Siirry pääsisältöön

Plextalk Linio

Tässä ohjeessa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten voit kuunnella Daisy-muotoisia CD-äänikirjoja ja muita julkaisuja Daisy-soittimella. Daisy-soittimessa on painikekuvaustoiminto, joka kertoo näppäimen toiminnon sitä painettaessa. Siksi ei haittaa, vaikka ei aina muistaisikaan, mitä näppäintä piti painaa. Levy ja laite eivät myöskään vahingoitu vääristä painalluksista. Laitteessa on liitinaukko mahdollista kuulokekäyttöä varten. Se sijaitsee laitteen vasemmassa kyljessä keskimmäisenä.

Tällä sivulla

Lukijalle

Käyttöopas, laiteversio 5.06

Daisy-soitinta voi käyttää näkemättä, sillä painikkeet ovat tunnusteltavia ja opasääni kertoo painikkeen toiminnon sitä painettaessa. Monet Daisy-soittimen toiminnoista ovat kasettinauhureiden käyttäjille ennestään tuttuja. Lisäksi on uusia ominaisuuksia, joista on hyötyä pienen harjoittelun jälkeen.

Pakkauksen sisältö

Alla on lueteltu pakkauksen sisältö. Jos huomaat jotain puuttuvan, ota yhteys laitteen toimittajaan.

 • PLEXTALK Linio
 • Peitekansi (valmiiksi kiinnitettynä laitteeseen)
 • Verkkolaite liitosjohtoineen
 • Näin käytän Daisy-soitinta -käyttöopas ja valmistajan käyttöohje
 • CD-levy, jossa on käyttöoppaat
 • Plextalk pikaopas ja Safety Instruction -lehtiset.

Huom. Alkuperäinen pakkaus kannattaa säästää siltä varalta, että joudut toimittamaan laitteen huoltoon. Jos laite tarvitsee huoltoa, pyydä ennen laitteen lähettämistä huoltolupa Daisy-neuvonnasta, p. 09 3960 4040.

Akku

 • Akkujen lataus kestää normaalisti n. 4 tuntia, ensimmäisellä käyttökerralla ja pitkän käyttötauon jälkeen lataa 24 tuntia.
 • Akut latautuvat aina, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan. Laitetta voi kuunnella samanaikaisesti.
 • Akkukäytössä laite sammuttaa itsensä automaattisesti 15 minuutin kuluttua, kun laite on ollut käyttämättömänä.
 • Akkuja voi virkistää pari kertaa vuodessa lataamalla ne ensin täyteen ja soittamalla tyhjiksi akuilla ja lataamalla uudestaan täyteen.
 • Akkujen kesto on n. 5 tuntia, mutta esimerkiksi musiikki-CD:t kuluttavat virtaa nopeammin kuin Daisy-levyt.
 • Laitteeseen voi vaihtaa ainoastaan valmistajan hyväksymän akun.

Daisy-soittimen mukana tulee peitekansi, joka on valmiiksi kiinnitettynä laitteeseen. Kannessa on 3 aukkoa, jotka jättävät osan näppäimistä esille, jolloin käytössä ovat vain perusnäppäimet. Voit käyttää soitinta joko peitekannen kanssa Perustilassa tai ilman sitä Edistynyt-tilassa.

Kun peitekansi on käytössä, voit säätää äänen sävyä ja voimakkuutta laitteen yläosassa. Oikeassa reunassa ylhäältä alas ovat käytössä unitoiminto, virtanäppäin ja levynpoisto. Alareunassa ovat kelaus- ja toistonäppäimet sekä Kirjanäppäin.

Saat peitekannen pois, kun vedät sormilla ulos- ja ylöspäin peitekannen sivuilla etuosassa olevia lukitussalpoja ja painat samanaikaisesti peukalolla laitetta.
Peitekannen paikalleen asettaminen: laita kansi ensin laitteen takaosasta paikalleen ja paina sitten etuosasta, niin että tunnet kannen napsahtavan kiinni.

Osa 1: Laitteen käyttö peitekannen kanssa

Daisy-soittimen mukana tulee peitekansi, joka on valmiiksi kiinnitettynä laitteeseen. Peitekansia on kahta eri mallia. Laitteessasi voi olla kumpi tahansa kansi. Kutsumme ohjeessa peitekantta joko ristikanneksi tai peruskanneksi. Kummassakin kannessa on 3 aukkoa, jotka jättävät osan näppäimistä esille.

Molemmissa peitekansissa on näkyvissä oikeassa reunassa kaiuttimen aukko. Sen alapuolella toisessa aukossa on ylhäältä alas unitoiminto, virtanäppäin ja levynpoisto. Alareunassa ovat kelaus- ja toistonäppäimet sekä Kirjanäppäin. Seuraavaksi kuvataan kansien erot.

Ristikannessa on keskellä ristinmuotoinen aukko, joka jättää näkyville 3 äänensäätönäppäintä laitteen yläosassa. Lisäksi numeronäppäimet 2, 4, 5, 6 ja 8 ovat näkyvissä. Ristikannella varustetun soittimen laitteen käyttötila on ’Edistynyt tila’. Jos haluat kaikki edistyneen tilan toiminnot käyttöösi, käytä soitinta ilman kantta. Osassa 2 kerrotaan, miten laitetta käytetään Edistyneessä tilassa ilman kantta.

Kun peruskansi on käytössä, näkyvillä on 2 äänensäätönäppäintä laitteen yläosassa. Jos haluat säätää äänen nopeutta, kansi on irrotettava. Äänen nopeuden säätönäppäin on ylimpänä oikealla. Numeronäppäimet jäävät kannen alle. Laitteen käyttötila on ’Perustila’. Jos otat kannen pois, kaikki näppäimet eivät toimi, eikä väärien näppäinten painalluksesta aiheudu vahinkoa. Jos haluat kaikki edistyneen tilan toiminnot käyttöösi, laitteen käyttötila on vaihdettava Edistyneeseen tilaan ja laitetta käytetään ilman kantta. Osassa 2 kerrotaan, miten laitteen tila vaihdetaan.

Saat peitekannen pois, kun vedät sormilla ulos- ja ylöspäin kannen sivuilla etuosassa olevia lukitussalpoja ja painat samanaikaisesti peukalolla laitetta.

Peitekannen paikalleen asettaminen: laita kansi ensin laitteen takaosasta paikalleen ja paina sitten etuosasta, niin että tunnet kannen napsahtavan kiinni.

Daisy-soittimen näppäimet Peruskansi: malli Plextalk Linio

Kuva, jossa on esitelty laitteen näppäimet peruskannen kanssa.
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Levyn poisto: levyn voi poistaa vain virran ollessa päällä
 4. Kirjanäppäin: voit siirtyä kirjasta toiseen useamman kirjan CD-levyllä, esim. äänilehtikooste
 5. Kelaus eteen: pitkää kelausta varten pidä näppäintä pohjassa yli 10 s.
 6. Kuuntelu (Toista/Pysäytä): keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 7. Kelaus taakse: pitkää kelausta varten pidä näppäintä pohjassa yli 10 s.
 8. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 9. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää.

Plextalk Linio -soittimen näppäimet ristikannella

Linio ristikannella
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Levyn poisto: levyn voi poistaa vain virran ollessa päällä
 4. Kirjanäppäin: voit siirtyä kirjasta toiseen useamman kirjan CD-levyllä
 5. Kelaus taakse: pitkää kelausta varten pidä näppäintä pohjassa yli 10 s.
 6. Kuuntelu (Toista/Pysäytä): keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 7. Kelaus eteen: pitkää kelausta varten pidä näppäintä pohjassa yli 10 s.
 8. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 9. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää
 10. Puheen nopeus: ylempi näppäin nopeuttaa puhetta, alempi hidastaa
 11. Info: saat tietoja kirjan kestosta ja virransaannista
 12. Kirjanmerkki: ks. ohjeesta tarkemmat tiedot
 13. Siirry: ks. ohjeesta tarkemmat tiedot
 14. Kirjaluettelo: näppäin ei ole toistaiseksi käytössä tässä mallissa
 15. Numeronäppäimet: voit selata kirjan tasoja ja sivuja ks. ohjeesta
 16. Valikko/Painikekuvaus: kytke painikekuvaus päälle tai pois pitämällä näppäintä pohjassa pitkään.

Näppäimistön kuvaus

Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.

Laitteen takaseinässä on kaksi liitinaukkoa. Oikeanpuoleinen pienempi on virtajohdon liitinpaikka. Vasemmanpuoleinen isompi on Rj45-liitinaukko, jota käytetään tietoverkko-kytkennöissä.

Vasemmalla sivuseinällä on kolme liitinaukkoa:
Takimmainen suorakaiteen muotoinen on USB-liittimen paikka.
Keskimmäinen pyöreä liitinaukko on kuulokkeita varten.
Etummainen kapea rako on muistikorttipaikka.

Laitteen etuseinä: Litteä leveä aukko on CD-levyasema.

Laitteen päällä olevat näppäimet ristikannella:
Yläreunassa vasemmalla on 3 näppäinparia äänensäätöä varten. Vasemman- ja oikeanpuoleinen ovat kapeampia kuin niiden keskellä oleva kookas, violetti näppäinpari. Näppäimien keskellä on ura, joka helpottaa niiden tunnistamista. Vasemmanpuoleisessa näppäimessä on kapein ura, oikeanpuoleisessa levein ura. Äänensäätönäppäinten alla on kolmessa rivissä numeronäppäimet: ylinnä 2, sitten vierekkäin 4, 5 ja 6 ja alinna 8. Viitosnäppäimessä on pieni kohouma sen tunnistamiseksi.

Laitteen päällä olevat näppäimet peruskannella:
Yläreunassa vasemmalla on vain 2 näppäinparia äänensäätöä varten. Vasemmanpuoleinen on kapeampi kuin sen oikealla puolella oleva kookas, violetti näppäinpari.

Kummallakin peitekannella alareunassa vasemmalla ovat uloimmista päädyistä pyöristetyt kelausnäppäimet ja niiden keskellä kookkaampi suorakaiteen muotoinen, violetti Toista/Pysäytä -näppäin, jonka keskellä on syvennys. Oikeanpuoleisen kelausnäppäimen jälkeen tulee Kirjanäppäin, jossa on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä kapea ura. Viimeisenä on pieni, neliönmuotoinen violetti Levyn poisto -näppäin.

Oikeassa reunassa Levyn poisto -näppäimen yläpuolella on isompi pyöreä kuoppamainen virtanäppäin. Sen yläpuolella on pieni pyöreä Unitoimintonäppäin.

Näin käytän Daisy-soitinta

Malli: Plextalk Linio

Käyttö

 1. Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.
 2. Kiinnitä mukana tullut virtajohto laitteen takaosan keskellä olevaan oikeammanpuoleiseen liitinaukkoon ja sen jälkeen kytke toinen pää pistorasiaan. Ensimmäisellä käyttökerralla kytke laite verkkovirtaan ja lataa vähintään vuorokausi. Käynnistääksesi laitteen, paina pyöreää, kuoppamaista virtanäppäintä, joka on keskimmäisenä laitteen oikeassa laidassa, kunnes kuulet merkkiäänen. Näppäimeen syttyy valo. Jos akku on ladattu, voit kuunnella myös ilman virtajohtoa. Tartu CD-levyyn sen reunoista ja vältä koskettelemasta levyn pintaa, ettei se likaantuisi. Työnnä CD-levy sisään laitteen etuosan litteästä aukosta. Mitään kantta ei tarvitse avata. Jos levy on ylösalaisin, laite työntää levyn ulos ja ilmoittaa virheestä.
 3. Daisy-soittimen opasääni kertoo, mikä kirja tai muu julkaisu levyllä on. Jos et tiedä jostakin levystä, mikä se on, työnnä levy Daisy-soittimeen ja kuulet julkaisun nimen.
 4. Lukeminen käynnistyy painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, suorakaiteen muotoinen, violetti näppäin laitteen alareunassa toisena vasemmalta. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi. Kuuntelun aikana ajoittain esiintyvä huriseva tai naksahteleva ääni liittyy laitteen normaaliin toimintaan.
 5. Voit keskeyttää lukemisen painamalla samaa Toista/Pysäytä-näppäintä. Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran tai poistat levyn välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta. Levyn voi poistaa vain virran ollessa kytkettynä.
 6. Sammuta virta käytön lopuksi pitämällä virtanäppäintä pohjassa. Akku latautuu laitteen ollessa kytkettynä verkkovirtaan, myös kuuntelun aikana.

Nämä olivat perustoimintoja joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia:

 1. Kelaus eteen ja taakse: Laitteen alareunassa kolmen näppäimen ryhmässä on keskimmäisenä kuuntelun keskeyttävä ja käynnistävä näppäin. Sen molemmilla puolilla ovat pienemmät näppäimet. Niistä vasemmanpuoleinen kelaa lukukohtaa taaksepäin ja oikeanpuoleinen eteenpäin. Näppäintä täytyy pitää pohjassa kelaamisen ajan.

  Jos painat näppäintä pidempään, laite kelaa minuutti kerrallaan ja kuulet ”1 min, 2 min” jne. Kun päästät sormen näppäimeltä 2 minuutin kohdalla, opasääni jatkaa minuuttien toistamista automaattisesti. Paina Toista/Pysäytä-näppäintä jatkaaksesi kuuntelua haluamasi ajan kohdalla

  Jos kirjaan on jäsennelty selaustasoiksi esim. luvut, voit liikkua kirjassa myös jäsentelyn mukaan. Kun painat kelausnäppäintä vain lyhyesti, siirryt jokaisella painalluksella eteen- tai taaksepäin luku kerrallaan.
 2. Äänen säätäminen
  Peruskansi: laitteen ylälaidassa on kaksi näppäinparia. Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Kookkaampi oikeanpuoleinen, violetti näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten.

  Huom.! Peruskannen kanssa voit säätää puheen nopeutta, kun irrotat kannen. Kapeampi puhenopeuden säätönäppäin on kookkaan violetin äänenvoimakkuuden näppäimen oikealla puolella.

  Ristikansi: laitteen ylälaidassa on kolmen näppäinparin ryhmä. Vasemmanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen sävyä. Ylempi puoli kirkastaa ja alempi tummentaa lukijan ääntä. Kookkaampi keskimmäinen violetti näppäinpari on äänen voimakkuuden säätöä varten. Ylempi puoli voimistaa ääntä joka painalluksella, alempi hiljentää. Oikeanpuoleinen kapeampi näppäinpari säätää äänen nopeutta. Ylempi puoli nopeuttaa ja alempi hidastaa lukijan ääntä.
 3. Painikekuvaus on hyödyllinen toiminto, jos et muista mitä kukin näppäin tekee. Peruskannella saat painikekuvauksen päälle painamalla molempia kelausnäppäimiä yhtä aikaa. Pidä näppäimiä niin pitkään pohjassa, että kuulet opasäänen kertovan "painikekuvaus päällä". Painamalla nyt mitä tahansa näppäintä, opasääni kertoo näppäimen nimen. Saat painikekuvauksen pois päältä painamalla kelausnäppäimiä pohjaan yhtä aikaa.

  Jos käytössäsi on ristikansi, irrota se. Pystysoikea Valikko/Painikekuvaus-näppäin sijaitsee vasemmalla ylimpänä. Pidä näppäintä pohjassa niin pitkään, että kuulet opasäänen kertovan "painikekuvaus päällä". Painamalla nyt mitä tahansa näppäintä, opasääni kertoo näppäimen nimen. Saat painikekuvaustoiminnon pois päältä painamalla sitä taas pitkään.

  Huom.! Virtaa ei voi sammuttaa, kun painikekuvaustoiminto on päällä.
 4. Unitoiminto eli automaattinen sammutus on hyödyksi silloin, jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana. Virtanäppäimen yläpuolella on pienempi pyöreä näppäin. Sitä painaessasi laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 15, 30, 45 ja 60 minuuttia sekä unitoiminnon poiskytkennän. Paina unitoimintonäppäintä niin monta kertaa, että olet sopivan ajan kohdalla. Laite sammuttaa virran viimeksi kuullun ajan perusteella. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla.
 5. Joillakin CD-levyillä saattaa olla useita kirjoja tai lehtiä. Kirjasta toiseen pääset siirtymään Kirjanäppäimellä, joka sijaitsee alarivissä levynpoistonäppäimen vasemmalla puolella. Näppäimessä on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä rako, joka helpottaa tunnistamista. Oikeaan osoittavalla kolmiolla voit siirtyä seuraavaan kirjaan ja vasempaan osoittavalla kolmiolla edelliseen.
 6. Lisätietoja Daisy-soittimen toiminnoista saat laitteen mukana tulleista valmistajan käyttöohjeista.

Haluatko oppia käyttämään Daisy-soittimen monipuolisempia ominaisuuksia?

Edistyneessä tilassa ilman peitekantta voit käyttää laitteen kaikkia ominaisuuksia kuten selaus- ja hakutoimintoja, kirjanmerkkien käsittelyä ja niin edelleen. Katso ohjeet osasta 2.

Jos et tiedä kummassa käyttötilassa laitteesi on, saat sen selville näin: Paina molempia kelausnäppäimiä yhtä aikaa. Jos opasääni sanoo: ”Painikekuvaus päällä”, käytät laitetta perustilassa. Jos opasääni sanoo: ”näppäinlukko päällä”, laitteesi on edistyneessä tilassa. Saat painikekuvauksen ja näppäinlukon pois päältä painamalla uudestaan molempia kelausnäppäimiä yhtä aikaa.

Osa 2: Laitteen käyttö ilman peitekantta

Jos käytössäsi on ristikansi, laitteesi on Edistyneessä tilassa ja voit käyttää kaikkia sen toimintoja irrottamalla kannen. Jos taas laitteessasi on peruskansi, irrota se ja vaihda laite Perustilasta Edistyneeseen tilaan.

Edistyneen tilan saat käyttöön seuraavalla tavalla: Jos virta on päällä, sammuta laite. Ota peitekansi pois, paina ja pidä pohjassa 5-näppäintä ja kytke virta päälle. Pidä edelleen 5-näppäintä pohjassa, kunnes kuulet opasäänen sanovan: "edistynyt tila". Voit palata Perustilaan samalla tavalla.

Huom.! Osa Perustilan toiminnoista, kuten painikekuvaus ja tasojen selaus toimii eri näppäimillä kuin Edistyneessä tilassa. Saat peitekannen pois, kun vedät sormilla ulos- ja ylöspäin kannen sivuilla etuosassa olevia lukitussalpoja ja painat samanaikaisesti peukalolla laitetta.

Peitekannen paikalleen asettaminen tarvittaessa: laita kansi ensin laitteen takaosasta paikalleen ja paina sitten edestä, niin että tunnet kannen napsahtavan kiinni.

Daisy-soittimen näppäimet ilman kantta

Linio ilman peitekantta
 1. Virta: kytke tai sammuta virta pitkällä painalluksella
 2. Unitoiminto: valitse painalluksilla haluamasi sammutusaika
 3. Levyn poisto: levyn voi poistaa vain virran ollessa päällä
 4. Kirjanäppäin: voit siirtyä kirjasta toiseen useamman kirjan CD-levyllä
 5. Kelaus taakse: pitkää kelausta varten pidä näppäintä pohjassa yli 10 s.
 6. Kuuntelu (Toista/Pysäytä): keskeytä kuuntelu tai jatka siitä, mihin jäit
 7. Kelaus eteen: pitkää kelausta varten pidä näppäintä pohjassa yli 10 s.
 8. Äänen sävy: ylempi näppäin kirkastaa ääntä, alempi tummentaa
 9. Äänenvoimakkuus: ylempi näppäin voimistaa ääntä, alempi hiljentää
 10. Puheen nopeus: ylempi näppäin nopeuttaa puhetta, alempi hidastaa
 11. Info: saat tietoja kirjan kestosta ja virransaannista
 12. Kirjanmerkki: ks. ohjeesta tarkemmat tiedot
 13. Siirry: ks. ohjeesta tarkemmat tiedot
 14. Kirjaluettelo: näppäin ei ole toistaiseksi käytössä tässä mallissa
 15. Numeronäppäimet: voit selata kirjan tasoja ja sivuja ks. ohjeesta
 16. Valikko/Painikekuvaus: kytke painikekuvaus päälle tai pois pitämällä näppäintä pohjassa pitkään.

Näppäimistön kuvaus ilman peitekantta

Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.

Laitteen takaseinässä on kaksi liitinaukkoa. Oikeanpuoleinen pienempi on virtajohdon liitinpaikka. Vasemmanpuoleinen isompi on Rj45-liitinaukko, jota käytetään tietoverkko-kytkennöissä.

Vasemmalla sivuseinällä on kolme liitinaukkoa:
Takimmainen suorakaiteen muotoinen on USB-liittimen paikka.
Keskimmäinen pyöreä liitinaukko on kuulokkeita varten.
Etummainen kapea rako on muistikorttipaikka.

Laitteen etuseinä: Litteä leveä aukko on CD-levyasema.

Laitteen päällä olevat näppäimet:

Vasemmassa reunassa on 4 näppäintä allekkain. Ylimmäinen on pystysoikea Valikko/Painikekuvaus-näppäin. Sen alapuolella on vinoneliön muotoinen Kirjaluettelonäppäin, joka ei ole käytettävissä tässä versiossa. Sen alla on samanmuotoinen Siirry-näppäin. Alimpana vasemmalla on kolmionmuotoinen Kirjanmerkkinäppäin.

Valikko/Painikekuvaus-näppäimen oikealla puolella ovat äänensäätö-näppäimet kolmen näppäinparin ryhmässä. Keskimmäinen violetti näppäinpari on muita kookkaampi. Näppäimien keskellä on urat, jotka helpottavat niiden tunnistamista. Ura on kapein vasemmassa näppäinparissa ja levein oikeassa.

Äänensäätönäppäinten alapuolella on puhelimesta tuttu numeronäppäimistö. 5-näppäimessä on pieni kohouma sen tunnistamiseksi. Nollan vasemmalla puolella on Peruuta-näppäin = Tähti(*) ja oikealla Vahvista-näppäin= Risu(#).

Numeronäppäimistön oikealla puolella kuutosnäppäimen korkeudella on vinossa oleva soikionmuotoinen Info-näppäin. Sen oikealla puolella laitteen oikeassa reunassa on pieni pyöreä Unitoimintonäppäin. Sen alla on isompi pyöreä kuoppamainen virtanäppäin.

Numeronäppäimistön alapuolella ovat uloimmista päädyistä pyöristetyt kelausnäppäimet ja niiden keskellä kookkaampi suorakaiteen-muotoinen, violetti Toista/Pysäytä -näppäin, jonka keskellä on syvennys. Oikeanpuoleisen kelausnäppäimen jälkeen tulee Kirjanäppäin, jossa on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä kapea ura. Viimeisenä on pieni, violetti neliönmuotoinen Levyn poisto-näppäin.

Näin käytän Daisy-soitinta ilman peitekantta

Käyttö

 1. Aseta laite eteesi siten, että kaiutinritilä on oikeassa yläkulmassa.
 2. Kiinnitä mukana tullut virtajohto laitteen takaosan keskellä olevaan oikeammanpuoleiseen liitinaukkoon ja sen jälkeen kytke toinen pää pistorasiaan. Ensimmäisellä käyttökerralla kytke laite verkkovirtaan ja lataa vähintään vuorokausi. Käynnistääksesi laitteen, paina pyöreää, kuoppamaista virtanäppäintä, joka on keskimmäisenä laitteen oikeassa laidassa, kunnes kuulet merkkiäänen. Näppäimeen syttyy valo. Jos akku on ladattu, voit kuunnella myös ilman virtajohtoa.
 3. Tartu CD-levyyn sen reunoista ja vältä koskettelemasta levyn pintaa, ettei se likaantuisi. Työnnä CD-levy sisään laitteen etuosan litteästä aukosta. Mitään kantta ei tarvitse avata. Jos levy on ylösalaisin, laite työntää levyn ulos ja ilmoittaa virheestä.
 4. Daisy-soittimen opasääni kertoo, mikä kirja tai muu julkaisu levyllä on. Jos et tiedä jostakin levystä, mikä se on, työnnä levy Daisy-soittimeen ja kuulet julkaisun nimen.
 5. Lukeminen käynnistyy painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä. Se on kookas, suorakaiteen muotoinen violetti näppäin numeronäppäimistön alapuolella. Sen keskellä on syvennys näppäimen tunnistamiseksi. Kuuntelun aikana ajoittain esiintyvä huriseva tai naksahteleva ääni liittyy laitteen normaaliin toimintaan.
 6. Voit keskeyttää lukemisen painamalla samaa Toista/Pysäytä-näppäintä. Daisy-soitin muistaa mihin kohtaan jäit, vaikka katkaiset virran tai poistat levyn välillä. Seuraavalla kuuntelukerralla lukeminen jatkuu samasta kohdasta. Levyn voi poistaa vain virran ollessa kytkettynä.
 7. Sammuta virta käytön lopuksi pitämällä virtanäppäintä pohjassa. Akku latautuu laitteen ollessa kytkettynä verkkovirtaan, myös kuuntelun aikana.

Nämä olivat perustoimintoja joiden avulla pääset kuuntelun alkuun. Kun laite tulee tutuksi, kokeile myös seuraavia mahdollisuuksia:

 1. Kelaus eteen ja taakse: numeronäppäimistön alla kolmen näppäimen ryhmässä on keskimmäisenä kuuntelun keskeyttävä ja käynnistävä näppäin. Sen molemmilla puolilla on pienemmät näppäimet. Niistä vasemmanpuoleinen kelaa lukukohtaa taaksepäin ja oikeanpuoleinen eteenpäin. Näppäintä täytyy pitää pohjassa kelaamisen ajan.

  Jos painat näppäintä pidempään, laite kelaa minuutti kerrallaan ja kuulet ”1 min, 2 min” jne. Kun päästät sormen näppäimeltä 2 minuutin kohdalla, opasääni jatkaa minuuttien toistamista automaattisesti. Paina Toista/Pysäytä-näppäintä jatkaaksesi kuuntelua haluamasi ajan kohdalla. Jos näpäytät kelaus-näppäimiä vain lyhyesti, siirryt noin yhden lauseen verran eteen- tai taaksepäin.

  Painamalla eteen- ja taakse kelausnäppäimiä yhtä aikaa, voit lukita laitteen kaikki näppäimet. Lukitus poistetaan samalla tavalla.
 2. Äänen säätäminen: laitteen ylälaidassa on kolmen näppäin-parin ryhmä. Keskimmäinen pari on äänen voimakkuuden säätöä varten. Ylempi puoli voimistaa ääntä joka painalluksella, alempi hiljentää. Oikealla oleva näppäinpari säätää puheen nopeutta. Ylempi lisää nopeutta, alempi hidastaa. Ryhmän kaksi vasemmanpuoleista näppäintä säätävät äänen sävyä. Ylempi kirkastaa ja alempi tummentaa lukijan ääntä.
 3. Pystysoikea Valikko/Painikekuvaus-näppäin sijaitsee vasemmalla ylimpänä. Jos painat näppäintä lyhyesti, laite avaa ja sulkee valikon. Sen avulla voit muokata asetuksia ja käyttää laitteen ominaisuuksia monipuolisesti. Tarkempi kuvaus löytyy valmistajan ohjeesta.

  Painikekuvausnäppäin on hyödyllinen jos et muista näppäimien toimintoja. Pidä näppäintä pohjassa niin pitkään, että kuulet opasäänen kertovan "painikekuvaus päällä". Painamalla nyt mitä tahansa näppäintä, opasääni kertoo näppäimen nimen. Saat painikekuvaustoiminnon pois päältä painamalla sitä taas pitkään.

  Huom.! Virtaa ei voi sammuttaa, kun painikekuvaustoiminto on päällä.
 4. Info-näppäin sijaitsee kaiuttimesta alaviistoon vasemmalla. Soikeaa Info-näppäintä painaessasi saat tietoja mm. kuuntelun kestosta ja virransaannista.
 5. Voit asettaa kirjanmerkkejä vasemman alanurkan kolmionmuotoisella näppäimellä niihin kohtiin, joihin haluat palata myöhemmin. Tarvitset siihen laitteen keskiosassa olevaa 12 numeronäppäimen ryhmää. Ylärivissä ovat numerot 1, 2 ja 3. Toisessa rivissä ovat 4, 5 ja 6. Näppäimessä viisi on pieni kohouma tunnistamisen helpottamiseksi. Kolmannessa rivissä ovat 7, 8 ja 9. Neljännessä rivissä on vasemmalla Peruuta-näppäin = Tähti (*), keskellä numero 0 ja oikealla Vahvista-näppäin = Risu (#).

  Vaihe 1: Aseta kirjanmerkki kuuntelukohtaan painamalla kirjanmerkkinäppäintä kahdesti. Opasääni sanoo "lisää kirjanmerkki". Anna numeronäppäimistöltä kirjanmerkille numero. Jos haluat antaa laitteen valita numeron, älä anna numeroa tai anna numero 0. Hyväksy kirjanmerkin lisääminen Vahvista-näppäimellä (#) tai hylkää Peruuta-näppäimellä (*).

  Vaihe 2: Voit palata kohtaan, johon olet asettanut kirjanmerkin, painamalla kerran kirjanmerkkinäppäintä, kunnes kuulet lauseen "Siirry kirjanmerkkiin". Anna haluamasi kirjanmerkin numero ja hyväksy siirtyminen painamalla Vahvista-näppäintä (#). Sen jälkeen laite jatkaa lukemista automaattisesti kirjanmerkin kohdalta. Jos et ole asettanut kirjanmerkkiä syöttämällesi numerolle, opasääni sanoo "kirjanmerkki puuttuu".

  Vaihe 3: Voit poistaa kirjanmerkkejä yksitellen tai kaikki kerralla. Paina kirjanmerkkinäppäintä kolme kertaa. Kun kuulet lauseen "Poista kirjanmerkki", anna numero-näppäimistöltä sen kirjanmerkin numero, jonka haluat poistaa. Hyväksy poisto Vahvista-näppäimellä (#) tai hylkää Peruuta-näppäimellä (*). Jos haluat poistaa kaikki kirjanmerkit kerralla, paina numero nolla ja hyväksy Vahvista-näppäimellä (#).
 6. Unitoiminto eli automaattinen sammutus on hyödyksi silloin, jos arvelet voivasi nukahtaa kuuntelun aikana. Virtanäppäimen yläpuolella on pienempi pyöreä näppäin. Sitä painaessasi laite tarjoaa vaihtoehtoisia aikoja: 15, 30, 45 ja 60 minuuttia sekä unitoiminnon poiskytkennän. Paina unitoimintonäppäintä niin monta kertaa, että olet sopivan ajan kohdalla. Laite sammuttaa virran viimeksi kuullun ajan perusteella. Jos olet jo asettanut jonkin ajan, näppäimen painaminen antaa ilmoituksen, paljonko aikaa on jäljellä ennen sammutusta. Sen jälkeen voit taas muuttaa aikaa uusilla painalluksilla.
 7. Lopuksi voit kokeilla kirjan selaamista laitteen keskiosan numeronäppäimillä 2,4,6 ja 8, joissa on pienet nuolenkuvat.
  Vaihe 1: Valitse ensin taso tai tapa, jolla haluat siirtyä. Valinta tehdään painelemalla joko numeronäppäintä 2 tai 8. Opasääni luettelee kirjan sisältämien tasojen numeroita ja muita siirtymistapoja, esim. lause. Tasoja kuvataan tarkemmin kohdassa 16.

  Vaihe 2: Kun olet kuullut opasäänen lausuvan etsimäsi tason numeron tai muun sopivan vaihtoehdon, voit etsiä haluamaasi kohtaa numeronäppäimillä 4, joka vie taaksepäin tai 6, joka vie eteenpäin.

  Esim. Jos olet valinnut painikkeilla 2 tai 8 kohdan, jossa opasääni lausuu sanan "Lause", voit siirtää lukukohtaa noin lauseen verran taakse tai eteen näppäimillä 4 tai 6.
 8. Painamalla numeronäppäintä 5, kuulet millä tasolla olet kirjassa.
  Laitteen sisäiset ohjeet saat käyttöön nolla-näppäimellä. Ohjeen saa pois päältä painamalla uudestaan nollaa.
 9. Jos kirjaan on jäsennelty sivunumerot, opasääni tarjoaa myös "Sivu"- vaihtoehtoa. Lyhyellä painalluksella lukukohta siirtyy yhden ja pitkällä painalluksella 10 sivua eteen- tai taaksepäin. Jos kirjaan ei ole asetettu sivunumeroita, laite ei tarjoa "Sivu"- vaihtoehtoa tasoja selattaessa.

  Voit siirtyä myös suoraan haluamallesi sivulle. Paina tällöin vasemman laidan toiseksi alinta, vinoneliön muotoista Siirry-näppäintä yhden kerran, jolloin opasääni sanoo "Siirry sivulle". Anna numeronäppäimillä sen sivun numero jolle haluat siirtyä. Hyväksy siirtyminen Vahvista-näppäimellä (#), jolloin laite aloittaa lukemisen tai hylkää Peruuta-näppäimellä (*).

  Kun laite on lukenut kirjan loppuun, se pysähtyy automaattisesti. Jos painat uudestaan Toista/Pysäytä-näppäintä, laite aloittaa kirjan lukemisen alusta. Muulloin voit siirtyä suoraan kirjan alkuun painamalla kahdesti Siirry-näppäintä ja kerran Vahvista-näppäintä (#). Kirjan loppuun pääset painamalla kahdesti Siirry-näppäintä ja sen jälkeen numeronäppäintä 0 ja Vahvista-näppäintä (#).
 10. Joillakin CD-levyillä saattaa olla useita julkaisuja. Silloin CD-levyn alussa kerrotaan kaikkien julkaisujen nimet. Kirjasta toiseen pääset siirtymään Kirjanäppäimellä, joka sijaitsee alarivissä levynpoistonäppäimen vasemmalla puolella. Näppäimessä on oikealle ja vasemmalle osoittavat kolmiot ja niiden välissä rako, joka helpottaa tunnistamista. Oikeaan osoittavalla kolmiolla voit siirtyä seuraavaan julkaisuun ja vasempaan osoittavalla kolmiolla edelliseen.
 11. Numeroitujen tasojen avulla liikkuminen: Daisy-soitin tarjoaa mahdollisuuden jäsenneltyihin äänijulkaisuihin. Esimerkiksi kirjan luvut voidaan eritellä otsikoiden ja alaotsikoiden perusteella numeroiduille tasoille. Jos haluaa löytää kirjasta jonkin tietyn kohdan, ei tarvitse kelata pitkiä aikoja, vaan kohteeseen voi siirtyä suoraan näiden tasojen avulla.

  Eri kirjoissa tasojen numerointitapa vaihtelee, sillä esimerkiksi tietokirjoissa voi olla monia alakkaisia otsikoita ja niillä kaikilla omat tasot, mutta jossakin lyhyessä tiedotteessa on ehkä vain yksi taso, jolla kaikki teksti on yhtenäisesti peräkkäin. Useimmiten pääotsikot ovat tasolla yksi, näiden alaotsikot tasolla kaksi jne. Opasääni mainitsee vain ne tasonumerot, jotka sisältyvät kuunneltavana olevaan kirjaan. Tämän oppaan lopussa on käytännön esimerkki tasojen avulla tehdystä kirjan jäsentelystä.
 12. Lisätietoja Daisy-soittimen toiminnoista saat laitteen mukana tulleista valmistajan käyttöohjeista.

Esimerkki tasojen jäsentelystä

Katso esimerkki keittokirjan tasojen jäsentelystä- Ulkoinen linkki