Siirry pääsisältöön

Opiskelu har­ras­tuk­se­na

Opintojen ei aina tarvitse kestää kauan tai johtaa tutkintoon. Opiskella voi myös omaksi ilokseen!
Kädet lukevat pistekirjoituslehteä.

Kansalais- ja työväenopistojen kurssit sekä avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opinnot tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia kehittää itseään. Verkko-opinnot mahdollistavat opetukseen osallistumisen myös muualta kuin opetuspaikkakunnalta.

Jos olet näkövammainen, apuvälineitä käyttävä opiskelija, on tärkeää selvittää oppimisympäristön saavutettavuus ennen kuin kurssille ilmoittautumista.

Oppimisympäristöjä voidaan toteuttaa hyvin monella tavalla, joten oppilaitosten ratkaisut voivat olla varsin erilaisia. Tarkempaa tietoa saat oppilaitoksista. Hyvät tietotekniset taidot ja omien apuvälineittesi monipuolinen hallinta ovat menestyksellisen (verkko-)opiskelun edellytys.

Näkövammaisen henkilön mahdollisuudet osallistua kansalais- ja työväenopiston taide- ja taitoaineiden opetukseen riippuvat näkötilanteesta sekä siitä, onko hänellä aikaisempaa kokemusta kyseisestä aihepiiristä ja tekemisestä. Runsaaseen henkilökohtaiseen ohjaukseen opettajalla ei useinkaan ole mahdollisuuksia. Siksi on hyvä arvioida, pystyykö seuraamaan yleisiä ohjeita vai tarvitseeko kädestä pitäen ohjausta kaikkeen tekemiseen.

Jos tuntuu siltä, että opiskelija tarvitsee runsaasti henkilökohtaista ohjausta, saattaa henkilökohtaisen avustajan mukanaolo olla tarpeen.

Lue lisää