Siirry pääsisältöön

Vä­liai­kai­nen sähkötuki

Oikeuksienvalvonta tiedottaa (12/2022)

Kun maailma muuttuu ja on epävakaa, se on vaikuttaa myös meidän elämiseemme. Meillä Suomessa asuvilla se näkyy muun muassa sähkön hinnan nousuna ja siihen valtiovalta pyrkii nyt vastaamaan toimillaan.

Sähkön hinnan voimakkaan nousun takia vuonna 2023 on mahdollista saada apua sähkömenoihin. Ensisijainen tapa on hakea sähkövähennystä Verohallinnosta. Sähkövähennykseen on oikeus, kun sähkömenot ovat yli 2 000 euroa tammi–huhtikuun aikana ja veroja kertyy riittävästi vähennyksen tekemiseen. Jos kotitaloudelle ei kerry veroja pienien tulojen vuoksi riittävästi, Kelasta voi hakea sähkötukea.

Kuka voi saada sähkötukea?

Sinulla voi olla mahdollisuus saada sähkötukea, mikäli sähkölaskusi ovat suuret, mutta et voi saada verotuksessa sähkövähennystä pienten tulojen vuoksi. Lue lisää sähkötuesta verohallinnon sivuilta.- Ulkoinen linkki

Sähkömenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.2023- 30.4.2023 välisenä, voit saada KELAn tukea. Asunto, johon sähkötukea haetaan, tulee sijaita Suomessa ja tukea voi saada vain yhteen, vakituisessa käytössä olevaan asuntoon.

Voit saada KELAn sähkötukea sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollisen perusmaksun kustannuksiin. Huomioi, että sähkönsiirtoon ja sen tuomiin kustannuksiin sekä viivästysmaksuihin tukea ei voi saada.

Tarkista ensin, voitko saada verotuksessa sähkövähennystä

Tarkista KELAn sivulla olevasta laskurista, että onko sinulla mahdollisuutta saada sähkötukea, linkki ohessa (Väliaikainen sähkötuki | Henkilöasiakkaat | Kela- Ulkoinen linkki).

Tässä yksi esimerkki siitä, voiko tukea saada: Sähkölasku on alle 400 e/kk

  • Sähkövähennys: Sähkömenojen pitää olla tammi-huhtikuun ajalta yhteensä yli 2 000 euroa eli keskimäärin yli 500 e/kk, jotta vähennyksen voi saada.
  • Sähkötuki: Et voi saada Kelasta sähkötukea, koska tuen omavastuu on 400 e/kk.
  • Perustoimeentulotuki: Voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea, jos kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat eivät riitä perustoimeentulotuessa huomioitavien menojen maksamiseen. Tällainen meno on esimerkiksi sähkölasku.

Sähkömenoja voi myös pyrkiä pienentämään vähentämällä sähkön kulutusta. Pohdi omia sähkönkäytön vähentämiskeinoja.

Koska koko vuoden sähkölaskujen arvioiminen on hankalaa, sinun kannattaa laittaa tammi- huhtikuun sähköä koskevat laskut talteen.

Sähkötuen määrä

Omavastuu sähkötuessa on 400 e/kk. Tuen määrä on 60 % niistä sähkömenoista, jotka ylittävät 400 euron omavastuun. Sähkötukea voi saada enintään 660 e/kk silloin, kun omavastuun ylittävät sähkömenot ovat 1500 e/kk tai enemmän.

Toimeentulotuki

Voit hakea KELAsta perustoimeentulotukea, jos kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä perustoimeentulotuessa huomioitavien menojen maksamiseen. Tällainen meno on esimerkiksi sähkölasku. Perustoimeentulotuen määrään vaikuttavat kaikkien perheenjäsenten tulot ja varat sekä menot.

Jos et voi hakea perustoimeentulotukea verkossa tai lomakkeella, voit hakea tukea suullisesti. Ota silloin yhteyttä Kelan palvelunumeroon 020 692 207

Perheellä tarkoitetaan yhteistaloudessa asuvia vanhempia ja vanhemman alaikäisiä lapsia ja adoptiolapsia, aviopuolisoita, avopuolisoita sekä rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Sähkötukea voi alkaa hakemaan tammikuussa 2023 osoitteesta https://www.kela.fi/sahkotuki- Ulkoinen linkki

Lisätietoja KELAsta, paikallisesta verotoimistosta ja oman alueen paikkakunnan oikeuksienvalvonnan asiantuntijalta.

Hyvää ja rauhallista joulun odotusta toivovat Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan yksikön työntekijät!

Lähteet: