Siirry pääsisältöön

Plextalk Linio Pocket - tas­ku­mal­li Luetus-kuuntelu

Tässä ohjeessa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit kuunnella äänilehtiä ja äänikirjoja Daisy-soittimella.

Tällä sivulla

1 Plextalk Linio Pocket - Luetus-kuuntelun käyttö

Voit ladata docx-version Linio Pocket-laitteen käyttöoppaasta. Laitteen ohjelmistoversio 2.06.

2 Yleistä

Tässä luvussa kerrotaan pakkauksen sisältö, tietoa akusta ja kuvaillaan laitteen liitännät ja näppäimet.

2.1 Pakkauksen sisältö

Alla on lueteltu pakkauksen sisältö. Jos huomaat jotain puuttuvan, ota yhteys laitteen toimittajaan.

 • Plextalk Linio Pocket
 • muistikortti (toimitetaan valmiiksi laitteeseen sijoitettuna)
 • verkkolaite (se on hyvä merkitä jollakin tavalla, esim. tarralla, että käytät oikeaa verkkolaitetta lataamiseen)
 • ladattava akku (valmiiksi kiinnitettynä laitteessa)
 • stereokuulokkeet
 • pitkä USB-kaapeli laitteen liittämiseksi tietokoneeseen
 • lyhyt USB-kaapeli USB-muistin liittämiseksi laitteeseen
 • suojakotelo
 • englanninkielinen Safety instructions -lehtinen.

Sinulle saatetaan toimittaa tarvittaessa toinen pakkaus, joka sisältää reitittimen Internet-yhteyttä varten.

Huom.: Alkuperäinen pakkaus kannattaa säästää siltä varalta, että joudut toimittamaan laitteen huoltoon.

Jos laite tarvitsee huoltoa, pyydä huoltolupa ennen laitteen lähettämistä Daisy-neuvonnan numerosta 09 - 3960 4040.

2.2 Tietoa akuista

 • Akkujen lataus kestää normaalisti noin neljä tuntia. Ensimmäisellä käyttökerralla ja yli kuukauden käyttötauon jälkeen lataa akkuja 24 tuntia.
 • Akut latautuvat aina, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitteella voi kuunnella samanaikaisesti.
 • Akkukäytössä laite siirtyy automaattisesti virransäästötilaan, kun laite on ollut käyttämättömänä kaksi minuuttia ja verkkovirralla käytettäessä 15 minuuttia.
 • Virkistä akut pari kertaa vuodessa lataamalla ne ensin täyteen ja käyttämällä tyhjiksi akuilla ja lataamalla uudestaan täyteen.
 • Akkujen kesto on noin 10 tuntia, mutta suoratoiston ja webradion kuuntelu kuluttavat virtaa puolet enemmän.
 • Laitteeseen voi vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.

2.3 Plextalk Linio Pocketin liitäntöjen ja näppäinten kuvaus

Laitteen ala- ja yläpäädyn liitännät:

Linio Pocket liitännät ylä- ja alapääty

Laitteen vasen ja oikea sivu:

Linio Pocket vasen ja oikea sivu

Etupuolen näppäimet:

Linio Pocketin etupuolen näppäimet

2.4 Laitteen kuvaus

Liitännät ja näppäimet on kuvattu siten, että laite on kädessäsi näppäimet itseäsi kohti ja ritiläosa laitteen yläosassa.

Laitteen alapääty

Alapäädyssä vasemmalla on verkkolaiteliitäntä. Se on pieni pyöreä reikä neliön muotoisessa kehyksessä. Oikealla on suorakaiteen muotoinen USB-liitäntä.

Laitteen etupuoli

Yläosan ritilän oikeassa reunassa on kaiutin ja keskellä on mikrofoni. Ritilän alapuolella on kaksi LED-valoa. Vasemman puoleinen on virran merkkivalo. Oikeanpuoleinen valo on akun merkkivalo.

Ritilän alapuolella vasemmassa reunassa on soikea, punainen äänitysnäppäin. Oikeassa reunassa on soikea, vihreä virtanäppäin. Näppäimen tunnistaa kahdesta kohopisteestä.

Äänitys- ja virtanäppäinten alapuolella on neljä toimintonäppäintä, kaksi laitteen vasemmalla ja kaksi oikealla puolella. Ylempi vasen näppäin on Siirry-näppäin. Alempi vasen näppäin on Kirjanmerkki-näppäin. Ylempi oikea näppäin on Valikko/Painikekuvaus-näppäin. Alempi oikea näppäin on Julkaisu/Kirja-näppäin.

Neljän toimintonäppäimen välissä laitteen keskellä on pyöreä Toista/Pysäytä- näppäin, joka on ympäröity neljällä kaarevalla nuolinäppäimellä - Ylös, Alas, Vasen ja Oikea. Toista/Pysäytä-näppäin on hieman upotettu ja väriltään sininen. Ylös- ja Alas-näppäimillä voit liikkua julkaisun sisällä eri tasoilla ja Vasen- ja Oikea-näppäimillä taakse- ja eteenpäin valitulla tasolla. Toimintojen vahvistus tapahtuu useimmiten Toista/Pysäytä-näppäimellä tai Risu-näppäimellä. Ohjeessa käytetään usein vain Vahvista-kehotusta. Joissakin tilanteissa vahvistus tehdään nuoli alas -näppäimellä ja se on mainittu silloin ohjeessa.

Näiden näppäinten alapuolella on numeronäppäimistö. Näppäin numero viidessä on pieni kohopiste. Alinna vasemmalla on Tähti-näppäin = Peru ja oikealla Risu-näppäin = vahvista.

Laitteen yläpääty

Vasemmanpuoleinen pyöreä liitäntä on ulkoista mikrofonia varten ja oikeanpuoleinen on kuulokeliitäntä.

Laitteen vasen sivu

Vasemman sivun yläreunassa on muistikorttipaikka. Katkaise virta ennen kuin laitat muistikortin paikalleen tai poistat sen.

Laitteen oikea sivu

Oikean sivun yläosan kytkimellä säädät äänenvoimakkuutta. Voimakkuus lisääntyy työntämällä kytkintä ylöspäin ja vähenee vetämällä alaspäin.

Oikean sivun alempi kytkin on Näppäinlukkokytkin. Ylöspäin työnnettäessä se lukitsee näppäimet ja pohjaan päin vedettäessä vapauttaa lukituksen.

3 Verkkokuuntelun käyttöönotto

Jotta kirjojen ja lehtien verkkokuuntelu on mahdollista, Daisy-soittimeen on asetettu henkilökohtaiset palvelu- ja/tai verkkoasetukset. Julkaisujen verkkokuuntelu tapahtuu suoratoistona ja verkkoyhteyden tulee olla silloin päällä.

Daisy-soittimen lisäksi myös mahdollisesti mukana toimitettu reititin on oltava kytkettynä virtajohdolla pistorasiaan. Sen avulla Daisy-soitin saa yhteyden Internetiin ja saat kirjoja ja lehtiä kuunneltavaksi. Reititin suositellaan laitettavaksi lähelle ikkunaa ja lattiatasoa korkeammalle. Voit käyttää myös omaa langatonta Internet-yhteyttäsi. Oman verkkoyhteyden tietojen syöttäminen laitteeseen on kerrottu ohjeen luvussa Verkkoasetukset.

3.1 Kirjojen ja lehtien kuuntelu ja lainaus

Sinulla voi olla yhteensä kaksi kirjahyllyä: NKL kirjahylly ja Palveluilmoitukset-kirjahylly. Alla kerrotaan, miten kirjahyllyt toimivat.

Kirjahylly NKL Lehtikuuntelu

Jos olet mukana Näkövammaisten liiton Luetus-kuuntelussa, tilaamasi äänilehdet tulevat automaattisesti soittimeen. Voit tilata valtakunnallisia ja paikallisia äänilehtiä omasta alueyhdistyksestäsi. Lehdistä on kuunneltavissa yleensä 2 viimeistä numeroa. Lehtien laina-aikaa ei voi jatkaa. Lehtiä voi suoratoiston lisäksi ladata soittimen sisäiseen muistiin.

Kirjahylly Palveluilmoitukset

Palveluilmoituksissa voi olla esimerkiksi tiedotteita tulevista palvelun huoltokatkoksista.

4 Laitteen käyttöönotto

4.1 Akun lataaminen verkkovirralla

Laitteen akku saavuttaa täyden tehon, kun laitetta ladataan ennen käyttöönottoa vähintään 24 tuntia. Sen jälkeen käytä laite akulla tyhjäksi, kunnes laite sammuu ja lataa se uudestaan. Seuraavat lataukset kestävät noin neljä tuntia ja laitetta voi käyttää samalla. Toista tämä neljä kertaa. Akku tulee käyttää tyhjäksi pari kertaa vuodessa.

Verkkolaiteliitäntä on laitteen alapäädyssä vasemmassa reunassa, kun pidät laitetta siten että näppäimet ovat itseäsi kohti ja laitteen ritiläosa on yläosassa. Akku latautuu aina kun kytket laitteen verkkovirtaan.

4.2 Akun lataaminen USB-kaapelilla

Voit ladata akun myös mukana tulleella USB-kaapelilla. HUOM!. Laitteesta on tällöin sammutettava virta. Kytke pitkän USB-kaapelin pienempi pää laitteen pohjan oikeassa laidassa olevaan USB-liitäntään. Kytke kaapelin leveämpi pää tietokoneessa olevaan vapaaseen USB-liitäntään. Varmista, että tietokoneeseen on yhdistetty virta jolloin lataus käynnistyy.

Laitteen näppäimistö ja sen eri toiminnot

Virtakytkin

 • Kytke virta pitämällä virtanäppäintä pohjassa, ja vapauta näppäin kunnes kuulet ”odota”.
 • Virransäästötila käynnistyy painamalla virtanäppäintä ja vapauttamalla näppäin "virransäästö"-ilmoituksen jälkeen. Voit palauttaa laitteen virransäästötilasta painamalla mitä tahansa näppäintä. Laite ilmoittaa kellonajan.
 • Laite siirtyy automaattisesti virransäästötilaan akun säästämiseksi kun sitä ei ole käytetty 2 minuuttiin. Verkkovirrassa ollessa laite siirtyy virransäästötilaan, jos sitä ei ole käytetty 15 minuuttiin.

Virran sammuttaminen:

 • Pidä näppäintä pohjassa kunnes kuulet ”Virransäästötila. Sammuta pitämällä virtakytkintä alhaalla. Sammuta”.
 • Jos näppäinlukko on lukitusasennossa, virta ei sammu.
 • Jos painat virtanäppäintä vain lyhyesti, unitoiminto aktivoituu.

Laitteen käynnistyessä valo palaa oranssina ja muuttuu vihreäksi, kun virta on kytketty. Oikeanpuoleinen valo on akun merkkivalo. Latauksen alkaessa se näyttää punaista valoa, sitten se vaihtelee punaisen ja vihreän välillä. Akun ollessa täyteen ladattuna valo muuttuu pysyvästi vihreäksi.

Unitoiminto

Asettaa laitteen sammumaan automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Vaihtoehdot ovat 15, 30, 45 minuuttia, 1 tunti, tunti ja 30 minuuttia, 2 tuntia sekä Pois käytöstä. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla.

Äänitys-näppäin

Voit tehdä laitteella yksinkertaisia äänimuistiinpanoja tai Daisy-kirjoja. Näppäintä pitkään painettaessa käynnistyy muistiinpanojen äänitys, joka päättyy kun näppäin vapautetaan. Voit äänittää yhtäjaksoisesti enintään minuutin pituisen muistiinpanon. Muistiinpanojen kokonaisääniaika on 30 minuuttia.

Voit äänittää muistikortille tai sisäiseen muistiin Daisy-kirjoja painamalla äänitysnäppäintä lyhyesti. Laite käynnistyy Daisy-muokkaustilaan ja äänitys alkaa, kun painat äänitysnäppäintä uudestaan. Ohjeet löytyvät laitteen sisäisestä ohjeesta luvusta 12.

Valikko-näppäin

Lyhyesti painamalla pääset valikkoon, jossa voit hallita laitteen asetuksia. Oikea- ja vasen-näppäimillä liikut valikon tasojen välillä. Ylös- ja Alas-näppäimillä liikut valitun tason sisällä. Voit poistua mistä tahansa valikosta ja tasolta painamalla valikkopainiketta.

Näppäinkuvaus

Saat sen päälle tai pois päältä painamalla Valikko-näppäintä viiden sekunnin ajan.

Kirja-näppäin

Paina toistuvasti Kirja-näppäintä, kunnes olet haluamasi muistimedian kohdalla. Laite kertoo vain käytettävissä olevat mediavaihtoehdot järjestyksessä: "Muistikortti", "USB", "Sisäinen muisti", "Äänimuistio", "Kirjahylly", "Palveluilmoitus" ja ”Kalenteri”.

Siirry-näppäin

Näppäintä kerran painettaessa voit siirtyä tietylle sivulle. Anna numeronäppäimillä sen sivun numero, jolle haluat siirtyä. Paina Toista/Pysäytä-näppäintä valitaksesi tai Tähti-näppäintä poistaaksesi antamasi sivunumeron.

Kahdesti painettuna voit siirtyä tällä näppäimellä julkaisun tiettyyn otsikkoon sekä julkaisun alkuun tai loppuun. Anna numeronäppäimillä sen otsikon numero, johon haluat siirtyä ja paina Toista/Pysäytä. Kirjan alkuun siirryt painamalla Toista/Pysäytä ja kirjan loppuun painamalla numero nolla ja Toista/Pysäytä.

Kirjanmerkki-näppäin

Näppäintä kerran painettaessa voit siirtyä tiettyyn kirjanmerkkiin. Anna numeronäppäimillä kirjanmerkin numero, johon haluat siirtyä. Paina Toista/Pysäytä valitaksesi tai Tähti-näppäintä poistaaksesi antamasi luvun. Jos kirjanmerkki löytyi, soitin käynnistää lukemisen automaattisesti sen kohdalta.

Kun olet lisännyt kirjanmerkin julkaisuun, se ilmestyy vaihtoehdoksi tasovalikkoon. Siirry Ylös tai Alas-näppäimillä Kirjanmerkki-vaihtoehdon kohdalle. Vasen ja Oikea-näppäimillä siirryt edellisen tai seuraavan kirjanmerkin kohdalle. Laite aloittaa toiston välittömästi.

Kahdesti painettuna voit lisätä kirjanmerkin antamalla kirjanmerkin numeron ja painamalla Toista/Pysäytä. Jos haluat laitteen antavan kirjanmerkille numeron, paina Toista/Pysäytä jolloin kirjanmerkin numeroksi tulee pienin käyttämätön numero.

Kolmesti painettuna voit poistaa kirjanmerkkejä. Anna näppäimistöllä sen kirjanmerkin numero, jonka haluat poistaa ja paina Toista/Pysäytä. Jos haluat poistaa kaikki kirjanmerkit avoimesta julkaisusta, paina Valikko-näppäintä. Siirry Vasen- tai Oikea-näppäimellä "Kirjanmerkki"- valintaan ja paina Toista/Pysäytä. Siirry Vasen- tai Oikea-näppäimellä kohtaan "Poista kaikki julkaisun kirjanmerkit" ja paina Toista/Pysäytä. Vahvista vielä toiminto painamalla Toista/Pysäytä ja opasääni sanoo: "Poistettu".

Näppäimistön numerot 1, 5, 9, 0, Tähti- ja Risunäppäin

Numeronäppäin 1

Riippuen siitä montako kertaa painat näppäintä, voit säätää toistonopeutta, äänensävyä ja opasääntä. Ylös-näppäimellä lisäät säädettävää arvoa ja Alas-näppäimellä vähennät arvoa.

1. painallus on toistonopeuden säätö

2. painallus äänensävy

3. painallus opasäänen voimakkuus

4. painallus opasäänen nopeus.

Numeronäppäin 5

Tiedot-näppäin. Lyhyesti painettaessa saat julkaisun tiedot, kuten akun taso, julkaisun kesto, kulunut aika jne. Toistuvilla painalluksilla voit edetä nopeasti Tiedot-luettelossa. Pidä näppäintä alhaalla kuullaksesi kellonajan ja päivämäärän.

Numeronäppäin 9

Varmuuskopiointi. On suositeltavaa tehdä varmuuskopiointi kun laite on kytketty verkkovirtaan, jottei kopiointi keskeydy akun vähäisen lataustason vuoksi. Voit kopioida tietoja muistikortilta sisäiseen muistiin (tila 8 Gt) tai ulkoiseen USB-laitteeseen tai päinvastoin.

Daisy-julkaisun kopiointi muistikortilta sisäiseen muistiin:

 • Siirry Kirjanäppäintä painamalla muistikortille ja siirry sitten Vasen- tai Oikea-näppäimellä varmuuskopioitavaan julkaisuun ja paina Toista/Pysäytä.
 • Paina Numero 9 -näppäintä aloittaaksesi varmuuskopion luonnin, vahvista kopiointi painamalla Toista/Pysäytä tai peruuta Tähti-näppäimellä.
 • kun varmuuskopiointi on päättynyt, saat ilmoituksen siitä.

Numeronäppäin 0 = Ohje. Paina painiketta kerran siirtyäksesi laitteen sisäiseen ohjetiedostoon tai poistuaksesi siitä.

Tähti-näppäin = Peruuta/Kumoa. Toiminnon peruutus.

Risu-näppäin = Vahvista/Tee uudelleen. Vahvista toiminnon suorittaminen.

Verkkokuuntelu

Kun käynnistät laitteen, se ilmoittaa ensimmäiseksi, että "yhdistetään langattomaan verkkoon". Odota kunnes yhdistämisen merkkiääni loppuu ja opasääni kertoo, että laite yhdistetty verkkoon ja kirjahyllyn nimen. Voit ruveta kuuntelemaan kirjoja tai lehtiä, kun kirjautuminen on valmis.

Daisy-soitin muistaa mitä julkaisua olet viimeksi kuunnellut ja miltä muistimedialta. Jos olet viimeksi kuunnellut julkaisua kirjahyllystä, laite yrittää kirjautua seuraavan käynnistyksen yhteydessä automaattisesti kirjahyllyyn. Jos olet edellisellä kerralla kuunnellut julkaisua esim. muistikortilta, paina Kirjanäppäintä toistuvasti päästäksesi Kirjahyllyn kohdalle.

6.1 Julkaisujen toisto

 • Laite kertoo vain käytettävissä olevat mediavaihtoehdot järjestyksessä: "Muistikortti", "USB", "Sisäinen muisti", "Äänimuistio", "Kirjahylly", "Palveluilmoitus" ja "Kalenteri".
 • kun olet haluamasi median ja julkaisun kohdalla, paina Toista/Pysäytä-näppäintä. Toisto alkaa siitä kohdasta, mihin viimeksi jäit.
 • siirry Vasen- ja Oikea-näppäimillä Kirjahyllyn sisällä julkaisusta toiseen.
 • julkaisun sisällä voit valita selaustason Ylös- ja Alas-näppäimillä. Laite kertoo vain ne tasot, jotka sisältyvät julkaisuun.
 • valitulla selaustasolla siirryt eteen- tai taaksepäin Oikea- ja Vasen-näppäimillä.

6.2 Julkaisujen lataus NKL Lehtikuunteluhyllystä Pocketiin

Voit ladata NKL:n Lehtikuunteluhyllystä julkaisuja laitteeseen varmuuskopiointitoiminnolla numeronäppäimellä 9. Siirry kirjahyllyssä halutun julkaisun kohdalle ja paina 9. Laite kertoo minkä julkaisun olet lataamassa. Vahvista lataus Toista/Pysäytä-näppäimellä tai peruuta Tähti-näppäimellä. Latauksen vahvistettuasi laite kertoo, että julkaisu lisätään latausjonoon ja pyytää valitsemaan kirjahyllystä toisen julkaisun. Voit siis latauksen aikana kuunnella suoratoistona muita lehtiä. Sekä ladatut että suoratoistona kuunneltavat julkaisut ovat kuunneltavissa kirjahyllyssä. Kun Internet-yhteys on katkaistu, vain ladatut julkaisut löytyvät kirjahyllyssä.

Verkkoasetukset

Jos käytettävissäsi on oma langaton verkko, syötä verkon asetukset seuraavan ohjeen mukaan. Jos olet saanut soittimen mukana reitittimen, verkkoasetukset on laitettu valmiiksi laitteeseen eikä niitä tarvitse syöttää itse. Laitteeseen voi syöttää useamman langattoman verkon tiedot.

7.1 Verkkoasetusten syöttäminen

1. Paina Valikko-näppäintä, siirry Vasen- tai Oikea-näppäimillä kohtaan ’Verkkoasetukset ja vahvista painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä.

2. Siirry Vasen- tai Oikea-näppäimillä kohtaan ’Langattoman verkkoyhteyden asetukset’ ja vahvista.

3. Ensimmäisenä valikossa on 'Käytettävissä oleva langaton verkko'. Vahvista.

4. Laite etsii langattomia verkkoja. Kun verkkoja löytyy, laite puhuu niiden nimet. Voit liikkua löydettyjen verkkojen välillä Vasen- tai Oikea-näppäimillä. Oikean verkon kohdalla paina Toista/Pysäytä.

5. Laite tunnistaa automaattisesti verkon suojaustilan

6. Syötä salasana näppäimistöltä ja vahvista Alas-näppäimellä. Salasanaa ei kysytä, jos verkkoa ei ole suojattu.

Seuraavia asetuksia ei tarvitse normaalitilanteessa muuttaa:

7. Piilotettu verkko: ’pois’, vahvista.

8. DHCP-asetus: ’Kytke käyttöön’, vahvista.

9. Proxy-palvelimen asetus: ’poista käytöstä’, vahvista.

Nyt langattoman verkon asennus on valmis.

Huom.: Salasanan syötössä käytetään laitteen numeronäppäimistöä. Kirjaimet syötetään numeronäppäimistöllä painamalla näppäintä, kunnes oikea kirjain löytyy. Merkkejä syötettäessä käytetään näppäimistöä seuraavasti:

1 = piste, pilkku, @, /, kaksoispiste, 1

2 = a b c ä å 2, isot kirjaimet A B C Ä Å

3 = d e f 3, isot kirjaimet D E F

4 = g h i 4, isot kirjaimet G H I

5 = j k l 5, isot kirjaimet J K L

6 = m n o ö 6, isot kirjaimet M N O Ö

7 = p q r s 7, isot kirjaimet P Q R S

8 = t u v 8, isot kirjaimet T U V

9 = w x y z 9, isot kirjaimet W X Y Z

0 = kysymysmerkki, _, =, 0

* (tähti) = askelpalautin (edellisen merkin peruutus)

# (risu) = välilyönti

Kirjanmerkki-näppäin vaihtelee kolmen kirjoitustilan välillä: ABC-tila, numerotila ja symbolitaulukko.

Merkki vahvistetaan automaattisesti kahden sekunnin jälkeen ja laite toistaa merkin.

Toista/Pysäytä-näppäin: syöttökentän merkkien puhutus

Jos langaton verkko ei löydy verkkoluettelosta, verkon tiedot pitää syöttää käsin. Valitse tällöin langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Lisää langattoman verkon asetus.

Jos syötät verkon nimen vahingossa väärin, et voi korjata verkkoasetusta korjaamalla nimen, vaan koko asetus pitää ensin poistaa ja syöttää sitten uudestaan.

Valitse tällöin langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Poista tai muuta langattoman verkonasetusta ja sieltä edelleen Poista langattoman verkon asetus.

Akun säästämiseksi WLAN-yhteys kannattaa kytkeä pois päältä, silloin kun et tarvitse sitä.

 • Paina Valikko-näppäintä.
 • siirry Vasen tai Oikea -näppäimellä kohtaan "Verkkoasetukset" ja vahvista.
 • siirry Vasen tai Oikea - näppäimellä kohtaan "Ota langaton verkkolaite käyttöön tai pois käytöstä" ja vahvista.
 • valitse Vasen tai Oikea - näppäimellä "Pois" ja vahvista.
 • saat WLAN-yhteyden takaisin päälle valitsemalla vaihtoehdon "Päälle".

HUOM! Jos olet kytkenyt WLAN-toiminnon pois päältä, ja siirryt Kirjahyllyyn kuunnellaksesi julkaisuja, laite ilmoittaa että verkkolaite on kytketty pois päältä. Kytke yhteys päälle yllä olevan ohjeen mukaan. Jos kuitenkin olet ladannut julkaisuja Lehtikuunteluhyllystä laitteeseen, ne ovat tällöin kuultavissa kirjahyllyssä.

7.2 Nettiradiot ja Podcast-syötteet

Jos käytettävissäsi on oma langaton verkkoyhteys, voit kuunnella soittimella nettiradioasemia ja Podcast-syötteitä. Syötä laitteeseen langattoman verkon asetukset muodostaaksesi Internet-yhteyden. Uusien Podcast-syötteiden lisäämiseksi sinun tarvitsee asentaa tietokoneellesi Plextalk Transfer–ohjelma. Voit ladata sen sivulta http://www.plextalk.eu/en/top/support/liniopocket/softwaredownloads/- Ulkoinen linkki

tai käynnistää laitteesi sisäisestä muistista PlextalkLauncher.exe-ohjelman, kun olet kytkenyt laitteesi tietokoneeseen. Ohjelma löytyy Ohjelmisto-valikosta.

Tiedostojen siirto muistikortille

8.1 Muistikortin asettaminen paikoilleen

Sammuta laite aina ennen kuin asetat tai poistat muistikortin. Pidä korttia niin että sen viistetty kulma on laitteeseen päin, oikeassa alareunassa. Aseta muistikortti korttipaikkaan laitteen vasemmalta sivulta. Kortti ei asetu paikoilleen, mikäli se on väärin päin. Paina korttia kevyesti, kunnes se lukkiutuu.

Poista muistikortti painamalla korttia sisäänpäin, jolloin lukitus-mekanismi vapauttaa kortin.

Kortin vinon kulman vastakkaisessa sivussa on liukuva vipu, jolla muistikortti voidaan suojata siten, että kortille ei voida tallentaa eikä poistaa tietoa. Suojaus on päällä vivun ollessa ala-asennossaan.

8.2 Tiedonsiirto

Tiedonsiirtoa varten Linio Pocket liitetään tietokoneeseen laitteen mukana tulevalla USB-kaapelilla. Laitteen muistikortti voidaan myös irrottaa ja käyttää tiedonsiirrossa erillistä muistikortinlukijaa.

1. Kytke virta Pocketiin ennen kuin yhdistät sen tietokoneeseen.

2. Yhdistä USB-kaapeli Pocketin alapäädyn oikeanpuoleiseen liittimeen ja tietokoneen USB-porttiin.

Kun kytket Pocketin ensimmäisen kerran tietokoneeseen, se näyttää laitteen sisäisen muistin ulkoisena levyasemana resurssienhallinnassa. Jos haluat että se näyttää jatkossa muistikortin levyasemana, toimi näin: Käynnistä tietokone, kytke Pocket verkkovirtaan ja kytke virta päälle. Liitä USB-kaapeli Pocketista tietokoneeseen. Laite sanoo: ”Muuta yhteys muistikorttiin”. Valitse Oikea- tai Vasen-näppäimellä muistikortti.

Voit tehdä myös valinnan muistikortin tai sisäisen muistin välillä ilman tietokonetta laitteen valikon kautta.

 • Paina Valikko-näppäintä.
 • Valitse Vasen tai Oikea -painikkeella "Järjestelmän asetukset" ja paina Vahvista.
 • Valitse Vasen tai Oikea-painikkeella "USB Client mode" ja paina Vahvista-painiketta.
 • Valitse Vasen tai Oikea -painikkeella "Muistikortti" tai "Sisäinen muisti" ja paina Vahvista.

8.3 Daisy-julkaisun kopiointi muistikortille

Voit asentaa laitteen muistikortilta Daisy-apuri-ohjelman, joka on tarkoitettu helpottamaan Daisy-julkaisujen siirtoa. Muistikortilla on myös Daisy-apurin käyttöohje. Voit ladata ohjelman myös Näkövammaisten liiton sivulta.

Kytkettyäsi laitteen tietokoneeseen muistikortti näkyy Windowsin Tietokone -sovelluksessa ja resurssienhallinnassa omana asemanaan, johon voidaan siirtää tietoa samaan tapaan kuin esim. USB-muistitikulle tai kiintolevylle. Tiedostojen kopioinnin voi tehdä myös Windowsin kopioi- ja liitä-toiminnolla.

8.4 Linio Pocketin turvallinen irrottaminen tietokoneesta

On tärkeää, että Pocket tai muistikortinlukija poistetaan tietokoneesta Windowsin turvallista laitteen poistotapaa noudattaen. Näin vältetään muistikortin tuhoutuminen kesken tiedonsiirron.

Näin irrotat Pocketin tai muistikortinlukijan näppäimistöä käyttäen:

Anna näppäinkomento Windows ja B ja siirry nuolinäppäimillä kohtaan Poista laite turvallisesti. Paina välilyönti. Valitse nuolilla luettelosta irrotettava USB-massamuistilaite. Vahvista laitteen poistaminen painamalla Enter. Irrota Pocket tietokoneesta, jolloin laite käynnistyy uudestaan.

Jos sinulla on ongelmia löytää tehtäväluettelon kuvaketta tai napauttaa sitä, sammuta ensin tietokone ja Pocket ja irrota sitten kaapeli.

Näin irrotat Pocketin tai muistikortinlukijan hiirtä käyttäen:

Napsauta hiiren vasemmalla tehtäväpalkin oikeassa reunassa olevaa kuvaketta ’Poista laite turvallisesti’. Napsauta avautuvasta luettelosta irrotettava USB-massamuistilaite. Odota kunnes näet ilmoituksen, että laite voidaan poistaa turvallisesti. Irrota Pocket tietokoneesta, jolloin laite käynnistyy uudestaan.

9 Julkaisujen luokittelu ja toisto ilman verkkoyhteyttä

Soitin toistaa eri julkaisutyyppejä ja luokittelee ne automaattisesti sisällön mukaan joko "Daisy-julkaisu", "Äänitteet", "Musiikki", "Teksti", "Äänikirja", "Podcast" ja "Nettiradio" riippumatta siitä, kopioitko kohteet sisäiseen muistiin tai muistikortille tai sen alikansioihin.

9. 1 Julkaisujen toisto

 • paina toistuvasti Kirja-näppäintä, kunnes olet haluamasi muistimedian kohdalla. Laite kertoo vain käytettävissä olevat mediavaihtoehdot järjestyksessä: "Muistikortti", "USB", "Sisäinen muisti", "Äänimuistio", "Kirjahylly", "Palveluilmoitus" ja "Kalenteri".
 • siirry Vasen- ja Oikea-näppäimillä mediavaihtoehdon sisällä
 • kun olet haluamasi julkaisun kohdalla, paina Toista/Pysäytä- näppäintä. Toisto alkaa siitä kohdasta, mihin viimeksi jäit.
 • julkaisun sisällä voit valita selaustason Ylös- ja Alas-näppäimillä. Laite kertoo vain ne tasot, jotka sisältyvät julkaisuun.
 • valitulla selaustasolla siirryt eteen- tai taaksepäin Oikea- ja Vasen-näppäimillä.

Voit toistaa haluamasi julkaisun myös käyttämällä "luokka", "kansio", "julkaisu" ja "tiedosto"-tasoja. Luokka-tasolla on käytettävissä "Daisy-julkaisu", "Äänitteet", "Musiikki", "Teksti", "Äänikirja", "Podcast" ja "Nettiradio".

 • paina Kirja-näppäintä toistuvasti, kunnes kuulet median, johon haluat siirtyä.
 • paina Ylös- tai Alas–näppäintä valitaksesi julkaisujen selaustason vaihtoehdoista "luokka", "kansio", "julkaisu" tai "tiedosto".
 • paina Vasen- tai Oikea -näppäintä siirtyäksesi valitun tason kohteisiin esim. Daisy-julkaisu
 • paina Ylös- tai Alas–näppäintä kerran tai kaksi kunnes kuulet ”valitse julkaisu”.
 • siirry toistettavaan julkaisuun Vasen tai Oikea -näppäimillä.
 • aloita toisto Toista/Pysäytä-näppäimellä.

Huom: Tiedostojen selaus on käytettävissä "Musiikki", "Äänikirja" ja "Podcast" -medioissa, mutta se ei ole mahdollista muissa medioissa.

10 Julkaisun poisto

Voit poistaa julkaisun muistikortilta, USB-laitteesta tai sisäisestä muistista.

 • siirry sen julkaisun kohdalle, jonka haluat poistaa.
 • paina Valikko-näppäintä.
 • siirry Vasen- tai Oikea-näppäimillä "Mediahallinta" ja valitse se painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä.
 • siirry Vasen- tai Oikea-näppäimillä "Poista valittu julkaisu" -kohtaan ja paina Toista/Pysäytä.
 • vahvista poisto painamalla Toista/Pysäytä tai peruuta Tähti-näppäimellä.

11 Pikanäppäimet

Voit tallentaa tiettyjä valikon kohteita pikanäppäimiksi numeronäppäimistöltä. Siirry valikkonäppäimellä kohteeseen, jonka haluat tallentaa. Pidä valikkonäppäintä pohjassa ja samanaikaisesti haluamaasi numeronäppäintä, kunnes kuulet vahvistuksen toiminnolle.

Esim. Pikanäppäin julkaisun poistoon. Paina valikkonäppäintä ja siirry vasen/oikea-näppäimillä kohtaan ’Mediahallinta’ ja edelleen kohtaan ’poista valittu julkaisu’. Pidä valikkonäppäintä pohjassa ja paina esim. numeronäppäintä 3. Opasääni kertoo että pikanäppäin asetettu numerolle 3. Poistu tilasta valikkonäppäimellä.

Kun haluat poistaa julkaisun pikanäppäimellä, mene halutun julkaisun kohdalle. Paina valikkonäppäin pohjaan ja paina asettamasi pikanäppäimen numero, esimerkissä näppäin 3. Laite pyytää vahvistamaan poiston.

12 Hälytys-toiminto

Laitteessa on hälytystoiminto, jolla voit asettaa viisi erilaista muistutusta. Muistutuksiin voit liittää merkinnän ja valita niille omat hälytysäänet. Siirry Hälytys-toimintoon painamalla Valikko-näppäintä ja selaa toimintonäppäimillä vasen-oikea. Yksityiskohtaiset ohjeet hälytysten asettamisesta ja hallinnasta löytyvät laitteen sisäisestä ohjeesta luvusta 20. Ohjeet tekstin syöttämiseen löytyvät laitteen sisäisestä ohjeesta luvusta 17.

13 Kalenteri

Laitteessa on kalenteri, johon voit merkitä päiväkohtaisia tapahtumia. Kalenteriin pääset painamalla Kirja-näppäintä. Kalenteria voi selata vuosi-, kuukausi-, viikko-, päivä- ja tapahtumatasolla. Toimintonäppäimet Ylös ja Alas muuttavat kalenterin selaustasoa ja vasen-oikea-näppäimillä selaat tason sisällä. Äänitysnäppäimellä lisätään kalenteriin uusi tapahtuma.

Päivä ja tapahtumat tarkistetaan Toista/Pysäytä-näppäimellä ja aloitusaika painamalla numeroa 5. Suoraan haluttuun päivään päästään painamalla Siirry-näppäintä. Yksityiskohtaiset ohjeet kalenterin käytöstä löytyvät laitteen sisäisestä ohjeesta luvusta 19 ja ohjeet tekstin syötöstä luvusta 17.

14 Plextalk Launcher

Laitteen sisäisessä muistissa on PlextalkLauncher.exe-ohjelma. Kun laite on kytketty tietokoneeseen ja käynnistät ohjelman, tietokoneelle aukeaa Plextalk käyttöönottotoiminto-ikkuna. Voit liikkua valikossa hiirellä tai sarkaimella. Ohjelmisto-valikosta voit asentaa koneellesi Plextalk Transfer-ohjelman, jota tarvitset webradio- ja podcast-syötteiden tallentamiseksi laitteellesi. Opetusohjelmat-valikosta löydät englanniksi tekstimuotoiset oppaat sekä video-oppaat. Käsikirjat-valikossa on suomeksi tekstimuotoiset Pikaohje ja Käyttöohje.

15 Lisätietoa

Lisätietoa saat  laitteen sisäisestä käyttöoppaasta numeronäppäimellä nolla.