaattisesti soittimeen. Voit tilata valtakunnallisia ja paikallisia äänilehtiä omasta alueyhdistyksestäsi. Lehdistä on kuultavissa yleensä 2 viimeistä numeroa. Lehtien laina-aikaa ei voi jatkaa. Lehtiä voi suoratoiston lisäksi ladata soittimen sisäiseen muistiin. Lataus on mahdollista vain ’Edistyneessä tilassa’. Katso ohje osa 2.

Kirjahylly Palveluilmoitukset

Palveluilmoituksissa voi olla esimerkiksi tiedotteita tulevista palvelun huoltokatkoksista.

Osa 1 Laitteen käyttö peitekannen kanssa

Daisy-soittimen mukana tulee peitekansi, joka on valmiiksi kiinnitettynä laitteeseen. Peitekansia on kahta eri mallia. Laitteessasi voi olla kumpi tahansa kansi. Kutsumme ohjeessa peitekantta joko ristikanneksi tai peruskanneksi. Kummassakin kannessa on 3 aukkoa, jotka jättävät osan näppäimistä esille.

Molemmissa peitekansissa on näkyvissä oikeassa reunassa kaiuttimen aukko. Sen alapuolella toisessa aukossa on ylhäältä alas unitoiminto, virtanäppäin ja levynpoisto. Alareunassa ovat kelaus- ja toistonäppäimet sekä Kirjanäppäin. Seuraavaksi kuvataan kansien erot.

Ristikannessa on keskellä ristinmuotoinen aukko, joka jättää näkyville 3 äänensäätönäppäintä laitteen yläosassa. Lisäksi numeronäppäimet 2, 4, 5, 6 ja 8 ovat näkyvissä. Ristikannella varustetun soittimen laitteen käyttötila on ’Edistynyt tila’. Jos haluat kaikki edistyneen tilan toiminnot käyttöösi, käytä soitinta ilman kantta. Osassa 2 kerrotaan, miten laitetta käytetään Edistyneessä tilassa.

Kun peruskansi on käytössä, näkyvillä on 2 äänensäätönäppäintä laitteen yläosassa. Jos haluat säätää äänen nopeutta, kansi on irrotettava. Äänen nopeuden säätönäppäin on ylimpänä oikealla. Numeronäppäimet jäävät kannen alle. Laitteen käyttötila on ’Perustila’. Jos otat kannen pois, kaikki näppäimet eivät toimi, eikä väärien näppäinten painalluksesta aiheudu vahinkoa. Jos haluat kaikki edistyneen tilan toiminnot käyttöösi, laitteen käyttötila on vaihdettava Edistyneeseen tilaan ja laitetta käytetään ilman kantta. Osassa 2 kerrotaan, miten laitteen tila vaihdetaan.

Saat kannen pois, kun vedät sormilla ulos- ja ylöspäin kannen sivuilla etuosassa olevia lukitussalpoja ja painat samanaikaisesti peukalolla laitetta.

Peitekannen paikalleen asettaminen: laita kansi ensin laitteen takaosasta paikalleen ja paina sitten etuosasta, niin että tunnet kannen napsahtavan kiinni.

Daisy-soittimen näppäimet ristikansi

Linio ristikannella näppäinselitteet
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Levyn poisto: levyn voi poistaa vain virran ollessa päällä
 4. Kirjanäppäin: valitse seuraava/edellinen julkaisu tai vaihda kirjahyllyjen välillä
 5. Kelaus eteen: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 6. Kuuntelu (Toista/Pysäytä): keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 7. Kelaus taakse: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 8. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 9. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää.
 10. Puheen nopeus: ylempi näppäin nopeuttaa puhetta, alempi hidastaa
 11. Numeronäppäimet 2, 4, 5, 6 ja 8. Voit selata kirjan tasoja ja sivuja.

Daisy-soittimen näppäimet peruskansi

Kuva, jossa on esitelty laitteen näppäimet peruskannen kanssa.
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Levyn poisto: levyn voi poistaa vain virran ollessa päällä
 4. Kirjanäppäin: valitse seuraava/edellinen julkaisu tai vaihda kirjahyllyjen välillä
 5. Kelaus eteen: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 6. Kuuntelu (Toista/Pysäytä): keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 7. Kelaus taakse: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 8. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 9. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää.

Näppäimistön kuvaus

Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.

Laitteen takaseinässä on kaksi liitinaukkoa. Oikeanpuoleinen pienempi on virtajohdon liitinpaikka. Vasemmanpuoleinen isompi on Rj45-liitinaukko, jota käytetään tietoverkkokytkennöissä.

Vasemmalla sivuseinällä on kolme liitinaukkoa:
Takimmainen suorakaiteen muotoinen on USB-liittimen paikka.
Keskimmäinen pyöreä liitinaukko on kuulokkeita varten.
Etummainen kapea rako on muistikorttipaikka.

Laitteen etuseinä: Litteä leveä aukko on CD-levyasema.

Laitteen päällä olevat näppäimet ristikannella

Yläreunassa vasemmalla on 3 näppäinparia äänensäätöä varten. Vasemman- ja oikeanpuoleinen ovat kapeampia kuin niiden keskellä oleva kookas, violetti näppäinpari. Näppäimien keskellä on ura, joka helpottaa niiden tunnistamista. Vasemmanpuoleisessa näppäimessä on kapein ura, oikeanpuoleisessa levein ura. Äänensäätönäppäinten alla on kolmessa rivissä numeronäppäimet: ylinnä 2, sitten vierekkäin 4, 5 ja 6 ja alinna 8. Viitosnäppäimessä on pieni kohouma sen tunnistamiseksi.

Laitteen päällä olevat näppäimet peruskannella

Yläreunassa vasemmalla on vain 2 näppäinparia äänensäätöä varten. Vasemmanpuoleinen on kapeampi kuin sen oikealla puolella oleva kookas, violetti näppäinpari.

Kummallakin peitekannella alareunassa vasemmalla ovat uloimmista päädyistä pyöristetyt kelausnäppäimet ja niiden keskellä kookkaampi suorakaiteen muotoinen, violetti Toista/Pysäytä -näppäin, jonka keskellä on syvennys. Oikeanpuoleisen kelausnäppäimen jälkeen tulee Kirjanäppäin, jossa on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä kapea ura. Viimeisenä on pieni, neliönmuotoinen violetti Levyn poisto -näppäin.

Oikeassa reunassa Levyn poisto -näppäimen yläpuolella on isompi pyöreä kuoppamainen virtanäppäin. Sen yläpuolella on pieni pyöreä Unitoimintonäppäin.

Näin käytän Daisy-soitinta peitekannella

Malli: Plextalk Linio verkkokuuntelu

Verkkokuuntelu

1. Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.

2. Kiinnitä mukana tullut virtajohto laitteen takaosan keskellä olevaan oikeanpuoleiseen liitinaukkoon ja sen jälkeen kytke toinen pää pistorasiaan. Paina pyöreää, kuoppamaista virtanäppäintä, joka on keskimmäisenä laitteen oikeassa laidassa, kunnes kuulet merkkiäänen. Näppäimeen syttyy valo. Jos akku on ladattu, voit kuunnella myös ilman virtajohtoa. Ensimmäisellä käyttökerralla kytke laite kuitenkin verkkovirtaan ja lataa vähintään vuorokausi.

3. Kun käynnistät laitteen, se ilmoittaa ensimmäiseksi, että ”yhdistetään langattomaan (tai lanka-) verkkoon. Pidä takaisinkelausnäppäintä painettuna peruaksesi”. Paina näppäintä vain silloin jos et halua kirjautua kirjahyllyyn. Odota kunnes yhdistämisen merkkiääni loppuu ja opasääni kertoo, onko laite yhdistetty verkkoon ja NKL Lehtikuuntelu-hyllyyn. Voit ruveta kuuntelemaan kirjoja tai lehtiä, kun kirjautuminen on valmis.

4. Lukeminen käynnistyy painamalla lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, suorakaiteen muotoinen, violetti näppäin laitteen alareunassa. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi.

5. Voit keskeyttää lukemisen painamalla lyhyesti samaa Toista/Pysäytä-näppäintä. Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta.

6. Kirjanäppäin on verkkokuuntelun tärkein näppäin, jolla siirrytään kuunneltavien julkaisujen ja kirjahyllyjen välillä. Kirjanäppäin sijaitsee alarivissä levynpoistonäppäimen vasemmalla puolella. Näppäimessä on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä ura, joka helpottaa tunnistamista.

7. Käynnistyksen jälkeen Kirjanäppäimen painaminen esim. oikealle päivittää ensiksi Kirjahyllyn. Kun kuulet ilmoituksen päivityksestä, odota että merkkiääni loppuu. Päivitys voi kestää muutaman minuutin. Päivityksen loputtua opasääni sanoo: ”Kirjahylly on päivitetty. Valitse julkaisu. Valitut julkaisut.” Kuulet myös viimeksi kuunnellun julkaisun nimen.

8. Kun painat Kirjanäppäintä uudestaan esim. oikealle seuraavaan julkaisuun, opasääni kertoo taas kirjahyllyn nimen ja sitten ”Valitut julkaisut”. Painamalla edelleen Kirjanäppäintä oikealle seuraavaan julkaisuun tai vasemmalle edelliseen julkaisuun, voit selata, mitä julkaisuja kirjahyllyssä on. Kun olet selannut kirjahyllyn läpi, Kirjanäppäin siirtää sinut seuraavan kirjahyllyn viimeksi kuunneltuun julkaisuun tai toiseen mediaan. Verkkokuuntelussa käytettävissä ovat mediat Kirjahylly NKL Lehtikuuntelu ja Palveluilmoitus. Muut käytettävissä olevat mediat ovat CD, sisäinen muisti, muistikortti, USB-muisti.

Jos siirryit vahingossa seuraavaan kirjahyllyyn tai toiseen mediaan, voit palata edelliseen kirjahyllyyn painamalla kirjanäppäintä vasemmalle. Jos kirjahyllyssä on paljon julkaisuja etkä halua käydä niitä yksitellen läpi, vaan siirtyä nopeasti edelliseen tai seuraavaan hyllyyn, paina kelausnäppäintä lyhyesti eteen tai taakse, niin tulet ensimmäisen tai viimeisen julkaisun kohdalle. Seuraava Kirjanäppäimen painallus vie sinut edelliseen tai seuraavaan kirjahyllyyn/mediaan.

Voit vaihtaa suoraan kirjahyllyjen/medioiden välillä selaamatta julkaisuja painamalla joko molempia Kirjanäppäimiä yhtä aikaa tai näppäimen keskellä olevasta urasta.

Jos kirjahyllyssä ei ole julkaisuja, kuulet ainoastaan ilmoituksen ”seuraava luettelo sisältää valitut kirjat”.

9. Jos et tiedä mikä julkaisu on meneillään, Daisy-soittimen opasääni kertoo julkaisun tiedot. Pidä Toista/Pysäytä-näppäintä pohjassa. Kuulet julkaisun nimen, tekijän, keston, akun tilan ja muuta tietoa. Kirjan kuuntelu jatkuu kun painat lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä.

10. Kun julkaisujen laina-aika on päättynyt, opasääni kertoo mitkä lehdet on palautettu. Lehdistä ilmoitetaan myös montako päivää on jäljellä eräpäivään.

11. Voit poistaa julkaisuja kirjahyllystä. Siirry Kirjanäppäimellä poistettavan julkaisun kohdalle ja paina Levynpoistonäppäintä. Jos haluat peruuttaa poiston, paina uudestaan Levynpoistonäppäintä. Jos poistat julkaisun kun olet ottanut sen luettavaksi, peruuta poisto painamalla takaisinkelausnäppäintä. Vahvista poisto painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Opasääni pyytää vahvistamaan poiston painamalla uudestaan Toista/Pysäytä-näppäintä.

12. Kun lopetat CD:n kuuntelun, poista levy soittimesta Levynpoistonäppäimellä. Laite siirtää sinut automaattisesti kirjahyllyyn siihen julkaisuun, jota viimeksi kuuntelit. Jos jätät CD:n soittimeen ja haluat palata takaisin verkkokuunteluun, täytyy sinun vaihtaa näppäimistöltä mediaksi Kirjahylly. Paina Kirjanäppäimen molempia nuolia yhtä aikaa tai keskeltä urasta niin monta kertaa, että kuulet Kirjahylly.
Huom. Et voi poistaa CD-levyä, jos olet Kirjahyllyssä. Laite yrittää silloin poistaa julkaisun Kirjahyllystä. Julkaisun palautus peruutetaan Painamalla uudestaan Levynpoistonäppäintä.

13. Sammuta virta käytön lopuksi pitämällä virtanäppäintä pohjassa. Jos et käytä laitetta yli kuukauteen, se on hyvä sammuttaa pitämällä virtanäppäintä ja unitoimintoa pohjassa yhtä aikaa useita sekunteja.
Nämä olivat perustoimintoja joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia.

14. Kelaus eteen ja taakse: Laitteen alareunassa kolmen näppäimen ryhmässä on keskimmäisenä kuuntelun keskeyttävä ja käynnistävä näppäin. Sen molemmilla puolilla ovat pienemmät näppäimet. Niistä vasemmanpuoleinen kelaa lukukohtaa taaksepäin ja oikeanpuoleinen eteenpäin. Näppäintä täytyy pitää pohjassa kelaamisen ajan.

Jos painat näppäintä pidempään, laite kelaa minuutti kerrallaan ja kuulet ”1 min, 2 min” jne. Kun päästät sormen näppäimeltä 2 minuutin kohdalla, opasääni jatkaa minuuttien toistamista automaattisesti. Paina Toista/Pysäytä-näppäintä jatkaaksesi kuuntelua haluamasi ajan kohdalla.

15. Äänen säätäminen

Ristikansi: laitteen ylälaidassa on kolmen näppäinparin ryhmä. Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Ylempi puoli kirkastaa ja alempi tummentaa lukijan ääntä. Kookkaampi keskimmäinen violetti näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten. Ylempi puoli voimistaa ääntä joka painalluksella, alempi hiljentää. Oikeanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen nopeutta. Ylempi puoli nopeuttaa ja alempi hidastaa lukijan ääntä.

Peruskansi: laitteen ylälaidassa on kaksi näppäinparia. Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Kookkaampi oikeanpuoleinen, violetti näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten.

Huom. Peitekannen kanssa voit säätää puheen nopeutta, kun irrotat kannen. Kapeampi puhenopeuden säätönäppäin on kookkaan violetin äänenvoimakkuuden näppäimen oikealla puolella.

16. Painikekuvaus on hyödyllinen toiminto, jos et muista mitä kukin näppäin tekee. Peruskannella saat painikekuvauksen päälle painamalla molempia kelausnäppäimiä yhtä aikaa. Pidä näppäimiä niin pitkään pohjassa, että kuulet opasäänen kertovan "painikekuvaus päällä". Painamalla nyt mitä tahansa näppäintä, opasääni kertoo näppäimen nimen. Saat painikekuvauksen pois päältä painamalla taas kelausnäppäimiä pohjaan yhtä aikaa.

Jos käytössäsi on ristikansi, irrota se. Pystysoikea Valikko/Painikekuvaus-näppäin sijaitsee vasemmalla ylimpänä. Pidä näppäintä pohjassa niin pitkään, että kuulet opasäänen kertovan "painikekuvaus päällä". Painamalla nyt mitä tahansa näppäintä, opasääni kertoo näppäimen nimen. Saat painikekuvaustoiminnon pois päältä painamalla sitä taas pitkään.

Huom. Virtaa ei voi sammuttaa, kun painikekuvaustoiminto on päällä.

17. Unitoiminto eli automaattinen sammutus on hyödyksi silloin, jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana. Virtanäppäimen yläpuolella on pienempi pyöreä näppäin. Sitä painaessasi laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 15, 30, 45 ja 60 minuuttia sekä unitoiminnon poiskytkennän. Paina unitoimintonäppäintä niin monta kertaa, että olet sopivan ajan kohdalla. Laite sammuttaa virran viimeksi kuullun ajan perusteella. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla.

18. Jos julkaisuun on jäsennelty selaustasoiksi esim. luvut tai artikkelit, voit liikkua julkaisussa myös jäsentelyn mukaan.

Peruskansi: Kun painat jompaakumpaa kelausnäppäintä vain lyhyesti, siirryt jokaisella painalluksella eteen- tai taaksepäin luku tai artikkeli kerrallaan.

Ristikansi: Voit liikkua julkaisussa numeronäppäimillä 2, 4, 6 ja 8. Valitse ensin taso näppäimillä 2 tai 8. Sen jälkeen siirry valitulla tasolla taakse- tai eteenpäin näppäimillä 4 tai 6. Painamalla numeronäppäintä 5, kuulet millä tasolla olet julkaisussa. Opasääni mainitsee vain ne tasonumerot, jotka sisältyvät kuunneltavana olevaan julkaisuun. Tämän oppaan lopussa on käytännön esimerkki tasojen avulla tehdystä kirjan jäsentelystä.

Vikatilanteita

19. Useimmissa vikatilanteissa auttaa että sammutat ja käynnistät laitteen uudestaan.

Jos laite jää käynnistettäessä soittamaan merkkiääntä pitkään ja ilmoittaa lopuksi, että verkkoyhteys epäonnistui, voit kokeilla sammuttaa laitteen toisella tavalla. Paina ja pidä pohjassa yhtä aikaa virtanäppäintä ja sen yläpuolella olevaa unitoimintonäppäintä useamman sekunnin ajan. Vaihtoehtoisesti voit irrottaa akun ja laittaa sen takasin paikalleen. Seuraavalla käynnistyskerralla laitteen käynnistys kestää normaalia kauemmin.

Opasääni saattaa ilmoittaa, että yhtään kirjaa ei ole valittu tai että Kirjahyllystä ei ole otettu yhtään kirjaa kuunneltavaksi, valitse kirja.
Toimenpide: Paina uudestaan Kirjanäppäintä, jotta saat valittua kirjan. Jos et edelleen saa kirjaa valittua, sammuta ja käynnistä laite uudestaan. Jos tämäkään ei auta, koita Kirjahyllyn päivittämistä käsin seuraavasti: Irrota peitekansi, paina Valikko-näppäintä kerran. Paina numeronäppäintä 4 niin monta kertaa että kuulet Opasäänen sanovan ”kirjahylly”. Hyväksy Vahvista-näppäimellä (#). Opasääni kertoo, että olet päivittämässä kirjahyllyä. Vahvista (#). Laite kysyy oletko varma. Vahvista (#) vielä kerran.

Uudet julkaisut eivät ole ilmestyneet laitteeseen.
Toimenpide: Päivitä kirjahylly. Sammuta ja käynnistä laite uudestaan. Jos tämä ei auttanut, päivitä kirjahylly käsin kuten edellisessä kappaleessa on neuvottu.

Opasääni sanoo käynnistyksen jälkeen, että kirjautuminen epäonnistui tai verkkoyhteys epäonnistui.
Toimenpide: Tarkista, että reitittimen virtajohto on pistorasiassa ja kiinni reitittimessä ja että sen merkkivalot palavat. Sammuta Daisy-soitin ja käynnistä hetken päästä uudestaan.

Lukeminen keskeytyy ja opasääni sanoo ”Lukuvirhe”.
Toimenpide: Paina Toista/Pysäytä-näppäintä. Jos lukeminen ei käynnistynyt, sammuta ja käynnistä laite uudestaan.

Opasääni sanoo että kirjahyllyssä ei ole kirjoja. Lainat ovat saattaneet vanhentua. Myös internetyhteys on saattanut olla hetken pois käytöstä.
Toimenpide: Sammuta virta ja käynnistä laite uudestaan hetken kuluttua.

20. Kirjahyllyn julkaisuista kerrotaan vain julkaisun nimi koneäänellä. Asetuksista voi ottaa käyttöön audio-nimitunnisteen, jolloin kirjailijan ja julkaisun nimi toistetaan lukijan äänellä. Toimi näin:

 • Ota peitekansi pois
 • Paina lyhyesti valikkonäppäintä (vasemmalla yläreunassa).
 • Paina numeronäppäimistöltä 4-näppäintä, kunnes olet kohdassa verkkoasetukset. Paina risunäppäintä vahvistaaksesi sen.
 • Siirry 4-näppäimellä Online-palvelun asetuksiin ja paina risunäppäintä.
 • Siirry 4-näppäimellä Nimitunnisteen toistoasetukseen. Paina risunäppäintä.
 • Siirry 4-näppäimellä kohtaan ’Aseta prioriteetti audion nimitunnisteelle’. Vahvista.
 • Laite sanoo lopuksi ’asetettu’.

Huom.! Ominaisuuden käyttöönotto hidastaa jonkin verran julkaisujen kuunneltavaksi ottamista.

CD-levyjen kuuntelu

21. Tartu CD-levyyn sen reunoista ja vältä koskettelemasta levyn pintaa, ettei se likaantuisi. Työnnä CD-levy sisään laitteen etuosan litteästä aukosta. Mitään kantta ei tarvitse avata. Jos levy on ylösalaisin, laite työntää levyn ulos ja ilmoittaa virheestä.

22. Daisy-soittimen opasääni kertoo, mikä julkaisu levyllä on. Jos et tiedä jostakin levystä, mikä se on, työnnä levy Daisy-soittimeen ja kuulet julkaisun nimen.

23. Lukeminen käynnistyy painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, suorakaiteen muotoinen, violetti näppäin laitteen alareunassa toisena vasemmalta. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi. Kuuntelun aikana ajoittain esiintyvä huriseva tai naksahteleva ääni liittyy laitteen normaaliin toimintaan.

24. Voit keskeyttää lukemisen painamalla samaa Toista/Pysäytä-näppäintä. Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran tai poistat levyn välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta. Levyn voi poistaa vain virran ollessa kytkettynä.

25. Joillakin CD-levyillä saattaa olla useita kirjoja tai lehtiä. Julkaisusta toiseen pääset siirtymään Kirjanäppäimellä, joka sijaitsee alarivissä levynpoistonäppäimen vasemmalla puolella. Näppäimessä on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä ura, joka helpottaa tunnistamista. Oikeaan osoittavalla kolmiolla voit siirtyä seuraavaan julkaisuun ja vasempaan osoittavalla kolmiolla edelliseen.

26. Kun lopetat CD:n kuuntelun, poista levy soittimesta Levynpoistonäppäimellä. Laite siirtää sinut automaattisesti kirjahyllyyn siihen julkaisuun, jota viimeksi kuuntelit. Jos jätät CD-levyn soittimeen ja haluat palata takaisin verkkokuunteluun, täytyy sinun vaihtaa näppäimistöltä mediaksi Kirjahylly. Paina Kirjanäppäimen molempia nuolia yhtä aikaa tai keskeltä urasta niin monta kertaa, että kuulet Kirjahylly.

Huom. Et voi poistaa CD-levyä, jos olet Kirjahyllyssä. Laite yrittää silloin poistaa julkaisun Kirjahyllystä. Julkaisun palautus peruutetaan Painamalla uudestaan Levynpoistonäppäintä.

27. Lisätietoja Daisy-soittimen toiminnoista saat laitteen mukana tulleista valmistajan käyttöohjeista.

Haluatko oppia käyttämään Daisy-soittimen monipuolisempia ominaisuuksia? Edistyneessä tilassa ilman peitekantta voit käyttää laitteen kaikkia ominaisuuksia kuten selaus- ja hakutoimintoja, kirjanmerkkien käsittelyä ja niin edelleen. Katso ohjeet osasta 2.

Jos et tiedä kummassa käyttötilassa laitteesi on, saat sen selville näin: Paina molempia kelausnäppäimiä yhtä aikaa. Jos opasääni sanoo: ”Painikekuvaus päällä”, käytät laitetta perustilassa. Jos opasääni sanoo: ”näppäinlukko päällä”, laitteesi on edistyneessä tilassa. Saat painikekuvauksen ja näppäinlukon pois päältä painamalla uudestaan molempia kelausnäppäimiä yhtä aikaa.

Osa 2 Laitteen käyttö ilman peitekantta

Jos käytössäsi on ristikansi, laitteesi on Edistyneessä tilassa ja voit käyttää kaikkia sen toimintoja irrottamalla kannen. Jos taas laitteessasi on peruskansi, irrota se ja vaihda laite Perustilasta Edistyneeseen tilaan.

Edistyneen tilan saat käyttöön seuraavalla tavalla: Jos virta on päällä, sammuta laite. Ota peitekansi pois, paina ja pidä pohjassa numeronäppäintä 5 ja kytke virta päälle. Pidä edelleen numeronäppäintä 5 pohjassa, kunnes kuulet opasäänen sanovan: "edistynyt tila". Voit palata Perustilaan samalla tavalla.

Huom. Osa Perustilan toiminnoista, kuten painikekuvaus ja tasojen selaus toimii eri näppäimillä Edistyneessä tilassa.

Saat peitekannen pois, kun vedät sormilla ulos- ja ylöspäin kannen sivuilla etuosassa olevia lukitussalpoja ja painat samanaikaisesti peukalolla laitetta.

Peitekannen paikalleen asettaminen tarvittaessa: laita kansi ensin laitteen takaosasta paikalleen ja paina sitten edestä, niin että tunnet kannen napsahtavan kiinni.

Näppäimet ilman kantta

 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Levyn poisto: levyn voi poistaa vain virran ollessa päällä
 4. Kirjanäppäin: valitse edellinen/seuraava julkaisu tai vaihda kirjahyllyjen välillä
 5. Kelaus taakse: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 6. Kuuntelu (Toista/Pysäytä): keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 7. Kelaus eteen: pidä painiketta pohjassa kelauksen ajan
 8. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 9. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää
 10. Puheen nopeus: ylempi näppäin nopeuttaa puhetta, alempi hidastaa
 11. Info: saat tietoja kirjan kestosta ja virransaannista
 12. Kirjanmerkki: ks. ohjeesta tarkemmat tiedot
 13. Siirry: ks. ohjeesta tarkemmat tiedot
 14. Kirjaluettelo: näppäin ei ole toistaiseksi käytössä tässä mallissa
 15. Numeronäppäimet 2 ja 8: voit selata kirjan tasoja ja sivuja ks. ohjeesta
 16. Valikko/Painikekuvaus: kytke painikekuvaus päälle tai pois pitämällä näppäintä pohjassa pitkään.

 

Linio ilman peitekantta

Näppäimistön kuvaus ilman peitekantta

Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.

Laitteen takaseinässä on kaksi liitinaukkoa. Oikeanpuoleinen pienempi on virtajohdon liitinpaikka. Vasemmanpuoleinen isompi on Rj45-liitinaukko, jota käytetään tietoverkko-kytkennöissä.

Vasemmalla sivuseinällä on kolme liitinaukkoa:

 • Takimmainen suorakaiteen muotoinen on USB-liittimen paikka.
 • Keskimmäinen pyöreä liitinaukko on kuulokkeita varten.
 • Etummainen kapea rako on muistikorttipaikka.

Laitteen etuseinä: Litteä leveä aukko on CD-levyasema.

Laitteen päällä olevat näppäimet:

Vasemmassa reunassa on 4 näppäintä allekkain. Ylimmäinen on pystysoikea Valikko/Painikekuvaus-näppäin. Sen alapuolella on vinoneliön muotoinen Kirjaluettelonäppäin, joka ei ole käytettävissä tässä versiossa. Sen alla on samanmuotoinen Siirry-näppäin. Alimpana vasemmalla on kolmionmuotoinen Kirjanmerkkinäppäin.

Valikko/Painikekuvaus-näppäimen oikealla puolella ovat äänensäätö-näppäimet kolmen näppäinparin ryhmässä. Keskimmäinen violetti näppäinpari on muita kookkaampi. Näppäimien keskellä on urat, jotka helpottavat niiden tunnistamista. Ura on kapein vasemmassa näppäinparissa ja levein oikeassa.

Äänensäätönäppäinten alapuolella on puhelimesta tuttu numeronäppäimistö. 5-näppäimessä on pieni kohouma sen tunnistamiseksi. Nollan vasemmalla puolella on Peruuta-näppäin = Tähti(*) ja oikealla Vahvista-näppäin= Risu(#).

Numeronäppäimistön oikealla puolella kuutosnäppäimen korkeudella on vinossa oleva soikionmuotoinen Info-näppäin. Sen oikealla puolella laitteen oikeassa reunassa on pieni pyöreä Unitoimintonäppäin. Sen alla on isompi pyöreä kuoppamainen virtanäppäin.

Numeronäppäimistön alapuolella ovat uloimmista päädyistä pyöristetyt kelausnäppäimet ja niiden keskellä kookkaampi suorakaiteen-muotoinen, violetti Toista/Pysäytä -näppäin, jonka keskellä on syvennys. Oikeanpuoleisen kelausnäppäimen jälkeen tulee Kirjanäppäin, jossa on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä kapea ura. Viimeisenä on pieni, violetti neliönmuotoinen Levyn poisto-näppäin.

Näin käytän Plextalk Linio -soitinta ilman peitekantta

Verkkokuuntelu

1. Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.

2. Kiinnitä mukana tullut virtajohto laitteen takaosan keskellä olevaan oikeanpuoleiseen liitinaukkoon ja sen jälkeen kytke toinen pää pistorasiaan. Paina pyöreää, kuoppamaista virtanäppäintä, joka on keskimmäisenä laitteen oikeassa laidassa, kunnes kuulet merkkiäänen. Näppäimeen syttyy valo. Jos akku on ladattu, voit kuunnella myös ilman virtajohtoa. Ensimmäisellä käyttökerralla kytke laite kuitenkin verkkovirtaan ja lataa vähintään vuorokausi.

3. Kun käynnistät laitteen, se ilmoittaa ensimmäiseksi, että ”odota, yhdistetään langattomaan (tai lanka-) verkkoon Pidä takaisinkelausnäppäintä painettuna peruaksesi”. Paina näppäintä vain silloin jos et halua kirjautua kirjahyllyyn”. Odota kunnes yhdistämisen merkkiääni loppuu ja opasääni kertoo, onko laite yhdistetty verkkoon ja NKL Lehtikuuntelu-hyllyn nimen. Voit ruveta kuuntelemaan kirjoja tai lehtiä, kun kirjautuminen on valmis.

4. Lukeminen käynnistyy painamalla lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, suorakaiteen muotoinen, violetti näppäin laitteen alareunassa. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi.

5. Voit keskeyttää lukemisen painamalla samaa Toista/Pysäytä-näppäintä. Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta.

6. Kirjanäppäin on verkkokuuntelun tärkein näppäin, jolla siirrytään kuunneltavien julkaisujen ja kirjahyllyjen välillä. Kirjanäppäin sijaitsee alarivissä levynpoistonäppäimen vasemmalla puolella. Näppäimessä on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä ura, joka helpottaa tunnistamista.

7. Käynnistyksen jälkeen Kirjanäppäimen painaminen esim. oikealle päivittää ensiksi Kirjahyllyn. Kun kuulet ilmoituksen päivityksestä, odota että merkkiääni loppuu. Päivitys voi kestää muutaman minuutin. Päivityksen loputtua opasääni sanoo: ”Kirjahylly on päivitetty. Valitse julkaisu. Valitut julkaisut.” Kuulet myös viimeksi kuunnellun julkaisun nimen.

8. Kun painat Kirjanäppäintä uudestaan esim. oikealle seuraavaan julkaisuun, opasääni kertoo taas Kirjahyllyn nimen ja sitten ”Valitut julkaisut”. Painamalla edelleen Kirjanäppäintä oikealle seuraavaan julkaisuun tai vasemmalle edelliseen julkaisuun, voit selata, mitä julkaisuja kirjahyllyssä on. Kun olet selannut kirjahyllyn läpi, Kirjanäppäin siirtää sinut seuraavan kirjahyllyn viimeksi kuunneltuun julkaisuun tai toiseen mediaan. Verkkokuuntelussa käytettävissä ovat mediat Kirjahylly NKL Lehtikuuntelu ja Palveluilmoitus. Muut käytettävissä olevat mediat ovat CD, sisäinen muisti, muistikortti, USB-muisti.

Jos siirryit vahingossa seuraavaan kirjahyllyyn tai toiseen mediaan, voit palata edelliseen kirjahyllyyn painamalla kirjanäppäintä vasemmalle. Jos kirjahyllyssä on paljon julkaisuja etkä halua käydä niitä yksitellen läpi, vaan siirtyä nopeasti edelliseen tai seuraavaan hyllyyn, paina kelausnäppäintä lyhyesti eteen tai taakse, niin tulet ensimmäisen tai viimeisen julkaisun kohdalle. Seuraava Kirjanäppäimen painallus vie sinut edelliseen tai seuraavaan kirjahyllyyn/mediaan.

Voit vaihtaa suoraan medioiden välillä selaamatta julkaisuja painamalla joko molempia Kirjanäppäimiä yhtä aikaa tai keskellä olevasta urasta.

Jos kirjahyllyssä ei ole julkaisuja, kuulet ainoastaan ilmoituksen ”seuraava luettelo sisältää valitut kirjat”.

9. Jos et tiedä mikä julkaisu on meneillään, Daisy-soittimen opasääni kertoo julkaisun tiedot. Pidä Toista/Pysäytä-näppäintä pohjassa. Kuulet julkaisun nimen, tekijän, keston, akun tilan ja muuta tietoa. Kirjan kuuntelu jatkuu kun painat lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä.

10. Kun julkaisujen laina-aika on päättynyt, opasääni kertoo mitkä lehdet on palautettu. Lehdistä ilmoitetaan montako päivää on jäljellä eräpäivään.

11. Voit poistaa julkaisuja kirjahyllystä. Siirry Kirjanäppäimellä poistettavan julkaisun kohdalle ja paina Levynpoistonäppäintä. Jos haluat peruuttaa poiston, paina uudestaan Levynpoistonäppäintä. Jos poistat julkaisun kun olet ottanut sen luettavaksi, peruuta poisto painamalla takaisinkelausnäppäintä.

12. Vahvista poisto painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Opasääni pyytää vahvistamaan poiston painamalla uudestaan Toista/Pysäytä-näppäintä.

13. Kun lopetat CD:n kuuntelun, poista levy soittimesta Levynpoistonäppäimellä. Laite siirtää sinut automaattisesti kirjahyllyyn siihen julkaisuun, jota viimeksi kuuntelit. Jos jätät CD:n soittimeen ja haluat palata takaisin verkkokuunteluun, täytyy sinun vaihtaa näppäimistöltä mediaksi Kirjahylly. Paina Kirjanäppäimen molempia nuolia yhtä aikaa tai keskeltä urasta niin monta kertaa, että kuulet Kirjahylly.

Huom. Et voi poistaa CD-levyä, jos olet Kirjahyllyssä. Laite yrittää silloin poistaa julkaisun Kirjahyllystä. Julkaisun palautus peruutetaan Painamalla uudestaan Levynpoistonäppäintä.

14. Sammuta virta käytön lopuksi pitämällä virtanäppäintä pohjassa. Jos et käytä laitetta yli kuukauteen, se on hyvä sammuttaa pitämällä virtanäppäintä ja unitoimintoa pohjassa yhtä aikaa useita sekunteja.

Nämä olivat perustoimintoja joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia:

15. Kelaus eteen ja taakse: numeronäppäimistön alla kolmen näppäimen ryhmässä on keskimmäisenä kuuntelun keskeyttävä ja käynnistävä näppäin. Sen molemmilla puolilla on pienemmät näppäimet. Niistä vasemmanpuoleinen kelaa lukukohtaa taaksepäin ja oikeanpuoleinen eteenpäin. Näppäintä täytyy pitää pohjassa kelaamisen ajan.

Jos painat näppäintä pidempään, laite kelaa minuutti kerrallaan ja kuulet ”1 min, 2 min” jne. Kun päästät sormen näppäimeltä 2 minuutin kohdalla, opasääni jatkaa minuuttien toistamista automaattisesti. Paina Toista/Pysäytä-näppäintä jatkaaksesi kuuntelua haluamasi ajan kohdalla. Jos näpäytät kelaus-näppäimiä vain lyhyesti, siirryt noin yhden lauseen verran eteen- tai taaksepäin.

Painamalla eteen- ja taakse kelausnäppäimiä yhtä aikaa, voit lukita laitteen kaikki näppäimet. Lukitus poistetaan samalla tavalla.

16. Äänen säätäminen: Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Ylempi puoli kirkastaa ja alempi tummentaa lukijan ääntä. Kookkaampi keskimmäinen violetti näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten. Ylempi puoli voimistaa ääntä joka painalluksella, alempi hiljentää. Oikeanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen nopeutta. Ylempi puoli nopeuttaa ja alempi hidastaa lukijan ääntä.

17. Pystysoikea Valikko/Painikekuvaus-näppäin sijaitsee vasemmalla ylimpänä. Jos painat näppäintä lyhyesti, laite avaa ja sulkee valikon. Sen avulla voit muokata asetuksia ja käyttää laitteen ominaisuuksia monipuolisesti. Tarkempi kuvaus löytyy valmistajan ohjeesta.

Painikekuvausnäppäin on hyödyllinen jos et muista näppäimien toimintoja. Pidä näppäintä pohjassa niin pitkään, että kuulet opasäänen kertovan "painikekuvaus päällä". Painamalla nyt mitä tahansa näppäintä, opasääni kertoo näppäimen nimen. Saat painikekuvaustoiminnon pois päältä painamalla sitä taas pitkään.

Huom. Virtaa ei voi sammuttaa, kun painikekuvaustoiminto on päällä.

18. Info-näppäin sijaitsee kaiuttimesta alaviistoon vasemmalla. Soikeaa Info-näppäintä painaessasi saat tietoja mm. kuuntelun kestosta ja virransaannista.

19. Voit asettaa kirjanmerkkejä vasemman alanurkan kolmionmuotoisella näppäimellä niihin kohtiin, joihin haluat palata myöhemmin. Tarvitset siihen laitteen keskiosassa olevaa 12 numeronäppäimen ryhmää. Ylärivissä ovat numerot 1, 2 ja 3. Toisessa rivissä ovat 4, 5 ja 6. Näppäimessä viisi on pieni kohouma tunnistamisen helpottamiseksi. Kolmannessa rivissä ovat 7, 8 ja 9. Neljännessä rivissä on vasemmalla Peruuta-näppäin = Tähti (*), keskellä numero 0 ja oikealla Vahvista-näppäin = Risu (#).

Vaihe 1: Aseta kirjanmerkki kuuntelukohtaan painamalla kirjanmerkkinäppäintä kahdesti. Opasääni sanoo "lisää kirjanmerkki". Anna numeronäppäimistöltä kirjanmerkille numero. Jos haluat antaa laitteen valita numeron, älä anna numeroa tai anna numero 0. Hyväksy kirjanmerkin lisääminen Vahvista-näppäimellä (#) tai hylkää Peruuta-näppäimellä (*).

Vaihe 2: Voit palata kohtaan, johon olet asettanut kirjanmerkin, painamalla kerran kirjanmerkkinäppäintä, kunnes kuulet lauseen "Siirry kirjanmerkkiin". Anna haluamasi kirjanmerkin numero ja hyväksy siirtyminen painamalla Vahvista-näppäintä (#). Sen jälkeen laite jatkaa lukemista automaattisesti kirjanmerkin kohdalta. Jos et ole asettanut kirjanmerkkiä syöttämällesi numerolle, opasääni sanoo "kirjanmerkki puuttuu".

Vaihe 3: Voit poistaa kirjanmerkkejä yksitellen tai kaikki kerralla. Paina kirjanmerkkinäppäintä kolme kertaa. Kun kuulet lauseen "Poista kirjanmerkki", anna numero-näppäimistöltä sen kirjanmerkin numero, jonka haluat poistaa. Hyväksy poisto Vahvista-näppäimellä (#) tai hylkää Peruuta-näppäimellä (*). Jos haluat poistaa kaikki kirjanmerkit kerralla, paina numero nolla ja hyväksy Vahvista-näppäimellä (#).

20. Unitoiminto eli automaattinen sammutus on hyödyksi silloin, jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana. Virtanäppäimen yläpuolella on pienempi pyöreä näppäin. Sitä painaessasi laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 15, 30, 45 ja 60 minuuttia sekä unitoiminnon poiskytkennän. Paina unitoimintonäppäintä niin monta kertaa, että olet sopivan ajan kohdalla. Laite sammuttaa virran viimeksi kuullun ajan perusteella. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla.

21. Lopuksi voit kokeilla julkaisun selaamista laitteen keskiosan numeronäppäimillä 2,4,6 ja 8, joissa on pienet nuolenkuvat.

Vaihe 1: Valitse ensin taso tai tapa, jolla haluat siirtyä. Valinta tehdään painelemalla joko numeronäppäintä 2 tai 8. Opasääni luettelee kirjan sisältämien tasojen numeroita ja muita siirtymistapoja, esim. lause. Tasoja kuvataan tarkemmin kohdassa 23.

Vaihe 2: Kun olet kuullut opasäänen lausuvan etsimäsi tason numeron tai muun sopivan vaihtoehdon, voit etsiä haluamaasi kohtaa numeronäppäimillä 4, joka siirtää taaksepäin tai 6, joka siirtää eteenpäin.

Esim. Jos olet valinnut painikkeilla 2 tai 8 kohdan, jossa opasääni lausuu sanan "Lause", voit siirtää lukukohtaa noin lauseen verran taakse tai eteen näppäimillä 4 tai 6.

22. Painamalla numeronäppäintä 5, kuulet millä tasolla olet kirjassa.

Laitteen sisäiset ohjeet saat käyttöön nolla-näppäimellä. Ohjeen saa pois päältä painamalla uudestaan nollaa.

23. Jos julkaisuun on jäsennelty sivunumerot, opasääni tarjoaa myös "Sivu"- vaihtoehtoa. Käytä numeronäppäimiä 2 tai 8 siirtyäksesi kohtaan ”sivu”. Näppäimillä 4 tai 6 lyhyellä painalluksella lukukohta siirtyy yhden ja pitkällä painalluksella 10 sivua eteen- tai taaksepäin. Jos julkaisuun ei ole asetettu sivunumeroita, laite ei tarjoa "Sivu"- vaihtoehtoa tasoja selattaessa.

Voit siirtyä myös suoraan haluamallesi sivulle. Paina tällöin vasemman laidan toiseksi alinta, vinoneliön muotoista Siirry-näppäintä yhden kerran, jolloin opasääni sanoo "Siirry sivulle". Anna numeronäppäimillä sen sivun numero jolle haluat siirtyä. Hyväksy siirtyminen Vahvista-näppäimellä (#), jolloin laite aloittaa lukemisen tai hylkää Peruuta-näppäimellä (*).

Kun laite on lukenut julkaisun loppuun, se pysähtyy automaattisesti. Jos painat uudestaan Toista/Pysäytä-näppäintä, laite aloittaa julkaisun lukemisen alusta. Muulloin voit siirtyä suoraan julkaisun alkuun painamalla kahdesti Siirry-näppäintä ja kerran Vahvista-näppäintä (#). Kirjan loppuun pääset painamalla kahdesti Siirry-näppäintä ja sen jälkeen numeronäppäintä 0 ja Vahvista-näppäintä (#).

24. Numeroitujen tasojen avulla liikkuminen: Daisy-soitin tarjoaa mahdollisuuden jäsenneltyihin äänijulkaisuihin. Julkaisun luvut voidaan eritellä otsikoiden ja alaotsikoiden perusteella numeroiduille tasoille. Jos haluaa löytää julkaisusta jonkin tietyn kohdan, ei tarvitse kelata pitkiä aikoja, vaan kohteeseen voi siirtyä suoraan näiden tasojen avulla.

Eri julkaisuissa tasojen numerointitapa vaihtelee, sillä esimerkiksi tietokirjoissa voi olla monia alakkaisia otsikoita ja niillä kaikilla omat tasot, mutta jossakin lyhyessä tiedotteessa on ehkä vain yksi taso, jolla kaikki teksti on yhtenäisesti peräkkäin. Useimmiten pääotsikot ovat tasolla yksi, näiden alaotsikot tasolla kaksi jne. Opasääni mainitsee vain ne tasonumerot, jotka sisältyvät kuunneltavana olevaan julkaisuun. Tämän oppaan lopussa on käytännön esimerkki tasojen avulla tehdystä kirjan jäsentelystä.

Vikatilanteita

25. Useimmissa vikatilanteissa auttaa että sammutat ja käynnistät laitteen uudestaan.

Jos laite jää käynnistettäessä soittamaan merkkiääntä pitkään ja ilmoittaa lopuksi, että verkkoyhteys epäonnistui, voit kokeilla sammuttaa laitteen toisella tavalla. Paina ja pidä pohjassa yhtä aikaa virtanäppäintä ja sen yläpuolella olevaa unitoimintonäppäintä useamman sekunnin ajan. Seuraavalla käynnistyskerralla laitteen käynnistys kestää normaalia kauemmin.

Opasääni saattaa ilmoittaa, että yhtään kirjaa ei ole valittu tai että Kirjahyllystä ei ole otettu yhtään kirjaa kuunneltavaksi, valitse kirja. Toimenpide: Paina uudestaan Kirjanäppäintä, jotta saat valittua kirjan. Jos et edelleen saa kirjaa valittua, sammuta ja käynnistä laite uudestaan. Jos tämäkään ei auta, koita Kirjahyllyn päivittämistä käsin seuraavasti: Poista peitekansi, paina Valikko-näppäintä kerran. Paina numeronäppäintä 4 niin monta kertaa että kuulet Opasäänen sanovan ”kirjahylly”. Hyväksy Vahvista-näppäimellä (#). Opasääni kertoo, että olet päivittämässä kirjahyllyä. Vahvista (#). Laite kysyy oletko varma. Vahvista (#) vielä kerran.

Jos olet tilannut uusia kirjoja, eivätkä ne ole kirjahyllyssä, päivitä kirjahylly.                                                 
Toimenpide: Sammuta ja käynnistä laite uudestaan. Jos tämä ei auttanut, päivitä kirjahylly käsin kuten edellisessä kappaleessa on neuvottu.

Opasääni sanoo käynnistyksen jälkeen, että kirjautuminen epäonnistui tai verkkoyhteys epäonnistui.                   
Toimenpide: Tarkista, että reitittimen virtajohto on pistorasiassa ja että sen merkkivalot palavat. Sammuta Daisy-soitin ja käynnistä hetken päästä uudestaan.

Lukeminen keskeytyy ja opasääni sanoo ”Lukuvirhe”.
Toimenpide: Paina Toista/Pysäytä-näppäintä. Jos lukeminen ei käynnistynyt, sammuta ja käynnistä laite uudestaan.

Opasääni sanoo että kirjahyllyssä ei ole kirjoja. Lainat ovat saattaneet vanhentua. Myös internetyhteys on saattanut olla hetken pois käytöstä.
Toimenpide: Sammuta virta ja käynnistä laite uudestaan hetken kuluttua.

26. Laitelainoista kerrotaan vain julkaisun nimi koneäänellä. Asetuksista voi ottaa käyttöön audio-nimitunnisteen, jolloin kirjailijan ja julkaisun nimi toistetaan lukijan äänellä. Toimi näin:

 • Ota peitekansi pois
 • Paina lyhyesti valikkonäppäintä (vasemmalla yläreunassa).
 • Paina numeronäppäimistöltä 4-näppäintä, kunnes olet kohdassa verkkoasetukset. Paina risunäppäintä vahvistaaksesi sen.
 • Siirry 4-näppäimellä Online-palvelun asetuksiin ja paina risunäppäintä.
 • Siirry 4-näppäimellä Nimitunnisteen toistoasetukseen. Paina risunäppäintä.
 • Siirry 4-näppäimellä kohtaan ’Aseta prioriteetti audion nimitunnisteelle’. Vahvista.
 • Laite sanoo lopuksi ’asetettu’.

HUOM! Ominaisuuden käyttöönotto hidastaa jonkin verran julkaisujen kuunneltavaksi ottamista.

Julkaisujen lataus NKL Lehtikuunteluhyllystä soittimeen

27. Voit ladata NKL:n Lehtikuunteluhyllystä julkaisuja laitteeseen varmuuskopiointitoiminnolla numeronäppäimellä 9. Siirry kirjahyllyssä halutun julkaisun kohdalle ja paina 9. Laite kertoo minkä julkaisun olet lataamassa. Vahvista lataus Toista/Pysäytä-näppäimellä tai peruuta Tähti-näppäimellä.

Latauksen vahvistettuasi laite kertoo, että julkaisu lisätään latausjonoon ja pyytää valitsemaan kirjahyllystä toisen julkaisun. Voit siis latauksen aikana kuunnella suoratoistona muita lehtiä.

Sekä ladatut että suoratoistona kuunneltavat julkaisut ovat kuunneltavissa kirjahyllyssä. Kun Internet-yhteys on katkaistu, vain ladatut julkaisut löytyvät kirjahyllyssä.

CD-levyjen kuuntelu

28. Tartu CD-levyyn sen reunoista ja vältä koskettelemasta levyn pintaa, ettei se likaantuisi. Työnnä CD-levy sisään laitteen etuosan litteästä aukosta. Mitään kantta ei tarvitse avata. Jos levy on ylösalaisin, laite työntää levyn ulos ja ilmoittaa virheestä.

29. Daisy-soittimen opasääni kertoo, mikä kirja tai muu julkaisu levyllä on. Jos et tiedä jostakin levystä, mikä se on, työnnä levy Daisy-soittimeen ja kuulet julkaisun nimen.

30. Lukeminen käynnistyy painamalla lyhyesti Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, suorakaiteen muotoinen, violetti näppäin laitteen alareunassa toisena vasemmalta. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi. Kuuntelun aikana ajoittain esiintyvä huriseva tai naksahteleva ääni liittyy laitteen normaaliin toimintaan.

31. Voit keskeyttää lukemisen painamalla lyhyesti samaa Toista/Pysäytä-näppäintä. Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran tai poistat levyn välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta. Levyn voi poistaa vain virran ollessa kytkettynä.

32. Joillakin CD-levyillä saattaa olla useita kirjoja tai lehtiä. Julkaisusta toiseen pääset siirtymään Kirjanäppäimellä, joka sijaitsee alarivissä levynpoistonäppäimen vasemmalla puolella. Näppäimessä on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä ura, joka helpottaa tunnistamista. Oikeaan osoittavalla kolmiolla voit siirtyä seuraavaan julkaisuun ja vasempaan osoittavalla kolmiolla edelliseen.

33. Kun lopetat CD:n kuuntelun, poista levy soittimesta Levynpoistonäppäimellä. Laite siirtää sinut automaattisesti kirjahyllyyn siihen julkaisuun, jota viimeksi kuuntelit. Jos jätät CD-levyn soittimeen ja haluat palata takaisin verkkokuunteluun, täytyy sinun vaihtaa näppäimistöltä mediaksi Kirjahylly. Paina Kirjanäppäimen molempia nuolia yhtä aikaa tai keskeltä urasta niin monta kertaa, että kuulet Kirjahylly.

Huom. Et voi poistaa CD-levyä, jos olet Kirjahyllyssä. Laite yrittää silloin poistaa julkaisun Kirjahyllystä. Julkaisun palautus peruutetaan Painamalla uudestaan Levynpoistonäppäintä.

24. Lisätietoja Daisy-soittimen toiminnoista saat laitteen mukana tulleista valmistajan käyttöohjeista.

Verkkoyhteyden syöttäminen laitteeseen

Näin syötät oman langattoman verkkoyhteytesi tiedot laitteeseen:

1. Paina Valikko-näppäintä ja siirry näppäimillä 4 tai 6 kohtaan ’Verkkoasetukset’ ja valitse Vahvista (#), risunäppäin.
2. Siirry 4/6:lla ’Langattoman verkon asetukset’ ja Vahvista.
3. Ensimmäisenä valikossa on ’Käytettävissä oleva langaton verkko’. vahvista.
4. Laite etsii langattomia verkkoja. Kun verkkoja löytyy, laite puhuu niiden nimet. Voit liikkua löydettyjen verkkojen välillä näppäimillä neljä ja kuusi. Oikean verkon kohdalla paina Vahvista.
5. Laite tunnistaa automaattisesti verkon suojaustilan.
6. Anna salasana ja vahvista (#). Salasanaa ei kysytä, jos verkkoa ei ole suojattu.

Seuraavia asetuksia ei tarvitse normaalitilanteessa muuttaa:
7. Piilotettu verkko: ’pois’, vahvista.
8. DHCP-asetus: ’Kytke käyttöön’, vahvista.
9. Proxy-palvelimen asetus: ’poista käytöstä’, vahvista.

Nyt langattoman verkon asennus on valmis.

Huom.: Salasanan syötössä käytetään laitteen numeronäppäimistöä. Kirjaimet syötetään numeronäppäimistöllä painamalla näppäintä, kunnes oikea kirjain löytyy. Merkkejä syötettäessä käytetään näppäimistöä seuraavasti:

1 = . , @ / : 1
2 = a b c ä å 2 A B C Ä Å
3 = d e f 3 D E F
4 = g h i 4 G H I
5 = j k l 5 J K L
6 = m n o ö 6 M N O Ö
7 = p q r s 7 P Q R S
8 = t u v 8 T U V
9 = w x y z 9 W X Y Z
0 = Välilyönti, ? _ = 0

*(tähti)= Peruutus
#(risu) = Vahvistus /salasanan hyväksyminen

Kelaus-näppäimet Play-näppäimen molemmin puolin: siirtyminen eteen /taaksepäin merkki kerrallaan.
Toista/Pysäytä-näppäin: syöttökentän merkkien puhutus
Kirjahylly-näppäin (Valikko-näppäimen alapuolella): askelpalautin (Backspace)

Jos langaton verkko ei löydy verkkoluettelosta, verkon tiedot pitää syöttää käsin. Tällöin valitaan langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Lisää langattoman verkon asetus.

Jos verkon nimen syöttää vahingossa väärin, verkkoasetusta ei voi muuttaa korjaamalla nimi, vaan koko asetus pitää ensin poistaa ja syöttää sitten uudestaan.
Tällöin valitaan langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Poista tai muuta langattoman verkonasetusta ja sieltä edelleen Poista langattoman verkon asetus.

Esimerkki kirjan jäsentelystä tasojen avulla

Katso esimerkki keittokirjan tasojen jäsentelystä.- Ulkoinen linkki